top of page

ВОЛКОВ О. СУЧАСНА УКРАЇНСЬКА КУХНЯ. ГАСТРОНОМІЧНА ПОДОРОЖ УКРАЇНОЮ. - К: ПОЛІПРИНТ, 2021. - 240 С:ІЛ.

Представляємо  неймовірно цікаве і красиве видання, присвячене українській кухні, яка з давніх часів славилася своїм різноманіттям смачних національних страв.

Книга підготовлена автором на основі власного записничка під час «гастрономічної подорожі» Україною. 

Гарно ілюстрована книга включає 30 кулінарних рецептів страв регіонів України.  Цікавий авторський підхід до структури викладу матеріалу. Рецепти супроводжуються різними оповідками, гумористичними заставками під час спілкування з гостинними господарями. До прикладу, цікава розповідь шанувальника рибних страв з Лугу про традиції готування рибної юшки, різноманітних способів приготування риби часів Козаччини: карасі в сметані, риба біла з яйцем, юшка окунева, риба з Балканської (Задунайської) Січі. 

Знайомимося з рецептами кулешів, каш, крупників від козака Генеїда: «справжній куліш – то пшоно і вода, трохи солі і степового часнику». Дізнаємося, що запорізькі козаки у походах робили в землі тимчасову пічечку – кабицю й готували в ній різноманітні страви. Популярною в козацькому харчуванні була «тетеря» або «рябко», рецептом можна скористатися і сьогодні. 

Подорож продовжується Правобережною Україною, дізнаємося, як готували квашу. 

А козачка Явдоха розкриває секрети «панської кухні». Її розповідь про історію печі, за словами господині, це «тепла, мудра, благодатна піч», в якій готували страви.

Далі автор подорожує з провідником Корнієм лісом: «як ліс знаєш, ніколи з голоду не помреш», до уваги рецептури різноманітних грибних страв. 

Давні «скіфські мюслі» готували з товчено зерна, які і сьогодні ми з насолодою і користю споживаємо ранками.  

Далі рецептури приготування страв «Печеня Канівська», «Ковбаски Черкаські», якщо зацікавилися, гортаймо 169 сторінку книги.

Літо...Період консервації. Забажаєте новий рецепт томатів - на допомогу «Помідори Дніпропетровські».

А який же українець без сала, тут  рецептів цілий мішок! А цікавий ще один - «Поліський здуор» (внутрішнє сало, здір) - сало з часником, смаженими грибами та цибулею.

Гарна приповідка до розділу смаколиків, весела розповідь «Жіноцтво й випічка».

«Гарна психотерапевтична і психоаналітична традиція» (чоловіки називають теревенями) – випікання жіноцтвом калачів і тортів перед весіллям. Тут жарти і про чоловіків, і про зятя, кума. А далі маса рецептів: Київський торт по-домашньому, «Торт шоколадно-горіховий, «Медовик Черкаський», «Панські кучері», «Вергуни Київські», печиво «Турок».

«Спасеники» готували у Великий Піст, сьогодні це бублики.

Окреме місце відведено секрету випікання весільних короваїв від відомої коровайниці Катерини Порскало. 

Гастрономічна подорож закінчується. І цікаво і корисно.

Збережімо і поповнимо традиції української кухні. Смачного!    


 


bottom of page