Основи ресторанної справи: навч. посіб./уклад. Г.Я.Круль, Чернівец. нац. ун-т
ім. Ю. Федьковича – Чернівці, 2020.- 496 с.:іл.
Ресторанний бізнес, за словами автора навчального видання, на сьогодні займає одну з найбільш привабливих, і в той же час найскладніших сфер підприємництва. Дедалі частіше споживачі надають перевагу харчуванню поза домівкою. Це потребує організації нових закладів ресторанного господарства, запровадження інноваційних технологій ресторанних послуг.
В посібнику викладені основні поняття ресторанної справи. Розкриті питання формування внутрішнього простору, матеріально-технічного забезпечення закладів ресторанного господарства.
Матеріал посібника згруповано у чотири змістовні блоки, модулі, які послідовно розкривають основні теоретичні поняття, різноманітні підходи до класифікації закладів ресторанного господарства, особливості створення та облаштування підприємств харчування.
В першому модулі детально розглядаються теми: теоретичні основи ресторанного господарства, еволюція ресторанного господарства, періоди розвитку ресторанної справи, формування внутрішнього простору закладів ресторанного господарства, виробниче устаткування закладів ресторанного господарства; столовий посуд, інвентар, спеціалізоване столове приладдя, білизна.
В другому модулі «Основи технологічного процесу в закладах ресторанного господарства» викладені основи технологічного процесу в закладах ресторанного господарства, способи і прийоми теплової кулінарної обробки продукції, принципи складання рецептур на продукцію ресторанного господарства, меню в закладах ресторанного господарства.
Модуль«Організація надання послуг харчування» знайомить з особливостями професійного етикету працівників ресторанних закладів, подана характеристика методів і форм обслуговування. Докладно описана організація обслуговування відвідувачів ресторанів. Окремо виділені теми обслуговування банкетів, обслуговування прийомів за протоколом.
Четвертий модуль присвячений напоям. Окремими темами розглядаються особливості виробництва напоїв, правила подавання і споживання: особливості виробництва і споживання вина, міцних алкогольних напоїв, змішаних напоїв і безалкогольних напоїв.
Цікаво представлена тема пива: історія виникнення, особливості виробництва, різновиди та правила споживання.
Завершується розділ описом кави і чаю, історія поширення, різновиди та особливості приготування.
Навчальне видання доповнене додатками: стандарти України «Ресторанне господарство. Терміни та визначення», «Заклади ресторанного господарства. Класифікація», «Правила роботи закладів (підприємств) ресторанного господарства».