Цивільний захист на підприємствах харчової промисловості.
У посібнику розглядаються теоретичні основи цивільного захисту, державне управління у сфері цивільного захисту, діяльності підприємств різноманітних галузей харчової промисловості у надзвичайних ситуаціях Водночас він може бути корисним викладачам та студентам інших вищих навчальних закладів, керівному складу підприємств, установ та організацій харчової промисловості.
Цивільний захист на підприємствах харчової промисловості. Навч. посіб./ За заг.
Ред. Халмурадова Б.Д., О.В. Хіврич, Б.Д. Халмурадов, О.П. Слободян, А.М.
Литвиненко, Н.В. Володченкова – К.: «Центр учбової літератури», 2021. – 192 с.
Навчальний посібник складається з VII розділів.
У І розділі викладені питання цивільного захисту населення і територій у надзвичайних
ситуаціях, як складової безпеки держави. Правовою основою ЦЗ є Конституція України,
Кодекс цивільного захисту України, інші закони України. В Україні діє Єдина державна
система цивільного захисту населення і територій під час надзвичайних ситуацій.
Система – це сукупність органів управління, сил та засобів підпорядкованих спеціально
уповноваженому центральному органу виконавчої влади функціональних та
територіальних органів управління. У розділі описано ЦЗ на підприємствах харчової
промисловості: структура, створення служб, залежно від характеру виробництв.
Розділ ІІ - характеризує види (техногенного, природного, соціально – політичного та
воєнного характеру) надзвичайних ситуацій. Аналізуються аварійні ситуації та надані
заходи при виконанні доаварійних і аварійних ситуацій.
ІІІ розділ – Захист виробничого персоналу і населення у надзвичайних ситуаціях.
Описано підготовку і проведення комплексу заходів, направлених на захист населення на
території всієї нашої країни. До заходів належать: одержання сигналів, команд,
розпоряджень органів виконавчої влади і органів управління у сфері цивільного захисту
населення і територій від надзвичайних ситуацій. Щоб оповістити та привернути увагу
населення використовується основний сигнал ЦЗ «Повітряна тривога», електричні та
ручні сигнали, гудки підприємств та транспортних засобів.
ІV розділ – Захист сировини, напівфабрикатів, готової продукції від зараження
небезпечними чинниками різного походження на підприємствах харчової промисловості.
Наведена характеристика можливих механізмів зараження хімічними речовинами та
біологічними чинниками. Одним з основних завдань ЦЗ на переробних підприємствах є
захист харчової сировини, напівфабрикатів, готової продукції, води на підприємствах.
Вибір способу захисту визначається видом продукції, її кількістю, умовами зберігання на
різних підприємствах галузі.
V розділ посібника знайомить користувачів із загальною характеристикою методів
знезараження радіоактивними, небезпечними хімічними речовинами та біологічними
чинниками.
VI розділ містить основні положення щодо оцінки стійкості функціонування об’єкту
економіки в умовах надзвичайних ситуацій. На кожному об’єкті економіки завчасно
проводиться певний обсяг робіт, які передбачені для надзвичайних ситуацій.
VII розділ - наведені основні положення щодо організації рятувальних та інших
невідкладних робіт на підприємствах харчової промисловості.
У навчальному посібнику є додатки.