top of page

Дайджест періодичних онлайн видань з 11 січня 2023 по 17 січня 2023 року

В Україні відкриють нову солеварню

AgroNews.ua. -16.01.2023

Планується створення солеварні у селі Молодків на Івано-Франківщині, де розташоване джерело соляної ропи. «Учасники клубу замку «Краснодвір» мають намір відкрити центр, у якому демонструватимуть процес виварювання солі та пропонуватимуть одразу дегустувати продукт. Окрім того, разом із представниками громад вони розроблятимуть туристичний маршрут, пов’язаний із соляним промислом. Ймовірно, він пролягатиме від Коломийщини до Львівщини. Цією ідеєю вже зацікавилися у Ланчинській, Делятинській та Солотвинській громадах», — каже Володимир Гринішак, голова ГО «Надвірнянський туристично-інформаційний центр». Сучасний креативний центр планують облаштувати у дерев’яній хаті у Молодкові, яку спорудили 111 років тому.

https://agronews.ua/news/v-ukraini-vidkryjut-novu-solevarnyu/


Агросектор України відчуватиме наслідки війни ще кілька років

AgroNews.ua. -13.01.2023

Українська аграрна галузь стикається з численними проблемами через військові дії, логістичні виклики, окупацію та мінування значної частини території, численні випадки руйнування, але, незважаючи на це, Україна залишається серед світових лідерів майже через рік після російського вторгнення. Наприклад, із понад 20 млн т пшениці, зібраної у 2022 році, вона наразі посідає дев’яту позицію в рейтингу найбільших виробників, випереджаючи Аргентину та Туреччину, вона зберігає свої позиції,- заявив генеральний директор Української аграрної конфедерації Павло Коваль. «Масштабні наслідки війни для сільського господарства стали глибокими та, ймовірно, триватимуть ще кілька років», — вважає він.

https://agronews.ua/news/agrosektor-ukrayiny-vidchuvatyme-naslidky-vijny-shhe-kilka-rokiv/


Експорт українських товарів до ЄС за рік збільшився до $28 млрд

AgroNews.ua. -13.01.2023

За підсумками 2022 року експорт товарів до країн Євросоюзу зріс на 4,2% порівняно з 2021 роком і склав близько $28 млрд., повідомляє Міністерство економіки України. Зростання експорту до ЄС стало можливим, зокрема, завдяки таким заходам, як підтримка української економіки в цілому та експорту зокрема: лібералізація податків, дерегуляція, підтримка виробників, страхування експорту за допомогою інструментів ЕКА; заходи, наших партнерів в односторонньому порядку, або спільно — Україною та партнерами: відкриття, зокрема, європейських ринків для українських товарів (тимчасова, терміном на рік лібералізація торгівлі, економічний «безвіз»), ініціатива ЄС «Шляхи солідарності», митний «безвіз», транспортний «безвіз» тощо. На результати зовнішньоекономічної діяльності впливатиме політика уряду.«Ми налаштовані активно просувати український експорт на зовнішніх ринках, працювати на подальше зменшення бар’єрів для експорту українських товарів і послуг шляхом підтримки експорту через розвиток інструментів кредитування, страхування та перестрахування експорту», — зазначила перший віцепрем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко.

https://agronews.ua/news/eksport-ukrayinskyh-tovariv-do-yes-za-rik-zbilshyvsya-do-28-mlr


Названо проблеми, з якими зіштовхнуться аграрії та держава у 2023 році

AgroNews.ua. -12.01.2023

Під час повномасштабної війни, яку розв’язала росія проти України, аграрний сектор зазнав багато проблем. Частина нашої країни ще знаходиться під окупацією РФ, деякі аграрії втратили свій врожай через знищення елеваторів та крадіжку окупантами зерна, заміновані поля, скорочення площ посіву на територіях, які досі знаходяться під окупацією. Також агарарії зіштовхнулись з проблемою логістики, ростом цін на засоби виробництва та неповернення ПДВ з боку держави. Як все це вплине на сектор АПК у 2023 році, розповідають експерти Центру економічного відновлення. Дослідження Центру економічного відновлення показало, що найбільш болючою проблемою для аграріїв стала саме проблемна логістика. Так, з початку повномасштабного вторгнення ціни на логістичні послуги виросли в понад 4 рази, що призвело до зниження прибутку аграріїв.

https://agronews.ua/news/nazvano-problemy-z-yakymy-zishtovhnutsya-agrariyi-ta-derzhava-u-2023-roczi/


Українські виробники продуктів харчування отримали німецькі генератори

AgroPolit.com. – 16.01.2023

Пресслужба Мінагрополітики повідомляє, що один із перших десяти генераторів, які Федеральне агентство з технічної допомоги (THW) за фінансування Міністерства закордонних справ Німеччини передало для підтримки виробництва продуктів харчування в Україні, доставлено на одне із підприємств ПАТ «Київхліб». «Ми раді бачити, що перший генератор уже встановлений. Важливо, що навіть у випадку відключень електроенергії, виробництво продуктів харчування продовжиться, а більше 1 млн людей з Київщини та Чернігівщини безперебійно будуть забезпечені свіжим хлібом», — сказав Франк Мюллер, аграрний аташе Посольства Німеччини в Україні. Електроенергія надзвичайно важлива для забезпечення кожного етапу виробництва продуктів харчування, тому терористичні атаки на енергетичні об’єкти – це також загроза для продовольчої безпеки. Особливу потребу у резервних засобах забезпечення електроенергії мають прифронтові регіони та райони, до яких відновлено доступ», – сказав Денис Башлик, заступник Міністра аграрної політики та продовольства України.

https://agropolit.com/news/24893-ukrayinski-virobniki-produktiv-harchuvannya-otrimali-nimetski-generatori


Частка біоенергетики в енергетичному балансі України зросла у 3 рази — Гелетуха

AgroPolit.com. – 11.01.2023

Гелетуха Георгій, голова правління Біоенергетичної асоціації України блозі на AgroPolit.com написав, що за 10 останніх років внесок біоенергетики в енергетичний баланс України збільшився в 3 рази: з 1,4 млн т н.е. у 2010 році до 4,2 млн т н.е. у 2020 році. Експерт зазначив, що якщо перевести ці показники в еквівалент природного газу, то вже у 2020 році Україна заміщувала 5,2 млрд м3 природного газу/рік за рахунок біоенергетики. Середній темп зростання сектору за ці роки становив 11%/рік. Гелетуха впевнений, що подібне зростання може продовжитися ще десятки років, відкриваючи для аграріїв новий вид діяльності і прибутку. В цілому сектор біоенергетики динамічно розвивається в Україні, що підтверджують статистичні дані енергетичних балансів.

https://agropolit.com/news/24868-vnesok-bioenergetiki-v-energetichniy-balans-ukrayini-zris-u-3-razi--geletuha


АгроТрансформації 2023: перебудова експорту, трейдингу, логістики

AgroPortal.ua.- 14.01.2023

Перебудова експорту, трейдингу, логістики, агробізнесу — теми форуму «АгроТрансформації 2023», який відбудеться 17 лютого 2023 року у Варшаві, повідомляють організатори заходу — ГО «Співтовариство виробників і споживачів бобових України» та Польсько-українська господарча палата. Відзначається, що погодні умови у країнах, які є провідними виробниками агропродукції, не сприяють отриманню великих урожаїв. Політичні фактори змінюють логістику. Звідки імпортувати зернові, олійні та бобові у 2023 році? Які шляхи обрати для доставки агропродукції? Як укласти контракти напряму з аграріями? Всі ці теми обговорюватимуться під час форуму «АгроТрансформації 2023».

https://agroportal.ua/news/ukraina/agrotransformaciya-2023-perebudova-eksportu-treydingu-logistiki


Продажі зросли. Війна змінила ставлення до українського вина

AgroPortal.ua.- 14.01.2023

Війна змінила ставлення до українського вина, заявив засновник і генеральний директор «СерцеВина» Роман Заяц. В 2022 році зросли продажі. За словами Р. Зайця, зміна статусу відбулася з кількох причин: - «сухий закон» на початку повномасштабної війни сприяв прямим продажам; ресторани та бари нарешті захотіли мати українські вина у своїх винних картах; - українські вина вирушили на експорт, а для задоволення винних потреб за кордоном треба багато вина; платоспроможні українці почали купувати більше місцевого продукту; - зросли онлайн-продажі, а крафтове українське вино можна придбати переважно онлайн.«Марно говорити, що до війни всі наші намагання розказати Україні та світу про локальне виноробство, чиє коріння сягає часів Трипільської культури (розквіт між 5500 та 2750 роками до н.е.), просто ігнорувалися», — зазначає експерт. Роман Заяц припускає, що на нас очікує ренесанс у ставленні до української виноробства, і хотілося б вірити, до її історії. Принаймні розпочався процес підтримки українського вина через гаманці українців.

https://agroportal.ua/news/ukraina/prodazhi-zrosli-viyna-zminila-vidnoshennya-do-ukrajinskogo-vina


Зерновим коридором пішов перший у новому році мільйон тонн зерна

AgroPortal.ua.- 13.01.2023

У межах «зернової ініціативи» українські експортери спромоглися відправити перший у 2023 році мільйон тонн агропродукції . Міністерство розвитку громад, територій та інфраструктури заявило, що 13 січня з портів Великої Одеси вийшли 11 суден з 313,5 тис. т агропродукції. Наразі в портах Великої Одеси під обробкою 17 суден. На них завантажують 519 тис. т української агропродукції. «Зерновим коридором рухаються 5 суден під завантаження. У Босфорі на інспекцію Спільного координаційного центру очікують 104 судна», — повідомляють у міністерстві. З 1 серпня 2022 р. з портів Великої Одеси вийшли 644 судна, які експортували 17,3 млн т продовольства.

https://agroportal.ua/news/ukraina/zernovim-koridorom-pishov-pershiy-u-novomu-roci-milyon-tonn-zerna


Третя африканська країна готова створити хаб для зберігання української агропродукції

AgroTimes.-13.01.2023

Делегація Міністерства аграрної політики та продовольства України у рамках офіційного візиту до країн Африки відвідала Республіку Гана. Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський і Міністр продовольства та сільського господарства Республіки Гана Овусу Афрії Акото обговорили поглиблення співпраці в галузі сільського господарства та розширення міжнародних торгово-економічних відносин. Сторони розглянули питання щодо започаткування спільного проекту – логістичного хабу для зберігання продовольства. Такий хаб дозволить зберігати якісне зерно, сприятиме прогнозованості збуту та стабілізації ціни на продовольство.

https://agrotimes.ua/elevator/tretya-afrykanska-krayina-gotova-stvoryty-hab-dlya-zberigannya-ukrayinskoyi-agroprodukcziyi/


«Європейська сироварня» почала виробляти 2 нових сири з блакитною пліснявою

AgroTimes.-12.01.2023

«Європейська сироварня», що в Одеської області, розширила свій асортимент двома новинками – сирами з блакитною пліснявою. Це стриманий англійський стілтон та пікантна італійська горгондзола. Про це повідомили у компанії. На Міжнародної виставці World Cheese Awards 2022 отримали нагороди 13 українських сирів, Серед них – і гауда від «Європейської сироварні».

https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/yevropejska-syrovarnya-pochala-vyroblyaty-2-novyh-syry-z-blakytnoyu-plisnyavoyu/


Запровадження електронного акцизу на алкоголь та цигарки не за горами

Бухгалтер.ua.-17.01. 2023

Верховна Рада прийняла за основу законопроєкти № 8286 та № 8287 щодо введення електронної акцизної марки на алкогольні та тютюнові вироби та рідини, що використовуються в електронних сигаретах. Це дозволить вивести контроль за обігом підакцизних товарів. Передбачається, що електронна марка акцизного податку буде унікальним графічним елементом, штрих-кодом швидкого реагування - QR-код. Саме QR-код буде підтверджувати сплату акцизного податку, легальність виробництва, ввезення, зберігання, транспортування та реалізації таких товарів і, відповідно, дозволяє ідентифікувати продукцію і відстежити її переміщення від виробника/імпортера до кінцевого продавця у роздрібній мережі, включаючи перевізників таких товарів.

https://buh.ligazakon.net/news/216780_zaprovadzhennya-elektronnogo-aktsizu-na-alkogol-ta-tsigarki-ne-za-gorami


Продуктам в Україні прогнозують нове подорожчання: що додасть у ціні

УНІАН: Новини України.-12.01.2023

Денис Марчук , заступник голови Всеукраїнської аграрної ради, прогнозує, що протягом зими ціни на продукти в Україні можуть подорожчати ще 5-6%, але він запевнив, що дефіциту харчових продуктів не буде. Як йдеться в сюжеті "1+1" він пояснив, що відбудеться зростання цін на молочні продукти, адже під час повномасштабної війни суттєво скоротилася кількість великої рогатої худоби в Україні. Якщо говорити про сезонний фактор, то взимку цілком очікувано подорожчають овочі. Крім того, цінники на м'ясні продукти також додадуть у вазі. Йтимуть вгору й ціни на яйця. За прогнозом експерта, здорожчання на згадані вище продукти триватиме до нового сезону.

Що найбільше подорожчало та ще зросте в ціні у 2023 році в Україні

За даними Держстату, найбільше за 2022 рік подорожчали харчові продукти - на 36,1%, у тому числі ціни на яйця зросли на 81,4%, на фрукти - на 62,6%, овочі - на 78,8%. Олег Пендзин, виконавчий директор Економічного дискусійного клубу, прогнозує, що у 2023 році зростуть ціни на хлібопродукти. За прогнозами економіста, через блекаути загальна інфляція може зрости приблизно на 2,5-3%. Ціни у 2023 році можуть злетіти на 5%.

https://www.unian.ua/economics/finance/cini-na-produkti-v-ukrajini-zletyat-shcho-podorozhchaye-naybilshe-video-12107751.html


Депутати ухвалили закон про гарантії повернення валютної виручки при експорті зерна

УНІАН: Новини України.-12.01.2023

Верховна Рада ухвалила закон "Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких інших законодавчих актів щодо застосування режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану" про гарантії повернення валютної виручки при експорті зерна, повідомив перший заступник голови Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Ярослав Железняк у Telegram. Згідно з пояснювальною запискою, метою проекту є створення механізму для забезпечення своєчасного і в повному обсязі надходження валютної виручки за експортними операціями та регулювання платіжного балансу України при експорті окремих сільськогосподарських товарів з України шляхом запровадження режиму експортного забезпечення на період дії воєнного, надзвичайного стану.

https://www.unian.ua/economics/agro/rada-uhvalila-zakon-pro-garantiji-povernennya-valyutnoji-viruchki-pri-eksporti-zerna-12107589.html


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page