top of page

Дайджест періодичних онлайн видань з 18 січня 2023 по 25 січня 2023 року

Названо головних покупців українського яблука

AgroNews.ua. -23.01.2023

Протягом декількох місяців з початку повномасштабного вторгнення російських окупаційних військ на територію України, садівники та трейдери України змогли знайти нові логістичні маршрути та відновити постачання до країн Південно-Східної Азії та Близького Сходу. Економіст інвестиційного департаменту Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак пояснює: «Країни Близького Сходу у новому сезоні стали головним напрямком експорту свіжого яблука у сезоні 2022/23, після початку збирання осінніх сортів яблука. Зокрема ОАЕ знову стали основним покупцем, купивши за перші три місяці сезону майже 3 тис. т українського свіжого яблука». Серед головних імпортерів яблука з України були Саудівська Аравія, Катар, Ірак, Кувейт та Оман, Малайзія.

https://agronews.ua/news/nazvano-golovnyh-pokupcziv-ukrayinskogo-yabluka/


Названі найзатребуваніші сорти яблук для експорту

AgroNews.ua. -20.01.2023

Виробникам, які готові ризикувати та закладати нові сади для експорту, необхідно враховувати експортний напрямок, скористатись державними програмами підтримки, зокрема грантом на створення садів. Краще вирощувати сорти, які потрібні в тих країнах, куди експортуємо - Гала, Ред Фуджі, Гренні Сміт, Ред та Голден Делішез. Таку думку висловив керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій. «Вибір завжди має робити господар, хоча при закладці садів у будь-якому випадку варто планувати експортний вектор», – підкреслює експерт. Це потім не завадить продавати яблуко за вищою ціною і на внутрішньому ринку». «На мою думку, інші сорти – або опортунізм, або вчорашній день, хоча, звісно, що продати можна все, головне – з якими зусиллями та ресурсами», – пояснює Володимир Гуржій.

https://agronews.ua/news/nazvani-najzatrebuvanishi-sorty-yabluk-dlya-eksportu/


В Україні створено робочу групу з питань дерегуляції бізнесу

AgroNews.ua. -19.01.2023

Уряд створив Міжвідомчу робочу групу з питань прискореного перегляду інструментів державного регулювання господарської діяльності. Це рішення було ухвалено на засіданні Кабінету Міністрів України 13 січня 2023 року, говориться у повідомленні Міністерства економіки. «Уряд робить ще один крок до дерегуляції бізнесу. В українських реаліях дерегуляція є необхідним інструментом, місією якого є кардинальне поліпшення бізнес-клімату, зокрема, інвестиційного клімату в Україні, створення нових робочих місць та підвищення якісних стандартів життя», — заявила перший віце-прем’єр-міністр — міністр економіки України Юлія Свириденко. Передбачається, що основними завданнями робочої групи будуть: - координація дій державних органів в частині зменшення та оптимізації інструментів державного регулювання бізнесу; - удосконалення нормативної бази в частині переведення в електронну форму інструментів державного регулювання.

https://agronews.ua/news/v-ukrayini-stvoreno-robochu-grupu-z-pytan-deregulyacziyi-biznesu/


Стало відомо, чому виробництво молочних продуктів є невигіднім

AgroNews.ua. -18.01.2023

Зазначається, що у січні закупівельні ціни на сире молоко в ЄС почали знижуватись. Ситуація характерна для всіх «молочних» країн, від Польщі до Великої Британії. Аналітики пояснюють: «Вартість головних біржових молочних товарів, сухого знежиреного молока та вершкового масла в ЄС продовжує знижуватись. Українські експортери відчувають падіння цього попиту ще з середини грудня. В Україні в перших числах січня також спостерігалося традиційне падіння попиту на спотовому ринку. Але сировина просіла в ціні незначно і зараз залишається затребуваною (на відміну від знежиреного молока)». Відповідно до європейського тренду, вартість СЗМ та масла в Україні також знижується. Виробництво товарів невигідне через поточні ціни на сировину. Ситуація тут вже аналогічна європейській, уточнюють експерти.

https://agronews.ua/news/stalo-vidomo-chomu-vyrobnycztvo-molochnyh-produktiv-ye-nevygidnim/


44 країни стали учасниками зернової ініціативи України

AgroPolit.com. – 20.01.2023

На Всесвітньому економічному форумі в Давосі керівник Офісу Президента Андрій Єрмак сказав, що до ініціативи України щодо постачання продовольства доєдналися 44 країни, їх підтримали в ЄС та ООН. За його словами, завдяки зерновій програмі продовольством забезпечено 5 млн людей у світі, які страждають від його нестачі. «44 країни вже доєдналися до зернових ініціатив, зокрема їх підтримали в ЄС та ООН. Попри війну, Україна зараз все робить, аби покласти край голоду у світі, коли велика кількість населення стикається з дефіцитом продовольства. Завдяки зерновій програмі щонайменше 5 млн людей, які потребують продовольчої підтримки, отримують її», — сказав Єрмак. Він додав, що Україна готова утримувати високий рівень виробництва продовольства навіть у вкрай екстремальних умовах, так само як нарощувати кількість суден, що перевозять продовольство.

https://agropolit.com/news/24911-44-krayini-stali-uchasnikami-zernovoyi-initsiativi-ukrayini


В окупації перебуває третина потужностей для переробки молока

AgroPortal.ua.- 25.01.2023

38 підприємств втратила молочна переробка України з початку воєнних дій на тимчасово окупованих територіях, розповіла керівник проєкту «Асоціації виробників молока» Олена Жупінас в інтерв'ю MilkUa. За її словами, на 1 січня 2022 року дозвіл на виробництво молочних продуктів в Україні мали 140 заводів, із яких лише 111 працювали. Очікується, що цього року на переробку надійде 2,8-2,9 млн т молока. «Тобто навіть ці підприємства недовантажені сировиною. Це і є однією з проблем: затрати, зокрема й на енергоносії, на одиницю виробленої продукції значно вищі, ніж якби підприємство працювало на повну потужність», — підкреслила Олена Жупінас.

https://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/v-okupaciji-perebuvaye-tretina-potuzhnostey-dlya-pererobki-moloka



На Закарпатті запрацював завод із виробництва виноградних спиртів

AgroPortal.ua.- 22.01.2023

Виноробна компанія «Шато Чизай» започатковує виробництво ігристих вин методом Шарма-Мартінотті на власних потужностях, а також запускає завод із виробництва виноградних спиртів, розповів директор компанії Дмитро Шолудько під час бізнес-туру в межах IV Міжнародної благодійної науково-практичної конференції «Виноградарство і виноробство України в умовах воєнного стану: вчимося перемагати!». За його словами, це буде перше в сучасній історії України виробництво ігристих вин повного циклу акратофорним резервуарним періодичним способом на території Закарпаття. Раніше ігристе вино Carpathian Sekt, яке створювали винороби «Шато Чизай» із власного винограду, розливали на заводі партнерів. «Ми ведемо історію з 1995 року. У нас є два виробничі майданчики. Виробництво з первинного виноробства розташоване в селі Оросієво. Цього року там переробили приблизно 1,5 тис. т винограду. Там розташований і новий завод, адже ми отримали ліцензію на виробництво виноградних спиртів, виноградного спиртового дистиляту і коньяків України. Ми вже викурили першу партію виноградного спирту з чистого сорту Черсегі Фюсереш. Для цього виробництва реконструювали будівлю під дистиляцію та закупили обладнання», — зазначив Дмитро Шолудько.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/na-zakarpatti-zapracyuvav-zavod-z-virobnictva-vinogradnih-spirtiv


Зерновий коридор: дії росії затримують 2,5 млн т продовольства

AgroPortal.ua.- 21.01.2023

росія навмисно затримує проходження суден з українським зерном, це знизило темпи транспортування продовольства, які були обговорені умовами «зернової угоди», заявила постійна представниця США при Раді Безпеки ООН посол Лінда Томас-Грінфілд. «Операції в межах цієї ініціативи не встигають за високим світовим попитом на чорноморське зерно через навмисне уповільнення росією інспекцій. Десятки суден чекають відправлення, десятки інших — перевірок, аби мати змогу доставити свій зерновий вантаж», — сказала представниця США. Вона нагадала, що Чорноморська зернова ініціатива передбачає транспортування щонайменше 5 млн т продовольства на місяць. Однак росія штучно спричиняє затримку, що призводить до додаткових витрат, Зараз 2,5 млн т зерна просто чекають відправлення, деякі кораблі простоюють уже понад місяць. «Зерно переміщується удвічі повільніше, ніж у вересні й жовтні», — наголосила Томас-Грінфілд. Вона звернулася до членів Ради Безпеки ООН, аби разом закликати росію негайно розширити взаємодію в межах угоди.

https://agroportal.ua/news/ukraina/zernoviy-koridor-diji-rosiji-zatrimuyut-vivezennya-2-5-mln-t-prodovolstva


Дві програми держпідтримки аграріїв продовжать у 2023 році

AgroPortal.ua.- 20.01.2023

2023 році буде продовжено програму з підтримки фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції за двома напрямами, повідомляють у Міністерстві аграрної політики та продовольства України. Мова йде про бюджетну субсидію на одиницю оброблюваних угідь сільськогосподарського призначення (1 га) для провадження сільськогосподарської діяльності та спеціальну бюджетну дотацію за утримання великої рогатої худоби (корів) усіх напрямів продуктивності. Зазначається, що у 2022 році 21 467 сільгоспвиробників отримали дотацію за оброблені 424 631,9 га; за утримання корів — 10247 фермерів за 62 090 голів через Український державний фонд підтримки фермерських господарств.«Ті, хто не встиг подати заявку за програмою чи припустився помилок під час її заповнення, зможуть подати заявку після відкриття програми у поточному році», — пояснили у міністерстві.

https://agroportal.ua/news/finansy/dvi-programi-derzhpidtrimki-agrarijiv-prodovzhat-u-2023-roci


Біля кордону з Польщею з'явився ще один зерновий термінал

AgroPortal.ua.- 20.01.2023

В 2022 році неподалік від українсько-польського кордону група «Лемтранс» у співпраці з партнерами побудувала зерновий термінал, говориться у повідомленні «Лемтранс».«Група «Лемтранс», до якої входить «Левада-Карго», разом із партнером цього року запустила вантажний термінал «Мостиська» на кордоні України та Польщі, який здатний додатково переробити до 5 млн т різних вантажів щорічно. Ми адаптувалися до потреб та добудували з партнером ще зерновий термінал, який може перевантажувати 60 тис. т зерна на місяць», — розповів директор зі стратегії та розвитку компанії «Левада-Карго» Валерій Андріанов. Він пояснив, що в 2023 році компанія буде фокусуватися на проєктах, які в перспективі зможуть збільшити частку контейнеризації вантажів в Україні. «Саме тому в нас та компанії «Лемтранс», як інвестора, є плани розпочати будівництво наступних інтермодальних терміналів», — повідомив він.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/bilya-kordonu-z-polshcheyu-z-yavivsya-shche-odin-zernoviy-terminal


Агросектор входить до найпопулярніших у іноземних інвесторів напрямів

AgroPortal.ua.- 20.01.2023

Під час Всесвітнього економічного форуму заступник міністра економіки України Олександр Грибан заявив, що механізми страхування ризиків, які напрацювала держава, дозволяють уже зараз вести діалог щодо секторів, які викликають найбільшу зацікавленість світових інвесторів, повідомляє Мінекономіки. «Ми заохочуємо іноземних інвесторів розглядати Україну як платформу розвитку бізнесу і, не втрачаючи час, вже зараз бути залученими до інвестування та процесу відбудови країни. Для цього була створена ініціатива з залучення інвестицій Advantage Ukraine та інвестиційне меню можливостей з потенціалом понад $400 млрд. Україна вже зараз має бути на порядку денному світової інвестиційної спільноти. Реалізуючи масштабну промоційну кампанію щодо інвестиційних переваг, ми прагнемо, щоб Україну сприймали як країну з величезними можливостями», — додав він.

https://agroportal.ua/news/finansy/agrosektor-vhodit-do-naypopulyarnishih-u-inozemnih-investoriv-napryamkiv


Закони щодо ГМО не відповідає проєвропейському курсу України, - думка

AgroTimes.-20.01.2023

Пресслужба Насінневої асоціації України повідомляє, що ринок сфери ГМО треба регулювати згідно курсу євроінтеграції, закликає доопрацювати законопроєкти, ухвалені парламентом. Ухвалені за основу законопроекти №5839 та №5840 не узгоджуються з позицією України щодо проєвропейського курсу розвитку. Ці законопроєкти, як №5839 та №5840 впливають не тільки на насіннєві компанії, але й на весь цикл агровиробництва. На сьогодні ринки збуту в українських аграріїв кукурудзи – преміальні. Серед них, ЄС та Китай. Понад 80% експорту зернового продукту припадає саме на них. Україна ризикує втратити ці країни як ринки збуту, за які насіннєвики і трейдери боролися понад десятиліття. Тому у законопроєктах потрібно враховувати вже існуючу законодавчу практику щодо використання чи повної заборони ГМО. Лідери асоціацій закликають доопрацювати законопроєкти, враховуючи у них норми Євросоюзу.

https://agrotimes.ua/agromarket/zakony-shhodo-gmo-ne-vidpovidaye-proyevropejskomu-kursu-ukrayiny-dumka/


Україна братиме участь у програмі ЄС «Єдиний ринок»

AgroTimes.-19.01.2023

Пресслужба Міністерства економіки України повідомляє, що Уряд затвердив проект розпорядження Президента України «Про делегацію України для участі у переговорах з Європейською Комісією щодо укладення Угоди між Україною, з одного боку, та Європейським Союзом, з іншого боку, щодо участі України в програмі Європейського Союзу “Єдиний ринок” (2021—2027)», подальшого її підписання, а також затвердження Директиви делегації. «Програма Європейського Союзу «Єдиний ринок» – це програма фінансової підтримки ЄС з бюджетом 4.2 млрд євро, яка розрахована на 7 років (з 2021 по 2027 роки). Приєднання України до вказаної Програми дозволить посилити співпрацю з ЄС, що є особливо актуальним з огляду на євроінтеграційні процеси та набуття Україною статусу кандидата в ЄС», – заявила перший віцепрем’єр-міністр – міністр економіки України Юлія Свириденко.

https://agrotimes.ua/agromarket/ukrayina-bratyme-uchast-u-programi-yes-yedynyj-rynok/


В Давосі обговорюють партнерство з Україною у сфері сільського господарства

AgroTimes.-18.01.2023

Важливими питаннями для України є міжнародна підтримка у відбудові України, яка має базуватися на приватних інвестиціях з залученням новітніх технологій, розширення торговельно-економічного співробітництва, посилення євроінтеграційних процесів та реалізація нових проектів в Україні, зокрема, пов’язаних з виробництвом. «Загалом дискусії щодо партнерства з Україною відбуваються навколо трьох опор – це сільське господарство і наша роль в глобальній продовольчій безпеці, адже багато компаній зацікавлені не лише в експорті, але і в розвитку переробної галузі. Безумовно цікавим є розвиток цифрової економіки, всі визнають наше лідерство за багатьма позиціями. І, як не дивно, це промисловість, – той факт, що Україна як кандидат в ЄС і велика країна з промисловим потенціалом є точкою для розташування багатьма компаніями своїх виробництв», – зазначив заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка у прямому ефірі Національного телемарафону, перебуваючи у складі української делегації на Всесвітньому економічному форумі в Давосі.

https://agrotimes.ua/agromarket/v-davosi-obgovoryuyut-partnerstvo-z-ukrayinoyu-u-sferi-silskogo-gospodarstva/


Ефіопія отримає ще 30 тис. тонн української пшениці

УНН.-22.01.2023

“Програма GrainFromUkraine започаткована Володимиром Зеленським та реалізується за підтримки Всесвітньої продовольчої програми ООН та розвинутих країн світу. Головна мета — забезпечити доступ до українського зерна країнам, що потерпають від голоду. Вже понад 30 країн доєднатися до програми, а сума донатів складає майже 200 млн дол.”, — зазначається в повідомленні. Україна відправила в Ефіопію ще 30 тис. тонн пшениці. Про це повідомляє Міністерство інфраструктури України. “Четверте судно в рамках програми Grain From Ukraine вийшло з порту Чорноморськ. Балкер AMIRA HANA доставить до порту Джибуті 30 тис. тонн пшениці, а звідти українське зерно буде доставлено до Ефіопії, мешканці якої потерпають від голоду”, — йдеться в повідомленні.

https://www.unn.com.ua/uk/news/2012379-efiopiya-otrimaye-sche-30-tis-tonn-ukrayinskoyi-pshenitsi


bottom of page