top of page

Дайджест періодичних онлайн видань з 19 по 22 червня 2020 року

Україна стрімко наростила експорт соняшникової олії в країни Азії

AgroNews.ua. -22.06.2020

Експорт олій і шротів в країни Азії в січні-травні досяг $ 1,7 млрд, що становить 39% від загального обсягу експорту української агропродукції в зазначений регіон. Про це повідомила пресслужба асоціації «Укроліяпром», пише agronews.ua.

Загалом, за підсумками січня-травня 2020 року частка олієжирової продукції в загальному обсязі експорту сільгосппродукції і продтоварів з України зросла до 34,3%. Зокрема, за звітний період в країни ЄС було експортовано рослинних олій і шротів на загальну суму $ 936,3 млн, або 35,6% від загального обсягу експорту продукції АПК України в даному напрямку. Також експерти фіксують зростання відвантажень соняшникової рафінованої олії в США з України, експорт якого в звітний період оцінюється в $ 21,8 млн (28,7% від загального обсягу відвантажень).

agronews.ua


На Київщині будують великий завод, який експортуватиме готові продукти харчування у 40 країн світу

AgroNews.ua. -22.06.2020

Як повідомив Петро Мельник, виконавчий директор компанії-власника «Агріком груп», американський ринок нині потребує класичний геркулес з гарною українською упаковкою та латинською транслітерацією. Серед ринків, де вже добре знають продукцію компанії, Петро Мельник відзначив Європу, Африку, Азію та Північну Америку. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, пише agronews.ua.

Наступного року «Агріком груп» планує відкрити другу чергу власного переробного заводу, що виготовляє продукти харчування, адже зростає попит на продукцію підприємства як в Україні, так і закордоном. Експорт продукції ТМ «Добродія» до країн СЄ у 2020 році складає більш ніж 150 тонн на місяць. Загальні обсяги постачання на світовий ринок продукції цього українського виробника перевищили понад 400 тонн. «Це буде нетрадиційна цікава упаковка та нові смаки відомої продукції», – розповів Петро Мельник.

agronews.ua


Стало відомо, чому подорожчає курятина в Україні

AgroNews.ua. -21.06.2020

Перед українськими виробниками курятини скоро постане серйозний виклик: ціна на м’ясо курки падає, а її собівартість зросте, якщо здійсняться прогнози щодо низького цьогорічного врожаю зернових. Про це в інтерв’ю журналу «Наше птахівництво» розповіла голова наглядової ради акціонерів Володимир-Волинської птахофабрики Аліна Сич, пише agronews.ua.

 Через неврожай зростуть ціни на зернову частину раціону, подорожчає вартість кормів, і оскільки вони становлять 70% собівартості курятини, ціна на м’ясо курки також зросте, пояснила вона. «Тому, ймовірно, на українському ринку виробників курятини відбудеться певна трансформація: невеликі підприємства будуть змушені відмовлятися від посадки птиці через нерентабельність, – зазначила Аліна Сич. – Уже сьогодні можна констатувати факт, що дрібні виробники опинилися на межі виживання, багато хто з них тимчасово зупинив посадку птиці. У них більша собівартість виробництва одиниці продукції, як порівняти з потужними підприємствами, і не надто тісні зв’язки з мережами». На думку Аліни Сич, виходом зі скрутної ситуації для невеликих господарств стануть різні об’єднання, колаборації з великими і потужними підприємствами на умовах взаємодії.

agronews.ua


В Україні ще дві птахофабрики офіційно виробляють курятину без антибіотиків

AgroNews.ua. -20.06.2020

Асоціація «Союз птахівників України» інформує про завершення аудитів на двох підприємствах-членах асоціації щодо підтвердження вирощування птиці без застосування антибіотиків. Аудити проводилися представництвом міжнародного органу з сертифікації ТОВ «Бюро Верітас Сертифікейшн Україна» з 25 по 28 травня 2020 року на підприємствах – ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та ТОВ «Вінницька птахофабрика». Повідомляє прес-служба асоціації, , пише agronews.ua.

Відповідно Вимог до птахопідприємств із технологією вирощування птиці без застосування антимікробних засобів, підприємствами було затверджено та погоджено з асоціацією плани моніторингу залишків інгібіторів та токсинів у кормах, воді, кінцевій продукції та продуктах життєдіяльності птиці, які є основою для підтвердження відповідності зазначеним вимогам. Крім цього, результати аудитів ґрунтувалися на переліках питань щодо відповідності Добровільним вимогам до птахогосподарств по вирощуванню птиці та забійного (переробного) підприємства із технологією отримання продукції птахівництва без застосування антимікробних засобів та їх залишків. На основі них, визначалися критерії відповідності принципам вирощування птиці та отримання продукції без застосування антибіотиків. Згідно висновків проведених аудитів, ПрАТ «Миронівська птахофабрика» та ТОВ «Вінницька птахофабрика» відповідають задекларованим Добровільним вимогам до птахогосподарств по вирощуванню птиці та забійного (переробного) підприємства із технологією отримання продукції птахівництва без застосування антимікробних засобів та їх залишків.

agronews.ua


Українські аграрії нарощують експорт продуктів з амаранту: борошна, олії і навіть цукерок і макаронів

AgroNews.ua. -19.06.2020

Наразі експорт амарантової олії, борошна і макухи займає 80% всього амарантового експорту. Україна, також, може експортувати амарантову крупу, пластівці, трав’яні гранули, цукерки та макарони, вважає голова Асоціації виробників амаранту та амарантової продукції Олександр Дуда. Про це розповідає Агравери, пише agronews.ua.

“На сьогодні перспективними продуктами експортного напрямку вважаю амарантове цільнозернове борошно, крупу та пластівці», — додає голова асоціації. Олександр Дуда, що наразі ціна амаранту коливається в межах 20−25 тис. грн/тонна з ПДВ. Наразі ціна амаранту коливається в межах 20−25 тис. грн/тонна з ПДВ, тож наразі українські аграрії мають усі шанси скласти вагому конкуренцію вже на експортному ринку, – вважає фахівець. Характерно, що Україна у 2020 році здатна експортувати продукти переробки із амаранту з високою доданою вартістю, а не сировину. Загалом, серед країн, які найбільше закуповують амаранту та продукції із нього, Олександр Дуда називає: Індію, Пакистан, Перу. Купують цю культуру і в ЄС.“Імпортерів цікавить амарантова олія, борошно і макуха з цієї високопротеїнової культури”, – каже він. В той же час вітчизняний виробник здатен запропонувати набагато різноманітнішу лінійку виробів.

agronews.ua

 

Проведено оцінку 4 державних аграрних компаній на здатність гарантувати продовольчу безпеку країни

AГРОПОЛІТ. -22.06.2020

Проведено оцінку чотирьох державних компаній ДПЗКУ, Держрезерву, ДСБУ «Аграрний фонд» і АТ «Аграрний фонд» на здатність гарантувати продовольчу безпеку України. Дослідження здійснено у відповідь на заяву директора ФАО Цюй Дуньюй, який наголосив, що в умовах дії в усьому світі карантину для запобігання поширення коронавірусу існує небезпека голоду в низці країн. Про це читайте у дослідженні AgroPolit.com.

Збитки компанії ДПЗКУ у 2019 році склали 1,9 млрд грн, нестача зернових на підприємстві по філіях становила 52 тис. т., фінансовий ресультат Держрезерву — це понад 1 млрд грн. збитків по зерну, ДСБУ «Аграрний фонд» також залишається неприбутковою організацією. АТ «Аграрний фонд» звітує про збитки компанії, хоч за підсумками 2018 року він зайняв 13-е місце серед 100 найприбутковіших держкомпаній за 2018 рік. Якщо в уряду є бачення, що Аграрному фонду потрібно забезпечити продовольчу безпеку в довготривалій перспективі, то ми готові виступити гарантом такої безпеки. Та й взагалі з власною переробкою Аграрний фонд може бути успішною та ефективною державною компанією, з часткою на ринку борошна не менше 20%. Адже ми й на чужих потужностях робимо до 12−14%, а на своїх ця кількість значно виросла б. Тоді вдалось б говорити про вигіднішу ціну для кінцевого споживача та про вищу якість продукту», – в.о. голови правління АТ «Аграрний фонд» Богдан Банчук. 

agropolit.com/news/

 

Міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України Ігоря Петрашка можуть звільнити з посади вже цього тижня

AГРОПОЛІТ. -22.06.2020

Як стало відомо AgroPolit.com з власних джерел в уряді, міністра Ігоря Петрашка можуть звільнити з посади через незадовільні результати роботи відомства, яке він очолює.

За інформацією від нашого джерела, останньою краплею в історії очільника МЕРТу стала низка скандалів, пов'язаних з введенням мита  на імпорт палива та квотуванням імпортних добрив. Також незадовільною залишається ситуація з фінансуванням АПК. Нагадаємо, Аграрний комітет у повному складі звернувся до президента Володимира Зеленського, прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля та міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Ігоря Петрашко з проханням не вводити квотування на імпорт добрив. Ситуація з митом на дизельне паливо та продукцію нафтопереробного комплексу також не залишила аграріїв байдужими.

agropolit.com/news/


Тарас Качка розповів, що буде з цінами на хліб та молоко

AГРОПОЛІТ. -22.06.2020

Ціна на хліб в Україні не зросте, натомість підніметься ціна на молочні продукти.

 Про це заявив заступник міністра економічного розвитку, торгівлі і сільського господарства Тарас Качка в ефірі каналу «Україна 24». «За великим рахунком, ціна на хліб буде достатньо стабільною. Ті дощі і холод, які спотворили м'яку ягоду, врятували урожай зернових. У нас досить непогані прогнози. Це такий баланс –  було б менше дощів в травні, можливо врятувалася б полуниця, але було б менше пшениці», – зазначив заступник міністра. Щодо цін на молоко Качка висловив протилежну думку. На його думку, Україна проходить досить специфічний період, який відчутно впливає на ціноутворення. З одного боку, у нас повільно створюється ринок, широко застосовуються практично скрізь, але насправді він є більш вузьким, недостатньо широким, тому ціни на молоко в Україні досить високі в порівнянні з іншими державами, – пояснив він.

agropolit.com/news/

 

ТОП-5 цьогорічних країн-імпортерів української молочної продукції

Главком.- 21.06.2020

Напрямки експортної торгівлі молочними продуктами з України різноманітні з акцентом на азіатські і європейські ринки

Найбільше українських молочних продуктів купували у Молдові, Грузії, Азербайджані, Китаї та Польщі – асоціація. Асоціація виробників молока повідомила, що у січні-травні цього року ТОП-5 країн, які купували українську молочну продукцію потрапили: Молдова - на суму $ 13,5 млн, Грузія - $ 8,6 млн, Азербайджан - $ 7,5 млн, Китай - $ 6,1 млн, Польща - $ 5,2 млн. У прес-службі Асоціації відзначають, що напрямки експортної торгівлі молочними продуктами з України різноманітні з акцентом на азіатські і європейські ринки.«У січні-травні відбулися певні зміни в рейтингу експортних контрагентів. Так, в порівнянні з квітнем 2020 р на четверте місце вийшов Китай ($ 6,1 млн), змістивши при цьому Казахстан ($ 5,2 млн) на п'яте. Нідерланди піднялися на дев'яте місце, взагалі витіснивши США з десятки найбільших покупців української молочки», - відзначили аналітики. При цьому імпорт молочної продукції в Україну в основному європейський. ТОП-5 країн, з яких в Україну надходить молочка:  Польща - $ 52,8 млн, Німеччина-$ 15,6 млн, Франція - $ 7,9 млн, Нідерланди - $ 3,4 млн, Білорусь - $ 2,7 млн. «ТОП-5 імпортерів молочної продукції протягом січня-травня залишається незмінним, окремі перестановки відбувалися лише нижче в рейтингу. Так, Чехія піднялася на восьме місце, витіснивши Португалію, а в ТОП-10 увійшла Греція», - уточнили в Асоціації

glavcom.ua/


В Україні продавали свинину, інфіковану африканською чумою

Діло.- 21.06.2020

Держпродспоживслужба провела моніторинг ситуації з поширення збудника африканської чуми свиней через стихійні ринки. У ході моніторингу відібрано 3,5 тис. зразків свинини, з яких отримано всього 8 позитивних результатів на АЧС.

Про це інформує Державна служба України з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів, пише agravery. “У ході моніторингу протягом 2019/20 років на стихійних ринках відібрано 3,5 тис. зразків продукції тваринного походження (сировина та продукція із свинини) в чотирьох областях України: Закарпатській, Одеській, Рівненській та Харківській», — йдеться в повідомленні. В результаті були проведені лабораторні дослідження зразків в Державному науково-дослідному інституті з лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи (м. Київ). Отримано всього 8 позитивних результатів на АЧС в Закарпатській — 2, Одеській — 4 та Харківській — 2 областях, що становить 0,23% від загальної кількості”.Варто додати, що на основі отриманих результатів територіальними органами Держпродспоживслужби в Закарпатській, Одеській та Харківській областях, спільно з органами національної поліції, органами місцевого самоврядування вживаються заходи посилення контролю, зокрема щодо переміщення живих тварин, сировини і продукції тваринного походження та ліквідації місць стихійної торгівлі.

dilo.net.ua/


Українські м'ясопереробні підприємства завантажені менш ніж наполовину - експерт

УНІАН: Новини України.-19.06.2020

Споживання свинини в Україні становить 15 кг в рік на одну людину, тоді як в Європі - 45 кг.

Українські м'ясопереробні підприємства завантажені менш ніж на половину, при цьому у світі спостерігається дефіцит свинини, який нікому покрити. Про це повідомила прес-служба асоціації "М'ясної галузі" із посиланням на виконавчого директора Миколи Бабенка. "Обсяги внутрішнього споживання свинини мають потенціал для збільшення як мінімум удвічі. М'ясо повинно стати доступним для населення України. Крім того, існує світовий дефіцит свинини, який нікому закрити, а це ще 10 млн тонн", - наводяться в повідомленні слова експерта. В асоціації відзначають, що, навіть за оптимістичними прогнозами, такий дефіцит залишиться на найближчі 10 років. В Євросоюзі ціни на свинину в 2019 році зросли в півтора раза, що приносить місцевим свинарям і переробникам надприбуток і забезпечує рентабельність інвестицій 100% на рік і більше. В Україні, за даними асоціації, станом на 1 червня чисельність поголів'я свиней встановило антирекорд - 5,7 млн голів, із яких лише 3,3 млн голів вирощуються в промисловому свинарстві. Для порівняння, поголів'я свиней у невеликий по площі Данії оцінюється в 12 млн голів, Бельгії - 6,2 млн голів. При цьому споживання свинини на одного жителя в рік становить: у країнах Європейського Союзу - 45 кг, в Китаї - 40 кг, у Білорусі - 38 кг, в Росії - 30 кг, а в Україні - лише 15 кг. Як повідомляв УНІАН, "Інститут аграрної економіки" прогнозує скорочення обсягів продукції свинини в 2020 році на 1,4% – до 930,8 тис. тонн. За оцінками експертів, Україна продовжить нарощувати обсяги виробництва тваринницької продукції в 2020 році шляхом зростання обсягів вирощування птиці та виробництва яєць.

www.unian.ua


Україна опустилася на четверте місце серед експортерів курятини до ЄС

УНІАН: Новини України.-19.06.2020

Україна скоротила експорт курятини на чверть, а в рейтинг експортерів увійшла Великобританія, залишила ЄС.

Україна в першому кварталі 2020 року опустилася на четверте місце зі стабільного третього в рейтингу експортерів курятини до Євросоюзу. Про це свідчить звіт Європейської комісії. За звітний період Україна експортувала 23,46 мільйона тонн м'яса птиці, що на 25,5% менше у порівнянні з першим кварталом минулого року, коли було експортовано 31,5 мільйона тонн. Україна скоротила імпорт курятини з ЄС на 36,6% - до 26,5 мільйона тонн (з більш ніж 41,8 мільйона тонн у 2019 році). Найбільшим експортером курятини в ЄС за звітний період була Великобританія, яка офіційно вийшла з Євросоюзу 31 січня поточного року. Британія експортувала 62,9 мільйона тонн м'яса птиці, що на 27% менше, ніж у першому кварталі 2019 року. Друге місце за обсягом експорту курятини в ЄС посіла Бразилія (57,79 мільйона тонн), третє - Таїланд (40,79 мільйона тонн). Як повідомляв УНІАН, за даними Державної митної служби, Україна за п'ять місяців 2020 року скоротила експорт курятини до 223,5 мільйона доларів, що на 27% менше, ніж у січні-травні минулого року.www.unian.ua

 

В Украине резко просели рекордные цены на голубику

Сегодня.-21.06.2020

Сезон продажи ягоды начинается с двухнедельной задержкой

Несмотря на то что цены на ягоды и фрукты в Украине взлетели до исторических рекордов, аномально высокая стоимость первых партий голубики начала снижаться буквально в самом начале сезона. Об этом сообщили аналитики проекта "АПК-информ: овощи и фрукты". "Еще на прошлой неделе украинские садоводы предлагали к продаже первые партии голубики закрытого грунта по цене 400-450 грн/кг (14,96-16,83 долл./кг). На данный момент производители предлагают к продаже местную голубику не дороже 300-400 грн/кг (11,22-14,96 долл./кг)", – отмечают аналитики. Таким образом, только за прошлые выходные цена на украинскую голубику упала в среднем на 25%."Голубика открытого грунта на украинском рынке появится не раньше, чем в начале июля, что на две недели позже, чем в 2019 году. Задержка сезона ягод открытого грунта объясняется волной весенних заморозков, а также затяжными дождями в основных регионах производства, что не способствует быстрому созреванию данной культуры", – объяснили эксперты. При этом пока что голубика в Украине стоит в среднем в 1,5 раза дороже, чем в аналогичный период прошлого года. Но украинские садоводы практически не сомневаются в том, что эта ягода снова будет снижаться в цене, особенно когда на рынок массово выйдут производители голубики открытого грунта. Как отмечали ранее в Украинской плодоовощной ассоциации (УПОА), снижение урожайности голубики, скорее всего, будет компенсировано ростом площадей под ней. "Общее предложение этой ягоды может даже возрасти. Соответственно, не исключено, что голубика станет единственной ягодой, цены на которую в этом сезоне будут ниже, чем годом ранее", – заявляли в УПОА.

www.segodnya.ua/

 

Импортный алкоголь может подорожать и его станет меньше - ЕБА

УНН.-19.06.2020

Кабинет министров хочет ввести побутылочный учет алкогольной продукции при производстве и продаже.

Таким образом, помимо электронной акцизной марки, на бутылки планируют наносить еще один уровень защиты – дополнительные элементы для ее проверки на предмет легальности. Так власти намерены побороть фальсификат и контрабанду. Об этом рассказала руководитель FMCG направления Европейской бизнес ассоциации (ЕБА) Кристина Линиченко, передают УНН со ссылкой на сайт ЕБА. По словам эксперта, это повлечет за собой необходимость переоборудования производства. К тому же у импортеров нет отдельных линий для производства алкогольных напитков непосредственно для Украины. У них также нет возможности устанавливать отдельное оборудование для дополнительной маркировки. "Помимо этого, для запуска такой системы бизнесу необходимо будет установить дополнительные сканеры для считывания марок на всех этапах дистрибуции, чтобы просканировать каждую бутылку на каждом этапе вплоть до реализации. Цена одного сканера составляет порядка 150-200 долл.", - отметила Линиченко. И такая ситуация, по ее словам, негативно может сказаться на импортерах алкоголя. Кроме того, есть идея увеличить втрое стоимость акцизной марки, чтобы сделать ее качественнее и чтобы ее было сложнее подделать (сейчас стоимость марки составляет 19 коп., предлагаемая стоимость – более 60 коп.).

www.unn.com.ua/

 

 




© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page