top of page

Дайджест періодичних онлайн видань з 21 по 24 квітня 2020 року

У 2021 році ЄС надасть €51 млн на розвиток сільського господарства в Україні

Agravery.-24.04.2020

 Україна в 2021 році отримає від ЄС €51 млн двома траншами за програмою підтримки розвитку сільського господарства.

Про це повідомив Тарас Висоцький, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України, на своїй сторінці у Facebook. «Фінансова угода про співробітництво в питаннях розвитку сільського господарства та сільських територій була підписана 28 січня 2020 року (Угода про фінансування „Підтримка ЄС для розвитку сільського господарства та малих фермерських господарств в Україні“ ENI/2019/042−119). Угода передбачає виділення з боку ЄС 26 млн та є основою першого пакету допомоги. Наразі проходять процедури для підготовки виділення першого траншу фінансування, які планується завершити до кінця 2020 року. Виділення коштів передбачене з 1 січня 2021 року», — заявив Висоцький. Зазначимо, що угоду про виділення €25 млн на другий пакет допомоги Україна та ЄС планують підписати 28 квітня цього року. Після цього розпочнуться процедури для підготовки траншу. Початок фінансування по другому траншу очікується приблизно на травень 2021 року.

аgravery.com

 

Україна з початку 2019/2020 МР експортувала 49 млн тонн зернових

AgroNews.ua. -22.04.2020

Україна з початку 2019/2020 маркетингового року (МР, липень-червень) і станом на 22 квітня 2020 року експортувала 48,95 млн тонн зернових і зернобобових, що на 8,25 млн тонн більше, ніж на аналогічну дату минулого МР. Пише agronews.ua з посиланням на Інтерфакс-Україна.

За даними інформаційно-аналітичного порталу АПК України, дотепер країна експортувала 18,55 млн тонн пшениці, 25,2 млн тонн кукурудзи і 4,55 млн тонн ячменю. Станом на 22 квітня поточного року експортовано також 290,2 тис. тонн борошна. Як повідомлялося, Україна в 2018/2019 МР експортувала рекордні 50,4 млн тонн зернових, зернобобових та борошна, що на 23% вище за показник попереднього МР.

agronews.ua


В Україні може з’явитися міністр АПК

AgroNews.ua. -22.04.2020

Заступника міністра розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тараса Висоцького, що відповідає за аграрне спрямування, планують замінити. В уряді йдуть переговори з кандидатами на пост. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, пише agronews.ua.

“Зараз проходять переговори з кандидатами. Розглядається два варіанти – зміна аграрного заступника міністра економіки або призначення міністра АПК”, – повідомляє агентству “Інтерфакс-Україна” поінформоване джерело. Нагадаємо, прогнозувалося, що поділ Мінагрополітики та Мінекономіки відбудеться після реформи ринку землі.

agronews.ua


Врожай гречки у 2020 році прогнозують на 70% вище цьогорічного

AgroNews.ua. -22.04.2020

Посівні площі зернових під гречку в Україні можуть значно розширитися на тлі рекордно низького обсягу виробництва гречки в 2019-му році і ажіотажного попиту в період розвитку пандемії коронавируса. Про це пише agronews.ua.

Згідно з попередніми прогнозами експертів, в рамках весняної посівної 2020 року в Україні можуть засіяти під стратегічну культуру з високою кількістю вітамінів і мікроелементів близько 125 тис. га. В такому випадку, це буде на 81% вище показника 2019 року (69 тис. га) і на 11% вище цифр 2018 року. «При прогнозованої середньої врожайності гречки на рівні 12,1 ц / га, об’єм виробництва зернової культури в 2020 році оцінюється на рівні 151 тис. тонн, що на 77% більше показника 2019-го і на 10% вище обсягу виробництва у 2018 році», – переконані аналітики АПК-інформ. Серед основних факторів, які можуть вплинути на збільшення інтересу до культури можна назвати соціальну значимість гречки як базового продукту, що дозволяє спрогнозувати високий попит на неї протягом майбутнього сезону, невизначеність з посівом ранніх зернових на тлі дефіциту вологи, а також високий попит на гречану крупу на внутрішньому ринку.

agronews.ua


Названо новий перспективний ринок для експорту української курятини

AgroNews.ua. -21.04.2020

Аналітики прогнозують, що африканський ринок курячого м’яса вимагатиме більше продукції, і до 2030 року досягне 11 млн тонн, повідомляє IndexBox. Про це пише agronews.ua.

Споживання м’яса птиці в Африці зростає. Найбільше воно збільшується у ПАР – 2,1 млн тонн, Марокко – 720 тис. тонн, Єгипті – 1,1 млн тонн. На ці країни припадає половина всього спожитого м’яса серед країн Африки. Також перспективними є Конго і Демократична Республіка Конго, Ангола, Алжир, Гана, Лівія, Нігерія, Малаві, Туніс, які сукупно складають 27% споживання м’яса птиці на континенті. У вартісному вираженні найбільшими ринками курячого м’яса в Африці були Марокко ($ 1,1 млрд), Єгипет ($ 1,8 млрд) і Південна Африка ($ 3,3 млрд). Сукупно це 54% всього ринку. Експерти пророкують збільшення споживання курятини протягом наступного десятиліття. При цьому власного виробництва м’яса птиці на континенті недостатньо для покриття зростаючого попиту. В середньому Африка імпортує близько 2 млн тонн цього продукту.

agronews.ua


Імпорт картоплі зріс у 12 разів

AgroNews.ua. -21.04.2020

Протягом січня-березня Україна імпортувала 120,369 тис. т картоплі на суму $21,621 млн, що більш ніж у 12 разів перевищує аналогічний показник минулого року ($1,77 млн). Про це свідчать дані Державної митної служби, пише agronews.ua.

Такий приріст імпорту картоплі відбувся переважно за рахунок Білорусі: тут за І квартал 2020 р. Україна закупила цієї продукції на суму $13,96 млн, тоді як за аналогічний період минулого року — всього на $0,34 млн. Таким чином ця країна посідає перше місце за обсягами поставок картоплі в Україну з часткою 65%. На другому місці опинилася Росія з часткою 20,8%. Сума витрат на закупівлю картоплі в цій країні у І кварталі 2020 р. зросла на $4,5 млн, порівняно з аналогічним періодом минулого року. Третю позицію за обсягами поставок картоплі в Україну зайняли Нідерланди з часткою 6,3%. З цієї країни картоплі було імпортовано на суму $1,36 млн.   

agronews.ua


Кабмін встановив на час карантину регулювання цін на продукти соціального значення — деталі

AГРОПОЛІТ. -23.04.2020

Кабінет міністрів встановив на час карантину державне регулювання цін шляхом декларування цін на 10 продуктових товарів і 20 засобів індивідуального захисту, а також на лікарські засоби і понад 10 видів антисептиків.

Відповідне рішення уряд ухвалив із доопрацюванням на засіданні в середу. Як свідчить проєкт відповідної постанови у порядку денному урядового засідання в середу, до переліку соціально значущих товарів уряд вніс гречку, цукор, пшеничне борошно вищого ґатунку, макаронні вироби (вермішель із борошна вищого ґатунку), пастеризоване молоко в плівці жирністю 2,5%, житньо-пшеничний хліб, яйця категорії С1, тушку курячу, мінеральну воду без газу, вершкове масло жирністю 72,5%. Згідно з проєктом пропонується запровадити декларування змін роздрібних цін у разі їхньої зміни від рівня на дату набуття чинності зазначеним рішенням. Зокрема, задекларувати підвищення цін у разі набуття чинності проектом постанови необхідно буде за 30 днів, якщо ціна підвищується на 15% і більше, за 15 днів — у разі підвищення на 10-15%, за три дні — в разі підвищення на 5-10%. Згідно з проєктом постанови, вона має набути чинності через десять днів після її опублікування й діятиме до закінчення карантину. Втручання держави у ціноутворення – погана ідея. Але якщо є закон, яким уряд було зобов’язано запровадити таке декларування, то його треба виконувати. Що власне, уряд і зробив», — прокоментував заступник міністра економіки Сергій Глущенко. Він додав, що із всіх можливих способів державного регулювання цін – уряд обрав найм’якший (декларування зміни ціни у разі її збільшення). Тобто уряд не регулюватиме сам розмір ціни – заклади торгівлі повинні будуть лише завчасно повідомляти відповідний орган влади про її зростання. Це не говорить про те, що уряд не буде реагувати у разі потреби. Це лише свідчить про те, що уряд вважає, що наразі такого «м’якого» способу державного регулювання цін достатньо», — уточнив Сергій Глущенко.

agropolit.com/news/


У Мінекономіки анонсували зміни у команді відомства

AГРОПОЛІТ. -22.04.2020

Команда Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України не буде кардинально змінена за виключенням деяких призначень.

 Про це повідомив на брифінгу за підсумками засідання уряду міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігор Петрашко. «На даний момент у нас пріоритет у тому, щоб не займатись формуванням нової команди, а працювати з людьми, які дійсно є професіонали і які приходили в різні часи і була сформована також дуже ефективна команда середнього рівня, з якою ми зараз працюємо. Зрозуміло, що нові прізвища будуть і ми проводимо також співбесіди не тільки в міністерстві, але міністерство економіки також має досить широку сферу відповідальності по державних підприємствах», — сказав Петрашко. Він додав, що не є прихильником ситуації, коли «кожний новий міністр приходить і міняє всю команду». Зрозуміло, декілька людей буде підсилено, змінено, ті хто не поділять бачення чи підходи щодо стратегічних державницьких поглядів на розвиток секторів чи напрямів, але основний кістяк команди має залишатись», — додав він.

agropolit.com/news/


Названо три основних наслідки рекордного падіння цін на нафту для українського агросектору

AГРОПОЛІТ. -22.04.2020

20 квітня вартість нафти марки WTI уперше в історії США сягнула на Нью-Йоркській товарній біржі від'ємних показників -$40,32 за барель. Це абсолютний історичний мінімум за весь час видобутку нафти з кінця XIX століття. Про це повідомив інвестиційний аналітик Владислав Голуб, йдеться у матеріалі AgroPolit.com. Зазазначається, що з точки зору українського агросектору наслідків кілька. Перший — внутрішні ціни на пальне реагують на світові нафтові тренди. Логічно, що ціна мала б на АЗС мала би знизитися. Але в умовах беззубого АМКУ ціни можуть лишитися нинішніми. Друге – можуть виникнути проблеми зі збутом кукурудзи нового врожаю. В умовах світової економіки, котра зупинилася, потреба у нафтопродуктах стрімко знижується. Агросировина, наприклад, кукурудза та інші технічні культури, використовуються для біоенергетичних технологій. Тому світовий попит на неї може впасти, ціна на неї може знизитися — і вона піде на внутрішній ринок України. Для України це може бути сигналом втрати частини зовнішніх ринків, а разом із ними — частини валютних надходжень. Третє — незрозуміло, яким за таких умов буде наповнення бюджету за рахунок рентних платежів. Якщо на зовнішньому ринку багато дешевої нафти, то це рано чи пізно вдарить по українській нафтопереробці.

agropolit.com/news/


Криза несуттєво вплинула на торгівлю продукцією АПК

AgroPortal.ua.-21.04.2020

Експорт агропродовольчої продукції з України в першому кварталі 2020 року склав $5,7 млрд, що на 6% більше ніж за аналогічний період минулого року.

Про це йдеться у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». «Такого результату вдалося досягти за рахунок нарощення поставок по наступним категоріям: жири та олії на $235,1 млн  (+19%), готова продукція на $74,8 млн (+9%), продукція рослинництва на $49,3 млн (+2%). Найбільше по зазначеним категоріям зріс експорт: соняшникової олії на $193,1 млн або +17%, кукурудзи на $148,6 млн (+8%) та ячменю на $58,7 млн (+132%). Одночасно відбулося скорочення поставок з України ріпаку на $69,1 млн (-97%), соєвих бобів на $50,4 млн  (-19%) та пшениці на $25,2 млн (-4%)», — йдеться у повідомленні. Зазначається, що експорт продукції тваринництва скоротився на 15% і за січень-березень 2020 року він склав $265,9 млн. Зменшення відбулося за рахунок скорочення поставок з України яєць на $13,1 млн (-36%) та м'яса птиці на $10,5 млн (-7%). Така ситуація спричинена частковою забороною експорту зазначеної продукції внаслідок спалаху пташиного грипу на території України. Разом з тим, імпорт продукції АПК за січень-березень 2020 року склав $1,7 млрд, що на 18% більше ніж за аналогічний період минулого року. Зросли поставки сирів на $26,3 млн (майже в 2 рази), картоплі на $19,8 млн (в 12 разів) та цитрусових на $16,4 млн (+21%). «Слід зауважити, що заборона експорту агропродовольчої продукції в умовах карантину спричинить скорочення валютних надходжень. З метою стабілізації ринку було домовлено встановити граничний експорт пшениці в поточному маркетинговому сезоні обсягом в 20,2 млн тонн. На період карантину діють тимчасові обмеження на експорт гречки, що спричинені дефіцитом даного товару внаслідок надмірного ажіотажу в період карантину та забороною на експорт з боку основних постачальників гречки до України», — прокоментував аналітик УКАБ Андрій Мартиненко.

agroportal.ua


З початку сезону Україна експортувала майже 3  млн тонн ріпаку

 АПК-Інформ.-22.04.2020

З початку 2019/20 МР станом на 21 квітня Україна відвантажила на зовнішні ринки 2,889 млн тонн ріпаку, що на 443 тис. тонн перевищує показник за аналогічний період попереднього сезону. Про це свідчать дані Департаменту фітосанітарної безпеки, контролю в сфері насінництва та розсадництва Держпродспоживслужби, які знаходяться в розпорядженні АПК-Інформ. Уточнюємо, що у звітний період (із 1.07.2019 р. до 21.04.2020 р.) Україна експортувала 2,606 млн тонн сої, що на 967 тис. тонн більше, ніж за аналогічний період попереднього МР. Крім того, з початку сезону-2019/20 (з 1.09.2019 р.) станом на 21 квітня з України було експортовано 15,8 тис. тонн соняшнику, що на 40,6 тис. тонн менше, ніж за відповідний період 2018/19 МР.

www.apk-inform.com/uk/news/



За перший квартал року Україна наростила імпорт гречки у 6,5 разів – митниця

Економічна правда.-22.04.2020,

У першому кварталі 2020 року Україна імпортувала гречки на 115 мільйонів гривень (4,6 млн дол.), що у 6,5 разів більше, ніж за аналогічний період минулого року. 

Про це повідомляє пресслужба Державної митної служби. "При цьому експорт гречки суттєво зменшився, з чого можна зробити висновок, що її вистачить на всіх. ...Найближчим часом додамо (до нового інтерактивного порталу - ЕП) кількісні показники, такі як вага, довжина, об'єм тощо. На прикладі гречки: її імпорт можна буде відстежувати ще й в кілограмах/тоннах", - повідомляють у ДМС. 2 квітня Кабінет міністрів заборонив експортувати гречку на зовнішні ринки до 1 липня 2020 року.

www.epravda.com.ua/news/


Україна збільшила імпорт молочної продукції майже в 3 рази

 УНІАН: Новини України.-22.04.2020

При цьому експорт молокопродуктів з України скоротився на 9,3%.Україна в січні-березні 2020 року імпортувала молочної продукції на загальну суму 67,4 мільйона доларів, що у 2,6 раза більше, ніж за аналогічний період минулого року. Про це повідомила прес-служба Асоціації виробників молока. При цьому за підсумками першого кварталу поточного року експорт молочної продукції з України скоротився на 9,3% - до 44,7 мільйона доларів. "У січні-березні спостерігалося падіння експорту молочних продуктів. Найбільше скорочення відзначається в торгівлі вершковим маслом, експорт якого скоротився на 47,2% – до 3,1 тисячі тонн. Провал у понад 39% відбувся і по позиціях молочної сироватки та казеїну: до 4,8 тисячі тонн і 402 тонни відповідно", - йдеться в повідомленні. Також наголошується, що за вказаний період спостерігалося істотне скорочення експорту сирів – до 1,2 тисячі тонн (-26,1%), молока і вершків згущених - до 4,4 тисячі тонн (-25,3%), молока і вершків незгущені - до 4,4 тисячі тонн (-25,3%). Скорочення експортних поставок зазнала і група кисломолочних продуктів – до 1,3 тисячі тонн (-9,8%). Єдина група молочних товарів, експорт якої Україна збільшила в січні-березні, це морозиво – до 1,3 тисячі тонн (+12%).

www.unian.ua


bottom of page