top of page

Дайджест періодичних онлайн видань з 28 грудня 2022 по 3 січня 2023 року

ВАР окреслила основні законопроєкти та напрями правової підтримки агросектору на 2023 рік

Agravery.-03.01.2023

Всеукраїнська Аграрна Рада надає широку підтримку законотворцям для захисту інтересів аграріїв. Повномасштабний напад росії вимагав швидкого реагування на нові та несподівані виклики. Шалений тиск відбувався на нормативно-правову базу через постійні зміни, які принесла війна. Для пом’якшення її наслідків уряду доводилось постійно вносити корективи у законні та підзаконні акти. На жаль, війна триває, тому у 2023 році ВАР ретельно готується до нових викликів у законодавчому полі та та окреслила ряд важливих законопроектів, які потрібно ухвалити найближчим часом для підтримки агросектору. Це ряд законопроектів:

Законопроєкт №8166-Д - розробка законодавчого рішення щодо боротьби з неповерненням валютної виручки.

Законопроєкт №8298. Оподаткування прифронтових господарств, які потребують найбільшої підтримки з боку держави.

Законопроєкти №7646 та №7647 стоять на захисті аграріїв, які залишились в окупації, але не співпрацюють із загарбниками.

Та інші.

https://agravery.com/uk/posts/show/var-okreslila-osnovni-zakonoproekti-ta-naprami-pravovoi-pidtrimki-agrosektoru-na-2023-rik


Зерновий коридор реалізовано не повністю через небажання країни-агресора активно інспектувати судна у Босфорі

Agravery.-03.01.2023

Про це 2 січня повідомив перший заступник Міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. «Уже близько 600 суден вийшло з українських портів. Експортовано 16 млн тонн с/г продукції. Але потенціал реалізовано не повністю через небажання країни-агресора активно інспектувати судна у Босфорі. Фактично зараз обсяг проходу суден у три-чотири рази менший від спроможності інфраструктури трьох великих портів Одеси. Тому продовжуються перемовини на високому державному рівні, перш за все, з нашими партнерами – ООН і Туреччиною – щодо вирішення цієї ситуації. Це надасть можливість вчасно отримати необхідне продовольство десяткам мільйонам людей. Це також важливо і для українського фермера, тому що дозволить суттєво здешевити логістику, а отже, українські фермери отримають вищу ціну, вони матимуть більше можливостей, аби встигнути вчасно все посіяти навесні», – пояснив він.

https://agravery.com/uk/posts/show/zernovij-koridor-realizovano-ne-povnistu-cerez-nebazanna-kraini-agresora-aktivno-inspektuvati-sudna-u-bosfori


У супермаркетах зникнуть деякі категорії товарів: перелік

AgroNews.ua. -31.12.2022

Мережі супермаркетів доведеться відмовитись від деяких категорій товарів, зберігання яких потребує найбільшої кількості електроенергії, розповів директор юридичного департаменту мультиформатної мережі Novus Максим Бугаєв у ході онлайн-події «Як підтримати бізнес під час відключень електроенергії?», організованої Центром економічних стратегій. «Ще влітку на мережу супермаркетів Novus у 100 магазинів в наявності було 5 генераторів, які використовували під час будівництва чи відключення електроенергії. На сьогодні бизько 30% магазинів забезпечені генераторами на постійній основі. Ще близько 15% — уже в дорозі.

https://agronews.ua/news/u-supermarketah-znyknut-deyaki-kategoriyi-tovariv-perelik/


Названо три країни, які найбільше купують українську курятину

AgroNews.ua. -30.12.2022

Україна За 11 місяців 2022 року експортувала 377,2 тис. тонн м’яса та субпродуктів птиці, що на 10,3% менше, ніж за аналогічний період минулого року, повідомляє Союз птахівників України. В листопаді Україна експортувала 37 тис. тонн м’яса птиці, що вище, ніж у жовтні (33 тис. т), а також перевищило середній показник експорту з початку року (також 33 тис. т на місяць). Найбільшими імпортерами м’яса та їстівних субпродуктів птиці з України у листопаді 2022 року були: Саудівська Аравія, Нідерланди та Словаччина. Ці ж країни є найбільшими споживачами українського м’яса птиці й за підсумками 11 місяців 2022 року. Імпорт м’яса птиці за цей же період склав 69,4 тис. тонн вартістю 38,2 млн доларів США. Весь імпорт надходить з країн ЄС, з найбільшою часткою в ньому Польщі.

https://agronews.ua/news/nazvano-try-krayiny-yaki-najbilshe-kupuyut-ukrayinsku-kuryatynu/


Україна відправляє зерновим коридором рекордні обсяги продовольства

AgroNews.ua. -29.12.2022

За 21-й тиждень роботи зернового коридору (19-25 грудня) з морських портів Одеської області було відправлено 1,2 млн т агропромислової продукції, що в 2,3 раза перевищує відвантаження цим каналом тиждень тому. Це рекордний експорт зерновим коридором з початку його роботи, заявили у повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу». Найбільші обсяги експорту протягом тижня склали: кукурудза (56% експорту за цей період); пшениця (32%); соняшникова макуха (8%). «Українська продукція попрямувала до країн Азії (Китай, Туреччина, Індонезія та інші), Європи (Іспанія, Італія) та Африки (Лівія, Кенія, Єгипет та інші)», — говориться у повідомленні.

https://agronews.ua/news/ukrayina-vidpravlyaye-zernovym-korydorom-rekordni-obsyagy-prodovolstva/


У 2023 році Україна буде повністю забезпечена продовольством – Кабмін

AgroPolit.com. – 01.01.2023

Про це прем’єр-міністр України Денис Шмигаль сказав на засіданні уряду, повідомляє Укрінформ. «Ми продовжимо підтримку агросектору, який так само показав неймовірну стійкість. 80 млрд грн ми видали 38 тисячам наших аграріїв за ці місяці війни. Ми допомогли вчасно провести найскладнішу в історії України посівну. Завдяки цьому зібрали вже понад 60 млн тонн врожаю. І Україна точно забезпечила себе продовольством на наступний рік», – сказав Шмигаль. Він додав, що завдяки «зерновій ініціативі» було експортовано 15 млн тонн продукції, а через дунайські порти України понад 10 млн тонн.

https://agropolit.com/news/24822-u-2023-rotsi-ukrayina-bude-povnistyu-zabezpechena-prodovolstvom--kabmin


Мінагрополітики формує список об'єктів критичної інфраструктури в АПК та серед підприємств харчової промисловості

AgroPolit.com. – 29.12.2022

Мінагрополітики визначатиме перелік об’єктів критичної інфраструктури сектору харчової промисловості та агропромислового комплексу, створена робоча група з ідентифікації та категоризації підприємств та розпочато прийом заявок, повідомив заступник міністра аграрної політики та продовольства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації Денис Башлик в ефірі «СУСПІЛЬНЕ НОВИНИ». Належність до критичної інфраструктури підприємств визначатимуть, зокрема, за такими критеріями: - належність підприємства до певного сектору; - кількість людей, яких забезпечує підприємство; - негативний вплив на інші сектори в разі відсутності енергопостачання; - зв’язок з іншими об’єктами критичної інфраструктури. «Ми розуміємо, в якій складній ситуації наразі перебувають підприємства, в тому числі й аграрного сектору, і які наслідки можуть бути в разі зупинки підприємств харчової промисловості. Тому Міністерством оперативно створено робочу групу. Її перше засідання відбудеться вже 27 грудня», — зазначив Денис Башлик.

https://agropolit.com/news/24813-minagropolitiki-formuye-spisok-obyektiv-kritichnoyi-infrastrukturi-v-apk-ta-sered-pidpriyemstv-harchovoyi-promislovosti


Володимир Зеленський розповів нові деталі про зернову ініціативу у 2023 році – заява

AgroPolit.com. – 29.12.2022

Під час щорічного звернення до парламенту президент України Володимир Зеленський повідомив, що Україна продовжить реалізовувати експортну зернову ініціативу Grain from Ukraine («Зерно з України»). «Цей рік показав, що без українського фермера, без українського аграрного експорту неможливо гарантувати не лише харчову, але й соціальну безпеку для десятків-десятків країн Африки, Азії та Європи. Дві наші ініціативи – Експортна зернова ініціатива і програма Grain from Ukraine («Зерно з України») – повернули світу життєво необхідну стабільність. Більше пʼятнадцяти мільйонів тонн продовольства на експорт до більш ніж сорока країн світу лише за пʼять місяців в умовах повномасштабної війни – це наша перша зернова ініціатива», — заявив Володимир Зеленский. За його словами, попри війну Україна продовжуватиме тримати курс на збереження та розвиток продовольчої гуманітарної місії в світі.

https://agropolit.com/news/24807-volodimir-zelenskiy-rozpoviv-novi-detali-pro-zernovu-initsiativu-u-2023-rotsi--zayava


В Україні «узаконили» єдину назву лохини

AgroPortal.ua.-02.01.2023

Міністерство аграрної політики і продовольства прийняло рішення щодо упорядкування назви таксону однієї з основних ягідних культур, сорти якої реєструвалися в Україні під трьома різними назвами: «чорниця», «лохина високоросла» та «лохина щиткова». «Згідно наказу МінАПК №1050 від 21.12.2022 р. для всіх сортів Vaccinium corymbosum L., що внесені до Державного реєстру сортів рослин, придатних для поширення в Україні, визначається єдина назва українською мовою: лохина щиткова», — йдеться у дописі. Таке рішення спростить діяльність вітчизняних розсадників, які займаються вирощуванням садивного матеріалу та його сертифікацією, імпортерів саджанців. А також сертифікацію вирощеної ягоди (GlobalGAP) та статистичний облік виробництва та експорту вирощеної продукції .

https://agroportal.ua/news/yagidnictvo/v-ukrajini-uzakonili-yedinu-nazvu-lohini


Набула чинності нова спільна сільськогосподарська політика ЄС

AgroPortal.ua.-01.01.2023

У повідомленні Єврокомісії говориться, що нова спільна сільськогосподарська політика (Common Agricultural Policy, CAP) починає діяти з 1 січня 2023 року в Європейському Союзі. «Фінансування ЄС у розмірі €264 млрд підтримає європейських фермерів у переході до сталого та стійкого сільськогосподарського сектора та допоможе зберегти життєву силу та різноманітність сільських територій. Завдяки співфінансуванню та додатковому національному фінансуванню загальний державний бюджет, призначений для фермерів і сільських громад, на період 2023-2027 років досягне €307 млрд», — говориться у повідомленні.

https://agroportal.ua/news/mir/nabula-chinnosti-nova-spilna-silskogospodarska-politika-yes


За 11 місяців Україна подвоїла експорт живої риби

AgroTimes.-03.01.2023

Дані Державної митної служби, що за січень-листопад 2022 року Україна експортувала 897 тонн живої риби, що вдвічі більше, ніж за аналогічний період 2021 року. У грошовому еквіваленті експорт живої риби за 11 місяців 2022 року зріс на 76% проти такого ж періоду 2021 року – до $1,1 млн. Найбільше української живої риби протягом січня-листопада 2022 року купувала Молдова (93,3%). На порядок менше Ізраїль (4,2%) та Польща (1,6%).

https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/za-11-misyacziv-ukrayina-podvoyila-eksport-zhyvoyi-ryby/


Експорт зерна перевищив 22,7 млн тонн

AgroTimes.-02.01.2023

Міністерство аграрної політики та продовольства України повідомляє: станом на 2 січня у 2022/2023 МР Україна експортувала 22 млн 761 тис. тонн зернових та зернобобових культур. Зокрема, експорт української пшениці становив 8 млн 411 тис. тонн. Українського ячменю продано за кордон 1 млн 626 тис. тонн, жита – 12,5 млн тонн. Експорт української кукурудзи досягнув 12 млн 639 тис. тонн. Також українські сільгоспвиробники експортували 69,0 тис. тонн борошна пшеничного та інших видів.

https://agrotimes.ua/agromarket/eksport-zerna-perevyshhyv-227-mln-tonn/


У Мінагро анонсували продовження програм грантової підтримки

AgroTimes.-30.12.2022

Пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України повідомляє, що фінансові збитки у сільському господарстві за цей рік через війну можуть становити близько $40 млрд. Проте в цілому втрати економіки України досить серйозні. Перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький в прямому ефірі Всеукраїнського марафону «Єдині новини» наголосив, що низка ініціатив, які були реалізовані на урядовому та міжнародному рівнях, дозволили підтримати агросектор та зробити значний внесок у міжнародну та продовольчу безпеку України. «У рамках програми пільгових кредитів аграріям було видано близько 90 млрд грн кредитного фінансування. Доступність цих фінансів суттєво підтримала і допомогла сільгоспвиробникам. Також ми постійно тримаємо фокус на малих виробників — для них діяла низка програм. Зокрема, була запущена програма з виділення субсидій на 1 га сільгоспугідь та спеціальна бюджетна дотація з утримання корів на суму понад 1,6 млрд грн», — сказав перший заступник Міністра.

https://agrotimes.ua/agromarket/u-minagro-anonsuvaly-prodovzhennya-program-grantovoyi-pidtrymky/


Україна вийшла на нові ринки експорту: що й кому будемо продавати

УНІАН: Новини України.-28.12.2022

Україна в грудні відкрила ринки Канади й Туреччини для експорту вітчизняної агропродукції: до Туреччини експортуватимуть рибні продукти, до Канади - м'ясо птиці та продукти з нього. Завдяки співпраці МЗС, Держпродспоживслужби, посольства України в Канаді та посольства Канади в Україні у грудні цього року для українських виробників м'яса птиці та продуктів відкрито ринок Канади."Ще одним іноземним ринком, який відкрився для українських компаній у грудні цього року за сприяння МЗС та Держпродспоживслужби, став ринок Туреччини для експорту рибних продуктів. Форма відповідного сертифікату вже розміщена на офіційному веб-порталі Держпродспоживслужби в розділі "Міжнародне співробітництво", рубрика "Сертифікати на експорт з України", – йдеться в повідомленні.

https://www.unian.ua/economics/agro/ukrajina-viyshla-na-novi-rinki-eksportu-shcho-y-komu-budemo-prodavati-12093012.html


bottom of page