top of page

Дайджест періодичних онлайн видань з 7 по 13 грудня 2022 року

Аграріям розкажуть про 9 місяців війни. Збитки агросектору та перспективи їх відшкодування.

Agravery.-12.12.2022

14 грудня у Харкові відбудеться круглий стіл на тему: «9 місяців війни. Збитки агросектору та перспективи їх відшкодування». Про це повідомляють в Всеукраїнській Аграрній Раді.  На заході представлять актуальні дані щодо оцінки втрат, завданих агросектору внаслідок військових дій, а також обговорять можливі механізми відшкодування збитків аграріям з огляду на прийняття Резолюції Генеральної асамблеї ООН 14 листопада 2022. Окрім цього, аграріїв ознайомлять із алгоритмом дій для формування доказової бази про злочини, вчинені російським військами проти їх підприємств, а також дадуть вичерпні відповіді на запитання аграріїв щодо практичних аспектів документування збитків.

https://agravery.com/uk/posts/show/agrariam-rozkazut-pro-9-misaciv-vijni-zbitki-agrosektoru-ta-perspektivi-ih-vidskoduvanna

 

GRAIN FROM UKRAINE: З УКРАЇНИ ВИЙШЛО ТРЕТЄ СУДНО ІЗ ПШЕНИЦЕЮ В РАМКАХ ІНІЦІАТИВИ

Аграрії разом.-11.12.2022

В рамках ініціативи Grain from Ukraine. відправлено 25 тис. тонн продовольчої пшениці 9 грудня з одеського порту до Сомалі Це вже третє судно, яке вирушило до африканських країн, що потребують гуманітарної допомоги. Доставка вантажу до Сомалі реалізується за підтримки країн партнерів, а також Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Перші два кораблі, в рамках Grain from Ukraine, були направлені до Ефіопії із вантажем 55 тис. тонн пшениці. Результати роботи ініціативи Grain from Ukraine за перші тижні роботи - відправка 80 тисяч тонн пшениці в країни, які цього потребують.Всього в рамках роботи Зернового Коридору з України відправлено 533 судна із 13,3 млн тонн української агропродукції. Grain from Ukraine – гуманітарна ініціатива президента Володимира Зеленського. Суть продовольчої програми полягає в закупівлі країнами-партнерами аграрної продукції українських виробників та постачанні її до країн Африки й Азії, що перебувають на межі голоду.

https://agrarii-razom.com.ua/news-agro/grain-ukraine-z-ukraini-viyshlo-trete-sudno-iz-psheniceyu-v-ramkah-iniciativi


ООН обрала 15 найкращих аграрних проєктів України

AgroNews.ua. -12.12.2022

В рамках освітнього проекту SEED Глобального договору ООН в Україні обрали 15 найкращих аграрних проєктів. 150 учасників надіслали свої ідеї або ж розповіли вже про готовий бізнес, 10% із них отримали гранти.  «Збереження та благополуччя країни – спільна справа. Завдання підприємців зараз – забезпечувати функціонування економіки України. Ми як організація, яка навчає бізнеси працювати, працювати стало для майбутнього, ставимо перед собою завдання підвищити конкурентоспроможність українських аграріїв та дати поштовх до розвитку та пошуку інноваційних рішень», – розповіла Тетяна Сахарук, гендиректор Глобальної угоди ООН в Україні.

https://agronews.ua/news/oon-obrala-15-najkrashhyh-agrarnyh-proyektiv-ukrayiny/


Дефіцит електроенергії призведе до дефіциту продуктів

AgroNews.ua. -09.12.2022

Через відключення електроенергії підприємства змушені скорочувати обсяги виробництва та звільняти персонал. Одним із найбільш уразливих виявився ринок харчових продуктів. Адже тут практично кожен етап від зберігання сировини до зберігання готової продукції на складах вимагає електроенергії. В умовах нестачі електроенергії в Україні виникне дефіцит їжі, і ціни на продукти неминуче зростуть. Регулярні перебої в електропостачанні перешкоджають нормальній роботі та завдають шкоди птахофабрикам, молокопереробним підприємствам та овочесховищам.

https://agronews.ua/news/deficzyt-elektroenergiyi-pryzvede-do-deficzytu-produktiv/

 

Озвучено прогнози щодо роботи агросектору України наступного сезону

AgroNews.ua. -07.12.2022

Наразі основною проблемою вітчизняного агросектору є мінімальна ліквідність агропродукції. Ціна продажу зерна — досить низька, логістика значно подорожчала, тому аграрії зазнають значних збитків. Усе це — наслідки, спричинені воєнним вторгненням. Про це розповів Міністр аграрної політики та продовольства України Микола Сольський. За словами Миколи Сольського, проблеми АПК надзвичайно гострі та потребують невідкладного вирішення. Також він окреслив прогнози щодо роботи агросектору на наступний сезон. Зокрема, за його словами, очікується зменшення площі посіву кукурудзи. Це спричинено високою вартістю азотних добрив, пізнім збором поточного урожаю, а отже, й неможливістю якісної підготовки с/г угідь на наступний сезон. Натомість українські аграрії надаватимуть більшу перевагу соняшнику і сої. Спостерігається зменшення площ під посіви пшениці та ячменю. Водночас ріпак має утримати торішні показники. Міністр також розповів про низку ключових факторів, які цього року дозволили підтримати агроринок: робота зернового коридору, яка дозволила відновити експортні можливості агросектору; спрощення доступу аграріїв до кредитних ресурсів (основною заставою було зерно і держава надавала гарантію банку за позичальника); спрощення процедури експорту вивезення зерна на всіх кордонах; реалізація програми допомоги малим агровиробникам, яка фінансувалася коштом бюджетної підтримки Європейського Союзу.

https://agronews.ua/news/ozvucheno-prognozy-shhodo-roboty-agrosektoru-ukrayiny-nastupnogo-sezonu/


У листопаді Україна побила рекорд за обсягами експорту сільгоспродукції альтернативними шляхами

AgroPolit.com. – 12.12.2022

Про це розповів заступник міністра аграрної політики та продовольства України Маркіян Дмитрасевич в ефірі Всеукраїнського марафону «Єдині новини», повідомляє пресслужба Мінагрополітики. «У листопаді ми побили рекорд експорту агропродукції через так звані “Шляхи солідарності”, досягши позначки в 3,3 млн тонн. Загалом за 9 місяців війни наземними шляхами вже вивезено 19 млн тонн. Тому подальша реалізація ініціативи “Шляхи солідарності” є життєво важливою для нашого експорту як альтернатива морським портам», — зазначив Маркіян Дмитрасевич.

https://agropolit.com/news/24738-u-listopadi-ukrayina-pobila-rekord-schodo-obsyagiv-vidvantajennya-silgosproduktsiyi-alternativnimi-shlyahami


Логістика — один із ключових факторів, який впливає на виробничі плани аграріїв

AgroPortal.ua.- 13.12.2022

Про це повідомляє пресслужба Співтовариства виробників і споживачів бобових України.  «Логістика стає одним із ключових факторів, який буде впливати на рентабельність сільгоспвиробництва, відповідно, на виробничі плани аграріїв у 2023 році. Восени посіви озимини вже зменшені на 30-40%. Можна очікувати зниження посівних площ в Україні під зерновими та олійними культурами під час весняної посівної», — відмічається в повідомленні. Наразі актуальним є пошук нових логістичних можливостей, орієнтація експорту на автоперевезення та річкові порти. Це детально обговорюватиметься під час форуму Trade&Logistics Christmas Meet Up 21 грудня 2022 р.

https://agroportal.ua/news/ukraina/logistika-staye-odnim-z-klyuchovih-faktoriv-yakiy-vplivaye-na-virobnichi-plani-agrarijiv


Споживання молочної продукції зросте на 3-5%

AgroPortal.ua.- 10.12.2022

 Міграція і окупація знизили цього року споживання молочної продукції на 20-22%. На наступний рік очікується зростання споживання на 3-5%, що зумовлене очікуванням стабілізації економіки, а також фактором зворотної міграції. Про це повідомив провідний аналітик «Інфагро» Максим Фастєєв під час конференції «Молочний бізнес в умовах війни». «Попит на продукти харчування залежить від війни і макроекономіки. Загальна споживча інфляція в Україні вже перевищила 25%. Молочна інфляція (ріст цін на сировину та здорожчання оптової вартості продуктів) складає 10-12%, але на полицях ціни зросли на 20% порівняно з минулим роком, що зумовлене зростанням вартості логістики і послуг ритейлу», — пояснює Максим Фастєєв.

https://agroportal.ua/news/ukraina/spozhivannya-molochnoji-produkciji-zroste-na-3-5


Поступове відновлення економіки почнеться з третього кварталу 2023 року

AgroPortal.ua.- 09.12.2022

Це пов’язують із ймовірним закінченням гарячої фази війни. Такі дані представила директор аналітичного департаменту інвесткомпанії Dragon Capital, член наглядової ради ЦЕС Олена Білан. Оцінка руху ВВП загалом та без сільського господарства. Агросектор відділяють, оскільки збір урожаю неритмічний і не показує загальний стан економіки. «Після різкого падіння у березні економіка поступово відновлювалася протягом року. Обстріли енергосистеми у жовтні змінили ситуацію», — зазначає експерт. За оцінками Dragon Capital, до жовтня виробництво і споживання е/е впало приблизно на 30-35% порівняно з довоєнним рівнем. Після атак на енергетичну інфраструктуру виробництво продовжило падіння, а от споживання навпаки зросло у зв’язку з погодними умовами. Відтак утворився дефіцит електроенергії, який погіршив показник щодо ВВП — 32-33% на кінець року (попередній показник складав 30%).

https://agroportal.ua/news/ukraina/postupove-vidnovlennya-ekonomiki-pochnetsya-z-tretogo-kvartalu-2023


Стартували переговори щодо закупівлі та постачання пшениці за програмою Grain from Ukraine

AgroPortal.ua.- 09.12.2022

Державна служба України з надзвичайних ситуацій оголосила про початок проведення переговорів щодо закупівлі та постачання зерна пшениці в межах реалізації гуманітарної продовольчої ініціативи Grain from Ukraine. Про це повідомила пресслужба Мінагрополітики України.  Як зазначається, предметом переговорів є забезпечення постачання у 2022 р. двох партій пшениці не нижче 3 класу. Заходи з надання гуманітарної допомоги відповідним країнам у межах ініціативи Grain from Ukraine здійснюються на виконання постанови КМУ від 24 листопада п.р. №1313 «Про надання гуманітарної допомоги державам Африки та Азії».

https://agroportal.ua/news/ukraina/startuvali-peregovori-shchodo-zakupivli-ta-postavki-pshenici-za-programoyu-grain-from-ukraine


Україна навіть в умовах війни — лідер з інтеграції роботизованих технологій в агро

AgroPortal.ua.- 09.12.2022

Валерій Яковенко , співзасновник компанії DroneUA,повідомив  під час конференції FTradeclub 2022, що роботизовані технології в агробізнесі уже зараз надають українським підприємцям надійну підтримку як в економічному еквіваленті, так і в показниках ефективності технології. Крім цього, агродрони створюють додаткові місця у регіонах, розширюючи екосистему інноваційних взаємовідносин у галузі. Він наголосив, що Україна навіть в умовах війни — лідер з інтеграції роботизованих технологій в агро. У 2022 р. український ринок агродронів став №1 у Європі як за кількістю дронів, так і за кількістю оброблених гектарів. «Активний розвиток екосистеми інноваційних рішень у сільському господарстві формує позитивну динаміку у створенні сервісних команд, які надають послуги з внесення ЗЗР агродронами. Таким чином, завдяки агродронам в Україні спостерігається створення додаткових робочих місць та залучення молоді у сільське господарство», — зазначив Валерій Яковенко.

https://agroportal.ua/news/tekhnika/ukrajina-navit-v-umovah-viyni-lider-iz-integraciji-robotizovanih-tehnologiy-v-agro

 

Переробна продукція має становити ядро українського експорту, - Мінекономіки

Дело.-09.12.2022

Міністр економіки України Юлія Свириденко заявила, що в умовах обмежених логістичних можливостей Україні важливо експортувати товар, який фізично займав би меншу площу, але мав додану вартість. Тому держава має фокусуватися на збільшенні експорту саме переробної продукції. За її словами, експорт для України – це кисень, який формує валютну виручку, а отже і збільшує доходи держави, що впливає на фінансування потреб армії. "На сьогодні основними експортними позиціями залишаються зернові культури, руда і олія, які ми й надалі експортуватимемо. Разом з тим, для розширення нашого експортного потенціалу, ми застосовуємо додаткові інструменти. Програма "5-7-9", яка також спрямована на аграріїв – дає можливість брати кредити до 1 млн грн під державні гарантії. Також діє програма доступного фінансування через страхування кредитів Експортно-кредитним агентством. Важливо, що програма ЕКА спрямована на несировинний експорт", - зазначила Свириденко.

https://delo.ua/economy/pererobna-produkciya-maje-stanoviti-yadro-ukrayinskogo-eksportu-minekonomiki-407939/


Зеленський анонсував важливі міжнародні події наступного тижня

УНІАН: Новини України.- 09.12.2022

Президент Володимир Зеленський анонсував важливі міжнародні події наступного тижня. "Сьогодні я представив українське бачення кроків до миру на Міжнародному форумі в Стамбулі. Там зосередився на продовольчій безпеці – на українських ініціативах, які додають нашій державі глобальної ваги. Це експортна зернова ініціатива та ініціатива Grain from Ukraine – "Зерно з України", - сказав глава держави у своєму вечірньому відеозверненні наприкінці 289-го дня війни. Він наголосив, що на цих прикладах, прозорих і корисних для українського народу, для Чорноморського регіону й для всієї глобальної спільноти Україна демонструє, що повернути безпеку цілком реально.

https://www.unian.ua/politics/zelenskiy-anonsuvav-vazhlivi-mizhnarodni-podiji-nastupnogo-tizhnya-12073320.html


В Україні у грудні зросла вартість продовольчого кошика: експерт дав тривожний прогноз

УНІАН: Новини України.- 07.12.2022

На вартість продуктів однозначно буде впливати ситуація з енергоносіями. В Україні у грудні вартість продовольчого кошика зросла в середньому на 38-39% порівняно з минулорічним показником. Про це сказав член економічного дискусійного клубу Олег Пендзин в ефірі інформаційного телемарафону. За словами експерта, традиційний новорічний салат "Олів'є" подорожчав приблизно на стільки ж, як і загальний продуктовий кошик, - на 35-37%.Пендзин підкреслив, що на вартість продуктів однозначно буде впливати ситуація з енергоносіями. "Якщо і далі будуть продовжуватись відключення, що будуть перекриватись за рахунок генерації, а це є достатньо дорого. Безперечно, це буде вкладатись в ціну товару. І це додатково стимулюватиме плюс 1-2% на місяць до цін", - сказав він. Крім того, як зазначив експерт, овочі є лідером зростання цін, і найближчим часом нічого з продуктів дешевшати не буде.

https://www.unian.ua/economics/agro/v-ukrajini-u-grudni-zrosla-vartist-prodovolchogo-koshika-ekspert-dav-trivozhniy-prognoz-12070659.html


У Мінагрополітики повідомили, скільки в Україні зібрали зерна в умовах війни

Українські новини.-10.12.2022

Про це йдеться у офіційному повідомленні на порталі Мінагрополітики. За даними міністерства збирання зернових та зернобобових культур наближається до завершення, наразі намолочено вже 43,6 млн тонн зерна. Збір проведено на площі 9,7 млн га (87%) при врожайності 45,1 ц/га.

https://ukranews.com/ua/news/900993-u-minagropolityky-povidomyly-skilky-v-ukrayini-zibraly-zerna-v-umovah-vijny

 

bottom of page