top of page

Дайджест періодичних онлайн видань з 9 по 15 вересня 2020 року

Україна розпочала експорт органічних гарбузів до ЄС

AgroNews.ua. -14.09.2020

Цьогоріч на Вінниччині почали вирощувати гарбузи для експорту за кордон. Урожай закуповує компанія з Хмельницького, яка займається сушкою та поставкою готового продукту до Європи. Про це повідомляє seeds, пише agronews.ua.

Фермери переконують – вінницькі гарбузи цілком органічні та здатні пройти перевірку будь-якої світової лабораторії. Для проєкту закупили насіння у Польщі. Обрали гібрид Тіана, тому що він має значну плодову частину та мало зернят. За словами бізнесмена, планують зібрати урожай в розмірі 40 тонн з одного гектара. В 2020 році всього висадили ділянку в 3 га. За договором один кілограм продадуть за ціною у 8 евроцентів. “Цьогоріч трохи не сприятливі умови були для гарбуза. Розумієте, це теплолюбива культура, а весна виявилася холодною. Через це на місяць затяглася вегетація, тому збирати плануємо наприкінці вересня. Щоб виростити гарбузи максимально органічними, ми доглядали за рослинами вручну. Встановили крапельний полив. Крім води і сонця, він практично нічого не отримував”, – розповідає директор підприємства Organic-D Вадим Кричковський. Вінницькі гарбузи після переробки поїдуть до Німеччини, Чехії та Польщі. Подібні домовленості на вирощування Тіани отримали ще три підприємства з Львівщини, Тернопільщини та Івано-Франківщини.

agronews.ua


Обсяги експорту української курятини зросли на 5%

AgroNews.ua. -12.09.2020

За 8 місяців 2020 року українські експортери продали за кордон 288,8 тис. тонн м’яса та субпродуктів птиці, що на 5% більше, порівняно з показниками січня-серпня минулого року. Про це повідомляє latifundist, пише  agronews.ua.

Попри зростання обсягів відвантажень, у вартісному еквіваленті експорт курятини зменшився. Так, за 8 місяців у інші країни було продано цього виду м’яса та субпродуктів на загальну суму 371,9 млн доларів США. Це на 7% менше, ніж було в січні-серпні 2019 року. Найбільше м’яса птиці з України імпортує Королівство Саудівська Аравія. За 8 місяців країна закупила 58,8 тис. тонн української курятини на загальну суму 75,73 млн доларів. Таким чином частка Саудівської Аравії в українському експорті склала 20,36%. На другому місці за обсягами закупівель м’яса птиці з України цього року Нідерланди – 48,23 тис тонн на суму 62,1 млн, що складає 16,7% від загального експорту. На третьому місці – Об’єднані Арабські Емірати. У січні-серпні країна імпортувала 32,63 тис. тонн м’яса птиці на суму 42 млн доларів (11,3%).

agronews.ua


Україна експортує у 10 разів більше цукру, ніж імпортує

AgroNews.ua. -11.09.2020

Україна експортує у 10 разів більше цукру, ніж імпортуєТак, за серпень 2020 року, експорт цукру становить 14691 тонн, на суму $5624 тис., (у серпні 2019 р. – 4,5 тис. тонн). Імпорт цукру за січень-серпень 2020 року склав 1161 тонн, за серпень 2020 року – 158 тонн. Про це повідомляє Державна митна служба України, пише agronews.ua.

Загалом, за січень-серпень 2020 року експорт цукру складає 81819 тонн. У той час як у січні-серпні 2019 року – 215 тис. тонн. Усього за січень-серпень 2020 року Україна продала цукру на суму $30498 тис., а з початку 2019/20 МР – 103,7 тис. тонн (у 2018/19 МР – 413,5 тис. тонн). Найбільшими імпортерами українського цукру від усього експорту (у грошовому еквіваленті) у січні-серпні 2020 року виступили: Турція (23,13%), Лівія (10,70%), Палестина (10,68%). Імпорт інших цукрів за січень-серпень 2020 року (код ТН ЗЕД 1702) становить 10652 тонн, експорт – 36924 тонн. Експорт меляси у січні-серпні 2020 року складає 5395 тонн, з якого Угорщина імпортувала 53,30, Індонезія – 23,96%, Ізраїль – 17,67%, а імпорт за відповідний період становить 13518 тонн.

agronews.ua

 

Йорданія на державному тендері віддала перевагу українській пшениці

AgroNews.ua. -10.09.2020

За інформацією операторів ринку, Йорданія в ході проведеного тендера законтрактувала 60 тис. тонн пшениці українського виробництва. Про це повідомляє АПК-інформ, пише agronews.ua.

Як уточнюється, походженням з України була закуплена у оператора Nibulon за ціною $ 252,6 за тонну C & F з поставкою у другій половині жовтня поточного року. На попередньому результативному тендері Йорданія також закупила 60 тис. тонн пшениці у оператора Nibulon за ціною $ 237,5 за тонну C & F.

agronews.ua


В Уряді вважають основним досягненням за півроку роботи держпідтримку аграріїв

AgroNews.ua. -09.09.2020

У Міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України вважають фінансову і законодавчу підтримку вітчизняних виробників (зокрема, аграріїв) основним досягненням за півроку роботи. Про це повідомила пресслужба Урядового порталу, пише agronews.ua.

Йдеться про те, що на підтримку українських аграріїв Уряд виділив 4 млрд грн. Із них 785 млн грн виплатили як компенсацію за придбання сільськогосподарської техніки вітчизняного виробництва. Крім цього, у профільному міністерстві передбачили 1,2 млрд грн на програму компенсації відсотків за кредитами й 1 млрд грн на підтримку переробки. Крім того урядовці посилили антидемпінгові заходи для захисту вітчизняних виробників. Зокрема, наприкінці серпня продовжувала діяти 31 програма для адвокації українських виробників. Також тривають 4 антидемпінгові та 5 спеціальних розслідувань. 

agronews.ua

 

 Мінекономіки ініціює врегулювання внутрішньої торгівлі харчовою продукцією

AgroNews.ua. -09.09.2020

Міністерство розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства України розробляє концепцію щодо врегулювання внутрішньої торгівлі харчовою продукцією, зокрема, працює над введенням зваженого принципу оплати постачальникам, щоб зробити продукт доступним для споживача, збільшити обсяги виробництва і реалізації продукції. Про це заявив заступник міністра економіки Тарас Висоцький. Про це повідомляє Інтерфакс-Україна, пише agronews.ua

«Це питання актуальне насамперед для малих виробників, які мають слабкі позиції в структурі роздрібної мережі — саме від них ми постійно отримуємо звернення. У контексті оплати за поставлену продукцію вони змушені працювати за умовами, запропонованими торговими мережами. Важливий аспект концепції Мінекономіки — введення зваженого принципу оплати постачальникам, щоб зробити продукт доступним для споживача, збільшити обсяги виробництва і реалізації продукції. Це в свою чергу сприятиме розвитку малого та середнього виробника», — заявив Висоцький. Питання врегулювання внутрішньої торгівлі харчовою продукцією піднімалося на засіданні робочої групи Палати з питань контролю над цінами і антимонопольного регулювання з метою обговорення взаємин між постачальниками і торговими мережами, а також аспектів законопроекту «Про внесення змін до Цивільного та Господарського кодексів України щодо приведення у відповідність до законодавства Європейського Союзу в частині вимог до торгівлі на внутрішньому ринку».

agronews.ua

 

Співпраця між Україною та Китаєм за останні 5 років суттєво зменшилася

AГРОПОЛІТ. – 15.09.2020

Якщо проаналізувати стан українсько-китайського співробітництва у 2014-2019 рр., помітно, що політичний діалог із КНР уже не такий динамічний, як у 2010-2014 рр. Співпраця перебуває у майже замороженому стані, знизились обсяги торговельно-економічної співпраці, поменшало інвестицій. Про це у своєму блозі на AgroPolit.com пише перший заступник керівника Всеукраїнської асоціації громад Іван Фурсенко.

За його словами, така ситуація виникає з об’єктивних причин, бо поглиблення зв’язків з КНР може загострювати наявні та стимулювати нові загрози національній безпеці України. У політичній сфері остаточно сформована ситуація, коли КНР на міжнародній арені за декларації підтримки територіальної цілісності України з усіх важливих для нашої країни питань на всіх рівнях підтримує позицію РФ як країни-агресора і протистоїть заходами політичного та санкційного тиску на Росію з боку світової спільноти. Це унеможливлює конструктивний діалог у короткостроковій перспективі та ставить під сумнів реальність пропозицій Китаю щодо участі у вирішенні питань російської збройної агресії на користь нашої країни. Водночас Україна, яка працює на зміцнення відносин зі США, не виграє від загострення американсько-китайського протистояння», – заявив Фурсенко.

agropolit.com/news/

 

Україна залишається у топ-5 експортерів агропродукції до ЄС

AГРОПОЛІТ. – 11.09.2020

В умовах коронакризи Україна дещо зменшила обсяги власного сільськогосподарського експорту до ЄС, але зберегла місце у п’ятірці найбільших експортерів такої продукції до європейських країн. 

Про це свідчить доповідь Єврокомісії щодо результатів сільськогосподарської торгівлі ЄС в січні-травні 2020 року. «Перелік країн походження агропромислової продукції, що імпортувалася до ЄС протягом минулого періоду у п'ять місяців, включає Велику Британію, Бразилію, США, Україну й Китай. На ці країни припадає майже 40 відсотків від усього обсягу сільськогосподарського імпорту до 27 країн ЄС», — йдеться у повідомленні. Відповідно до наведених даних, Україна поставила до ЄС 5,8 відсотка від загального обсягу сільськогосподарського імпорту на суму 7033 млн євро у 2019 році (у порівнянні з 5 416 млн євро у 2018 році). В умовах пандемії за період з січня по травень 2020 року обсяг українського експорту до ЄС знизився на 217 млн євро (-7,3%) у порівнянні із аналогічним періодом 2019 року. Водночас Україна перебуває на 15-й позиції у переліку найбільших споживачів європейської імпортної сільськогосподарської продукції з показником 1,4 відсотка від його загального обсягу.

agropolit.com/news/

 

Україна та Іспанія підписали меморандум про співпрацю у сфері сільського господарства

AГРОПОЛІТ. – 10.09.2020

Україна підписала меморандум про співпрацю у сфері сільського господарства між Мінекономіки і Міністерством сільського господарства, рибальства та харчових продуктів Іспанії. 

Про це на сторінці у Facebook повідомив торговий представник України, заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Качка. Чиновник зазначив, що підписання меморандуму вкрай важливий для України. «По-перше для Іспанії Україна найбільший постачальник сільськогосподарської продукції. Просто номер 1. Незважаючи на те, що культурно для Іспанії ближчі ринки тої ж Латинської Америки. Але наша кукурудза перемагає всіх. І коли я жартую, що «хамон наш» це лише частково жарт. Ми є ключовим постачальником для іспанського тваринництва», — зазначив Тарас Качка. Він додав, що загалом з $840 млн експорту до Іспанії з початку року 2/3 займає кукурудза і олія, що є підґрунтям для структурного аграрного діалогу. Тим не менш до підписання цього меморандуму ми йшли три роки. Бо політично Україна була не дуже у фокусі аграрної політики Мадриду. Тут криється головне. Якщо ми хочемо від Брюсселю якісно іншого доступу аграрної продукції, нам потрібне спільне бачення аграрного розвитку з кожною державою-членом ЄС. Це головна мета нашого структурного діалогу щодо сільского господарства з Іспанією. Ми прагнемо підтримувати такий діалог з усіма іншими державами-членами. Наразі ми маємо 17 меморандумів про співпрацю з державами-членами ЄС. Більшість цих діалогів є живими», — підсумував Тарас Качка.

agropolit.com/news/


Кабмін призначив нового заступника міністра економіки з питань цифрового розвитку

AГРОПОЛІТ. – 09.09.2020

Сьогодні під час засідання Кабмін ухвалив низку кадрових рішен, зокрема, призначивши нового заступника міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

Про це повідомив представник уряду у парламенті Василь Мокан у Facebook. Відтак, заступником міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації призначили Ігоря Дядюру. Відомо, що Ігор Дядюра також займатиметься питаннями, пов'язаними з агрополітикою. Наразі у очільника МЕРТу Ігоря Петрашка є чотири заступника, які займаються аграрним напрямом: Олександр РоманішинТарас КачкаСергій Глущенко та Тарас Висоцький.

agropolit.com/news/


На рынок выходит новый производитель натуральных сухих специй

AgroPortal.ua.- 10.09.2020

Группа компаний «Верес», входящая в «Смарт-Холдинг» начала производство собственной линейки натуральных сухих специй и приправ.

Ассортимент категории представлен 12 продуктами, среди которых специи, пряности, приправы, смеси овощей, трав и грибов, которые разработаны по уникальным рецептурам, говорится в сообщении компании. «Производство линейки организовано на «Каневском консервном заводе», где запущен современный цех с инновационным оборудованием. Технологии, которые используются при производстве специй и приправ «Верес», позволяют сохранить вкусовые и ароматических свойства натурального сырья, а также обеспечивают точность дозирования ингредиентов в смесях. Эта технология гарантирует правильный и однородный вкус продукта», — говорится в сообщении. Отмечается, что в рецептурах продуктов не используются ароматизаторы или усилители вкуса, только натуральные ингредиенты из разных стран мира, прошедшие обязательный контроль качества в собственной аккредитованной лаборатории производственного предприятия. «В сентябре бренд появится на полках украинских магазинов в соответствующей товарной группе. ГК «Верес» в среднесрочной перспективе планирует расширение ассортимента новой категории продуктов, а также выход с ними на рынки ближнего зарубежья и Европы», — говорится в сообщении. 

agroportal.ua


Україна пропонує Польщі кооперацію в АПК

AgroPortal.ua.- 09.09.2020

Україна розраховує на створення з Польщею двосторонніх коопераційних бізнес-проєктів у сфері АПК, залучення польського бізнесу до приватизаційних процесів в Україні, а також до модернізації виробничих процесів в аграрній галузі.

Про це розповів міністр розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Ігорь Петрашко під час зустрічі з міністром сільського господарства і розвитку села Республіки Польща Яном Ардановським, йдеться у повідомленні Мінекономіки. Крім того, для польського бізнесу може бути цікавим започаткування спільного виробництва нішевих товарів, що можуть реалізовуватись як на ринку ЄС, так і на інших світових ринках. «Польща є стратегічним партнером України та входить у ТОП-10 країн із найвищим товарообігом агропродовольчої продукції. За 6 місяців 2020 року товарообіг між нашими країнами склав $648,9 млн, що на 14,7% більше за аналогічний період минулого року. Україна зацікавлена у поглибленні торговельно-економічних взаємовідносин, нарощуванні експорту та диверсифікації агропродукції», — відмітив Ігор Петрашко.

agroportal.ua

 

Законопроєкт №3656 про зниження ставки ПДВ допоможе вивести АПК з "тіні" – експерт

Газета по-українські.-11.09.2020

Законопроєкт №3656 про зниження ставки ПДВ для аграріїв допоможе вивести Агропромисловий комплекс з "тіні".

Про це говорять експерти і учасники ринку. Так, законопроєкт пропонує знизити ставку ПДВ з 20% до 14% на велику рогату худобу і живих свиней, незбиране молоко, пшеницю, жито, ячмінь, овес, кукурудзу, соєві боби, цукровий буряк, насіння льону, суріпиці, ріпаку, соняшнику, насіння і плоди других олійних культур. За експертними оцінками, близько 30-40% ринку зерна в Україні працює в "тіні". Зниження ставки ПДВ зробить податкові "скручування" економічно невигідними: аграрій буде зацікавлений продати все зерно "по-білому", інакше він просто не відшкодує собі той ПДВ, який заплатив постачальникам. Міжнародна практика показує, що зниження податкового тиску стимулює бізнес платити податки. Наприклад, в Латвії ПДВ на сільгосппродукцію знизили з 21% до 5% терміном на два роки. Вже за перші шість місяців число платників податків збільшилось на 4%, а оборот грошей в овочівництві й плодівництві – на 9%. При цьому прийняття законопроєкту №3656 не зачепить добропорядних аграріїв, але заставить платити податки перекупників. А переробні підприємства зможуть економити до 6% на закупівлю продукції внаслідок менших податкових зобов'язань виробника. Зниження собівартості зробить продукцію більш доступною для кінцевого споживача. Профільні асоціації та самі аграрії підтримують прийняття законопроєкту №3656, оскільки зниження ПДВ дозволить скоротити витрати та направити додаткові кошти на оновлення техніки і розвиток господарств. Ухвалення документа стане дієвим механізмом підтримки агровиробників в умовах посухи і коронакризи.

Gazeta.ua


Первый частный спиртзавод появится в Украине через месяц 

ElitExpert.-13.09.2020

Фонд государственного имущества Украины (ФГИУ) начинает приватизацию предприятий спиртовой отрасли. Первый аукцион будет объявлен на следующей неделе. Об этом сообщил заместитель председателя Фонда госимущества Тарас Елейко.

Всего на первом этапе приватизации спиртовой отрасли выставят на прозрачные аукционы 16 предприятий, входящих в состав ГП «Укрспирт». «На заводы ГП «Укрспирт» высокий спрос инвесторов внутри страны – зернотрейдеров, производителей фармацевтики, биоэтанола, алкоголя. Также есть заинтересованные покупатели из-за рубежа. Единственные, кто полностью не допущен к аукционам – это представители страны-агрессора», – подчеркнул с Елейко. По его словам, приватизация спиртовых предприятий приведет к развитию различных направлений в перерабатывающей аграрной отрасли. Кроме того, успешная приватизация означает развитие производства, создание новых высокотехнологичных рабочих мест и масштабный рост бюджетных поступлений.

elitexpert.media/

 

Украина ввела ограничения на ввоз в страну свинины из Германии

Дело.- 11.09.2020

Из-за подтвержденного случая АЧС на территории ФРГ

Главный государственный ветеринарный инспектор Украины с 10 сентября 2020 года ввел ограничения на ввоз в Украину из Федеративной Республики Германия восприимчивых к АЧС животных, генетического материала и продуктов от них (за исключением продуктов, прошедших необходимую обработку в соответствии с требованиями украинского законодательства). Об этом сообщает пресс-центр Государственной службы по вопросам безопасности пищевых продуктов в защите потребителей. "Согласно официальной информации Европейского Союза (через систему нотификации болезней животных — ADNS) 10 сентября 2020 года на территории Федеративной Республики Германия (земля Бранденбург, Spree-Neisse) был зарегистрирован случай заболевания африканской чумой свиней (АЧС) среди диких свиней. Это первый подтвержденный случай АЧС на территории Германии", — говорится в сообщении. При этом в Госпродпотребслужбе отмечают, что решение об ограничении принято, учитывая рекомендации Кодекса здоровья наземных животных Всемирной организации здравоохранения животных (OIE) и законодательства Украины, с целью предотвращения занесения на территорию Украины возбудителя указанной болезни. "Просим учесть указанную информацию предприятиями и хозяйствами, которые планируют осуществление импорта живых свиней и продукции из них из Германии в Украину", — подытожили в ведомстве.

delo.ua/

 

На развитие виноделия и виноградарства Кабмин выделил 400 млн грн

Дело.- 10.09.2020

Правительство ввело дополнительные механизмы господдержки отраслей виноделия и картофелеводства

В рамках рабочей поездки в Херсонскую область министр развития экономики, торговли и сельского хозяйства Украины Игорь Петрашко проинформировал о действующих программах поддержки агропромышленного комплекса и новых программах на следующий год. Как сообщает   пресс-служба Кабинета министров, речь шла, в частности, о введении дополнительных механизмов государственной поддержки отраслей виноделия и картофелеводства. "В 2020 году уже расширены инструменты государственной поддержки отрасли виноградарства и виноделия. Теперь компенсируются не только стоимость посадочного материала, но и существенно расширен перечень специального оборудования. Также появилась государственная поддержка нового строительства и реконструкции цехов первичной переработки", — отметил Петрашко. Он добавил, что объем средств, которые планируется профинансировать на программу развития этой отрасли, составляет 400 млн грн. Этот объем будет расти с каждым годом.

delo.ua/


Подорожают ли продукты осенью, если ужесточат карантин

Сегодня.-11.09.2020

Эксперты считают, что до выборов волноваться не стоит

Украинцы встревожены ростом цен на многие важные продукты питания и другие товары, который наблюдается в последнее время. Казалось бы, предпосылок для этого нет. Обычно осень – сезон самых дешевых овощей и фруктов. Но эпидемия коронавируса продолжает набирать обороты в Украине, регионы в последнее время один за другим погружаются в "оранжевую" и "красную" зоны, и деловая активность там падает. Весной, в период жестких карантинных ограничений, цены практически не росли. Сейчас же ситуация противоположная. Продолжится ли рост цен, если в Украине вновь будут усилены карантинные ограничения? Сейчас в правительстве заявляют, что не планируют вновь садить страну на жесткий карантин. Но удастся ли выполнить это обещание, если осенью страну накроет новая волна заболеваемости, как прогнозирует ряд экспертов? В школах, например, уже поговаривают о том, что после выборов дистанционное обучение вернется. Если посмотреть на отчеты Госстата, поводов для беспокойства, казалось бы, нет. В августе потребительские цены снизились в целом на 0,2%. С начала года выросли всего на 1,25%. В том числе продукты питания в августе подешевели на 1,6% по сравнению с июлем. Однако не со всеми группами товаров и не во всех торговых точках ситуация одинаковая. А люди больше склонны замечать повышение цен. Заметим же – ожидают подорожания и других товаров. Например, по данным Госстата, овощи в целом за август подешевели на 13,5%. В то же время потребители заметили рост цен на огурцы. Данные сайта index.minfin.com.ua, который отслеживает изменение цен в супермаркетах, также свидетельствуют о том, что средняя цена на огурцы повышается начиная с июля. Так, на 1 августа она составляла 30,63 грн, а на 1 сентября – уже 31,99 грн. А вот по данным аналитического портала Shuvar.info, несмотря на скачки цен, в целом за август оптовые цены на огурцы снизились – с 22,5 грн до 15 грн. Такая ситуация наблюдается и в других сегментах товаров – как продуктов питания, так и потребительских товаров. Однако в большинстве данные разных источников подтверждают выводы Госстата. Например, служба подсчитала, что фрукты за август потеряли в цене 8,4%. Данные Shuvar.info и index.minfin.com.ua не противоречат этому. Например, ощутимо упали оптовые и розничные цены на яблоки, которые являются одними из основных фруктов в рационе украинцев. Экономический эксперт Борис Кушнирук считает, что рост цен на некоторые позиции может быть связан с тем, что предприниматели хотят восполнить убытки, понесенные во время жесткого карантина.

www.segodnya.ua/


Украина стала главным поставщиком подсолнечного масла в мире

Сегодня. – 10.09.2020

Второе место на глобальном рынке со значительным отрывом занимает Россия

Несмотря на то, что Украина стала продавать меньше зерна за границу, страна стала мировым лидером по экспорту подсолнечного масла. Такие данные по итогам 2019-2020 маркетингового года (МГ, сентябрь 2019 – август 2020) привели в профильной ассоциации "Укролияпром".  Так, доля Украины в мировом экспорте подсолнечного масла составила 54,9%. Для сравнения, доля России на этом рынке по итогам сезона составила 26,2%, Аргентины – 6,2%, Евросоюза – 5,1%, Турции – 3,3%. В целом Украина за прошедший МГ увеличила экспорт основных видов растительных масел на 5,28 млрд долларов, что на 16,9% больше, чем в предыдущем сезоне. При этом экспорт подсолнечного масла достиг рекордной отметки в 6,68 млн тонн (на 10,2% больше, чем годом ранее) на сумму 4,9 млрд долларов, что на 17% больше. В 2019 году Украина экспортировала семена масличных на 2,5 млрд долларов, а подсолнечного масла – на 4,3 млрд долларов. Крупнейшим импортером семян в прошлом году стала Германия (19% всех поставок), а растительного масла – Индия (30%).

www.segodnya.ua/

 

Объемы поддельной табачной продукции в Украине побили шестилетний рекорд

UBR.-12.09.2020

За полгода бюджет недополучил более 4 млрд грн налогов

В первой половине этого года в украинский бюджет не поступило 4,09 млрд грн налогов из-за нелегального оборота табачной продукции. При этом более 2,6 млрд сигарет распространяется именно на черном рынке. Контрафакт занял 1,2% от всей продукции, что является самым высоким показателем за последние шесть лет. Об этом свидетельствуют данные мониторинга компании Kantar. Одновременно в 2020-м уровень нелегально ввозимой продукции снизился до 4,2%, но объемы контрафакта продолжают расти. Из каких стран поступило 43% от всей контрабанды в первом полугодии, неизвестно. В то же время доля контрафактных марок выросла до 23%. Более половины нелегальной продукции (58%) реализуют под такими брендами: "Еще одной особенностью 2020-го является то, что доля контрабанды, которая прибывает из Беларуси, увеличилась до 17%, что является одним из рекордов за последние годы", – рассказала аналитик Kantar Ольга Чернюшок.

ubr.ua/


Лапа: співпраця з ЄС допомогла компенсувати втрату ринку РФ

УНН.- 11.09.2020

 Усіх українських аграріїв турбують перспективи співпраці з Європейським Союзом. Про це під час конференції LARGE FARM MANAGEMENT розповів УНН ексголова Державної служби України з питань безпеки харчових продуктів і захисту споживачів Володимир Лапа.

Він наголосив на тому, що експорт української продукції до ЄС "відкриває двері" також в інші країни. Присутність євросписку - це велика перевага у діяльності на ринках третіх країн, зазначає Лапа. "Це також можливість на корпоративному та державному рівнях забезпечити стандарти харчової безпечності, тому що ми сприймаємо європейське законодавство як такий певний "бенчмарк" ("орієнтир", "еталон" - ред.), і у формуванні політики, і бізнес-практики. І якщо говорити про цей посткризовий період, я думаю, що європейський ринок - це один із визначних і ключових факторів, який дозволив компенсувати втрату російського ринку після початку воєнних дій. Якщо аналізувати ринок ЄС по молочній продукції, то я думаю, що обвал цін на продукти був би набагато різкішим", - сказав Лапа. Він акцентує, що ринок ЄС не простий, зі складними вимогами і законами, але він "працює за правилами і це надзвичайно позитивна історія".

www.unn.com.ua/

© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page