top of page

Дайджест періодичних on-line видань з вересня 22 по 28 вересня 2023 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 22 по 28 вересня  2023 року


Зміст       стор.

1. Україна та Канада оновили Угоду про зону вільної торгівлі 1

2. За останні п’ять сезонів обсяг експорту замороженої малини з України 

зріс у 3,1 раза 2

3. Переробка соняшнику скоротиться у новому сезоні 2


4. В Польщі відкрили вантажний термінал, який полегшить логістику

українського зерна на захід 2


5. В Україні прогнозують здорожчання цукру 3


6. Україні вдалося відокремити експорт зерна від політики –

 Ольга Стефанішина 3


7. В Україні зростає інтерес аграріїв до зберігання кукурудзи в рукавах 4


8. Україна залишається продовольчим гарантом світу – Володимир Зеленський 4


9. Roshen побудував цех з переробки горіхів 4


10. Лихо не без добра: низькі ціни на зерно активізують розвиток переробки 4


11. В Україні прогнозують дефіцит зерносховищ 5


12. “Молочний альянс” поновив виробництво моцарели в розсолі 5


13. Зернова криза. Дуда зробив нову заяву, каже про транзитні коридори 5


14. Кабмін затвердив механізм верифікації українського аграрного експорту

до 5-ти країн ЄС 6


15. Україна знизила експорт зерна на 18% до 6,2 млн тонн з початку нового 

маркетингового року 6

                                                   ---------------------------------------------------------

1. Україна та Канада оновили Угоду про зону вільної торгівліAgravery.-25.09.2023

Президент України Володимир Зеленський і Премʼєр-міністр Канади Джастін Трюдо підписали  оновлену Угоду про вільну торгівлю між двома країнами, яка замінить існуючу Угоду, що діяла з 2017 року, повідомляє Міністерство економіки України.  

За словами Першого віцепрем'єр-міністра України – Міністра економіки України Юлії Свириденко, нова Угода несе суттєві зміни до торгового режиму між Україною та Канадою. Також в рамках цього документу Україна і Канада уклали Угоду з цифрової торгівлі, яка стала для нашої країни другою після відповідної Угоди з Великою Британією. 

«Ця Угода переводить торговельні відносини двох країн у новий вимір, адже при підготовці документу ми застосували новий ліберальний метод в сфері послуг – дозволено все, що не заборонено. Тобто Угода не регулює, що дозволено, а навпаки - ретельно виписує винятки із повної свободи надання послуг. Це має сприяти максимальному розвитку торгівлі послугами між Україною та Канадою.В розділі, який стосується торгівлі товарами, містяться нові правила походження, які дозволяють використовувати частини або інгредієнти з ЄС, Британії, Ізраїлю для товарів, які експортуються до Канади без мит. Це розширить залучення українських виробників до глобальних ланцюгів постачання», - пояснила Юлія Свириденко. 

https://agravery.com/uk/posts/show/ukraina-ta-kanada-onovili-ugodu-pro-zonu-vilnoi-torgivli


2. За останні п’ять сезонів обсяг експорту замороженої малини з України зріс у 3,1 раза Agravery.-23.09.2023

Незважаючи на російську агресію, Україна зробила останнім часом величезний крок на шляху до світової першості з експорту замороженої малини. За останні п’ять сезонів обсяг експорту замороженої малини з України зріс у 3,1 раза, тобто щорічно він підвищувався в середньому на 40-45%. За цей же час світовий лідер Сербія знизила чистий експорт цієї продукції на 35%, а Польща – на 26%. 

“Ще 10 років тому Україна практично не експортувала заморожену малину – а на ринку Європі, та й на світовому теж, панували фактично дві країни – Сербія і Польща. З України на експорт йшло менше ніж 1% того, що експортували спільно Сербія і Польща, що ніяк не впливало на ринок. Однак уже 2018 року Україну помітили, хоча й тоді обсяги експортних поставок з України були непорівнянними з тим, що експортували лідери, – лише близько 5% від їхнього сукупного обсягу. Однак за підсумками сезону 2022/23 років експорт малини з України вже перевищив 50% того, що експортувала Сербія і 43% загального обсягу експорту замороженої малини Польщі. Я підкреслюю слово “загального”, тому що в експорті малини з Польщі майже 37% припадало на реекспорт, переважно української малини. Тож якщо рахувати чистий експорт, то Україна підібралася доволі близько до Польщі за обсягом”, – зазначає  економіст інвестиційного департаменту Продовольчої й сільськогосподарської організації ООН (ФАО). Андрій Ярмак

https://agravery.com/uk/posts/show/za-ostanni-pat-sezoniv-obsag-eksportu-zamorozenoi-malini-z-ukraini-zris-u-31-raza


3. Переробка соняшнику скоротиться у новому сезоні

AgroNews.ua. -25.09.2023

В Україні за сезон-2022/23 було перероблено 13,9 млн т соняшнику, що на 20% перевищило показник сезону-2021/22 та на 4% — показник 2020/21 МР,  повідомляє  ІА «АПК-Інформ». «Такого показника, незважаючи на скорочення врожаю у 2022 році до семирічного мінімуму, вдалося досягти перш за все за рахунок рекордних перехідних залишків на початок 2022/23 МР, які оцінюються нами в 3,5 млн т», — зазначає аналітик олійних ринків агентства «АПК-Інформ» Світлана Киричок. Вона прогнозує, що в новому сезоні-2023/24 переробка олійної, ймовірно, скоротиться внаслідок зменшення загальної пропозиції соняшнику на внутрішньому ринку. Ще один суттєвий фактор впливу — це темпи експорту соняшникової олії, які залежатимуть від пропускної здатності альтернативних експортних шляхів.

https://agronews.ua/news/pererobka-sonyashnyku-skorotytsya-u-novomu-sezoni/


4. В Польщі відкрили вантажний термінал, який полегшить логістику українського зерна на захід

AgroNews.ua. -24.09.2023

На східному кордоні Євросоюзу компанія Treeden Group відкрила першу чергу вантажного залізничного терміналу, повідомляє директор компанії UAB Friendly Avia Support Олександр Ланецький. «Новий автоматизований термінал функціонуватиме у режимі митного складу. Розташована майже на 200 км у глибину Польщі унікальна станція Воля Баранівська має під’їзні колії і широкої колії (з України), і вузької. Що дозволяє з’єднати польські порти, залізничну систему України із західноєвропейською та польськими/німецькими/прибалтійськими портами», — йдеться у повідомленні. Новий термінал зможе одночасно приймати під  розвантаження/завантаження 3 повноцінні потяги. Автоматизована система вивантаження та навантаження дозволить прискорити операції з перевантаження вантажів у 3-5 разів порівняно з простими майданчиками поряд.

https://agronews.ua/news/v-polshhi-vidkryly-vantazhnyj-terminal-yakyj-polegshyt-logistyku-ukrayinskogo-zerna-na-zahid/


5. В Україні прогнозують здорожчання цукру

AgroNews.ua. -24.09.2023

Цього року Україна посіяла майже на 35% цукрових буряків більше, ніж торік, але через зростання цін у світі українські виробники захочуть експортувати значну частину цукру. Сезон цукроваріння у розпалі і це один з небагатьох років, коли експерти з упевненістю кажуть: підстав для суттєвого подорожчання цукру з нового урожаю немає. 

“В Україні цього року цукрових буряків посіяли майже на 35% більше, ніж торік. Тож дефіциту цукру точно не буде, навпаки, можна говорити про суттєве зростання виробництва, – каже експерт. – Проблема у тому, що на світовому ринку є дефіцит цукру. Індія, яка є одним з найбільших постачальників цукру, обмежила експорт, тож ціна на світовому ринку зростає. Це сприятливі умови для збільшення експорту цукру з України, відтак і це позначиться на внутрішній ціні в Україні. Але різкого зростання не буде”.

За попередніми прогнозами, з нового урожаю зможуть виготовити приблизно 1,6 млн тонн цукру. Внутрішнє споживання приблизно  мільйон тонн. Тобто приблизно 600 тисяч тонн теоретично можна експортувати, якщо не буде обмежень як з боку України, тау і з боку країн ЄС. Скажімо, з 5 червня до 15 вересня цього року уряд спочатку заборонив експорт цукру з України, а потім дозволив, але не більше 20 тис. тонн. 

“Вартість енергоносіїв у вартості цукру – орієнтовно 15%. Тобто якщо дорожчають енергоносії, звичайно, зростає собівартість цукру, але є не пропорційно. Так, якщо енергоносії подорожчали, скажімо, на 20%, і хтось каже, що і ціна на цукор має зрости на 20% – це дурниця,”- каже радник директора з питань агропромислового комплексу оптового ринку сільськогосподарської продукції “Шувар” Іван Стефанишин.

https://agronews.ua/news/v-ukrayini-prognozuyut-zdorozhchannya-czukru/


6. Україні вдалося відокремити експорт зерна від політики – Ольга Стефанішина

AgroPolit.com. – 26.09.2023

Виконання створеної Україною дорожньої карти дасть можливість повернутися до вільної торгівлі з європейськими країнами, які забороняли український агроекспорт,  заявила віцепрем’єр з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. Вона  нагадала, що Єврокомісія підтримала дорожню карту. Ольга Стефанішина підкреслила, що консультації щодо дорожньої карти пройшли з усіма країнами, включаючи Польщу. «Європейська комісія дотрималася своєї обіцянки не продовжувати заборону на імпорт зерна до п’яти сусідніх з Україною країн. Це рішення мотивується тим, що статистичні дані не підтверджують наявність ризиків для внутрішнього ринку (цих п’яти країн). Але ситуація залишається напруженою, а тому Україна запропонувала дорожню карту по моніторингу та верифікації експорту в ці п’ять країн. Ми вже працюємо з Румунією та Болгарією. Думаю, що такий діалог незабаром розпочнеться і зі Словаччиною. А щойно Польща та Угорщина скасують свої односторонні обмеження, цей механізм буде застосований і до них. Попри ці емоції, які зрозумілі у зв’язку з політичними процесами, зокрема у Польщі, Україна повернула це питання в конструктивне русло, сьогодні воно не є політичним для нас», – заявила Ольга Стефанішина.

https://agropolit.com/news/26624-ukrayini-vdalosya-vidokremiti-eksport-zerna-vid-politiki--olga-stefanishina


7. В Україні зростає інтерес аграріїв до зберігання кукурудзи в рукавах

AgroPolit.com. – 25.09.2023

В Україні через нестачу сховищ зріс інтерес до зберігання кукурудзи в полімерних рукавах, оскільки вони дозволяють зберігати продукцію, не втрачаючи її якості. На українському ринку рукави представлені з різним діаметром: 1,95 – 3,05 м. Довжина їх починається з 30 м і може сягати 90. Експерти стверджують, що для тривалого зберігання зерна в рукаві, показник його вологості має становити 13 – 15%.

 «В нашій практиці максимальний термін зберігання зерна в рукавах був понад два роки. Якість зерна при цьому не погіршилася. Дотримання всіх вимог та рекомендацій щодо зберігання в полімерних рукавах ТМ Harwell дозволили зберегти зерно без втрат якості. Насправді ці вимоги дуже прості: правильно підготовлений майданчик та не перевантажений рукав», — зауважив Олександр Черненко, начальник відділу продажів рукавів ТМ Harwell від єдиного українського виробника «Планета Пластик».

https://agropolit.com/news/26610-v-ukrayini-zrostaye-interes-agrariyiv-do-zberigannya-kukurudzi-v-rukavah


8. Україна залишається продовольчим гарантом світу – Володимир Зеленський

AgroPolit.com. – 23.09.2023

Президент Володимир Зеленський заявив, що Україна буде і надалі гарантом продовольчої безпеки.  Про це повідомили в офіційному Telegram-каналі Володимира Зеленського. «Ми вже витіснили російський Чорноморський флот із Чорного моря, ми вже розвиваємо гуманітарну ініціативу з України. І ми вже поставили в Алжир, Ліван, Марокко, Індію, Малайзію, Шрі-Ланку, Оман, Пакистан, Туреччину, Європу та багато інших країн наші продовольчі продукти. І після цього ми також забезпечували постачання до Ефіопії та Судану. Загалом понад 32 млн т продовольства було поставлено», – сказав Володимир Зеленський. Він підкреслив, що Україна пропонує чіткий перелік дій для запобігання проблемам, що виникають на продовольчому ринку світу. Президент сказав, що наша держава може забезпечити інші країни мільйонами т зерна.

Президент наголосив, що Україна навіть в умовах війни досягла значних результатів, а для подолання світових проблем потрібна співпраця. Володимир Зеленський закликав світових лідерів не чекати, а діяти разом.

https://agropolit.com/news/26583-ukrayina-zalishayetsya-prodovolchim-garantom-svitu--volodimir-zelenskiy


9. Roshen побудував цех з переробки горіхів

AgroPortal.ua.- 28.09.2023

Будівництво цеху обробки горіхів на базі заводу Roshen завершилось,  повідомив заступник міського голови Вінниці Андрій Очеретний у Facebook. «Новий цех створили з метою заміщення імпортних напівфабрикатів, необхідних для українського виробництва. Виробнича потужність тут складатиме 40 тонн перероблених горіхів на день», — уточнив він.  Зараз відбувається процес монтажу обладнання та пуско-налагоджувальних робіт. 

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/roshen-pobuduvav-ceh-dlya-pererobki-gorihiv


10. Лихо не без добра: низькі ціни на зерно активізують розвиток переробки

AgroPortal.ua.- 28.09.2023

Засновник аналітичної агенції «УкрАгроКонсалт» Сергій Феофілов висловив думку, що найбільший ризик для українського сільського господарства — це величезні запаси.  «Цього року врожаї зернових культур, ймовірно, будуть вищими, ніж очікувалося спочатку. Найкращий експортний коридор перекрито, і українські експортери змушені шукати нові транспортні маршрути.

За словами Феофілова, через низькі ціни та низьку рентабельність українські аграрії можуть скоротити закладені площі під озимі культури. Тож це найбільший ризик для врожаю зерна в 2024 році. Як він вважає, наступна загроза для українського сільського господарства — зростання витрат на логістику. Експорт через транзитні країни продовжується і не був заборонений, але якщо ми розглядаємо торгівлю на Дунаї, ми бачимо, що власники суден сплачують вищі витрати за ризик, і ці витрати переносяться на фрахтові ставки, тому вони збільшуються, а доходи фермерів зменшуються.

https://agroportal.ua/news/ukraina/nizki-cini-na-zerno-aktivizuyut-rozvitok-pererobki-agroportal-ua


11. В Україні прогнозують дефіцит зерносховищ

Вizagro.-24.09.2023

Павло Коваль,  генеральний директор Української аграрної конфедерації, повідомив, що українським аграріям поки що вистачає елеваторів, але зараз триває збір соняшнику, а також не всі обсяги ранніх культур — ріпаку, ячменю та озимої пшениці — були вивезені. 

«Якщо Польща, Болгарія та Словаччина не змінять свого рішення щодо заборони імпорту українського зерна, ми все одне будемо користуватись транзитом через їхню територію. Працюють порти Дунаю, працюють залізничний та автомобільний транспорт. Якщо не буде додаткових перешкод, транзит буде відбуватися через польські порти. Це буде довше, і тому в жовтні та листопаді можуть виникнути проблеми зі складськими приміщеннями, адже урожай цього року на рівні минулого або навіть більше», — розповів Павло Коваль.

https://bizagro.com.ua/v-ukrayini-prognozuyut-defitsit-zernoshovishh/


12. “Молочний альянс” поновив виробництво моцарели в розсолі

Вizagro.-22.09.2023

До лінійки м’яких розсільних сирів ТМ “Яготинська” повернулась  “Моццарелла” в розсолі, повідомила пресслужба Молочного альянсу. Міні та максі “Моццарелла” 45% жирності тепер виготовляється на ТДВ “Золотоніський маслокомбінат”, за традиційним рецептом, вагою 125 грамів, а також у пластиковому відерці масою 1 кг. “Моццарелла” ТМ “Яготинська” має пластичну консистенцію та ніжний нейтральний смак, властивий класичній моцарелі. Продукт має вигляд кульок великого та малого розміру із білосніжною блискучою поверхнею та гладкою шкіркою, який урізноманітнить страви із м’яса, риби, овочів, макаронних виробів, а також стане ідеальною закускою у поєднанні з білим виноградом, ягодами або оливками.

https://bizagro.com.ua/molochnij-alyans-ponoviv-virobnitstvo-motsareli-v-rozsoli/


13. Зернова криза. Дуда зробив нову заяву, каже про транзитні коридори

Експрес оnline.-24.09.2023

За словами президента Польщі Анджея Дуди, Варшава підготувала спеціальні транзитні коридори, завдяки яким українське зерно можна транспортувати через його державу і відправляти далі, "де воно дійсно потрібне".

Президент Польщі підкреслив, що транзитний експорт досі відбувається. Польській владі важко змиритись з рішенням Єврокомісії не продовжувати ембарго, зазначає PAP. Дуда додав, що це рішення суттєво шкодить лінії країн ЄС, яка проходить вздовж українського кордону. Він  заявив,"Я вважаю правильним рішенням те, що польський уряд зберіг заборону на продаж українського зерна на польському ринку. Однак я абсолютно впевнений, що необхідно зробити все, щоб забезпечити максимально можливий транзит". За його словами, українське зерно "не дійшло до тих країн, які його потребували", а потрапило на такі ринки, як польський. "Польському уряду довелось піти на радикальні кроки, щоб підтримати польських фермерів, захистити наш ринок і сільське господарство", — додав Дуда.

https://expres.online/podrobitsi/zernova-kriza-duda-zrobiv-novu-zayavu-kazhe-pro-tranzitni-koridori


14. Кабмін затвердив механізм верифікації українського аграрного експорту до 5-ти країн ЄС

УКРАЇНСЬКІ НОВИНИ.-26.09.2023

Кабінет Міністрів затвердив постанову про запровадження механізму верифікації  та погодження експорту кукурудзи, ріпака, соняшника, пшениці до Болгарії, Угорщини, Польщі, Румунії та Словаччини,  повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль під час . Болгарією. "Ці країни не порушували торговельних правил Євросоюзу та Угоду про асоціацію і не вводили односторонні обмеження. Дякую за це, Україна надзвичайно цінує відповідальне партнерство", - зазначив Шмигаль. Він підкреслив, що для вирішення зернової кризи, Україна представила механізм верифікації та авторизації чотирьох видів аграрної продукції, який підтримала Європейська комісія.

https://ukranews.com/ua/news/957897-kabmin-zatverdyv-mehanizm-veryfikatsiyi-ukrayinskogo-agrarnogo-eksportu-do-5-ty-krayin-yes


15. Україна знизила експорт зерна на 18% до 6,2 млн тонн з початку нового маркетингового року

УКРАЇНСЬКІ НОВИНИ.-26.09.2023

У повідомленні Міністерства аграрної політики та продовольства йдеться, що фактичні обсяги експорту Україною зерна з початку 2023/2024 маркетингового року (липень 2023 – червень 2024) станом на 25 вересня становлять 6,152 млн тонн, це на 18%, або на 1,356 млн тонн менше, ніж за аналогічний період минулого маркетингового року. Вже експортовано 2 988 тис. тонн пшениці, 599 тис. тонн ячменю, 0,6 тис. тонн жита та 2 544 тис. тонн кукурудзи. При цьому за вказаний період експорт пшеничного борошна та борошна з інших культур збільшився на 53%, або на 11,7 тис. тонн, до 33,8 тис. тонн. У 2022/2023 маркетинговому році Україна експортувала 49 млн тонн зерна, що на 1,3% більше, ніж у 2021/2022 маркетинговому році.

https://ukranews.com/ua/news/957535-ukrayina-znyzyla-eksport-zerna-na-18-do-6-2-mln-tonn-z-pochatku-novogo-marketyngovogo-roku








bottom of page