top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 2 по 8 лютого 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 2 по 8 лютого 2024 року


Зміст         стор.


1. Новим механізмом підтримки України з боку ЄС стане створення 

Українського фонду 1


2. Індекс ФАО цін на цукор збільшився майже на 16% 2


3. Україна збільшила виробництво м’яса птиці 2


4. В Україні збільшується дефіцит молочної сировини 2


5. Агробізнес до уряду України: торговельна лібералізація з ЄС життєво

важлива 2


6. Названо сирні тренди, які формуватимуть ринок 2024 року 3


7. Частка імпортного сиру на ринку України може перевищити 40% 3


8. Український агроекспорт у січні сягнув 7,7 млн тонн 3


9. У структурі експорту ЄС 82% припадає на агропродукцію 4


10. У ВАР назвали євроінтеграцію новим викликом для українського

 Агробізнесу 4


11. Китай відкрив ринок для українського меду 4


12. Індія планує розширити торгівлю з Україною 5


                                --------------------------------------------------------------

1. Новим механізмом підтримки України з боку ЄС стане створення Українського фондуAgravery.-06.02.2024

На сайті Ради Європейського Союзу йдеться, що  Європейський парламент і Рада ЄС досягли попередньої згоди щодо нового механізму підтримки України через створення Українського фонду на суму €50 мільярдів у бюджеті Євросоюзу. Наприкінці лютого  Європарламент остаточно узгодить передання Україні €50 мільярдів допомоги.   Фонд обʼєднає бюджетну підтримку ЄС в єдиний інструмент, що дозволить надавати допомогу на період 2024—2027 років. «ЄС готовий підтримувати Україну стільки, скільки буде потрібно. Механізм для України дозволить нам спрямувати послідовну та передбачувану підтримку Україні, щоб допомогти її народу відновити свою країну в умовах безпрецедентних викликів, спричинених російською агресивною війною. Водночас ця підтримка допоможе Україні здійснювати реформи та зусилля з модернізації, необхідні їй для просування на шляху до майбутнього членства в ЄС», — відзначив міністр фінансів Бельгії Вінсент ван Петегем. 

https://agravery.com/uk/posts/show/novim-mehanizmom-pidtrimki-ukraini-z-boku-es-stane-stvorenna-ukrainskogo-fondu


2. Індекс ФАО цін на цукор збільшився майже на 16%

AgroNews.ua. -06.02.2024

Асоціація «Укрцукор» повідомила, що середнє значення Індексу ФАО цін на цукор у січні склало 135,3 пунктів, що на 1,1 пунктів (0,8%) вище за грудневий показник і на 18,5 пунктів (15,9%) вище за показник минулого року. Підвищення світових цін на цукор було викликане зростанням занепокоєння у зв’язку з нижчим середнього рівнем опадів у Бразилії, відповідними можливими наслідками для виробництва цукрової тростини, збирання якої розпочнеться у квітні, у сукупності із запізнілим початком нового сезону та несприятливими прогнозами в провідних країнах-виробниках -  Таїланді та Індії. 

https://agronews.ua/news/indeks-fao-czin-na-czukor-zbilshyvsya-majzhe-na-16/


3. Україна збільшила виробництво м’яса птиці

AgroNews.ua. -03.02.2024

У  2023 році виробництво м’яса птиці в Україні становило 1,5 млн тонн, що на 5,5% більше, ніж минулого року. Зокрема, курятини ‒ 1,4 млн тонн, індичатини ‒ 100 тис. Тонн,  розповів Сергій Горлач, співвласник агропромислової групи «Пан Курчак». Він каже: «Торік споживання м’яса птиці в Україні було на рівні 11,5 кг на одну людину, що на 5% більше, ніж 2022 року». «Основними чинниками, що позитивно впливають на розвиток ринку м’яса птиці в Україні, є збільшення попиту і всередині країни, і на зовнішніх ринках, а також державна підтримка галузі птахівництва через субсидії та податкові пільги», ‒ додав він.

Експорт продукції птахівництва в 2023 року сягнув 900 тис. тонн, що на 10% більше, ніж у 2022 році. Головні покупці -  Китай, ЄС, Туреччина, Ірак, Іран.

https://agronews.ua/news/ukrayina-zbilshyla-vyrobnycztvo-myasa-ptyczi/


4. В Україні збільшується дефіцит молочної сировини

AgroNews.ua. -02.02.2024

Криза на внутрішньому молочному ринку продовжує загострюватися,  молокопереробники все більше відчувають дефіцит сировини. Виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур зазначає, що в середньому по галузі завантаженість молокопереробних підприємств становить лише 50-60%, що впливає на собівартість, конкурентноздатність та інше. І без державної підтримки галузі українські підприємства далі не зможуть ні модернізуватися, ні зберегти поголів’я. Він наголосив: “Якщо ми не будемо стимулювати виробництво молока і збільшення поголів’я через держпідтримку, то у нас постійно буде дефіцит. Відтак, зрозуміло, буде висока ціна на сировину. Зараз ми вже втрачаємо деякі зовнішні ринки через збільшення собівартості, а далі втрачатимемо і внутрішній ринок. Якщо сьогодні ми його суттєво вже втратили по сирах, то завтра будемо втрачати по творогах, по тій же молочній продукції“.

https://agronews.ua/news/v-ukrayini-zbilshuyetsya-deficzyt-molochnoyi-syrovyny/


5. Агробізнес до уряду України: торговельна лібералізація з ЄС життєво важлива

AgroPortal.ua.- 06.02.2024

«Український клуб аграрного бізнесу» (УКАБ) разом із провідними аграрними асоціаціями країни звернулись зі спільним листом до прем’єр-міністра України з проханням вплинути на вирішення ситуації щодо можливого погіршення умов торгівлі з ЄС агропродовольчими товарами.  У повідомленні говориться, що 6 червня 2024 року завершиться чинність додаткових торговельних преференцій ЄС для України, у межах яких для українського експорту були скасовані існуючі митні тарифи та тарифні квоти для всіх категорій товарів. 

Зазначається, що 31 січня Єврокомісія офіційно опублікувала проєкт Регламенту ЄС щодо продовження на наступний календарний рік (з 6 червня 2024 р. по 5 червня 2025 р.) автономних торговельних преференцій для України. У зверненні зазначається: «На превеликий жаль, проєкт регламенту запроваджує обмеження імпорту до ЄС окремих груп товарів (курятини, цукру та курячого яйця), «чутливих» для європейських агротоваровиробників. Зокрема, пропонується відновити дію тарифних квот, що погоджені в межах Повної та всеохоплюючої зони вільної торгівлі між Україною та ЄС для цих товарних груп у випадку, якщо з 1 січня 2024 року обсяги їх імпорту з України перевищать середнє арифметичне обсягів імпорту за 2022-2023 роки».

 «Для агропродовольчого сектору України ці преференції мали особливо велике значення, скасувавши цілу низку тарифних квот на імпорт до ринку ЄС для ключових експортних товарів, від зернових і олійних культур до цукру, м’яса птиці, яєць, плодово-овочевої продукції, надавши можливість українським експортерам зберегти виробництво і робочі місця та забезпечити надходження валютної виручки упродовж 2022-2023 років», — наголошується у зверненні. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/agrobiznes-uryadu-torgovelna-liberalizaciya-z-yes-zhittyevo-vazhliva-dlya-ukrajini


6. Названо сирні тренди, які формуватимуть ринок 2024 року

AgroPortal.ua.- 04.02.2024

Основними сирними подіями 2023 року були виставки Cibus та Anuga і  конкурси World Cheese Awards та Coups de Coeur. Як повідомила  сирна експертка ProCheese Оксана Чернова    під час вебінару, Cibus 2023 здебільшого представляла стартапи та нові смаки, в той час як Anuga 2023 охоплювала більш популярні та глобальні рішення. На цих заходах  року головними були такі загальні тренди: - Здоров’я; - BIO-продукція; - Веганські продукти; - Географічно захищені продукти; - Кисломолочна продукція; - Рішення для HoReCa; - Швидкі рішення для споживача; - Важливість пакування. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/nazvano-sirni-trendi-yaki-formuvatimut-rinok-2024-roku


7. Частка імпортного сиру на ринку України може перевищити 40%

AgroPortal.ua.- 03.02.2024

«Інфагро» повідомляє, що деякі українські виробники сиру мають наміри збільшити ціну на свій товар на чергові 5%. Аналітики  кажуть:  «Мережі, можливо, і будуть брати у продаж сир за підвищеною ціною, але тільки за умови дуже тривалого відтермінування платежів. Крім того, звичайно ж, вони скоротять обсяги закупівель. Там прекрасно розуміють, що такий дорогий сир не по кишені більшості споживачів. Крім того, у ритеийлерів є альтернатива вибору. Хороший європеийський сир вони можуть придбати по 220-230 грн/кг, то навіщо ім платити на чверть більше за вітчизняний?» .І прогнозують, що з таким підходом вітчизняних сироварів до ціноформування імпорт сиру в цьому  році може зрости на чверть.

https://agroportal.ua/news/ukraina/rinok-siru-ukrajini-mozhe-na-40-zapovnitisya-importom


8. Український агроекспорт у січні сягнув 7,7 млн тонн

AgroPortal.ua.- 02.02.2024

Україна в січні 2024 року  експортувала 7,7 млн т продукції АПК, що лише на 0,3% нижче аналогічного показника попереднього місяця. Структура експорту продукції в січні 2024 року виглядає наступним чином: зернові культури: 5,3 млн т (кукурудза — 63%, пшениця — 30%, ячмінь — 6%), падіння до показника минулого місяця — 1%; олійних культур — 765,0 тис. т (ріпак — 52%, соєві боби — 40% та насіння соняшнику — 7%), падіння — 1%; рослинні олії — 664,5 тис. т (соняшникова олія — 92%, соєва — 5% та ріпакова — 3%), падіння — 6%; макухи після вилучення рослинних олій — 591,1 тис. т (соняшникова — 92%, соєва — 8%), зростання — 20%; інші види агропромислової продукції — 391,6 тис т, падіння — 2%.А головні тенденції в експорті: - збільшення експорту ріпаку порівняно з іншими олійними культурами; - збільшення обсягів експорту макухи соняшникової. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajinskiy-agroeksport-u-sichni-syagnuv-7-7-mln-tonn


9. У структурі експорту ЄС 82% припадає на агропродукцію

AgroTimes.-08.02.2024

Поставки вітчизняної сільгосппродукції до Європейського Союзу у 2023 році становили 12,6 млрд дол. США, це лише на 0,5 млрд дол. США (-3,8 %) менше рекордного показника 2022 року у 13,1 млрд дол. США, повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

За словами заступника директора ННЦ, академіка НААН Миколи Пугачова, товарна структура вітчизняних поставок до Європейського Союзу значною мірою повторює загальну. У ній 82% припадає на експорт зернових та олійних культур, олії та жирів, залишків переробної промисловості.

Європейський Союз – головний ринок збуту цілої низки різних агропродовольчих продуктів з України. У 2023 році це були: - м’ясо птиці – 407 млн дол. США (51 % вартості закордонних продажів цього виду агропродукції); -  яйця (39 млн дол. США, 64 %); - яєчні продукти (36 млн дол. США, 92 %); - мед (112 млн дол. США, 93 %); - живі рослини, саджанці, продукти квітництва (3 млн дол. США, 75 %); - плоди, ягоди, горіхи (198 млн дол. США, 77 %); - пшеничне борошно (25 млн дол. США, 60 %); - крохмаль (19 млн дол. США, 51 %); - цукор і цукрові кондитерські вироби (487 млн дол. США, 82 %); - вироби з тіста (43 млн дол. США, 81 %); - хлібобулочні солодощі (122 млн дол. США, 57 %); - консервовані томати (12 млн дол. США, 91 %); - варення, желе, мармелади (9 млн дол. США, 69 %); -  соки (84 млн дол. США, 57 %); - дріжджі (38 млн дол. США, 90 %); - морозиво (19 млн дол. США, 58 %)  та ін..

https://agrotimes.ua/agromarket/u-strukturi-eksportu-yes-82-prypadaye-na-agroprodukcziyu/


10. У ВАР назвали євроінтеграцію новим викликом для українського агробізнесу

Вizagro.-03.02.2024

Андрій Дикун, очільник ВАР заявив, що Україна взяла курс на євроінтеграцію і це стало ще одним викликом для аграріїв, повідомила Пресслужба ВАР. За його словами, є великий обсяг роботи: потрібно розробити позицію для вступу в Європейський союз та розуміти, як захищати інтереси агросектору в умовах євроінтеграції. Він зазначив: “Цей процес набирає обертів, і очікується багато змін у законодавстві. Ми маємо бути готовими до вступу в ЄС. Тому наша команда зібрала кращих експертів для вивчення законодавства ЄС по основним напрямкам агросектору, аби розуміти яким чином захищати свої права в умовах євроінтеграції».

https://bizagro.com.ua/u-var-nazvali-yevrointegratsiyu-novim-viklikom-dlya-ukrayinskogo-agrobiznesu/


11. Китай відкрив ринок для українського меду

GrowHow.in.ua.08.02.2024

Процедура відкриття ринку КНР українському меду розпочалась ще у 2019 р. Тепер вона офіційно завершена і китайський ринок відкритий для українських експортерів. , особливо важливо підтримувати українських експортерів у часи війни, адже нові ринки — це нові можливості заробляти гроші. В цьому році це перший ринок експорту, який відкрила Держпродспоживслужба. У відомстві зазначили, що не планують зупинятися, а продовжуватимуть працювати для забезпечення безперебійного експорту української продукції.

https://www.growhow.in.ua/kytay-vidkryv-rynok-dlia-ukrainskoho-medu/



12. Індія планує розширити торгівлю з Україною

МІНПРОМ.-08.02.2024

Голова Фонду державного майна Віталій Коваль за результатами зустрічі з представниками Посольства Індія в Україні, повідомляє, що Індія працює над розширенням торговельного співробітництва з Україною, “Індія працює над розширенням торговельного співробітництва, тому багато їхніх компаній готові виходити на міжнародний ринок. Уже є щонайменше три індійські компанії, які зацікавлені в купівлі українських підприємств”, – зазначив він. Під час зустрічі очільник Фонду також розповів індійським дипломатам про можливості для потенційних інвесторів.  А також про нові напрямки в роботі Фонду держмайна – Земельний банк та санкційне майно.

https://minprom.ua/news/307858.html








bottom of page