top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 1 по 7 березня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 1 по 7 березня 2024 року


Зміст         стор.


1. Уряд України ухвалив законопроєкт про Державний аграрний реєстр 1


2. Україна назвала умову, за якої готова прийняти обмеження на торгівлю

 агропродукцію з ЄС 1


3. Україна в лютому скоротила експорт соняшникової олії до ЄС 2


4. В Україні переробники соняшнику подумують про зупинку заводів 2


5. Україна увійшла до групи найбільших агроекспортерів СОТ 2


6. Українське виробництво соняшникової олії втрачає рентабельність 3


7. Мінагрополітики можуть знову об'єднати з Мінекономіки 3


8. Злиття міністерств вдарить по можливостях перемовин щодо вступу 

України до ЄС 3


9. Можливе обмеження українського цукру до ЄС: експерт назвав

 вихід 4


10. На Херсонщині запустять крафтове виробництво вина 4


11. Хлібопекарі мають перебої з постачанням імпортної сировини 4


12. Уряд збільшив суму гранту на розвиток виноградарства 5


13. Україна різко збільшила продажі молочки за кордон: виручка

 зросла на чверть 5

                                 ---------------------------------------------------------------

1. Уряд України ухвалив законопроєкт про Державний аграрний реєстрAgravery.-04.03.2024

Про це повідомив прем’єр-мінстр України Денис Шмигаль:«Сьогодні ухвалюємо та передаємо до парламенту законопроєкт про Державний аграрний реєстр», - сказав він під час засідання. При цьому, зазначив Д. Шмигаль, вказаний реєстр уже створено, але важливо унормувати його роботу окремим законом, а також розширити його функціонал. Він зазначив: «115 тисяч користувачів зареєстровані в цьому реєстрі. Це простий і зрозумілий інструмент, через який держава допомагає українським аграріям».

https://agravery.com/uk/posts/show/urad-ukraini-uhvaliv-zakonoproekt-pro-derzavnij-agrarnij-reestr


2. Україна назвала умову, за якої готова прийняти обмеження на торгівлю агропродукцію з ЄС

AgroNews.ua. -07.03.2024

Заступник міністра економіки – торговий представник України Тарас Качка повідомив, що Україна готова прийняти обмеження на торгівлю агропродукцію з ЄС, щоб розрядити політичну суперечку з Польщею, але також закликає блок заборонити імпорт російського зерна.  За його словами, Україна може погодитися на нові обмеження на імпорт української сільськогосподарської продукції, хоча ЄС також має заборонити експорт російської сільськогосподарської продукції, яка надходить до Євросоюзу через Білорусь і країни Балтії. Він підкреслив: «Керований підхід до торгових потоків між Україною та ЄС на якійсь перехідний період – це те, що нам усім потрібно, – сказав Тарас Качка, але додав, – що стосується пшениці, то не Україна створює проблеми для польських фермерів, а Росія».

https://agronews.ua/news/ukrayina-nazvala-umovu-za-yakoyi-gotova-pryjnyaty-obmezhennya-na-torgivlyu-agroprodukcziyu-z-yes/


3. Україна в лютому скоротила експорт соняшникової олії до ЄС

AgroNews.ua. -05.03.2024

Експорт соняшникової олії з України в лютому становив 603 тис. тонн, що лише на 1% поступається січневому обсягу та є другим за величиною показником для вказаного місяця за всю історію (рекорд для лютого було зафіксовано у 2019/20 МР – 627 тис. тонн). Зменшення відвантажень даної продукції у звітному місяці відбулося в основному за рахунок країн Євросоюзу (-10%), що на тлі високих темпів закупівлі соняшникової олії від початку поточного сезону сформувало досить непогані її запаси. У даному напрямку було експортовано близько 364,1 тис. тонн олії, що на 10% поступається показнику минулого місяця, проте залишається одним із найбільших місячних обсягів відвантаження до ЄС.

https://agronews.ua/news/ukrayina-v-lyutomu-skorotyla-eksport-sonyashnykovoyi-oliyi-do-yes/


4. В Україні переробники соняшнику подумують про зупинку заводів

AgroNews.ua.-02.03.2024

Ціни на соняшникову олію протягом останнього місяця впали на 7%, на шрот – на 24%. Маржа переробників знизилась до мінімуму в деяких регіонах України. Повідомляє Agricensus із посиланням на джерела на ринку. Таке зниження обумовлене падінням на основних експортних ринках. Ціни на соняшникову олію від продавців знизилися в середньому на 60-70 $/т залежно від країни походження та становили 835-840 $/т CIF Мерсін для спотової доставки. На думку фахівців, ринок майже досяг свого мінімуму, але вони не заперечують подальших коригувань у короткостроковій перспективі та вважають, що березень буде вирішальним місяцем. Ціни на соняшниковий шрот в українських портах впали на 24%, до $155-165/т CPT порт.

Трейдери прогнозують, що ціни на соняшникову олію чорноморського походження будуть на рівні 840 $/т CIF Китай з поставкою в березні-квітні, на соняшниковий шрот — 280-295 $/т CIF Китай. Торгові джерела на переробних підприємствах у центральній та західній частинах України говорять про зниження маржі до мінімального рівня із закупівельними цінами на соняшник, але в деяких випадках націнки знизиться до нуля, якщо зважати на збільшення витрат на логістику.

https://agronews.ua/news/pererobnyky-sonyashnyku-podumuyut-pro-zupynku-zavodiv/


5. Україна увійшла до групи найбільших агроекспортерів СОТ

AgroNews.ua.-01.03.2024

Україна стала двадцятим учасником Кернської групи, яка була створена в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) та об’єднує країни, що підтримують лібералізацію міжнародної торгівлі аграрною продукцією. 

25 лютого, під час 43 зустрічі в Абу-Дабі міністри Кернської групи було ухвалено таке рішення: “Ми раді вітати Україну як нового члена Кернської групи, відзначаючи загальну відданість України відкритій, справедливій, ринково орієнтованій системі торгівлі сільськогосподарською продукцією”, – йдеться у документі.

Починаючи з 2020 року, Україна мала статус спостерігача в цій групі в СОТ, а переговори щодо вступу розпочала переговори ще у 2009 році. На зустрічі підкреслили, що сільське господарство залишається головною незавершеною справою СОТ, яка має перебувати в центрі зусиль із реформування. При цьому Кернська група прагне досягти справедливости й вирівняти правила шляхом реформи торгівлі сільськогосподарською продукцією відповідно до статті 20 Угоди про сільське господарство.

https://agronews.ua/news/ukrayina-uvijshla-do-grupy-najbilshyh-agroeksporteriv-sot/


6. Українське виробництво соняшникової олії втрачає рентабельність

AgroPolit.com. – 05.03.2024

За словами експертів, рентабельність виробництва соняшнику в Україні падає через низькі ціни на соняшник та шрот.  Виробники соняшникової олії та шроту перебувають під тиском у всьому Чорноморському регіоні після того, як ціни на продукти переробки впали протягом останнього місяця, знизивши маржу для виробників до мінімуму в деяких регіонах. Ціни на соняшникову олію впали на 7% за цей період, тоді як ціни на шрот впали на 24% під тиском переважного та відносно низького попиту. Це призвело до скорочення маржі переробки в деяких регіонах, оскільки ціни на соняшник залишаються високими. На думку експертів, ринок майже досяг свого мінімуму, але можливі  подальші коригування у короткостроковій перспективі. Вони  вважають, що березень буде ключовим місяцем. Ціни на соняшниковий шрот в українських портах впали на 24%, що  пов’язано з тим, що пропозиція продукції в Чорноморському регіоні є більш ніж достатньою.

https://agropolit.com/news/27772-ukrayinske-virobnitstvo-sonyashnikovoyi-oliyi-vtrachaye-rentabelnist


7. Мінагрополітики можуть знову об'єднати з Мінекономіки

AgroPortal.ua.- 04.03.2024

Кілька міністерств можуть скоротити та об'єднати,  повідомляє hromadske з посиланням на джерела у фракції «Слуга Народу». На пресконференції 4 березня  прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що кількість міністерств в українському уряді хочуть скоротити на третину: «Хочемо скоротити кількість міністерств на третину, скоротити кількість державних службовців. Ми вже почали це робити. І цього року скорочено 20 тисяч державних вакансій».

Він повідомив, що в уряді вже працюють над створенням «потужного центру уряду». Там мають зосередитися всі допоміжні адміністративні функції — відповідна юридична підтримка, робота Кабміну в кадровій, бухгалтерсько-фінансовій сфері,  міністерства повинні мати невелику кількість кваліфікованих спеціалістів, які формуватимуть державну політику. А центр уряду має якісно і швидко готувати документи, необхідні для міністерства.

https://agroportal.ua/news/ukraina/minagropolitiki-mozhut-znovu-ob-yednati-z-minekonomiki


8. Злиття міністерств вдарить по можливостях перемовин щодо вступу України до ЄС

AgroPortal.ua.- 04.03.2024

Незалежний експерт ринку Ольга Трофімцева висловила свою думку щодо ймовірної чергової спроби об’єднання міністерств. Можливе об’єднання Міністерства аграрної політики та продовольства з Міністерством економіки стане черговим кроком послаблення інституційної спроможності України у сфері агро та вдарить по можливостях перемовин щодо вступу до ЄС. Кількість питань і глибина завдань, які стоять перед Україною, є надзвичайно великими, і цього не варто недооцінювати, особливо в агросекторі. «Злиття двох міністерств, з одного боку, я підтримую як шлях оптимізації держапарату і економії, але насамперед це можна зробити за рахунок контролюючих органів, наприклад, податкової чи інших служб, які займаються «кошмаренням» бізнесу замість ведення конструктивної роботи. З іншого боку — об’єднання відомств у той час, коли Україна офіційно починає перемовини з ЄС щодо вступу, в яких аграрна сфера буде однією з найскладніших, одним із найбільших викликів, і там, де у нас найбільше тем, за якими маємо не так багато спеціалістів, експертів, і яких можна остаточно втратити за спрощення відомств», — зазначила Ольга Трофімцева. 

https://agroportal.ua/news/eksklyuzivy/zlittya-ministerstv-vdarit-po-mozhlivostyah-peremovin-shchodo-vstupu-ukrajini-v-yes


9. Можливе обмеження українського цукру до ЄС: експерт назвав вихід

AgroPortal.ua.- 04.03.2024

Рішення ЄС про обмеження імпорту цукру з України може негативно позначитись на галузі. Варто вже зараз шукати шляхи вирішення цієї ситуації. Таку думку висловив директор НПЦ «Цукробурякового виробництва» Олександр Коротинський. Він зауважив, що у 2022/23 календарному році Україна експортувала 507 тис. т цукру до ЄС, а тепер Єврокомісія ухвалила рішення щодо обмеження експорту українського цукру в обсязі 320 тис. т на 2024 рік і 150 тис. т на період до 1 червня 2025 року.  «Це може вдарити як по українських цукроварах, так і по агровиробниках і фактично поставити розвиток галузі на паузу», — зазначив фахівець. 

Він  додав, що поки тривають переговорні процеси з іноземними партнерами, потрібно наголошувати на додаванні цукру до переліку товарів, що експортуються з портів Чорного моря, щоб відновлювати ринки, на яких був український цукор до повномасштабної війни. Це дозволить втримати галузь. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/mozhliva-zaborona-eksportu-cukru-do-yes-ekspert-nazvav-vihid-dlya-ukrajini


10. На Херсонщині запустять крафтове виробництво вина

AgroPortal.ua.- 03.03.2024

Центр промислового горіхівництва та виноградарства,що в Херсонської області Бериславському  районі, планує цьогоріч розпочати виробництво вина,   розповів засновник Центру промислового горіхівництва та виноградарства Максим Калайда. «Раніше ми вирощували виноград і продавали його для виноробів, але через подорожчання логістики та транспортування зараз реалізовувати так продукцію зовсім невигідно. Та й заманити до нас на Бериславщину винороба, приміром, зі Львівщини, зовсім неможливо, тому вирощений врожай потрібно буде переробляти», — зазначив Максим Калайда. Раніше вирощену продукцію підприємство продавало і винзаводу «Коблево», і невеликим виноробам, чиї вина здобували чимало нагород на різних конкурсах.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/na-hersonshchini-zapustyat-kraftove-virobnictvo-vina


11. Хлібопекарі мають перебої з постачанням імпортної сировини

AgroPortal.ua.- 01.03.2024

Директор хлібопекарського підприємства «Чанта-Маунт» Олена Тараненко  розповіла, що через проблеми на кордонах виробники хлібобулочних виробів мають перебої з постачанням імпортної сировини. Ускладнена логістика здорожчує її та призводить до нестабільних постачань. Вона каже: «Наразі ми шукаємо постачальника українського масла, щоб замінити імпортну складову нашої продукції. Тривалий час ми використовуємо у виробництві нідерландське масло». Раніше вони вже пробували працювати з українським маслом, але якісні показники не влаштовували.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/hlibopekari-mayut-pereboji-z-postachannyam-importnoji-sirovini



12. Уряд збільшив суму гранту на розвиток виноградарства

Дело.-01.03.2024

В рамках програми “єРобота” тепер можливо отримати до 330 тисяч гривень на закладення одного гектара виноградників, що стало можливим завдяки внесенню змін до програми в частині безповоротних грантів на висадку садів і виноградників,  повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль.

За його словами, сума грантів на висадку садів і виноградників зросла на 105 тисяч гривень за кожен гектар, при цьому максимальна можлива сума допомоги складає 10 мільйонів гривень. Шмигаль додав, що головною умовою використання грантових коштів, які не потребують повернення, є створення нових робочих місць.

https://delo.ua/agro/uryad-zbilsiv-sumu-grantu-na-rozvitok-vinogradarstva-429692/


13. Україна різко збільшила продажі молочки за кордон: виручка зросла на чверть

УНІАН: Новини України.-06.03.2024

Асоціація виробників молока повідомила, що в лютому 2024 року Україна експортувала 8,5 тис. тонн молочних продуктів на суму 16,6 млн дол. Порівняно до січня 2024 року натуральні обсяги експорту виросли на 22%, а грошова виручка збільшилась на 26%. Всього з початку року було експортовано 15,13 тис. тонн молочних продуктів, що на 3% більше порівняно до минулорічного періоду. Експортна виручка за перші два місяці 2024 року склала майже 29 млн грн., що на 14% менше ніж торік. Головними експортними категоріями в грошовому еквіваленті були: молоко та вершки, згущені – 33%; сири – 23%; морозиво – 13%; масло вершкове – 12%. 

В лютому українські компанії збільшили експорт сирів та вершкового масла, оскільки ціни на ключові біржові товари на глобальній торгівлі молочними продуктами (Global Dairy Trade) зростали протягом чотирьох сесій поспіль.  

З початку цього року Україна імпортувала 8,97 тис. тонн молочних продуктів, що на 9% більше порівняно до минулорічного періоду.

https://www.unian.ua/economics/agro/ukrajinsku-molochku-pochali-aktivnishe-kupuvati-za-kordonom-yak-zris-eksport-12564819.html












bottom of page