top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 10 серпня по 17 серпня 2023 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 10 по 17 серпня  2023 року


Зміст       стор.

1. Експорт яєць за перші сім місяців 2023 року вже перевищив показник усього 

2022 року 1

2. Мінагрополітики збільшило прогноз цьогорічного врожаю зернових та 

олійних до 76,7 млн тонн 1

3. Названо українську агропродукцію, яка цікава ринку Туреччини 2


4. Гнідавський цукровий завод обладнають сучасними очисними спорудами 2


5. У Верховній Раді підтримали два законопроєкти про виноробство 2


6. В Україні створюють реєстр установок, що працюють на біопаливі 3


7. Контроль за цінами на соціально значущі продукти послабили 3


8. Найближчими тижнями на плодоовочевому ринку збережуться негативні 

цінові  тенденції 3

                     --------------------------------------------------------------------------------

1. Експорт яєць за перші сім місяців 2023 року вже перевищив показник усього 2022 року Agravery.-11.08.2023

 У серпні український експорт яєць у шкаралупі знизився порівняно з показником червня (5 тис. т) і становив 4,3 тис. т загальною вартістю $4,6 млн ($5,8 млн у червні). Знизилася  і середня  ціна експорту проти попереднього місяця. Загалом протягом січня-липня 2023 року українські компанії експортували 30 тис. т яєць у шкаралупі загальною вартістю майже $40 млн та 4,9 тис. т яєчних продуктів на $20,7 млн. «Для порівняння, за весь 2022 рік Україна експортувала 27 тис. т яєць у шкаралупі на $42 млн та 5,1 тис. т яєчних продуктів на $23 млн. Експорт яєць у шкаралупі в тоннах за перші сім місяців 2023 року вже перевищив показник усього 2022 року, але до показників 2017-2020 років все ще досить далеко», – зазначається у повідомленні  Shareuapotential із посиланням на дані митної статистики України.

https://agravery.com/uk/posts/show/eksport-aec-za-persi-sim-misaciv-2023-roku-vze-perevisiv-pokaznik-usogo-2022-roku


2. Мінагрополітики збільшило прогноз цьогорічного врожаю зернових та олійних до 76,7 млн тонн Agravery.-11.08.2023

Міністерство аграрної політики та продовольства України оновило прогноз щодо валового виробництва зернових та олійних культур:  близько 56,4 млн тонн зернових, і  20,3 млн тонн олійних.  

На початку весни 2023 року загальний валовий збір на поточний рік прогнозувався на рівні 63,5 млн т., що було на 13% менше по відношенню до показника 2022 року. У червні, після початку жнив, прогноз був підвищений до 68 млн тонн, що було на 7% менше показника 2022 року. Зараз, завдяки сприятливим погодним умовам, маємо всі підстави для чергової зміни прогнозу в позитивну сторону до 76,7 млн т, що на 5% більше показника 2022 року.  За оцінками Міністерства, у 2023 році аграрії зможуть зібрати  зернових у таких обсягах: пшениці – 20,9 млн тонн, ячменю – 5,8 млн тонн та кукурудзи – 28,1 млн тонн. Цукрових буряків цьогоріч зберуть 13,7 млн тонн https://agravery.com/uk/posts/show/minagropolitiki-zbilsilo-prognoz-cogoricnogo-vrozau-zernovih-ta-olijnih-do-767-mln-tonn


3. Названо українську агропродукцію, яка цікава ринку Туреччини

AgroNews.ua. -17.08.2023

Минулого року Туреччина відкрила ринок для наступних категорій українських товарів: рибні продукти, перероблений тваринний білок, непризначений для споживання людини. Цього року відкрився ринок для шкур копитних, тваринних жирів, непризначених для споживання людини, ведуться перемовини про виведення на ринок Туреччини риби живої для розведення, інкубаційних яєць, сіна, перероблених молюсків.

Найбільш перспективними групами товарів українського виробництва є м’ясна продукція (яловичина і курятина), напівфабрикати з курятини, жива ВРХ. Але, зважаючи на зарегульованість ринку, м’ясну продукцію можливо буде постачати лише після вступу в дію Угоди про вільну торгівлю. «Також, на основі спілкування з найбільшими торговельними мережами Туреччини, цікавими для турецького споживача є солодощі (шоколад, цукерки, печиво), фруктові та овочеві соки, розфасована холодна кава, соняшникова олія у великій тарі, кукурудза», — зазначає Борис Уваров, перший секретар Посольства України в Туреччині.

https://agronews.ua/news/nazvano-ukrayinsku-agroprodukcziyu-yaka-czikava-rynku-turechchyny/


4. Гнідавський цукровий завод обладнають сучасними очисними спорудами

AgroNews.ua. -11.08.2023

Планується обладнати Гнідавський цукровий завод сучасними очисними спорудами, розробляється технічна документація проєкту, а його будівництво буде проведено протягом наступних 1,5-2 років,  повідомили у Волинській ОВА

Німецька компанія зробила презентацію очисних споруд, які будуть збудовані на базі ТОВ «Біопаливно-енергетична компанія» та ПрАТ «Гнідавський цукровий завод». Такі ж технології вже працюють на одному із польських цукрових заводів, тож ми хочемо перейняти досвід, Дані технології передбачають очистку відходів у закритому циклі, де кінцевим результатом є вихід чистої води. Обидва підприємства пов’язані виробничими процесами. Супутні продукти цукроваріння, зокрема меляса, зелена патока та дифузійний сік, є основною сировиною для біокомпонентів. Саме їх використовує ТОВ «Біо-ПЕК» для виробництва скрапленого діоксиду вуглецю, біогазу, електроенергії та теплової енергії.

«Біоетаноловий завод здатний забезпечити потреби обох підприємств власними енергоресурсами. Потужності підприємства значно збільшились за рахунок будівництва додаткової лінії переробки зернових культур на біоетанол», — каже директор ТОВ «Біопаливно-енергетична компанія» Олександр Ксенжук. 

https://agronews.ua/news/gnidavskyj-czukrovyj-zavod-obladnayut-suchasnymy-ochysnymy-sporudamy/


5. У Верховній Раді підтримали два законопроєкти про виноробство

AgroPolit.com. – 13.08.2034

Міністерство аграрної політики і продовольства України  повідомило, що у Верховній Раді України прийняли в цілому законопроєкт про підтримку виноробів №9030. Повна назва документу: «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України  щодо розвитку виробництва виноробної продукції та спрощення господарської діяльності малих виробництв виноробної продукції». На думку авторів проєкту закону, він  має зняти перешкоди з якими стикаються малі виробництва виноробної продукції: зокрема, - зняти обмеження у наданні державної підтримки малим і середнім підприємцям; - спростити отримання малими виробниками вин ліцензії на виробництво алкогольних напоїв та ін.

У першому читанні прийнято  і інший законопроєкт про виноробство №9139. Повна назва документу «Про виноград та продукти виноградарства». Він передбачає створення «Виноградарськото-виноробного реєстру».

https://agropolit.com/news/26289-u-verhovniy-radi-pidtrimali-dva-zakonoproyekti-pro-vinorobstvo


6. В Україні створюють реєстр установок, що працюють на біопаливі

AgroPolit.com. – 11.08.2034

У Верховній Раді зареєстрували законопроєкт №9597  «Про внесення змін до Закону України «Про альтернативні види палива» щодо створення реєстру установок, що використовують біопаливо як єдиний вид палива».Реєстр є необхідною складовою для реалізації положень законопроєкту про встановлення нульової ставки екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання біопалива. Документ дозволить адмініструвати процедуру встановлення нульової ставки екологічного податку за викиди двоокису вуглецю для таких установок. 

Проєкт закону розроблено з метою урегулювання питання  звільнення від оподаткування податком за викиди двоокису вуглецю установок, якими здійснюються такі викиди в результаті спалювання твердого біопалива.

https://agropolit.com/news/26290-v-ukrayini-stvoryuyut-reyestr-ustanovok-scho-pratsyuyut-na-biopalivi


7. Контроль за цінами на соціально значущі продукти послабили

AgroPortal.ua.-17.08.2023

Кабінет Міністрів України 15 серпня 2023 року вніс зміни до розпорядження «Про заходи щодо моніторингу та аналізу цін і стану товарних ринків», ухваленого в січні 2022 року. Згідно з розпорядженням уряду №711-р, Державна служба статистики проводитиме моніторинг споживчих цін на соціально значущі товари  щотижня. Скасовано норму про те, що Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів щотижня проводить аналіз задекларованих роздрібних цін на товари, які мають істотну соціальну значущість, і товари протиепідемічного призначення.

https://agroportal.ua/news/ukraina/kontrol-za-cinami-na-socialno-znachushchi-produkti-poslabili


8. Найближчими тижнями на плодоовочевому ринку збережуться негативні цінові тенденції

AgroPortal.ua.- 13.08.2023

Попередні негативні тенденції  на плодоовочевому ринку України тижнем раніше, за результатами звітного періоду тільки зміцнилися.  На внутрішньому ринку продовжували дешевшати ті самі культури, що й напередодні.  Водночас позитивних цінових тенденцій на плодоовочеву  продукцію цього тижня зафіксовано не було за жодною з позицій моніторингу,  повідомляють аналітики проєкту «АПК-Інформ: овочі та фрукти».

Відзначається, що у господарствах продовжувався активний збір урожаю коренеплодів, через що пропозиція моркви на внутрішньому ринку продовжувала стрімко зростати. Для збереження попередніх темпів торгівлі продавці були змушені передивитись попередні цінники на моркву більш ніж на 30% у бік зниження. Схожа ситуація мала місце й у сегменті ріпчастої цибулі. Збільшення пропозиції продукції на ринку на тлі сталого попиту з боку покупців призвело до здешевлення цибулі на 13% порівняно з попереднім періодом. Негативні цінові тенденції збереглися й у сегменті кавунів. 

Аналітики прогнозують, що є велика вірогідність, що за більшістю позицій моніторингу негативні цінові тенденції втримаються й упродовж декількох наступних тижнів. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/u-nayblizhchi-tizhni-na-plodoovochevomu-rinku-zberezhutsya-negativni-cinovi-tendenciji


bottom of page