top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 14 червня по 20 червня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з  14 по 20 червня 2024 року


Зміст         стор.

1. Цукрові заводи не планують підвищувати ціни на сировину 1


2. Учасники першого саміту миру підтримали пропозиції України щодо

 продовольчої безпеки 1

3. У світі погіршилися справи у кондитерській індустрії 2


4. За кордоном український мед продають з європейським маркуванням 2


5.Агрокомітет рекомендував прийняти в цілому євроінтеграційний

 законопроект про виноград 2


6. Європейський сир захопив український ринок 3


7. Експерт розповів, куди Україна буде продавати цукор після заборони 

його поставок до ЄС 3


8. Українська мережа пекарень вийшла на ринок Словаччини 4


9. Названо найбільшого покупця українського цукру поза межами ЄС 4


10. ЄС повертає мито на деяку українську продукцію 4


                                  ------------------------------------------------------------

1. Цукрові заводи не планують підвищувати ціни на сировину

Агробізнес сьогодні.- 18.06.2024

Це повідомив старший викладач кафедри харчових виробництв ІПДО НУХТ, директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський. Цього сезону не будуть підвищувати ціни на цукровий буряк, адже це можливо робити коли вартість кінцевого продукту зростає. Зараз цукор і всередині України, і на світових ринках значно здешевшав. Тому цукрові заводи орієнтують аграріїв на мінімізацію витрат щодо вирощування цукрових буряків при збереженні показників урожайності та цукристості. Цьогоріч в Україні посіяли 250 тис. га цукрових буряків, що на рівні минулорічного показника, за даними Мінагрополітики. Посіви знаходяться у задовільному стані. Тому внутрішній ринок буде забезпечений цукром на 100%.

https://agro-business.com.ua/agrobusiness/item/29995-tsukrovi-zavodi-ne-planuyut-pidvishchuvati-tsini-na-sirovinu.html


2. Учасники першого саміту миру підтримали пропозиції України щодо продовольчої безпекиAgravery. -18.06.2024

У комюніке за підсумками першого Глобального саміту миру, який відбувся 15-16 червня  у Швейцарії, увійшов пункт щодо продовольчої безпеки, який передбачає, що глобальна продовольча безпека залежить від безперебійного виробництва та постачання продуктів харчування. На цьому наголосила перша віцепрем'єр-міністерка – міністерка економіки України Юлія Свириденко, яка брала участь у заході у складі української делегації. Вона зазначила: «У зв’язку з цим вільне, повне та безпечне торгове судноплавство, а також доступ до морських портів на Чорному та Азовському морях, є надзвичайно важливими. Напади на торговельні судна в портах і на всьому маршруті, а також на цивільні порти та цивільну портову інфраструктуру є неприйнятними. Продовольчу безпеку жодним чином не можна використовувати як зброю». І додала, що, незважаючи на блокаду морських шляхів у Чорному морі та безпрецедентний стрибок міжнародних цін на пшеницю, Україна змогла відновити експортну логістику та зберегти виробництво сільгосптоварів.

https://agravery.com/uk/posts/show/ucasniki-persogo-samitu-miru-pidtrimali-propozicii-ukraini-sodo-prodovolcoi-bezpeki


3. У світі погіршилися справи у кондитерській індустрії

AgroNews.ua. -18.06.2024

Другий за величиною виробник какао у світі Гана, має намір відкласти постачання до 350 000 тонн бобів на наступний сезон через погані врожаї. І це ще більше погіршить стан справ у кондитерській індустрії, повідомляє ТСН. Виробники шоколаду в усьому світі підвищують ціни для споживачів після того, як вартість какао зросла удвічі після третього року поганих врожаїв у Гані та Кот-д’Івуарі, на частку яких припадає 60% світового виробництва какао-бобів. Урожай какао в Гані постраждав від несприятливих погодних умов, хвороб какао-бобів і незаконного видобутку золота, який часто призводить до витіснення какао-ферм. Компанія Cocobod, орган регулювання какао в Гані, заявила, що країна сподівається збільшити обсяги виробництва, але не в очікуваних розмірах.

https://agronews.ua/news/u-sviti-pogirshylysya-spravy-u-kondyterskij-industriyi/


4. За кордоном український мед продають з європейським маркуванням

AgroNews.ua. -18.06.2024

В Україні традиційно найбільше виробляють соняшникового, гречаного, ріпакового, акацієвого, липового меду й меду з різнотрав’я, зібраного з квіток кількох рослин,  повідомляє Інститут аграрної економіки. Переважно мед Україна постачає на ринки ЄС. За 2023 рік експортували 55,4 тисячі тонн, зокрема на європейські ринки — 51,7 тисячі тонн. Основні покупці - Німеччина, Польща, Франція, Іспанія, Італія, Греція, Румунія, Бельгія та США.

За попередніми даними Україна посіла четверте місце в рейтингу найбільших експортерів меду 2023 року. Висока концентрація зовнішніх продажів на ринках Євросоюзу ставить нашу галузь у критичну залежність від цінової кон’юнктури європейського ринку. Крім того, з червня 2024 року Євросоюз запроваджує обмежувальні заходи для окремих видів української продукції, одним з яких є мед.

Часто наш мед за кордоном продають з європейським маркуванням. Водночас продукція коштує значно дорожче, ніж її придбали в українських пасічників. За словами експертів, формувати однорідні партії експорту складно через різних виробників меду. Тому майже весь український мед роками експортують у бочках — нефасованим. Отже, ми продаємо сировину без створення доданої вартості. У Європі її доробляють, фасують і на упаковках виробником вказують не Україну, а країни ЄС.

https://agronews.ua/news/za-kordonom-ukrayinskyj-med-prodayut-z-yevropejskym-markuvannyam/


5. Агрокомітет рекомендував прийняти в цілому євроінтеграційний законопроект про виноград

AgroNews.ua. -14.06.2024

13 червня 2024 року Комітет з питань аграрної та земельної політики розглянув на своєму засіданні проект Закону України «Про виноград та продукти виноградарства» (реєстр. №9139), підготовлений до другого читання, та рекомендував Верховній Раді прийняти його в цілому як закон, повідомила прес-служба Апарату Верховної Ради України. Пропонується імплементувати положення ряду актів ЄС, зокрема: положення Регламентів №1308/2013, №2021/2117, №251/2014, №2019/33, №2019/33, №2019/34, №2018/273, №2019/934, №2024/1143.

Ухвалення закону забезпечить: - виконання міжнародних зобов’язань України зокрема, статей 201-211 підрозділу 3 частини 2 глави 9 Розділу ІV Угоди про асоціацію між Україною, з однієї сторони, та Європейським Союзом щодо географічних зазначень; -  імплементацію міжнародних енологічних (виноробних) практик; - запровадження вимог для виробництва і обігу вин, продуктів виноградарства та виноробства, ароматизованих винних продуктів із географічними зазначеннями, аналогічних до сучасних правил в країнах ЄС; - визначення механізму захисту на території України географічних зазначень; - створення єдиної державної інформаційної системи «Виноградарсько-виноробний реєстр», яка включатиме відомості про виробників винограду, виробників виноробної продукції, виноградні ділянки та ін.

https://agronews.ua/news/agrokomitet-rekomenduvav-pryjnyaty-v-czilomu-yevrointegraczijnyj-zakonoproekt-pro-vynograd/


6. Європейський сир захопив український ринок

AgroPolit.com. – 18.06.2024

На українському ринку значну частку займає європейський сир, і вітчизняним виробникам необхідно дбати про правильну цінову політику, навіть попри тимчасове скорочення імпортних поставок у травні. Через девальвацію гривні  українські  виробники намагаються збільшити експортні поставки сичужного сиру. 54% експорту йде до Казахстану, але помітно зростають і відвантаження до ЄС. Основними імпортерами сичужних сирів в Україну є Польща (38% ринку), Німеччина (17%), Нідерланди (11%), Чехія (8%) та Італія (6%). Оскільки європейська продукція займає вагому частку внутрішнього ринку, виважена цінова політика дозволить українським виробникам зберегти конкурентоспроможність після відновлення імпортних потоків.

Висока вартість українського сиру обумовлена підвищенням цін на молоко-сировину. Через зниження продуктивності корів і скорочення обсягів надоїв на ринку обмежилася пропозиція сирого молока та загострилася конкуренція за сировину серед переробників, а ціни пішли вгору.

https://agropolit.com/news/28542-yevropeyskiy-sir-zahopiv-ukrayinskiy-rinok


7. Експерт розповів, куди Україна буде продавати цукор після заборони його поставок до ЄС

AgroPolit.com. – 17.06.2024

Генеральний директор компанії «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» Роман Огородов зазначає, що Уряд України ввів тимчасову заборону на продаж цукру до країн ЄС, але виробники зможуть наростити експорт до країн Африки і Близького Сходу Україна планувала постачати цукор до зазначених країн і вже це почала. Він  зауважив, що представники бізнесу очікували, що квота на експорт цукру до країн Євросоюзу буде вичерпана досить швидко. Незрозуміло було тільки, яка саме квота буде встановлена, але зараз в Євросоюзі є консенсус щодо 262 тис. т на рік. Зараз ця квота вже вичерпана. За словами підприємця, коли в червні 2022 року Євросоюз встановив режим безмитної торгівлі для більшості товарів українського агросектору, включаючи цукор — це був крутий крок з боку ЄС.

За його словами, користь від нарощування експорту цукру отримали не тільки українські виробники, але й країни Євросоюзу, оскільки на європейському ринку вже четвертий рік поспіль спостерігається дефіцит виробництва цукру.

https://agropolit.com/news/28534-ekspert-rozpoviv-kudi-ukrayina-bude-prodavati-tsukor-pislya-zaboroni-yogo-postavok-do-yes


8. Українська мережа пекарень вийшла на ринок Словаччини

AgroPortal.ua.-16.06.2024

Lviv Croissants —  це компанія, яка за 9 років виросла в національну франчайзингову мережу із широким асортиментом великих свіжовипечених круасанів з різними начинками. Зараз в Україні успішно працює понад 170 пекарень. Мережа пекарень Lviv Croissants вийшла на словацький ринок, відкривши перший заклад у Братиславі,  повідомляють в  компанії «Це старе місто, тому тут завжди багато як місцевих, так і туристів», — зауважили в компанії. 

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/ukrajinska-merezha-pekaren-viyshla-na-rinok-slovachchini


9. Названо найбільшого покупця українського цукру поза межами ЄС

AgroPortal.ua.-15.06.2024

Україна розширює географію експорту цукру,  розповів старший викладач кафедри харчових виробництв ІПДО НУХТ, директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський. Наприкінці минулого року експорт поза межами європейського континенту охоплював одну-дві країни, а зараз Україна постачає цукор у понад 30 країн світу.  Він  наголосив: «Якщо не враховувати країни ЄС, лідером серед країн-імпортерів українського цукру є Камерун — до цієї країни впродовж 5-6 місяців 2024 року було відвантажено 19 тис. т солодкого продукту. Частка експорту цукру до цієї країни становить близько 20%». Також українська продукція затребувана у Лівані, Лівії, Ізраїлі, Туреччині та багатьох інших країнах.

https://agroportal.ua/news/ukraina/nazvano-naybilshogo-pokupcya-ukrajinskogo-cukru-poza-mezhami-yes


10. ЄС повертає мито на деяку українську продукцію

Газета по-українські.-20.06.2024

Європейська комісія планує відновити мита на українські яйця. Ймовірно, мито відновлять також на цукор після того, як Україна вичерпала квоти на їхнє постачання до Європейського Союзу. Представник Єврокомісії підтвердив телеканалу, що імпорт яєць із України до ЄС досяг квоти. Тому Євросоюз має запровадити митні обмеження. Імпорт українського цукру також перебуває під прицілом виконавчої влади ЄС після того, як ще у травні Київ вичерпав квоту на його експорт. За словами представника Єврокомісії, відомство продовжує стежити за ситуацією з імпортом з України. Разом з тим асоціація ЄС, що представляє європейських споживачів цукру з харчової промисловості (CIUS), занепокоєна обмеженням обсягів імпорту цього товару. Вона вказує на те, що в найближчі роки обсяги цукру будуть недостатніми, щоб задовольнити попит на ринку ЄС.

https://gazeta.ua/articles/world-life/_es-povertaye-mito-na-deyaku-ukrayinsku-produkciyu/1184950


bottom of page