top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 15 по 21 березня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 15 по 21 березня 2024 року


Зміст         стор.

1. Верховна Рада підтримала закон про експорт біометану 1


2. Майже 60% недопущених до продажу овочів — з перевищенням 

Нітратів 1


3. На українському ринку з’явилися бриндзя-макаруни 2


4. Агроспільнота України застерігає Європарламент від трагічної 

Помилки 2


5. Ринок згущеного молока стабільний 2


6. Період залежності українського ринку від імпорту масла завершився 2


7. Італія просуватиме бренд «Зроблено в Україні» на торгових майданчиках 3


8. Щоб імпортувати з України. У Польщі пропонують обмежити на 10% 

доступ цукру з третіх країн до ЄС 3


9. Україна, попри війну, допомагає країнам, які страждають від голоду 3


10. Допомога від ЄС на 50 млрд євро: Кабмін ухвалив План для Ukraine 

Facility 4

                             ---------------------------------------------------------------

1. Верховна Рада підтримала закон про експорт біометану

AgroPolit.com. – 21.03.2024

Біометан – це вуглецево-нейтральний аналог природного газу. Він утворюється завдяки збагаченню біогазу. Мова йде про газ з біомаси, сільськогосподарських відходів. В Україні зараз діє 77 біогазових установок. Їх потужність сягає 260 млн кубометрів палива на рік. Цей об’єм можна переробити на 150 млн кубометрів біометану. Потенціал виробництва біометану становить 10 млрд кубометрів на рік. До 2030 року цей показник можна збільшити до 1 млрд кубометрів на рік. 

В пояснювальній записці до закону зазначається: «Документ розроблено з метою: розвитку нової сфери виробництва енергії; виконання міжнародних зобов’язань щодо декарбонізації; сприяння виконанню вимог СВАМ при експорті продукції до ЄС; збільшення експортного потенціалу України; залучення міжнародних інвестицій в розвиток енергетичної сфери та відновлення регіонів України із залученням використання нових технологій».

https://agropolit.com/news/27890-verhovna-rada-pidtrimala-zakon-pro-eksport-biometanu


2. Майже 60% недопущених до продажу овочів — з перевищенням нітратів

AgroPortal.ua.- 17.03.2024

Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів  повідомила, що спеціалісти Житомирської регіональної державної лабораторії Держпродспоживслужби 2023 року провели близько 263 тисяч лабораторних досліджень зразків рослинної продукції на агропродовольчих ринках області. За результатами лабораторних випробувань, не допущено до реалізації було 43,84 тис. кг харчових продуктів рослинного походження, зокрема 25,35 тис. кг (близько 58%) — через перевищення вмісту нітратів. Держпродспоживслужба зауважує, що ранні овочі, особливо тепличні, містять набагато більше нітратів, ніж пізні, тому споживачам потрібно бути обережними. 

https://agroportal.ua/news/rastenievodstvo/mayzhe-60-nedopushchenih-do-prodazhu-ovochiv-z-perevishchennyam-nitrativ


3. На українському ринку з’явилися бриндзя-макаруни

AgroPortal.ua.- 17.03.2024

Виробник локальних солодощів «Джелато Гуцулато», який  з 2021 року займається виготовленням карамелі та замороженого італійського десерту — джелато,  презентував новинку — макаруни з бриндзею.  «Наша новинка — сонячні макаруни з додаванням карпатської бриндзі. Смачно експериментуємо для широкого спектру смаків», — йдеться в повідомленні бренда. Виробництво знаходиться в селі Кваси на Закарпатті, яке посіло 2-ге місце у Всеукраїнському конкурсі «Неймовірні села України 2022». Для місцевої сироварні «Розенталь»  було закуплено два аналізатори  молока за грантові кошти від головного партнера – Посольства Королівства Нідерландів в Україні, 50 тис. грн..

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/na-ukrajinskomu-rinku-z-yavilisya-brindzya-makarunsi


4. Агроспільнота України застерігає Європарламент від трагічної помилки

AgroPortal.ua.- 15.03.2024

В повідомленні асоціації «Український клуб аграрного бізнесу» говориться, що  УКАБ від імені українських аграріїв закликала членів Європейського парламенту, зокрема членів Європейської народної партії (EPP), прийняти на себе політичну відповідальність та повністю підтримати початкову пропозицію Єврокомісії щодо лібералізації торгівлі з Україною. Президент УКАБ Алекс Ліссітса  зазначив.  «Неспроможність Європейського парламенту схвалити у Страсбурзі пропозицію комісії щодо продовження автономних торговельних заходів ЄС для України може означати лише одне — подальші затримки найважливішого елемента економічної підтримки ЄС водночас із політично мотивованими закликами закрити доступ на ринок ЄС для українських фермерів, ключового джерела експортних доходів країни».

Ще не пізно проголосувати Комітету із міжнародної торгівлі (INTA) Європейського парламенту та уникнути трагічної помилки, коли Україні буде відмовлено у допомозі, якої вона зараз потребує найбільше», — підсумували в УКАБ.

https://agroportal.ua/news/ukraina/agrospilnota-ukrajini-zasterigaye-yevroparlament-vid-tragichnoji-pomilki


5. Ринок згущеного молока стабільний

Вizagro.- 20.03.2024

Видання  ІНФАГРО повідомило, що ринок згущеного молока залишається відносно стабільним. Внутрішні продажі ведуться в нормальному руслі, в експорті є певний спад активності, ціни кардинально не змінюються.

У лютому експорт молочних консервів  скоротився, але тільки за рахунок скорочення експорту молоковмісної продукції і поставок до країн СНД. Частка справжньої згущенки в загальному експорті суттєво виросла, що не дивно, оскільки основним імпортером для ряду продавців стає Європа. В межах ЄС, окрім Німеччини, українське згущене молоко постачається у Польщу, Латвію, Естонію, Румунію.

https://bizagro.com.ua/rinok-zgushhenogo-moloka-stabilnij/


6. Період залежності українського ринку від імпорту масла завершився

Вizagro.- 18.03.2024

Час залежності українського ринку від імпорту масла завершився. Імпортний європейський товар вже «не вписується» в український ринок за ціною.

Імпортне масло надто дороге. На тлі збільшення пропозиції вітчизняний товар помітно подешевшав і європейське масло стало неконкурентним в Україні.

В географії імпорту масла у лютому значну перевагу отримали поставки з Польщі (79%). В кінці минулого року в Польщі масло коштувало значно дорожче, ніж в Західній Європі й тому українські імпортери його там практично не купували. Топ-3 країни, в які здійснюється експорт українського масла – це Молдова (48%), Азербайджан (26%) та Ізраїль (15%).

https://bizagro.com.ua/period-zalezhnosti-ukrayinskogo-rinku-vid-importu-masla-zavershivsya/


7. Італія просуватиме бренд «Зроблено в Україні» на торгових майданчиках

Вizagro.- 17.03.2024

Італія допомагає українським виробникам вийти на світові ринки, а також просувати бренд «Зроблено в Україні» на торгових майданчиках. Про це домовились перший віцепрем’єр-міністр України – міністр економіки України Юлія Свириденко з міністром підприємств та виробництва Італії Адольфо Урсо,  За її словами, італійський уряд має успішний досвід реалізації програм підтримки місцевих виробників. Юлія Свириденко зазначає: “Завдяки такій підтримці бренд Made in Italy став відомим у всьому світі. Домовились про те, що Італія надасть експертів, які допоможуть Україні просувати бренд Made in Ukraine за прикладом того, як це відбувалося в Італії два десятки років тому. Також італійські партнери запропонували допомогти із просуванням українських виробників на таких торгових майданчиках, як Amazon та інші. Щиро вдячні Адольфо Урсо за його підтримку і готовність допомогти нам у реалізації політики Made in Ukraine, просуванні вітчизняних продуктів на зовнішні ринки та розширенні наших експортних можливостей”. 

https://bizagro.com.ua/italiya-prosuvatime-brend-zrobleno-v-ukrayini-na-torgovih-majdanchikah/


8. Щоб імпортувати з України. У Польщі пропонують обмежити на 10% доступ цукру з третіх країн до ЄС

Вizagro.-15.03.2024

Директор Національної асоціації виробників цукрових буряків Польщі Рафал Страхота повідомив, що ЄС має подумати про скорочення доступу на європейський ринок цукру з третіх країн хоча б на 10%, тоді для українського цукру в ЄС було б місце, що не дало б змоги цьому ринку зруйнуватися. “Європейський Союз відкрив ринок останніми роками. Він підписав низку торговельних угод з різними третіми країнами. Я знаю, що це складно, але якби ми скоротили доступ на ринок Євросоюзу хоча б на десяток відсотків, для українського цукру було б достатньо місця, і водночас це не зруйнувало б ринку ЄС”, – підкреслив він.

https://bizagro.com.ua/shhob-importuvati-z-ukrayini-u-polshhi-proponuyut-obmezhiti-na-10-dostup-tsukru-z-tretih-krayin-do-yes/


9. Україна, попри війну, допомагає країнам, які страждають від голоду

Контракти UA.-16.03.2024

Навіть в умовах жорстокої війни українці надихають постійним бажанням допомогти тим, хто також бореться у відчайдушних обставинах. Ніщо краще не ілюструє це, ніж українська гуманітарна ініціатива "Зерно з України".

Започаткована у 2022 році, ця програма надає вкрай необхідні продовольчі товари країнам Африки, Азії та Близького Сходу, населення яких зіштовхується з гострою нестачею продовольчої безпеки, голодом та потенційним голодом. У співпраці з Всесвітньою продовольчою програмою ООН понад 30 країн та міжнародних організацій приєдналися до України в реалізації цієї ініціативи, і до кінця 2023 року понад 170 тисяч тонн зерна було доставлено до країн з найскладнішою продовольчою ситуацією, включаючи Ефіопію, Сомалі, Кенію та Ємен. "У перші місяці 2024 року до цього списку додалися ще дві країни — Нігерія та Судан, де зерно та пшеничне борошно, отримане з України, стало вкрай необхідним рятівним колом для вразливих верств населення", — повідомляє видання The Telegraph. 

https://kontrakty.ua/article/237335


10. Допомога від ЄС на 50 млрд євро: Кабмін ухвалив План для Ukraine Facility

ХВИЛЯ. -18.03.2024 

18 березня Кабінет Міністрів ухвалив План для Ukraine Facility.  Він містить структурні реформи і найближчим часом буде передано на розгляд Єврокомісії. Документ стане основою для надання допомоги в рамках чотирирічної програми ЄС обсягом 50 млрд євро. Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. "Це європейські підходи до реформи державного управління, до боротьби з корупцією, до економічних та секторальних реформ у різних галузях: від енергетики та аграрної галузі. Крім того, у документі прописані наскрізні напрямки як "зелений" перехід, цифровізація, євроінтеграція", - написав прем'єр-міністр. У розробці плану брали участь також європейські партнери, щоб посилити нашу країну та наблизити її членство до ЄС.

"Найближчим часом ми передамо його на розгляд Єврокомісії. Завдяки реалізації реформ Плану для Ukraine Facility Україна зможе отримати близько 16 млрд євро цього року", - зазначив глава Кабміну.

https://hvylya.net/uk/news/289573-pomoshch-ot-es-na-50-mlrd-evro-kabmin-prinyal-plan-dlya-ukraine-facility

bottom of page