top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 17 по 23 листопада 2023 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 17 по 23 листопада 2023 року


Зміст         стор.


1. Глибока переробка та виробництво ready-to-eat принесуть бонуси в контексті

доданої вартості, логістики, збуту 1


2. УЗА закликає відмовитись від законодавчих нововведень з регулювання 

експорту зерна 2


3. Мінагрополітики обіцяє цукровикам домовлятися з ЄС про безмитний 

експорт 2


4. На Черкащині протягом року запустять в роботу два нові переробні 

Підприємства 2


5. Україна має намір залишатися гарантом продовольчої безпеки для багатьох 

країн світу 3


6. Вступ України до Євросоюзу – це виклик для польського агросектору 

– міністр 3


7. Саміт продовольчої безпеки: Україна запросила до співпраці Мавританію 3


8. Євроінтеграція: молочники України та ЄС почали об’єднання 4


9. Сири з Польщі можуть витіснити українсьсу продукцію


10. Переробники України поступово переходять на високоякісне молоко 4


11. Яблука меншого калібру — нова тенденція на світових ринках 5


12. Вступ України до ЄС: сільське господарство буде предметом непростих 

переговорів – єврокомісар 5


13. Шмигаль заявив, що підтримка аграріїв є і буде пріоритетом уряду 6


14. Експорт зернових з України знизився майже на 30% за рік 6


                                   ------------------------------------------------------


1. Глибока переробка та виробництво ready-to-eat принесуть бонуси в контексті доданої вартості, логістики, збутуAgravery.- 17.11.2023

Комерційний директор "Астарти", експерт New Food Summit Вячеслав Чук на прикладі проєкту, що об'єднує й підтримує малий та середній бізнес в Україні, розповів,  що закладати у фундамент при побудові agrifood-екосистеми, які підходи та цінності варто при цьому перейняти бізнесу та на які споживацькі тренди орієнтуватися. 

Ключовий виклик на шляху до побудови агропромислової екосистеми в Україні — це трансформація моделі виробництва сировини у модель глибокої переробки та створення готових продуктів. Це концепт, який дасть багато бонусів в контексті доданої вартості продукції, логістики, збуту та загалом життєздатної стратегії для національної економіки, яка все більше інтегрується до європейського ринку. 

 Але трансформація виробництва — це лише вершина айсбергу, а в глибині український бізнес потребує ретельної роботи зі стратегією та підходами до створення й просування продуктів, а також своєї соціальної ролі в цьому. На прогресивних світових ринках бізнес працює за принципами сталого розвитку, тому ми не можемо собі дозволити виробляти продукти з серії "дешево та смачно". Натомість ми маємо будувати українську агропромислову екосистему на відповідних цінностях та принципах, які і об'єднають підприємства всіх ланцюгів в агропродовольчій-сфері, дозволять вийти на преміальні ринки та посилити соціальну відповідальність бізнесів. 

Ми обираємо тих підприємців, які готові втілювати принципи сталого розвитку, яким близькі ці цінності. Зрозуміло, що на початку створення бізнесу головна мета — почати генерувати прибуток. Але ми намагаємось донести, що прозорість ведення бізнесу і соціальна складова є не менш важливою на старті, її одразу треба закладати у стратегію. Тим паче, що такий підхід дає зелене світло для виходу на європейські ринки. 

https://agravery.com/uk/posts/show/gliboka-pererobka-ta-virobnictvo-ready-to-eat-prinesut-bonusi-v-konteksti-dodanoi-vartosti-logistiki-zbutu


2. УЗА закликає відмовитись від законодавчих нововведень з регулювання експорту зернаAgravery.- 17.11.2023

Вона висловлює стурбованість через сплеск ініціатив нового законодавчого регулювання експорту зерна, коли на ринку вже почали діяти нові правила експорту, запроваджені урядом України. Відповідну заяву УЗА оприлюднила 16 листопада. Як зазначили в асоціації, у ВР народні депутати   вже зареєстрували низку альтернативних законопроєктів, «які нібито спрямовані на покращення регулювання ринку зерна, тоді як зернова галузь в умовах війни намагається відновити експорт зерна, зокрема й через тимчасовий гуманітарний коридор». 

«Вважаємо, що нещодавнє запровадження КМУ нових правил експорту агропродукції, які тільки-но починають працювати, повинні бути протестовані на предмет ефективності та не створювати перешкод для критично важливого для держави, бюджету та оборони експорту України. Є сподівання учасників ринку, що нові правила експорту полегшать роботу експортерам, які працюють прозоро і повністю виконують вимоги законодавства щодо повернення валютної виручки від експорту до країни», - йдеться в заяві УЗА.

https://agravery.com/uk/posts/show/uza-zaklikae-vidmovitis-vid-zakonodavcih-novovveden-z-reguluvanna-eksportu-zerna


3. Мінагрополітики обіцяє цукровикам домовлятися з ЄС про безмитний експорт

AgroNews.ua. -22.11.2023

Мінагро та Національна асоціація цукровиків України («Укрцукор») підписали Меморандум про взаєморозуміння. Міністерство аграрної політики та продовольства пообіцяло учасникам ринку цукру сприяння для нарощування експорту та проведення переговорів з Європейським Союзом щодо подальшого безмитного та безквотного експорту цукру в країни ЄС, йдеться в повідомленні Мінагро. Сторони домовилися погоджувати максимально можливі обсяги експорту цукру на основі попереднього балансу попиту і пропозиції в 2023/2024 маркетинговому році. Максимуальний обсяг експорту цукру у 2023/2024 маркетинговому році становитиме 650 тис. тонн.

https://agronews.ua/news/minagropolityky-obiczyaye-czukrovykam-domovlyatysya-z-yes-pro-bezmytnyj-eksport/


4. На Черкащині протягом року запустять в роботу два нові переробні підприємства

AgroNews.ua. -21.11.2023

Будівництво заводів з виробництва круп та переробки кукурудзи  почали ще до війни. Їх будує інвестгрупа Time, розповів співзасновник інвестгрупи Time Юрій Ткаченко. Він зазначив: «Елеваторне обладнання для одного з цих підприємств було завантажене на Харківщині 21 лютого 2022 року, а вже наступного дня розпочалося російське вторгнення і такі обстріли, що стало не зрозуміло не тільки те, чи вдасться привезти обладнання, але чи й вціліє воно взагалі разом з машинами… ». Одне з підприємств планують запустити вже в листопаді цього року, інше — на початку наступного року.

https://agronews.ua/news/na-cherkashhyni-protyagom-roku-zapustyat-v-robotu-dva-novi-pererobni-pidpryyemstva/


5. Україна має намір залишатися гарантом продовольчої безпеки для багатьох країн світу

AgroNews.ua. -17.11.2023

Про це Президент Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю журналістам африканських ЗМІ, говориться у повідомленні Офісу Президента. Україна доводить це конкретними кроками, забезпечуючи роботу зернового коридору. На зустрічі були медіа з Анголи, Ботсвани, Тунісу, Республіки Гвінея, Кенії, Марокко, Нігерії, Сенегалу, Південно-Африканської Республіки, Замбії. «Зараз у нас працює альтернативний коридор, який ми змушені були зробити. Ми показали світу, що Україна продовжує гарантувати глобальну продовольчу безпеку», — зазначив Володимир Зеленський.

За перший місяць роботи альтернативного зернового коридору Україна транспортувала 4 млн т аграрної продукції, що дорівнює обсягу експорту зернових за місяць роботи першої зернової ініціативи, створеної на основі домовленостей із Туреччиною та ООН. 

Глава держави також розповів про ініціативу побудувати зернові хаби в Африці, із яких можна було б транспортувати аграрну продукцію по всьому континенту незалежно від дій влади росії чи інших подібних держав. «У цих хабах завжди будуть продукти харчування. І хоч би що відбувалося, зерно завжди буде в людей. І голоду точно не буде», — зазначив Володимир Зеленський.

https://agronews.ua/news/ukrayina-maye-namir-zalyshatysya-garantom-prodovolchoyi-bezpeky-dlya-bagatoh-krayin-svitu/


6. Вступ України до Євросоюзу – це виклик для польського агросектору – міністр

AgroPolit.com. -21.11.2023

Це є викликом для сільського господарства Євросоюзу, тому слід шукати рішення, які б не зашкодили польським фермерам,  заявив міністр сільського господарства Польщі Роберт Телус. Він  повідомив, що прийняв участь у зустрічах з міністрами сільського господарства країн Вишеградської групи та коаліції п'яти прифронтових країн. Серед переговорів йшлося про можливий вступ України до Євросоюзу. Також міністри обговорили питання транзиту українського зерна через Євросоюз.

Роберт Телус підкреслив, що односторонні заборони на українське зерно показали, що транзит можна здійснювати і він стає більшим і кращим. Міністр назвав такий підхід ефективним, оскільки зерно не залишається в сусідніх країнах. Він висловив сподівання, що Євросоюз зробить з цього висновки і створить на своєму рівні систему, яка допоможе українським товарам йти туди, куди вони йшли до війни.

https://agropolit.com/news/27029-vstup-ukrayini-do-yevrosoyuzu--tse-viklik-dlya-polskogo-agrosektoru--ministr


7. Саміт продовольчої безпеки: Україна запросила до співпраці Мавританію

AgroPolit.com. -20.11.2023

Українська сторона запросила Мавританію підтримати Формулу миру президента Володимира Зеленського та взяти участь у Міжнародному саміті продовольчої безпеки, який має пройти у Києві 25 листопада, повідомив спеціальний представник України з питань Близького Сходу та Африки Максим Субх.

Спеціальний представник наголосив на необхідності відновлення безперешкодного функціонування Чорноморського зернового коридору для експорту українського зерна до країн Африки, Азії та Близького Сходу і  закликав Мавританію підтримати та приєднатися до започаткованої президентом України ініціативи Grain from Ukraine, метою якої є збільшення поставок продовольства до країн Африки та Азії, повідомив про намір відкрити нові посольства України в Африці.

https://agropolit.com/news/27021-samit-prodovolchoyi-bezpeki-ukrayina-zaprosila-do-spivpratsi-mavritaniyu


8. Євроінтеграція: молочники України та ЄС почали об’єднання

AgroPolit.com. -20.11.2023

Молочники України та Європи планують об’єднати зусилля задля відстоювання інтересів на ринках,  розповів виконавчий директор Спілки молочних підприємств України Арсен Дідур. За словами експерта, відповідна співпраця дозволить сформувати спільні вимоги до урядів напередодні вступу України до Євросоюзу та уникнути конфліктів, подібних до зернового.

За його словами, українські молочники мають намір донести до європейських організацій та урядів специфіку роботи вітчизняних компаній, підкресливши, що інтеграція до Євросоюзу повинна бути підготовлена з обох сторін та має піти на благо як європейського бізнесу, так і українського. Спілка молочних підприємств України планує в березні 2024 року приєднатися до Європейської молочної асоціації. Арсен Дідур підкреслив, що голос молочного бізнесу мають почути до того, як Україна приєднається до Євросоюзу.

https://agropolit.com/news/27020-yevrointegratsiya-molochniki-ukrayini-ta-yes-pochali-obyednannya


9. Сири з Польщі можуть витіснити українсьсу продукцію 

AgroPolit.com. -20.11.2023

На українському ринку сиру вітчизняні сировари незабаром зіштовхнуться із зростанням конкуренції з боку польської продукції, що пов'язано із нинішньою політикою ціноутворення на сири. Із початку осені продукція українських виробників  вже двічі зростала в ціні через подорожчання сирого молока на 20%. Вартість українського сиру зросла лише на 10%, тому сиророби тиснуть на торговельні мережі для збільшення цін. 

Польські сири порівняно з українськими помітно дешевші, навіть незважаючи на витрати на доставку в Україну. Торгова статистика свідчить про зростання інтересу до імпортних сирів. У жовтні закупівлі твердих, напівтвердих та білих сирів зросли одразу на 10% проти показників вересня та більш ніж на третину порівняно з жовтнем 2022 року.  

https://agropolit.com/news/27013-siri-z-polschi-mojut-vitisniti-ukrayinssu-produktsiyu


10. Переробники України поступово переходять на високоякісне молоко

AgroPortal.ua.- 23.11.2023

У повідомленні Асоціації виробників молока  із посиланням на дані Держстату. говориться, що виробництво молока-сировини в січні-жовтні 2023 року господарствами усіх категорій склало близько 6277,4 тис. т, що на 6% менше порівняно з торішнім періодом. Підприємства збільшили виробництво молока до 2341,4 тис. т (+7%) у січні-жовтні 2023 року. В жовтні — 228,9 тис. т, що на 2% більше, ніж у вересні, й на 7% більше порівняно до жовтня торік. У жовтні 2023 року обсяги надоїв в Україні склали 610,50 тис. т (-3% до вересня поточного року і -6% до жовтня 2022 року). З початку року частка підприємств у виробництві молока-сировини склала 37%, а господарств населення — 63%.

Георгій Кухалейшвілі, аналітик АВМ  припускає, що загальне скорочення виробництва молока-сировини в Україні відбувається переважно за рахунок падіння обсягів надоїв у господарствах населення, які найбільш суттєво постраждали від наслідків повномасштабного вторгнення росії. «Однак, незважаючи на зазначені виклики, сільськогосподарським підприємствам вдалося адаптуватися до роботи в умовах воєнного часу і наростити виробництво сирого молока на підконтрольних Україні територіях. Варто зазначити, що на переробку йде переважно молоко екстра ґатунку, яке виробляють саме підприємства. В Україні відбувається поступовий перехід харчової переробки молока виключно на сировину даного ґатунку», — зазначив експерт. 

https://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/pererobniki-postupovo-perehodyat-na-visokoyakisne-moloko


11. Яблука меншого калібру — нова тенденція на світових ринках

AgroPortal.ua.- 20.11.2023

Українські фруктові компанії щороку стикаються з новими викликами. Змінюються правила та тенденції на ринках, тому бізнес постійно адаптується, повідомив  керівник компанії USPA Fruit Володимир Гуржій . Він зазначив, що, окрім очевидних складнощів, пов’язаних із війною, доєдналась інфляція. Однак ціни на яблука зростають не так швидко, як собівартість виробництва. Крім того, відбуваються зміни у споживчих трендах. 

«Серед найновіших тенденцій — багато ринків вимагають яблука меншого калібру, що відрізняється від того, з чим ми стикалися навіть два роки тому. Для мене було величезним здивуванням, коли я побачив на ринку в Дубаї багато дрібних яблук сорту Роял Гала з блідим кольором, які називають «шкільними яблуками», або подібних до тих, що продаються в Україні. Тенденція, над зміною якої ми наполегливо працювали роками, була змінена південноафриканськими постачальниками всього за одне літо, коли в ПАР з'явилися великі обсяги таких яблук», — коментує Володимир Гуржій. Володимир Гуржій також зазначив, що дефіцит груш наступного сезону в Європі — це чудова можливість для українських експортерів вийти на ці ринки. 

https://agroportal.ua/news/rastenievodstvo/yabluka-menshogo-kalibru-nova-tendenciya-na-svitovih-rinkah


12. Вступ України до ЄС: сільське господарство буде предметом непростих переговорів – єврокомісар

Вizagro.-21.11.2023

Єврокомісар з питань сільського господарства Януш Войцеховський заявив, що сільське господарство стане предметом непростих переговорів щодо вступу України до Євросоюзу.

За його словами, з моменту початку війни в Україні та скасування митних бар’єрів ринок ЄС став найбільшим одержувачем українських продуктів харчування та сировини. Особливо сильно це відчули з боку ЄС сусідні з Україною країни, з початку війни український експорт до країн ЄС у грошовому вираженні зріс з 7 млрд євро до 13 млрд євро.

“Додаткова проблема в тому, що більша частина експорту залишилася в п’яти сусідніх країнах, включно з Польщею, – EUR5 млрд. Ми маємо не тільки стежити за цим, а й іноді реагувати. До війни основним напрямком постачань українських товарів були ринки Азії та Африки. Наразі найбільше отримує Європа”, – сказав Войцеховський.

За словами Войцеховського,  щомісячна потреба України в експорті становить майже 4,7 млн тонн – це стосується всіх зернових. “Рекордна пропускна спроможність коридорів солідарності становила 4 млн тонн”, – сказав Войцеховський. Він каже, що ці результати доводять, що весь український експорт можливий цим маршрутом, хоча необхідно знайти нові напрямки для такого транзиту.

https://bizagro.com.ua/vstup-ukrayini-do-yes-silske-gospodarstvo-bude-predmetom-neprostih-peregovoriv-yevrokomisar/


13. Шмигаль заявив, що підтримка аграріїв є і буде пріоритетом уряду

Вizagro.-20.11.2023

У День працівників сільського господарства Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що підтримка аграріїв є і буде пріоритетом уряду. “Українські аграрії — мужні люди нескореної нації. Їхня відважна робота зміцнює економічний тил нашої держави та годує світ”, – зазначив глава уряду.  

Він підкреслив, що навіть попри повномасштабну війну, заміновані поля аграрії працюють, розвиваються, роблять свій вагомий внесок у глобальну продовольчу безпеку. “Дякую всім працівникам сільського господарства за титанічну працю на благо нашої держави. Бажаю здоров’я, добробуту, натхнення та миру. Підтримка аграріїв є і буде пріоритетом Уряду”, – заявив він.

https://bizagro.com.ua/shmigal-zayaviv-shho-pidtrimka-agrariyiv-ye-i-bude-prioritetom-uryadu/


14. Експорт зернових з України знизився майже на 30% за рік

UBR.-16.11.2023

Станом на 15 листопада обсяг експорту зернових і зернобобових культур з України за 2023/2024 маркетинговий рік (МР) становив 10,97 млн т, що майже на 30% менше, ніж торік, коли цей показник становив 15,56 млн т. Згідно зі статистичними даними, за 2023/2024 маркетинговий рік уже експортували пшениці на 5,2 млн т, що на 12,5% менше за минулорічні обсяги. Постачання ячменю на зовнішні ринки склало 749 000 т, це на 41,4% менше, ніж торік.

Кукурудзи експортовано 4,9 млн т, що на 41% менше відвантажень минулого сезону. Згідно з даними, оприлюдненими на офіційному сайті Мінагрополітики, зерна та борошна за 2023/2024 маркетинговий рік уже експортували 11,02 млн т. За аналогічний період минулого року - 15,62 млн т.

https://ubr.ua/uk/market-uk/agricultural-market-uk/eksport-zernovyh-iz-ukrainy-snizilsya-pochti-na-30-za-god



© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page