top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 18 серпня по 20 серпня 2023 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 18 по 20 серпня  2023 року



Зміст       стор.

1. Україна здатна покрити 20% європейського імпорту цукру, але уряд не 

дозволяє


2. Стефанішина назвала причини, чому обмеження агроекспорту в ЄС стало для 

України уроком 1

3. Херсонський маслозавод розширив асортимент цікавою продукцією 2


4. Війна зупинила п'ятирічне зростання експорту українських макаронів 2


5. Названо перспективні напрямки експорту сиру 2


6. Україна наполягає на скасуванні обмежень експорту до ЄС 2


7. Переробники активізували попит на сире молоко 3


                               -----------------------------------------------------------------

1. Україна здатна покрити 20% європейського імпорту цукру, але уряд не дозволяє 

Agravery. -19.08.2023

Виробництво цукру в Україні зросло, однак уряд ізолював вітчизняну продукцію від європейського ринку, висловив думку комерційний директор агропромхолдингу «Астарта» Вячеслав Чук, передає пресслужба асоціації "Укрцукор". «Цьогоріч ми плануємо повернути посіви буряку і виробництво цукру на рівень, що був до 2022 року. Формуємо навколо себе повноцінну екосистему та залучаємо до співпраці малих фермерів, інші дрібніші компанії. Ми йдемо до них і кажемо: вирощуйте буряк, а ми будемо переробляти, нарощувати наш експорт. Країна загалом планує виробити 1,6-1,7 млн т цукру, тоді як минулого року було трохи більше 1,3 млн т. Внутрішньому ринку станом на зараз не потрібно більше 1 млн т», — пояснив  Вячеслав Чук. 

«Україна, опираючись на свої можливості, може покрити приблизно 20% європейського імпорту цукру. Таким чином, ми можемо стати одним із ключових гравців у ланцюжку постачання ЄС, замістити існуючий бразильський імпорт, який не зовсім відповідає принципам сталого розвитку. Це гарний шанс для нас, а для Європи — можливість отримати хорошого партнера, який виробляє якісну продукцію і піклується про довкілля.  Але Україна сама запровадила обмеження щодо європейських ринків: ввела нульову квоту на експорт цукру з 5 червня по 15 вересня 2023 року, ізолювала доступ українських виробників до цього ключового ринку», - зазначив В.Чук.

https://agravery.com/uk/posts/show/ukraina-zdatna-pokriti-20-evropejskogo-importu-cukru-ale-urad-ne-dozvolae


2. Стефанішина назвала причини, чому обмеження агроекспорту в ЄС стало для України урокомAgravery. -18.08.2023

Під час дискусії «Як виглядає шлях України до ЄС?» віцепрем’єр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що ініційоване Польщею обмеження на український аграрний експорт, запроваджене Єврокомісією до 15 вересня, стало важливим уроком для України в питанні майбутніх переговорів про вступ до Євросоюзу і доступ до фінансових інструментів ЄС до набуття повноправного членства. «Кейс із Польщею для нас став певним уроком з деяких причин. Перша – ми зрозуміли, що маємо відійти від якихось космічних економічних теорій і усвідомити, що маємо знайти своє місце у частині великого ринку, частині великої родини, і це буде нелегкий процес. Друге – ми розуміємо, що для всіх правила мають бути однакові, і за рахунок України ми точно не будемо дозволяти вигравати вибори, спекулювати політично або отримувати додаткові фінансові інструменти», - сказала Стефанішина. 

https://agravery.com/uk/posts/show/stefanisina-nazvala-pricini-comu-obmezenna-agroeksportu-v-es-stalo-dla-ukraini-urokom


3. Херсонський маслозавод розширив асортимент цікавою продукцією

AgroNews.ua. -20.08.2023

Херсонський маслозавод почав виробляти альбумінний сир,  повідомили на підприємстві. Особливість цього кисломолочного продукту – що він виготовляється з сироватки і містить цінний білок – альбумін, який краще засвоюється людським організмом.

https://agronews.ua/news/hersonskyj-maslozavod-rozshyryv-asortyment-czikavoyu-produkcziyeyu/


4. Війна зупинила п'ятирічне зростання експорту українських макаронів

AgroPortal.ua.- 19.08.2023

В Україні  минулого року через війну  більш ніж удвічі знизился експорт макаронних виробів -до 18 тис. т, і  країна втратила свої попередні позиції,  посіла 47-ме місце у світовому рейтингу  У повідомленні Української Асоціації Аграрного Експорту говориться , що порушилась п’ятирічна тенденція нарощування закордонних продажів виробів з тіста, яка підтримувалась навіть під час пандемії COVID-19. Так, у січні-червні 2023 року Україна експортувала близько 10 тис. т макаронних виробів на суму $23 млн. Найбільшими покупцями українських продуктів з тіста виступають Німеччина, Румунія та Молдова, які приносять 47% усієї виручки.

В асоціації зазначили, що макаронні вироби як готовий продукт є однією з багатьох альтернатив експорту зерна в якості сировини, відтак можливості на глобальному ринку постійно розширюються. Тож українським компаніям необхідно якнайповніше їх використовувати, більше уваги приділяючи якісним характеристикам продукції.

https://agroportal.ua/news/ukraina/viyna-zupinila-p-yatirichne-zrostannya-eksportu-ukrajinskih-makaron


5. Названо перспективні напрямки експорту сиру

AgroPortal.ua.- 19.08.2023

Під час прямого ефіру в Instagram  Наталія Кагадій, директорка департаменту ProCheese від Ardis Group,  розповіла, що в українських сирах зацікавлені країни Сходу, Південної Америки, а також деякі країни ЄС. «Малим сироварам досить важко вийти на зовнішній ринок, бо дуже багато вимог до отримання сертифікації. Це складний процес, який потребує фінансування. Наразі в держави немає відкритих програм, які б допомогли підготувати сироварів до сертифікації. Це можуть дозволити лише великі виробники».Вона нагалошує, що натомість є багато грантових програм на обладнання для сироварень, а також навчальних курсів, які можна пройти в академії ProCheese.

https://agroportal.ua/news/eksklyuzivy/nazvano-perspektivni-napryami-eksportu-siru


6. Україна наполягає на скасуванні обмежень експорту до ЄС

AgroPortal.ua.- 18.08.2023

Віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина заявила, що Україна тверда у своїх вимогах щодо скасування Єврокомісією односторонніх обмеженнь на український експорт і вважає, що Брюссель має домовитися з Польщею. «Ми знаємо, що Єврокомісія не має наміру продовжувати обмеження після того, як їхня дія спливе 15 вересня. Так, є наміри одностороннього запровадження обмежень з боку кількох країн, але це буде порушенням базових правил Європейського Союзу. І ми сподіваємося, що якийсь шлях буде знайдений», — додала  віцепрем’єрка.  Необхідні подальші переговори між державами-членами і Єврокомісією. Також Стефанішина наголосила, що ЄС має інструменти для допомоги Польщі та іншим державам: «Цю кризу інспірують кілька країн ЄС — головна з них Польща. Але Польща потроїла отримання європейського бюджету на підтримку відповідних секторів. Україна не отримала додаткових коштів».

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajina-napolyagaye-na-skasuvanni-obmezhen-eksportu-do-yes


7. Переробники активізували попит на сире молоко

AgroPortal.ua.- 18.08.2023

Сировинний ринок молока активізувався у серпні — на початку місяця спостерігались точкові підняття закупівельної ціни сирого молока.  «Головною причиною зростання попиту на ринку виступає не експорт, як рік тому. Світові ціни біржових молочних товарів залишаються на низьких відмітках і не сприяють нарощуванню обсягів зовнішніх продажів. Імпорт також нецікавий через дорогі споживчі товари, які переважно потрапляють на українські полиці». Фахівці вважають, що низькі обсяги імпорту сирів генерують попит на вітчизняну продукцію, «Саме сировари, поміж інших операторів, найбільш гучно заявляють про збільшення потреби в сирому молоці. Більше сирів, менше сировини для виробництва вершкового масла та інших жирних товарів (вершки, сметана)», — зазначають аналітики. 

 «Внутрішній баланс попиту та пропозиції майже повністю нівелював залежність від експорту, ціноутворення в даний момент відбувається виключно через тенденції, наявні на українському ринку», — підсумовують експерти.

https://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/pererobniki-aktivizuvali-popit-na-sire-moloko



bottom of page