top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 21 серпня по 24 серпня 2023 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 21 по 24 серпня  2023 року


Зміст       стор.

1. За роки незалежності України сільськогосподарська земля стала 

майданчиком корупції, - Денис Марчук 1

2. Названо найшкідливіше вершкове масло, яке постійно купують українці 1


3. Цукор, масло, макарони вилучили зі списку соціально значущих продуктів 2

4.Які ринки для українських органічних виробників є найбільш перспективними  2


5. Ворожі обстріли пошкодили 7% виноградників Одещини 3


6. Проблеми зі зберіганням та падіння цін: експерт про наслідки подальшого

блокування українського агроекспорту 3


7. Верховна Рада легалізувала ГМО в Україні: що це значить 3


                            --------------------------------------------------------------------------

1. За роки незалежності України сільськогосподарська земля стала майданчиком корупції, - Денис МарчукAgravery.-24.08.2023

 Денис Марчук, заступник голови ВАР, коментує ухвалений нещодавно ВРУ законопроєкт  № 7588  “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо підвищення ефективності використання земель фізичними особами та суб'єктами державного сектору економіки”: “За роки незалежності склалися великі корупційні складові щодо користування сільськогосподарськими землями, що перебували у державній власності. Землі оброблялися в “тіні”, а держава недотримувала податки. Щоб упорядкувати обробіток таких земель, ВАР підтримує позицію, щоб державні підприємства, які володіють земельним банком, перетворилися на акціонерні товариства  та товариства з обмеженою відповідальністю. Відповідно, вони будуть сплачувати законний податок у вигляді 12 відсотків від нормативно-грошової оцінки земель. Якщо в них немає можливості самостійно займатися обробітком, вони мають здати в оренду ці землі через аукціон Prozorro, і податки буде платити орендар”. 

Документ запроваджує наступні зміни: дозволяє державним підприємствам здавати землі в суборенду, а КМУ – передавати неефективні держпідприємства до інших відомств. 

https://agravery.com/uk/posts/show/za-roki-nezaleznosti-ukraini-silskogospodarska-zemla-stala-majdancikom-korupcii-denis-marcuk


2. Названо найшкідливіше вершкове масло, яке постійно купують українці

AgroNews.ua. -22.08.2023

Вершкове масло - корисний продукт, але потрібно критично підходити до його вибору, щоб не нашкодити здоров’ю. Вершкове масло використовує більшість українськи господинь – для приготування бутербродів, каш, випічки. Нутриціолог Таміла Максюх на своїй сторінці в соціальній мережі Instagram повідомила, який продукт може зашкодити людині. За її словами, не варто купувати вершкове масло, яке позначене як “молочний продукт” або слово “масло” вказане у лапках – перед вами точно підробка. Не слід обирати масло із жирністю менше 78% – воно теж не справжнє. В ідеалі має бути 82% – чим більша жирність, тим більше шансів отримати натуральний продукт. Також краще віддавати перевагу перевіреним виробникам, а не новачкам на ринку. Вони бережуть свою репутацію, тоді як інші можуть дозволити собі виробляти та продавати непотріб.

https://agronews.ua/news/nazvano-najshkidlyvishe-vershkove-maslo-yake-postijno-kupuyut-ukrayinczi/


3. Цукор, масло, макарони вилучили зі списку соціально значущих продуктів

AgroNews.ua. -22.08.2023

Уряд скоротив список соціально значущих продуктів, на які держава регулюватиме ціни. Цукор, масло, макарони зі списку вилучені. Залишили у ньому тільки 6 позицій. Водночас, рітейлерам дозволили ставити на них більші  націнки, ніж раніше. 

Зміни містяться в поправках до розпорядження №711-р “Про заходи щодо моніторингу та аналізу цін і стану товарних ринків”. Тарас Мельничук, представника Кабміну у Верховній Раді, повідомив, що саме змінили. Отже, Кабмін продовжив дію державного регулювання цін на соціально значущі продукти. Водночас список цих продуктів, який раніше складався з 9 позицій, скоротили на три позиції, залишивши в переліку лише такі види продовольства: - борошно пшеничне вищого ґатунку; - молоко пастеризоване 2,5-відсоткової жирності (плівкове пакування); - хлібобулочні житньо-пшеничні вироби; - курячі яйця 1-ї категорії; - тушки/півтушки/чверть тушки курячі; - олію рослинну з насіння соняшнику (рафінованого типу). Зі списку вилучено такі продукти: - кристалічний цукровий пісок; - макаронні вироби виробництва України (вермішель із борошна вищого ґатунку); - вершкове масло 72,5-відсоткової жирності.

https://agronews.ua/news/czukor-maslo-makarony-vyluchyly-zi-spysku-soczialno-znachushhyh-produktiv/


4. Які ринки для українських органічних виробників є найбільш перспективними 

AgroNews.ua. -22.08.2023

Органічний бізнес в Україні займає особливу нішу. Попри війну, за обсягами постачання органічної продукції до ЄС за 2022 рік, Україна посіла третє місце, поступившись Еквадору та Домініканській Республіці. 

З України до ЄС було експортовано понад 219 тис. т. продукції, що на 15,8% більше за показники 2021 року. За обсягами органічного експорту фруктів, свіжих або сушених, крім цитрусових і тропічних, за країнами-експортерами, у 2022 році Україна посіла 2 місце після Туреччини. За обсягами органічного експорту олійних культур, крім соєвих бобів, ми лідери в Європі – минулого року експорт збільшився на 22,5%.

Такі результати стали можливими завдяки самовідданій роботі органічних виробників, їх бажанню зберегти бізнес у воєнний час. На жаль, частина органічних виробників змушені були закрити своє виробництво, але ті, що встояли, шукали нові можливості для стабілізації, для експорту, долали логістичні перепони та максимально підтримували ЗСУ. За словами експортерів органічної продукції, ринкові умови зараз надскладні, це повʼязано як із загальним падінням ринку органічної продукції, так і з певними упередженнями іноземних імпортерів щодо продукції з України. Логістика воєнного часу є фактором ризику, тому виникають питання щодо можливості та своєчасності виконання контрактів. Деякі з ринків, як і у довоєнний час, залишаються упередженими чи взагалі закритими для українського експортера. Це може бути повʼязано із їх специфікою, як то вимога до регіональної складової. Саме тому на таких ринках, зокрема Великобританія, країни Скандинавії, з українськими компаніями працюють трейдери чи посередницькі фірми. Виробники та експортери докладають максимум зусиль, щоб вибудувати сталий ланцюг постачання безпосередньо з імпортером-виробником, і дуже хотіли б бути почутими та сприйнятими так само.

https://agronews.ua/news/yaki-rynky-dlya-ukrayinskyh-organichnyh-vyrobnykiv-ye-najbilsh-perspektyvnymy/

5. Ворожі обстріли пошкодили 7% виноградників Одещини

AgroPolit.com. – 23.08.2023

Про це розповіла директор департаменту аграрної політики, продовольства та земельних відносин Одеської обласної військової адміністрації Алла Стоянова. За її словами 70% виноградників України розташовано на Одещині. Вони охоплюють площу у 23 тис. га і дозволяють виростити 260 тис. т винограду. Виноградарством займаються близько 200 аграрних підприємств області, 49 з них – виноробні. Завдяки виноградарству  у сезон вдається забезпечити від 10 до 14 тис. робочих місць для людей, що проживають у сільській місцевості. В Одеській області для вирощування столових сортів винограду використовують 9 тис. га, а для технічних сортів – 14 тис. га. У 2022 році в Україні нараховували 180 виноробств і суттєва їх частина знаходилася на півдні, в таких областях, як Миколаївська, Херсонська і Одеська.

https://agropolit.com/news/26373-voroji-obstrili-poshkodili-7-vinogradnikiv-odeschini


6. Проблеми зі зберіганням та падіння цін: експерт про наслідки подальшого блокування українського агроекспорту

УНН. – 23.08.2023

Президент Української аграрної конфедерації Леонід Козаченко повідомив, що у разі, якщо після 15 вересня блокування експорту продукції українського АПК не буде знято, вітчизняні аграрії зіткнуться з подальшим зниженням цін на їх продукцію та з проблемами зберігання вже нового врожаю зернових та олійних культур. 

“Перше — впадуть ціни, друге — не буде де зберігати. Ми будемо втрачати якість продукції й від цього мати додаткові втрати. Тобто, втрати від зниження ціни плюс втрати від того, що якість продукції може бути втраченою через неправильне зберігання”, — пояснив він.  “Будуть знижуватися ціни на внутрішньому ринку. Окрім цього, буде великою проблемою зберігання — у нас залишилося біля 1,5 млн тонн збіжжя, яке ми не вивезли ще з минулого року й воно перейшло на цей рік. А ми вже збираємо новий врожай й якщо не будемо його експортувати, то проблеми у нас будуть”, — додав Леонід Козаченко.

За його словами, є можливість того, що значні обсяги зернових не будуть продані відразу й в аграріїв можуть виникнути проблеми зі зберіганням врожаю.

https://www.unn.com.ua/uk/news/2042989-problemi-zi-zberigannyam-ta-padinnya-tsin-ekspert-pro-naslidki-podalshogo-blokuvannya-ukrayinskogo-agroeksportu


7. Верховна Рада легалізувала ГМО в Україні: що це значить

Фокус.-23.08.2023   

Верховна Рада ухвалила в цілому законопроєкт №5839 "Про державне регулювання генетично-інженерної діяльності та державний контроль за обігом генетично модифікованих організмів і генетично модифікованої продукції для забезпечення продовольчої безпеки". Документ забороняє вирощування та ввезення ГМ-кукурудзи, а також вирощування протягом 5 років генетично модифікованих цукрових буряків і ріпаку. Також закон передбачає врегулювання правових та організаційних засад генетично-інженерної діяльності шляхом здійснення державного нагляду за використанням ГМО і обігом генетично модифікованої продукції.

Законопроєкт запроваджує європейські механізми державної реєстрації ГМО; удосконалює систему оцінювання ризиків ГМО щодо можливого впливу на здоров'я людини та довкілля; посилює держконтроль у сфері поводження з ГМО; удосконалює вимоги до маркування ГМ-продукції та запроваджує правила щодо її простежуваності; встановлює відповідальність за порушення законодавства в цій сфері.

https://focus.ua/uk/economics/587796-verhovna-rada-legalizuvala-gmo-v-ukrajini-shcho-ce-znachit


bottom of page