top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 22 по 28 березня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 22 по 28 березня 2024 року


Зміст         стор.


1. Мінагро хочуть об’єднати з МЕРТ – деталі 1


2. Стало відомо, коли Україна отримає торгівельні пільги на ринку 

Євросоюзу 1


3. Представництво ООН в Україні зриває програми міжнародної допомоги

 фермерам 2


4. Всесвітній день водних ресурсів: рішення для оптимізації 

використання води у рослинництві 2


5. Частка тіньового ринку молочки в Україні становить близько 20% 2


6. Україна нарощує експорт цукру до Африки 3


7. Україна долучилася до проєкту ЄС з інновацій харчової безпеки 3


8. Попит на українську тушку птиці є в Африці та на Близькому 

Сході 3


9. Міжнародний форум Poultry Farming: про ефективне й сучасне 

птахівництво 4


10. У Варшаві пройшли перемовини аграрних міністрів України і

 Польщі 4

                                   ---------------------------------------------------------

1. Мінагро хочуть об’єднати з МЕРТ – деталі

AgroPolit.com. – 26.03.2024

AgroPolit.com повідомляє, що в рамках реформи Кабміну планується об’єднання Міністерства аграрної політики і продовольства  з Міністерством економіки України. Співрозмовник видання підтвердив таке об’єднання, зазначивши, що наразі для відповідного рішення немає голосів для голосування у парламенті. За даними джерела, функції Мінагро планують передати МЕРТУ. Наразі складно сказати, як швидко відбудуться переформатування.

Раніше про можливе об’єднання міністерств повідомляло видання lb.ua. Президент України Володимир Зеленський, в свою чергу зазначав, що реформа Кабміну необхідна, оскільки країна знаходиться в умовах повномасштабної війни і потребує додаткових фінансів.

У 2019 році Мінагрополітики вже було ліквідовано і його функції також передали МЕРТу. Після перемовин президента Володимира Зеленського і тодішнього прем’єр-міністра Олексія Гончарука, у 2020 році, Мінагро вирішили поновити, щоб розвантажити МЕРТ, якому аграрні функції виявилися непритаманні.

https://agropolit.com/news/27924-minagro-hochut-obyednati-z-mert--detali


2. Стало відомо, коли Україна отримає торгівельні пільги на ринку Євросоюзу

AgroPolit.com. – 23.03.2024

Всеволод Ченцов, представник України при Європейському Союзі, розповів, коли Україна зможе скористатися торговими пільгами на ринку Євросоюзу. Європейський парламент та Рада ЄС досягли попередньої згоди про продовження заходів з лібералізації торгівлі для України, які передбачають нові обмеження та запобіжники щодо аграрного експорту. 

За його словами, рішення щодо торгівельних пільг для України набере чинності не пізніше червня цього року. Дискусії відбуваються на тлі фермерських протестів, виборів у деяких країнах та російської пропаганди. Головним завданням української сторони було «забезпечити продовження на наступний рік торгового безвізу».

https://agropolit.com/news/27904-stalo-vidomo-koli-ukrayina-otrimaye-torgivelni-pilgi-na-rinku-yevrosoyuzu


3. Представництво ООН в Україні зриває програми міжнародної допомоги фермерам

AgroPolit.com. – 22.03.2024

Мінагро звинуватило українське представництво Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО) у зриві міжнародної допомоги,  йдеться у заяві Мінагрополітики. До міністерства звернулися представники профільних асоціацій, фермери, які повідомили, що ФАО не виконує, виконує не повністю або виконує невчасно деякі з міжнародних проєктів допомоги постраждалим від війни регіонам.

На початку місяця ФАО пообіцяло надати українським малим та середнім фермерським господарствам та сільгоспвиробникам насіння ярої пшениці для весняної посівної. Приймання заявок тривало до 10 березня 2024 року. Фермери досі не отримали обіцяного насіння. Виникають питання з надання насіння соняшнику і сої. 

Мінагро критикує ще один проєкт від ФАО — підтримку фермерів модульними зерносховищами місткістю 300, 500 та 1000 тонн. Зерносховища вони дотепер не отримали.

https://agropolit.com/news/27902-predstavnitstvo-oon-v-ukrayini-zrivaye-programi-mijnarodnoyi-dopomogi-fermeram


4. Всесвітній день водних ресурсів: рішення для оптимізації використання води у рослинництві

AgroPortal.ua.-22.03.2024

Вплив зміни клімату на забезпечення водними ресурсами стає все помітнішим. При цьому велика кількість води використовується у сільському господарстві, тому важливо впроваджувати рішення для оптимізації використання водних ресурсів у рослинництві. «Зміни в структурі опадів, зменшення вологозабезпечення та підвищення глобальної температури змушують рослини поглинати все більше води, в той час як цей ресурс стає все більш дефіцитним», — говорять у компанії  Elicit Plant, першій компанії в усьому світі, яка розробила унікальну технологію, що вирішує проблеми впливу зміни клімату методом скорочення споживання води рослинами на 20%.

Фахівці переконані, що для задоволення зростаючого попиту на воду потрібні інновації. Для цього компанією була розроблена технологія EliTerra, яка покращує сільськогосподарські практики за допомогою використання унікальної формули фітостеролів — групи рослинних молекул, які підвищують стійкість рослин до стресу, зокрема й до нестачі вологи.

https://agroportal.ua/news/rastenievodstvo/vsesvitniy-den-vodnih-resursiv-rishennya-dlya-optimizaciji-vikoristannya-vodi-u-roslinnictvi


5. Частка тіньового ринку молочки в Україні становить близько 20%

AgroPortal.ua.-22.03.2024

Частка тіньового ринку молочної продукції в Україні становить близько 20%, а фальсифікованої продукції — майже 10%, повідомляє СМПУ -  Спілка молочних підприємств України. Експерти  кажуть:  «Проблема фальсифікованої продукції стоїть досить гостро для українського ринку. При цьому головні позиції в антирейтингу підробок традиційно посідають молоко та молочні продукти». Поширення фальсифікату молочних продуктів призвело до викривлення конкуренції та зменшення інвестиційної привабливості галузі серед українських та іноземних інвесторів. Це також шкода  міжнародному діловому та політичному іміджу України, зростання ризиків для здоров'я та життя споживачів, втрата  надходжень до бюджетів усіх рівнів.

 «Стримати і зменшити масштаби поширення фальсифікату на ринку молочної продукції можна лише за умови комплексного підходу до проблеми та за участі широкого кола учасників процесу», — підсумували в асоціації, зазначивши, що очкують на підтримку народних депутатів України, Держпродспоживслужби, Національної поліції та податкової.

https://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/chastka-tinovogo-rinku-molochnoji-produkciji-v-ukrajini-stanovit-blizko-20


6. Україна нарощує експорт цукру до Африки

AgroPortal.ua.-22.03.2024

З початку березня  Україна суттєво збільшила експорт цукру до країн Африки. Зокрема, до Камеруну, Лівії та Гвінеї, повідомляє  Міністерство  аграрної політики та продовольства України«Україна активно розвиває новий напрямок для експорту цукру. Протягом березня до трьох країн Африки — Камеруну, Лівії  та Гвінеї — було поставлено майже 8 тис. т продукту», — зазначив перший заступник міністра аграрної політики та продовольства України Тарас Висоцький. Загалом ситуація на ринку цукру стабільна. Виробленого цукру достатньо для внутрішніх потреб українців та забезпечення необхідних обсягів експорту.

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajina-naroshchuye-eksport-cukru-do-afriki


7. Україна долучилася до проєкту ЄС з інновацій харчової безпеки

AgroPortal.ua.-21.03.2024

У Мілані (Франція) відбулася перша наукова конференція в межах проєкту Catalyse. Цей проєкт ЄС має на меті допомогти виробникам їжі вдосконалити безпечність своїх продуктів на всіх етапах виробництва через напрацювання практичних наукових знань. Україна стала однією з 13 країн Європи, що долучилися до Catalyse,  повідомили в ProCheese компанії Ardis Group, представники якої репрезентували українську молочну галузь у межах проєкту Catalyse. «Це проєкт ЄС для розбудови інноваційних рішень та food безпеки на всіх етапах «з лану до столу». Цей крок — можливість подальшої євроінтеграції виробників України в напрямі вдосконалення безпеки харчових продуктів. Agroscope, партнер ProCheese та Ardis Group у Швейцарії, зініціювали залучення до проєкту України, щоб підтримати українців у втіленні практик європейських екосистем молочного ринку, зокрема і швейцарської», — зазначають у Ardis Group. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajina-doluchilasya-do-proyektu-yes-z-innovaciy-harchovoji-bezpeki


8. Попит на українську тушку птиці є в Африці та на Близькому Сході

AgroTimes.-22.03.2024

Тушка птиці є експортним продуктом, який має досить високий попит на ринку. Є високий попит на неї в країнах Африки, Близького Сходу. Щодо вимог, то вони залежать від того, до якої країни планується експорт — кожна країна вимагає певних сертифікатів у виробника,  розповів Олександр Кирик, CEO компанії Rex Foro Limited. «Якщо підприємство хоче експортувати м’ясо птиці в країни мусульманського світу, то має бути насамперед сертифікат «Халяль» від організації, акредитованої в країні, куди підприємство постачає свою продукцію як виробник», – наголосив він. 

 «Наша компанія надає розгорнуті консультації щодо вимог тієї чи іншої країни до імпортованої харчової продукції, а також ми допомагаємо нашим виробникам підготувати документи для експорту, – додав Олександр Кирик. – Готуємо виробника, починаючи від надання інформації про стан ринку, його ємкість і потенціал у тій чи іншій країні, закінчуючи сприянням й організацією підготовки до сертифікації і акредитації на міжнародних ринках». 

https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/popyt-na-ukrayinsku-tushku-ptyczi-ye-v-afryczi-ta-na-blyzkomu-shodi/


9. Міжнародний форум Poultry Farming: про ефективне й сучасне птахівництво

AgroTimes.-22.03.2024

Птахівництво в Україні навіть за воєнного часу утримує лідерські позиції не лиш в нашій країні, а й змушує нервувати конкурентів із на зовнішніх ринках. І Міжнародний практичний форум Poultry Farming, який відбудеться 16-17 квітня у Львові, є не лише відображенням поточної стадії розвитку галузі, а й трампліном для майбутніх зрушень на птахівничому ринку.

Poultry Farming – це майданчик для спілкування спеціалістів птахівничої галузі, провідних фахівців і консультантів міжнародного рівня, практиків і науковців.

На форумі кожен птахівник отримає цінну інформацію. Технологам будуть цікаві доповіді фахівців щодо сучасних технологій утримання і вирощування птиці, оптимізації раціонів і виробництва, поліпшення виробничих показників, усунення причин зниження продуктивності. Керівники зможуть обговорити з колегами ефективний менеджмент, новітні технології для покращення операційних процесів, підвищення способів рентабельності виробництва, пошук нових логістичних шляхів тощо.

https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/mizhnarodnyj-forum-poultry-farming-pro-efektyvne-j-suchasne-ptahivnycztvo/


10. У Варшаві пройшли перемовини аграрних міністрів України і Польщі

SEEDS.-28.03.2024

27 березня в столиці Польщі відбулась зустріч на рівні міністрів АПК України та Польщі, їх заступників та голів профільних Асоціацій обох країн. Ініціювала перемовини у Варшаві українська сторона,  розповів президент Української плодоовочевої асоціації (УПОА) Тарас Баштанник, який взяв участь в перемовинах у складі української делегації. Протягом наради розглядались питання взаємодії України та Польщі у частині торгівлі аграрною продукцією. Сторони обговорили найбільш критичні питання, які стосуються експорту, блокування кордону та транзиту української аграрної продукції через територію Польщі.

«Результати стримано-оптимістичні. Фінально домовитися про щось не вдалося, тому, що у кожної сторони свої аргументи. Однак зустріч пройшла відверто, чесно і конструктивно. Сторони домовилися розділити всі товари, які були обговорені на профільні робочі групи і рухатися по кожній окремо», – підкреслів Тарас Баштанник.

 https://www.seeds.org.ua/u-varshavi-projshli-peremovini-agrarnix-ministriv-ukraini-i-polshhi/







bottom of page