top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 23 по 29 лютого 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 23 по 29 лютого 2024 року


Зміст         стор.

1. Компанія Villa Milk збільшує виробництво і асортимент сирів 1


2. В Україні запровадять програму допомоги виробникам 1


3. Україна суттєво збільшила експорт м’яса до ЄС 2


4. Українська компанія презентувала на Biofach лінійку органічної 

Продукції 2


5. В Україні стартувала національна платформа «Зроблено в Україні» 3


6. Право експорту до Китаю мають більше пів тисячі українських 

компаній 3


7. Іспанія наздоганяє Польщу за імпортом товарів з України 3


8. Переробники прогнозують ще більші проблеми з кількістю та 

якістю зерна 4


9. Україна приєдналася до групи найбільших експортерів аграрної 

продукції в СОТ 4


10. Розблокування експорту біометану забезпечить стабільний розвиток

галузі в Україні 4


11. Україна збільшує експорт цибулі: які країни-імпортери у лідерах 5


12. Мінагрополітики розробило проєкт Стратегії продовольчої 

безпеки України 5

                                   --------------------------------------------------------------------

1. Компанія Villa Milk збільшує виробництво і асортимент сирівAgravery.-26.02.2024

Вінницька компанія Villa Milk працює за принципом «від лану до столу», маючи власні кормові угіддя, власні корми, власну роботизовану молочну ферму і власний молокопереробний комплекс,  переробляє власну молочну сировину і днями, представила новинку у сирній лінійці – моцарелу у маленьких кульках. На молокозаводі компанії  незабаром запрацює новий цех з виготовлення твердих сирів. Встановлене  на підприємстві сучасне обладнання дозволить розширити асортимент, а також створити нову додану вартість у переробці молока. «Маємо надію, що навесні вже зможемо потішити villaманів твердими сирами виду «Гауда» і фірмовими молочними продуктами з оригінальним локальним акцентом», – зазначили в компанії.

https://agravery.com/uk/posts/show/kompania-villa-milk-zbilsue-virobnictvo-i-asortiment-siriv


2. В Україні запровадять програму допомоги виробникам

AgroNews.ua. -27.02.2024

Найближчим часом в Україні планують запровадити низку заходів, що допомогатимуть українському виробнику. Це повідомив  прем’єр-міністр України Денис Шмигаль під час форуму з представлення Всеукраїнської економічної платформи “Зроблено в Україні”: “Плануємо найближчим часом задіяти низку інструментів допомоги вітчизняному товаровиробнику”. Вона включає п’ять важливих елементів: - Перший інструмент – публічні закупівлі. - Другий інструмент – це компенсації. - Третій інструмент – це адаптація діючих державних програм підтримки під цілі платформи “Зроблено в Україні”. - Четвертий інструмент підтримки – гранти українським виробникам “єРобота”.  - П’ятий інструмент – стимулювання споживчого попиту. 

 Уряд вже, зокрема, ухвалив постанову про популяризацію товарів українського виробництва. Затвердили знак маркування бренду “Зроблено в Україні”, який виділить товари, вироблені національним виробником, серед усіх інших.

“Сумарний прогнозований ефект зростання споживчого попиту – це +0,14% нашого ВВП, це понад 22 тис. нових робочих місць, це понад 4 млрд грн додаткових надходжень до бюджету. Довіра й повага до українського виробника в якомусь сенсі має стати нашою спільною ідеологією на наступні десятиліття. Бо лише так ми зможемо подолати всі наслідки цієї війни, відновитися, бути конкурентоздатними у світі”, – резюмував Шмигаль.

https://agronews.ua/news/v-ukrayini-zaprovadyat-programu-dopomogy-vyrobnykam/


3. Україна суттєво збільшила експорт м’яса до ЄС

AgroNews.ua. -23.02.2024

Заступник директора Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки», академік НААН Микола Пугачов, зазначив, що основною тенденцією 2023 року знову стало збереження позицій м’ясопродукції українського виробництва на міжнародному ринку за рахунок курятини. Минулого рокк обсяги експорту м’яса птиці збільшились на 3 % – до 425 тис. т., однак вартість його реалізації скоротилась на 6 %, становивши 800 млн дол. США. У цілому 2023 року Україна зменшила виручку від експорту м’яса та субпродуктів на 4 % – до 892 млн дол. США, уточнив експерт.

Продовжилась географічна диверсифікація збуту м’яса та субпродуктів українського виробництва. Нині вітчизняна м’ясопродукція експортується до Євросоюзу, країн Перської затоки, Далекого Сходу та СНД. При цьому частка країн ЄС у вартісному виразі збільшилась порівняно з 2022 роком  і склала майже 46 %. За його словами, характерною рисою 2023 року стали зміни в рейтингу ключових країн- імпортерів українського м’яса, внаслідок яких з цього списку зникли африканські країни.

У 2024 році м’ясо птиці залишиться визначальним продуктом у структурі поставок м’яса вітчизняного виробництва на зовнішні ринки, яке за відносно стабільних умов доповнюватиметься замороженою яловичиною, підсумував Микола Пугачов.

https://agronews.ua/news/ukrayina-suttyevo-zbilshyla-eksport-myasa-do-yes/


4. Українська компанія презентувала на Biofach лінійку органічної продукції

AgroPortal.ua.-29.02.2024

На органічній виставці Biofach у Німеччині  компанія «Стодола» (Stodola Organic Farm) презентувала   нову лінійку органічних функціональних снеків, діпів та напоїв, повідомив  власник підприємства «Стодола» Ян Островський. «Це лінійка продукції, розроблена з професійними нутриціологами. Снеки — крекер з овочевого пюре та насіння, діпи і напої до них. Склад збалансований для забезпечення організму всіма необхідними мікроелементами та вітамінами», — зазначив Ян Островський. Зараз фіналізується паковання і сертифікуєттся продукція для виведення на ринок. Тож скоро лінійка нових снеків зʼявиться на українських полицях.  

Також він відзначив, що виставка Biofach уже багато років слугує майданчиком для зустрічі з напрацьованими контактами: «Для нас це більше не про пошук потенційних партнерів, а про зустрічі з тими компаніями, з якими ми вели перемовини до виставки, щоб фіналізувати домовленості особисто, провести дегустацію зразків тощо».

https://agroportal.ua/news/eksklyuzivy/ukrajinska-kompaniya-prezentuvala-na-biofach-liniyku-organichnoji-produkciji


5. В Україні стартувала національна платформа «Зроблено в Україні»

AgroPortal.ua.-26.02.2024

Для перемоги України у війні потрібно, щоб перемагали вітчизняні товари, продукти, послуги, споживання і експорт, тобто українські підприємці,  заявив Президент України Володимир Зеленський під час презентації національної платформи «Зроблено в Україні». «Кожен має памʼятати, що фронт у нас один, і його «витягують» на собі наші воїни. Але щоб фронт був ефективним, потрібно, щоб ефективною та сильною була вся Україна, кожен, хто працює заради держави та ідеї», — зазначив Володимир Зеленський. Уряд уже багато зробив для модернізації та спрощення роботи державних інституцій, щоб вони сприяли ефективності економіки, також лібералізація законодавства та цифрові інструменти додають економічного зростання.

За словами Президента, керівництво держави робитиме все, щоб підприємці змогли зберегти та масштабувати свій бізнес. Для цього Кабмін напрацьовує кілька практичних кроків. Наразі розробляється програма українського кешбеку, коли за визначені товари та послуги, які зроблені/надані в Україні, споживачі зможуть отримати повернення коштів. Володимир Зеленський зазначив, що ця програма запрацює вже до кінця року.

https://agroportal.ua/news/ukraina/v-ukrajini-startuvala-nacionalna-platforma-zrobleno-v-ukrajini


6. Право експорту до Китаю мають більше пів тисячі українських компаній

AgroPortal.ua.-26.02.2024

Державна служба з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів підбила підсумки своєї роботи за 2023 рік. У повідомленні відомства говориться, що в минулому році погоджено 16 форм двосторонніх ветеринарних сертифікатів на експорт об’єктів державного ветеринарно-санітарного контролю та нагляду з України до 11 країн світу, а саме: Азербайджан — композитні продукти з вмістом м’яса птиці та молочних продуктів;  Албанія — оброблені молочні продукти; Канада — бджолині матки та бджолопакети; Канада — молоко та молочні продукти; Кувейт — м’ясо птиці;  Ліван — вівці та кози для забою; Молдова — аквакультури для вирощування, пересадки, вилучення та взяття на промисел, відкритих декоративних об’єктів та відновлення поголів’я; Південно-Африканська Республіка — перероблені яєчні продукти; Північна Македонія — перероблені корми для домашніх тварин, крім консервованих кормів для домашніх тварин; Польща — живі мурахи, живі рептилії; Сербія — топлені жири, не призначені для споживання людиною, за межами кормового ланцюга; Туреччина — інкубаційні яйця, за винятком безкілевих видів (винятково для транзиту), оброблені шкіри та шкури копитних, топлені жири, не призначені для споживання людиною, як кормовий матеріал. 

«Наразі опрацьовуються 220 напрямків відкриття ринків іноземних країн за товарними позиціями різних категорій товарів. Зокрема, гороху та борошна до КНР, яблук до В’єтнаму та Канади, м’яса птиці до США тощо», — говориться у повідомленні. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/pravo-eksportu-do-kitayu-mayut-bilshe-piv-tisyachi-ukrajinskih-kompaniy


7. Іспанія наздоганяє Польщу за імпортом товарів з України

AgroPortal.ua.-25.02.2024

За підсумками 2023 року Іспанія  майже зрівнялась із Польщею за обсягами українського експорту,  повідомив голова парламентського Комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев.  Він уточнив, що український експорт до Польщі склав $0,33 млрд, Іспанії — $0,32 млрд, Китаю — $0,31 млрд.

Водночас баланс зовнішньої торгівлі товарами Польщі з Україною був і залишається глибоко позитивним для поляків (+$0,24 млрд у січні 2024 р.), тому дзеркальні обмежуючі дії наших фермерів і виробників матимуть дуже негативний ефект для польських виробників.

За підсумками минулого року Іспанія разом із Німеччиною посіла 5-те місце за обсягами українського експорту, а позитивний баланс торгівлі з нею сягнув $1,12 млрд, що було другим найкращим результатом після Румунії.

https://agroportal.ua/news/ukraina/ispaniya-nazdoganyaye-polshchu-za-importom-tovariv-z-ukrajini


8. Переробники прогнозують ще більші проблеми з кількістю та якістю зерна

AgroPortal.ua.-24.02.2024

Цього сезону основною проблемою  сільгоспвиробників є відсутність потрібних обсягів мінеральних добрив. Такої ситуації в Україні ніколи не було, і наслідки вже будуть відчутні восени,  розповів директор спілки «Борошномели України», голова правління «Укрхарчопром» Родіон Рибчинський під час конференції Agro Ukrainian Summit.

«Найперше — це кількість і якість сировини. Якщо минулого року ми говорили, що сукупність факторів вплинула на якість пшениці 2023 року, то, на жаль, сьогодні бачимо, що цього року можемо не лише отримати низьку якість, але й значно нижчий обсяг зерна. Це пов’язано насамперед із відсутністю фінансування аграріїв», — зазначає Родіон Рибчинський.

Він додає, що проблема кількості та якості сировини є глобальною для галузі зернопереробки. Адже якщо не буде якісної сировини, не буде якісного борошна і подальших продуктів переробки.

https://agroportal.ua/news/ukraina/pererobniki-prognozuyut-shche-bilshi-problemi-z-kilkistyu-ta-yakistyu-zerna


9. Україна приєдналася до групи найбільших експортерів аграрної продукції в СОТ

AgroTimes.-28.02.2024

Україна стала двадцятим учасником Кернської групи, яка була створена в рамках Світової організації торгівлі (СОТ) та об’єднує країни, що підтримують лібералізацію міжнародної торгівлі аграрною продукцією. В Абц-Дабі 25 лютого міністри Кернської групи ухвалили таке рішення: «Ми раді вітати Україну як нового члена Кернської групи, відзначаючи загальну відданість України відкритій, справедливій, ринково орієнтованій системі торгівлі сільськогосподарською продукцією».

Кернську групу заснували країни-члени СОТ у 1986 році і тепер вона складається з 20 держав: Україна, Нова Зеландія, Таїланд, Канада, Австралія, Філіппіни, ПАР, Пакистан, Індонезія, Малайзія, Колумбія, Аргентина, Уругвай, Перу, Бразилія, Гватемала, Коста-Рика, Парагвай, Болівія, та Чилі.

https://agrotimes.ua/agromarket/ukrayina-pryyednalasya-do-grupy-najbilshyh-eksporteriv-agrarnoyi-produkcziyi-v-sot/


10. Розблокування експорту біометану забезпечить стабільний розвиток галузі в Україні

AgroTimes.-26.02.2024

Пресслужба ГК VITAGRO повідомляє, що компанія  інвестувала 6 млн. євро в будівництво біометанового заводу і готова до експорту біометану в Європу. Проект генеруватиме 3 млн куб м біометану, а також мільйони грн податків в рік, надходження валютної виручки в Україну у воєнний період. Окрім виробництва біометану завод планує отримувати органічні добрива: річний обсяг добрив складе понад 80 тис. тонн, що дасть змогу зменшити внесення мінеральних добрив на площі 1500 га і замістити імпорт мінеральних добрив.

Крім переробки відходів тваринництва та рослинництва, біометановий проєкт створює додану вартість, що диверсифікує аграрний бізнес та розширює експортні канали збуту для українських виробників. В компанії переконані: для того, щоб виправити негативні наслідки та забезпечити стабільний розвиток біометанової галузі в Україні необхідно негайно прийняти в другому читанні відповідний законодавчий документ (Проєкт Закону про внесення змін до Митного кодексу України щодо митного оформлення біометану №9456). Це дозволить знову набрати працівників, які мають вже досвід будівництва і управління подібними проєктами, і створити умови для подальшого розвитку цієї перспективної галузі. 

https://agrotimes.ua/agromarket/rozblokuvannya-eksportu-biometanu-zabezpechyt-stabilnyj-rozvytok-galuzi-v-ukrayini/


11. Україна збільшує експорт цибулі: які країни-імпортери у лідерах

Дело.-25.02.2024

Аналітики EastFruit повідомляють, що Україна посилює свої позиції на міжнародному ринку цибулі та активізує її експорт, оскільки на внутрішніх ринках ЄС спостерігається певний дефіцит. Найбільшими імпортерами є Румунія та Молдова. Оптові партії свіжої цибулі з України вперше були експортовані до Болгарії, Греції та Північної Македонії.

Ще однією причиною експорту української цибулі за кордон є падінням цін на неї на внутрішньому ринку. На тлі зниження цін на цибулю в Україні минулого тижня, що стало несподіванкою для ринку, учасники ринку передбачають, що це падіння цін буде тимчасовим. Після продажу запасів цибулі нижчої якості очікується відновлення та навіть зростання цін вище попередніх рівнів.

Водночас, з огляду на значні запаси цибулі у країнах Центральної Азії та наближення періоду збирання нового врожаю в кінці березня, аналітики не очікують повторення рекордних цін весни 2023 року.

Наразі ціни на цибулю в Україні залишаються на рівні середніх багаторічних показників, що є надзвичайно низькими. За підсумками минулого тижня (19-24 лютого) ціни на цибулю хорошої якості впали приблизно на 10% і ще більше на цибулю з гіршою якістю.

https://delo.ua/agro/ukrayina-zbilsuje-eksport-cibuli-yaki-krayini-importeri-u-liderax-429470/


12. Мінагрополітики розробило проєкт Стратегії продовольчої безпеки України

Interfax-Україна.- 27.02.2024     

Згідно цьому проекту,  Міністерство аграрної політики та продовольства   має намір у середньостроковій перспективі довести потенціал виробництва вітчизняної агропродукції до 200 млн тонн, а зернових і олійних культур - до 150 млн тонн. "Досягнення зазначених показників може дозволити майже вдвічі збільшити обсяги експортних поставок української сільськогосподарської продукції та продуктів її переробки, готових продуктів харчування", - зазначається в документі.

Іще одним перспективним напрямом просування продукції АПК на зовнішніх ринках автори стратегії вважають виробництво self-brand - продукції для глобальних торговельних мереж і виробників продуктів харчування.

Зазначається також, що нарощування виробництва рослинницької продукції в Україні стимулюватиме розвиток тваринництва та супутнє виробництво кормів та інших харчових продуктів (білків, спецжирів, глютену, молочної продукції, м'ясної продукції тощо).

У короткостроковій перспективі український АПК може стати найпривабливішим інвестиційним win-win портфелем, який оцінюється у $57 млрд. При цьому найбільшими інвестиційними сегментами в міністерстві вважають "зелену" енергію та логістику (біометан, іригаційні системи, елеватори, "зелену" аграрну логістику); виробництво готової продукції (фрукти, овочі та продукти їх переробки; молоко й молочна продукція, м'ясна продукція); виробництво техніки й ресурсів (засоби захисту рослин, азотні та комплексні добрива, сільськогосподарські продукти); виробництво техніки й ресурсів (засоби захисту рослин, азотні та комплексні добрива, сільськогосподарські добрива); виробництво техніки.

Розробники проєкту стратегії впевнені, що запропоновані заходи допоможуть сформувати стійку систему продовольчої безпеки держави, забезпечать повноцінний доступ кожної людини до безпечних харчових продуктів у достатній кількості, створять умови для продовольчої незалежності країни, сталого розвитку сільського господарства та знизять рівень захворюваності населення.

https://interfax.com.ua/news/economic/970099.html


bottom of page