top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 24 по 30 листопада 2023 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 24 по 30 листопада 2023 року


Зміст         стор.

1. Добити агросектор: ВАР проти запровадження експортних мит на аграрну

 продукцію 1

2. Обмеження агроекспорту піде на користь Україні: наслідки 2

3. Європейські виробники виступили за обмеження на ввезення цукру з

 України 2


4. Український виробник презентував елеваторний напрямок на 

AGRITECHNICA


5. В Мінагро вирішили перенести запровадження європейських вимог

 до молочних продуктів 3


6. Названо глобальні тренди в галузі переробки зернових 3


7. Україна стала повноцінною учасницею інфраструктурної програми ЄС 3


8. З 1 грудня між Україною та Європейським Союзом запроваджуються

 альтернативні правила походження товарів 3


9. Україна залишається в трійці найбільших постачальників агропродукції 

до Євросоюзу 4


10.“Маленька Канада”. Україна має потенціал стати п’ятою економікою

 Євросоюзу – канадський експерт 4


11. Єврокомісія: аграрний експорт з України не впливає негативно на

 ринки ЄС 4

                                 -------------------------------------------------------------------------

1. Добити агросектор: ВАР проти запровадження експортних мит на аграрну продукцію Agravery.-28.11.2023

Всеукраїнська Аграрна Рада вважає запровадження додаткових зборів в галузі, як спробу добити аграрний сектор України. Блокування кордонів несе більше політичний характер, ніж економічний, бо переважна частка української аграрної продукції не постачається до країн-сусідів, а прямує у порти до третіх країн. Тож запровадження експортних мит не “заспокоїть” мітингувальників. Варто зазначити, що більшість традиційних аграрних культур вже продаються нижче собівартості, скидати ціну далі нікуди. За прогнозом, збиток рослинництва у 2023 році складе понад 3 млрд доларів. Якщо морські порти запрацюють на постійній та зрозумілій основі, показник може знизитися до 1,2 млрд доларів збитків. 

Раніше Мінагрополітики  звертало увагу на те, що внесення добрив під врожай 2024 року очікуються на рівні вдвічі меншому за потребу.: «Через порушену логістику, низькі ціни на зерно та виснаження власних ресурсів, невеликі фермери часто не можуть придбати необхідні добрива. Згідно з опитуванням Мінагрополітики, повністю забезпечити свою потребу в добривах готові лише 10 відсотків респондентів, а саме великі та середні виробники”. Це призведе до зниження потенціалу врожайності». 

https://agravery.com/uk/posts/show/dobiti-agrosektor-var-proti-zaprovadzenna-eksportnih-mit-na-agrarnu-produkciu


2. Обмеження агроекспорту піде на користь Україні: наслідки

AgroNews.ua. -25.11.2023

Заступник голови Комітету з питань економічного розвитку Дмитро Кисилевський висловив думку, що обмеження на вивезення агросировини підштовхне аграріїв до розвитку переробки і сприятиме вирішенню зернової та логістичної кризи на кордоні. «Інколи для старту важливої справи потрібна здорова провокація. Свідомо пішов на неї… Запропонував обговорити ідею, яка поки що виглядає контраверсійною: запровадити фіскальні обмеження на вивезення з України агросировини. Завжаючи на ситуацію на кордоні, час для такої дискусії, схоже, настав», — сказав він.

Кисилевський вважає, що час проаналізувати доцільність аналогічних заходів для інших типів сировини. На його думку, самообмеження щодо вивезення зернових буде позитивно сприйняте нашими європейськими партнерами, чиї фермери ініціюють рухи проти української продукції. І такий крок дозволить вирішити перманентну зернову і логістичну кризу на західних кордонах. «Лише переробні та високотехнологічні галузі промисловості здатні зробити нашу економіку, і державу загалом, самодостатньою, стійкою до криз і зовнішніх агресій», — додав депутат.

https://agronews.ua/news/obmezhennya-agroeksportu-pide-na-koryst-ukrayini-naslidky/


3. Європейські виробники виступили за обмеження на ввезення цукру з України

AgroPolit.com. – 29.11.2023

Оскільки імпорт цукру з України збільшується, французькі виробники цукрових буряків вимагають, щоб український цукор реекспортувався за межі Європи, для того, щоб місцевим виробникам не завдати шкоди . Імпорт українського цукру до Євросоюзу може сягнути 700 – 800 тис. т у сезоні 2023 – 2024 років. Згідно з даними Європейської комісії, це приблизно вдвічі більше імпорту за попередній сезон і значно перевищує середній показник у 21,5 тис. т за попередні п’ять років. Раніше українська сторона заявляла, що цього сезону обмежить експорт цукру до 650 тис. т на всі напрямки. Вимоги виробників цукру виникли після аналогічної напруженості через сплеск експорту зерна з України, який спонукав кілька східноєвропейських країн заборонити закупівлі на тій підставі, що поставки знижували місцеві ціни. Європейські виробники наголосили, що потребують чіткої відповіді від Європейської комісії щодо майбутнього управління надходженням українського цукру.

https://agropolit.com/news/27083-yevropeyski-virobniki-vistupili-za-obmejennya-na-vvezennya-tsukru-z-ukrayini


4. Український виробник презентував елеваторний напрямок на AGRITECHNICA 

AgroPolit.com. – 27.11.2023

На найбільшій світовій виставці аграрної техніки AGRITECHNICA 2023, учасниками якої стали 33 компанії з нашої держави,  виробник KMZ Industries представив елеваторні наробки України. Генеральний директор KMZ Industries Валерія Калашник зазначила, що на міжнародному ринку спостерігається попит на українську продукцію, оскільки вона конкурентна і розробляється за світовими стандартами. За її словами, представники KMZ Industries приїхали на виставку AGRITECHNICA саме для пошуку нових міжнародних партнерів. 

https://agropolit.com/news/27072-ukrayinskiy-virobnik-prezentuvav-elevatorniy-napryamok-na-agritechnica


5. В Мінагро вирішили перенести запровадження європейських вимог до молочних продуктів

AgroPolit.com. – 24.11.2023

В Мінагрополітики врахували вимоги виробників молочної продукції, які стосуються впровадження регламентів Євросоюзу №445/2007 та №1308/2013, прийнявши рішення про перенесення на 2025 р їх обговорення. У Спілці молочних підприємств України позитивно оцінили такі дії Мінагро, оскільки саме відповідне об’єднання виступило за додаткове опрацювання документів. Молочники заявили, що вітають зважену позицію Мінагро у питанні адаптації вимог Євросоюзу до вітчизняного ринку.

В Міністерстві аграрної політики і продовольства України зазначили: «Враховуючи позицію асоціацій українських виробників харчових продуктів ми дійшли згоди продовжити обговорення даного питання у 2025 році за ініціативи та готовності галузі». 

https://agropolit.com/news/27043-v-minagro-virishili-perenesti-zaprovadjennya-yevropeyskih-vimog-do-molochnih-produktiv


6. Названо глобальні тренди в галузі переробки зернових

AgroPortal.ua.- 26.11.2023

На світовому ринку продуктів переробки зерна відбулися структурні зсуви. Якщо на початку століття саме борошно складало 50% продукції переробки зерна, яка надходила на світові ринки, то в 2022 році частка борошно в світовій торгівлі зменшилася до 41%.

 «Світова торгівля борошном зросла за останні 22 роки в 5,5 раза, іншими продуктами переробки зернових — в 8,4 раза. Це глобальний тренд, на який варто звернути увагу переробникам. Основними продуктами первинної переробки зерна є крупи та пластівці, висівки, пшенична клейковина, крохмал», — зазначає   головний економіст інвестиційного центру ФАО ООН Дмитро Приходько.

https://agroportal.ua/news/mir/nazvano-globalni-trendi-v-galuzi-pererobki-zernovih


7. Україна стала повноцінною учасницею інфраструктурної програми ЄС

AgroPortal.ua.- 25.11.2023

Верховна Рада ратифікувала Угоду між Україною та Європейським Союзом про участь у програмі «Механізм Сполучення Європи» (Connecting Europe Facility, CEF). Програма функціонує в межах ініціативи «Шляхи солідарності»,  її реалізація  сприятиме покращенню транспортного сполучення України з ЄС та налагодженню експорту з України до країн Європи в цілому. Це дозволить залучати фінансування ЄС для підтримки розвитку транс’європейських мереж транспорту, енергетики та цифрових послуг.

«Як країна-учасниця, Україна тепер також може подавати заявки за проєктами для грантової підтримки від Європейської комісії (у розмірі 50% від вартості проєктів). Особливий акцент робиться на реалізації вже схвалених Європейською комісією інфраструктурних проєктів з модернізації залізничних та автомобільних пунктів пропуску через державний кордон із Польщею, Румунією, Угорщиною та Словаччиною», — говориться у повідомленні.

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajina-stala-povnocinnoyu-uchasniceyu-infrastrukturnoji-programi-yes


8. З 1 грудня між Україною та Європейським Союзом запроваджуються альтернативні правила походження товарів

AgroTimes.-27.11.2023

Про це повідомляє пресслужба Державної митної служби України.Альтернативні правила походження містять деякі новації у порівнянні з діючою редакцією правил походження Регіональної конвенції про пан-євро-середземноморські преференційні правила походження, зокрема це:– правила походження доповнено термінами «взаємозамінні товари», «максимальний вміст матеріалів, походженням з третіх країн», «групи» та «позиції» Гармонізованої системи опису та кодування товарів;– оновлено перелік товарів, які повністю отримано в країнах-учасницях Конвенції; – правило «толерантності» ґрунтується на двох критеріях: по вазі до сільськогосподарських товарів товарних груп 2, 4-24 УКТЗЕД, за винятком рибопродукції товарної групи 16 УКТЗЕД; по вартості до промислових товарів (стаття 5 Додатку); – передбачено використання тільки двох документів для підтвердження походження: це сертифікат EUR.1 та декларація про походження замість чотирьох (виключено документи EUR-MED), що спростить процедуру підтвердження походження; – термін дії документів про походження з чотирьох місяців збільшено до десяти (стаття 23); – уточнено перелік документів, необхідних для підтвердження походження матеріалів/сировини, які використовуються у виробництві готового товару, зокрема це декларація постачальника та довгострокова декларація постачальника та ін.  Граничний термін доставки товарів під процедурою спільного транзиту до митниці призначення збільшено до 60 днів.

https://agrotimes.ua/agromarket/z-1-grudnya-mizh-ukrayinoyu-ta-yevropejskym-soyuzom-zaprovadzhuyutsya-alternatyvni-pravyla-pohodzhennya-tovariv/


9. Україна залишається в трійці найбільших постачальників агропродукції до Євросоюзу

Вizagro.-25.11.2023

У звіті Єврокомісії щодо аграрної торгівлі йдеться, що попри війну Росії проти України, станом на листопад 2023 року, Україна залишається на третій позиції серед найбільших постачальників сільськогосподарської продукції до ЄС. Поступається Укнраїна  лише Бразилії та Великій Британії. Імпорт до ЄС зріс до місячного показника у 5% у серпні 2023 року, та досяг €12.5 мільярда, що на 15 відсотків менше за рівень серпня 2022 року.

Загальний імпорт  за цей період сягнув €107.4 мільярда, що продемонструвало лише незначне зменшення у порівнянні з таким же періодом 2022 року (-3%, або – €3 мільярди).

https://bizagro.com.ua/ukrayina-zalishayetsya-v-trijtsi-najbilshih-postachalnikiv-agroproduktsiyi-do-yevrosoyuzu/


10. “Маленька Канада”. Україна має потенціал стати п’ятою економікою Євросоюзу – канадський експерт

Вizagro.-24.11.2023

Президент Канадсько-української торговельної палати Зенон Потічний заявив, що економіка повоєнної України за наявності достатньої кількості інвестицій та підтримки може стати однією із найбільших у Євросоюзі. “Україна це, по суті, маленька Канада на східному фланзі Європи, яка із належним наглядом й стратегічними іноземними інвестиціями може досягти потенціалу однієї з п’яти найбільших економік ЄС”, – сказав Потічний. Потічний зазначив, що як інвестор він щиро закликає “скористатися можливістю, бо зараз правильний час і місце”.

https://bizagro.com.ua/malenka-kanada-ukrayina-maye-potentsial-stati-p-yatoyu-ekonomikoyu-yevrosoyuzu-kanadskij-ekspert/


11. Єврокомісія: аграрний експорт з України не впливає негативно на ринки ЄС

ХВИЛЯ.- 29.11.2023 

На засіданні комітету Європейського парламенту з питань сільського господарства та розвитку в Брюсселі обговорили підтримку експорту аграрної продукції з України.

"Ми відстежуємо обсяги, ми відстежуємо динаміку цін, імпортну ціну на національному рівні, а також ціни на рівні ЄС, і ми публікуємо моніторинговий звіт кожні два місяці. Тож поки що ми не бачимо якихось дуже значних негативних наслідків для сільськогосподарського ринку ЄС", - сказав доповідач з цієї теми П'єр Баску, директор з питань сталого розвитку та підтримки доходів Генерального директорату з питань сільського господарства Єврокомісії.

"Комісія працює над розвитком "коридорів солідарності" та зменшенням витрат на транзит, оскільки хоче, "щоб Україна продовжувала робити свій внесок у світову продовольчу безпеку та могла продовжувати експортувати свою продукцію в ЄС, а також за його межі", - зазначив доповідач.

https://hvylya.net/uk/news/283501-evrokomissiya-agrarnyy-eksport-iz-ukrainy-ne-vliyaet-negativno-na-rynki-es


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page