top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 25 серпня по 29 серпня 2023 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 25 по 29 серпня  2023 року


Зміст       стор.

1. Профільний комітет ВРУ рекомендує прийняти в цілому законопроєкт про 

держпідтримку АПК 1

2. Названо найперспективніші ринки для експорту українського яблука 1


3. Україна вперше в історії увійшла в ТОП-10 постачальників замороженої 

малини на ринок США 2


4. Україна виробляє чверть відсотка світового вина 2


5. Україна може експортувати третину виробленого цьогоріч цукру 2


6. Kernel зацікавився овочами 3


7. В кілограмі сиру 25-40% – заробітки мереж, 80% собівартості – молоко, – 

Спілка молочних підприємств України 3


                                  -----------------------------------------------------------


1. Профільний комітет ВРУ рекомендує прийняти в цілому законопроєкт про держпідтримку АПКAgravery.-26.08.2023

Комітет Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики на своєму засіданні розглянув на засіданні та ухвалив рішення  рекомендувати парламенту прийняти у другому читанні та в цілому проект Закону про внесення змін до деяких законодавчих актів щодо державної підтримки сільського господарства та експорту агропродукції під час воєнного стану (реєстр. № 8025), повідомила 24 серпня пресслужба Апарату ВРУ. «Документ спрямований на визначення спеціальних механізмів державної підтримки сфери сільського господарства в умовах воєнного стану. Так, враховуючи неспроможність, в умовах війни, покривати додаткові видатки за рахунок власних бюджетних надходжень, основним джерелом наповнення можливих програм виступають кошти міжнародних фінансових установ, урядів та інших організацій», - йдеться у повідомленні.

https://agravery.com/uk/posts/show/profilnij-komitet-vru-rekomendue-prijnati-v-cilomu-zakonoproekt-pro-derzpidtrimku-apk


2. Названо найперспективніші ринки для експорту українського яблука

AgroNews.ua. -27.08.2023

Основними ринками експорту українських яблук є Центральна, Південно-Східна Азія та Близький Схід. Єдиною перешкодою постачання за кордон є війна та її похідні. Про це написав в своїй колонці для журналу «Садівництво по-українськи» Володимир Гуржій, керівник компанії USPA Fruit. За його словами зараз в України є три основні напрямки експорту на схід: Центральна, Південно-Східна Азія й Близький Схід. Проте вони кардинально відрізняються, підкреслює експерт, і ці відмінності треба розуміти, щоб правильно прогнозувати майбутній експорт.

«Центральна Азія стала для України проривом в експорті яблук переважно як заміна білоруському ринку, – пише Гуржій. – Південний Схід працював цього сезону дуже обережно, тому що ми їх сильно перевантажили торік, і їм було складно продати сток до початку сезону. Ми продавали їм українське яблуко одночасно з новим урожаєм Південної півкулі, і це негативно вплинуло на весь сезон». На Близькому Сході найбільшим трендовим ринком був ОАЕ внаслідок консолідації ринку в одних руках. Цей ринок традиційно непогано працював з Україною і торік отримав рекордну кількість українських яблук експортних сортів.

https://agronews.ua/news/nazvano-najperspektyvnishi-rynky-dlya-eksportu-ukrayinskogo-yabluka/


3. Україна вперше в історії увійшла в ТОП-10 постачальників замороженої малини на ринок США

AgroNews.ua. -25.08.2023

Зазначається, що поставки замороженої малини з України на ринок США, а також позитивна динаміка цих поставок, є дуже важливим проривом, попри те, що обсяги поки що залишаються незначними.

Перші постачання української малини на ринки США та Канади з’явилися 2021 року. Уже тоді аналітики звертали увагу на перспективність цього напряму, оскільки майже 80% усієї імпортної виручки на глобальному ринку замороженої малини забезпечують саме США та Канада.

Водночас Україна досі концентрується на постачанні малини до Польщі, яка, потім, реекспортує українську продукцію на ринки ЄС, Великої Британії та до США з Канадою, залишаючи собі значну частину доданої вартості експорту. За перше півріччя 2023 року США імпортували 23,5 тис. тонн замороженої малини – майже на 9 тис. тонн менше, ніж за той самий період 2022 року і на 3,2 тис. тонн менше, ніж за перше півріччя 2021 року.

https://agronews.ua/news/ukrayina-vpershe-v-istoriyi-uvijshla-v-top-10-postachalnykiv-zamorozhenoyi-malyny-na-rynok-ssha/


4. Україна виробляє чверть відсотка світового вина

AgroPortal.ua.- 28.08.2023

Україна займає 28-ме місце у світі з виробництва вина,  повідомляє центр соціально-економічних досліджень CASE Україна. «Ми виробляли станом на 2022 рік 660 тис. гектолітрів або 0,26% світового ринку вина», — констатують експерти. На першому місці Італія — 49,843 млн гектолітрів (19,3%). На другому Франція — 45,59 млн (17,65%). На третьому Іспанія — 35,7 млн (13,83%). Аналітики назвали причини, чому Україна виробляє так мало, враховуючи площі і клімат, це: -  знищення безцінних виноградників під час боротьби з алкоголізмом в Радянськом союзі;  -  окупація росією Крима у 2014 р.; - відсутність ринку землі до 2020 року і наявність нинішнього обмеження на придбання землі юрособам та іноземним інвесторам.

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajina-viroblyaye-chvert-vidsotka-svitovogo-vina


5. Україна може експортувати третину виробленого цьогоріч цукру

AgroPortal.ua.-27.08.2023

Співзасновник та генеральний директор агропромхолдингу «Астарта-Київ»  Віктор Іванчик висловив думку, що Україна у 2023/24 МР може експортувати значну частину виробленого цукру. «Відкриття Євросоюзом ринку цукру суттєво допомогло Україні. Ми можемо з урожаю цього року третину, а то й більше експортувати. Нам достатньо в Україні близько 1 млн тонн. Прогноз виробництва цього року 1,6-1,7 млн тонн. Цей потенціал потрібно однозначно використовувати», — сказав він. Віктор Іванчик вважає, що потрібно закріпитися на ринках для подальшої перспективи. «І для найближчого, і для далекого майбутнього — це серйозний фактор входу України до Євросоюзу зі своїми товарами, послугами та робочою силою», – сказав він.

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajina-mozhe-eksportuvati-tretinu-viroblenogo-cogorich-cukru

6. Kernel зацікавився овочами

Вizagro.-.-28.08.2023

Найбільший у світі виробник і експортер соняшникової олії компанія «Кернел»   зробила вдалу спробу вирощування кавунів. У перспективі - вирощування овочів. Про це йдеться у повідомленні  Михайла Петрова, директора Придніпровського кластера компанії «Кернел» у Фейсбук. «Наша перша спроба вирощувати кавуни на Полтавщині. Шукайте на полицях «Сільпо» та «АТБ», – підписав він фото. І додав: «На жаль, більшість херсонських кавунів та овочів найближчими роками не зʼявляться на полицях магазинів. Ми маємо переорієнтуватись для заміщення виробництва з втрачених земель, інакше і далі будемо їсти турецькі огірки та іспанські томати». У коментарях він додав, що кавуни вирощені в селі Броварки на Полтавщині.

https://bizagro.com.ua/kernel-zatsikavivsya-ovochami/


7. В кілограмі сиру 25-40% – заробітки мереж, 80% собівартості – молоко, – Спілка молочних підприємств України

УНІАН: Новини України.-29.08.2023

«Голландський сир» вважається найпопулярнішою маркою. При виробництві твердого сиру молоко займає 80% собівартості сиру, заробіток торговельних точок складає 25-40% від фактичної його вартості. При цьому рентабельність виробників сиру не перевищує 6-8% від вартості сиру на полиці. Про це повідомляє Спілка молочних підприємств України в дослідженні "Бізнес Телеграф. "Молочні підприємства не впливають на кінцеву вартість продукції на полиці, яку бачить споживач, хоча вважається, що саме вони заробляють найбільше," — каже виконавчий директор СМПУ Арсен Дідур. СМПУ аналізує динаміку цін на молоко та вартість кінцевої молочної продукції в мережах.

З цього аналізу виходить, що, наприклад, у вартості найпопулярнішої марки сиру "Голландський", яка на полиці супермаркету коштує в середньому 350-360 грн за 1 кг, 220-240 грн складає фактична вартість від виробників. В цій ціні закладена вартість молока на рівні 150-160 грн за кілограм.

https://www.unian.ua/economics/agro/v-kilogrami-siru-25-40-zarobitki-merezh-80-sobivartosti-moloko-spilka-molochnih-pidpriyemstv-ukrajini-12375102.html



bottom of page