top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 28 грудня 2023 року по 4 січня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 28 грудня 2023 року по 4 січня 2024 року


Зміст         стор.

1. Грудневий експорт соняшникової олії з України сягнув максимуму за 

останні 2 роки 1


2. Дохід з 1 га цукрового буряку в наступному сезоні може скласти $680-700 1


3. У 2023 році експортна виручка агросектору України скоротилась на 8% 2


4. Біоетанол і біодизель можуть забезпечити Україні нові ринки збуту 2


5. Херсонський маслозавод вивів на ринок сирну новинку 2


6. Японія вирішила надати Україні технологію з виробництва біопалива 3


7. Українські виробники м’яса почали успішно конкурувати з польськими

 на світових ринках 3


8. Українські переробники отримали підтримки на 2,62 млрд грн. 3


9. Експерти назвали досягнення і втрати аграріїв за другий рік 

повномасштабної війни 4


10. Львівський виробник м'ясопродуктів підтвердив якість продукції 4


11. Більше ніж торік. У Вінницькій області заводи вже виробили 400 тисяч 

тонн цукру 4


12. Український виробник вина розповів, які сорти винограду вирощує 4


13. Цукровий сезон у Cygnet тривав рекордно довго 5

                                        ------------------------------------------------------

1. Грудневий експорт соняшникової олії з України сягнув максимуму за останні 2 рокиAgravery.-04.01.2024

В грудні 2023/24 МР з України було експортовано майже 672 тис. тонн соняшникової олії, що перевищило показник листопада на 25% та стало максимальним місячним обсягом відвантажень із січня 2022 р. Цей показник став другим за величиною для грудня за всю історію експорту з України вказаної продукції. Основний обсяг було відвантажено до Румунії та Туреччини – близько 25% та 12% відповідно. Усього за вересень-грудень 2023/24 МР з України було експортовано майже 2 млн тонн соняшникової олії, що на 4% перевищує показник в аналогічний період попереднього сезону.

https://agravery.com/uk/posts/show/grudnevij-eksport-sonasnikovoi-olii-z-ukraini-sagnuv-maksimumu-za-ostanni-2-roki


2. Дохід з 1 га цукрового буряку в наступному сезоні може скласти $680-700 Agravery-03.01.2024

У наступному сезоні у порівнянні з іншими сільгоспкультурами цукровий буряк залишиться на лідерських позиціях по прибутковості. Генеральний директор групи компаній «УКРПРОМІНВЕСТ-АГРО» Роман Огородов зазначає:«Споживання цукру у світі щороку стабільно зростає. Якщо у 2014-2015 роках світове споживання було на рівні 176 млн тонн, то у 2022-2023 роках ці цифри зросли вже до 193 млн тонн цукру.  При цьому, якщо протягом останніх 7-10 років прослідковувався дефіцит виробництва відносно споживання, то сьогодні  з’являється баланс між цими показниками»,  «Тобто у порівнянні з іншими традиційними сільськогосподарськими культурами цукровий буряк вкотре залишатиметься на лідерських позиціях по прибутковості», — додають в компанії.https://agravery.com/uk/posts/show/dohid-z-1-ga-cukrovogo-buraku-v-nastupnomu-sezoni-moze-sklasti-680-700


3. У 2023 році експортна виручка агросектору України скоротилась на 8% Agravery.-31.12.2023

В 2023 році за попередніми оцінками, експортовано 67,5 млн т аграрної продукції різних видів, що на 15% перевищує аналогічний показник попереднього року. Експортна виручка в 2023 році склала 21,9 млрд USD, що на 8% менше показника 2022 року, повідомляє Український  клуб аграрного бізнесу.  

2023 рік був один із найскладніших в історії незалежності нашої держави, в тому числі і щодо експортних відвантажень. Це гальмування російською стороною роботи «зернового коридору», заборона експорту, і навіть транзиту, сусідніми європейськими країнами; руйнування інфраструктури морських портів Одеси,  блокування пропускних пунктів на кордоні з деякими сусідніми європейськими країнами тощо. Але, незважаючи на це,  експорт продукції АПК виріс в натуральному виразі в 2023 році. Однак, експортна виручка скоротилася через падіння цін майже на всі види агропромислової продукції в порівнянні з попереднім роком (2022 рік був роком максимально високих цін на продовольство в світі). 

https://agravery.com/uk/posts/show/u-2023-roci-eksportna-virucka-agrosektoru-ukraini-skorotilas-na-8


4. Біоетанол і біодизель можуть забезпечити Україні нові ринки збуту

AgroNews.ua. -01.01.2024

Представник компанії Spike Brokers Олександр Соловей під час завершального заходу у 2023 році програми «AgriSales B2B: Продукти переробки зернових, олійних та бобових», який в грудні відбувся у Києві, висловив думку, що у переробці агровиробникам варто зосередитись на кукурудзі, адже раніше в Україні існувала диспропорція, яка не відчувалася гостро через можливість експорту морськими шляхами. Нині ситуація змінилася, і сьогодні кукурудза з погляду логістики йде найважче, і найдешевше — з погляду ціни. 

Брокер міжнародної компанії NORTHSTAR BROKERAGE S.L. Олена Рашко звертає увагу агровиробників на виробництво біоетанолу і біодизелю, які можуть бути похідними продуктами з кукурудзи. Саме ці продукти можуть забезпечити Україні нові ринки збуту та нових покупців.

https://agronews.ua/news/bioetanol-i-biodyzel-mozhut-zabezpechyty-ukrayini-novi-rynky-zbutu/


5. Херсонський маслозавод вивів на ринок сирну новинку

AgroNews.ua. -01.01.2024

Це рулет із сиром надуги. Зазначається, що надуги — це ніжна повітряна маса, що майже не містить жирів, тому може споживатися у дієтичному харчуванні. «Надуги містить велику кількість білка. Але не казеїну, як у звичайних сирах, а альбуміну. Його їдять як солоним, так і солодким», — додали на підприємстві. І уточнили, що моцарельний рулет надуги з зеленню став першим у лінійці продукції з цим сиром.

https://agronews.ua/news/hersonskyj-maslozavod-vyviv-na-rynok-syrnu-novynku/


6. Японія вирішила надати Україні технологію з виробництва біопалива

AgroPolit.com. – 04.01.2023

Для підтримки зусиль з відновлення країни в умовах повномасштабної війни Японія планує надати Україні технологію виробництва біопалива,  повідомляє видання Kyodo News. На зустрічі в Токіо наступного місяця представників державного та приватного секторів двох країн  буде представлено  план для обговорення. Токіо очікує, що технологія біопалива створить нову галузь в Україні, аграрній країні, яка має багаті ресурси, які можна використовувати як паливо.

Очікується, що японські фірми погодяться надати технологію виробництва відновлюваної енергії та відповідне обладнання на японсько-українській конференції сприяння економічній реконструкції, яка відбудеться 19 лютого.

https://agropolit.com/news/27331-yaponiya-virishila-nadati-ukrayini-tehnologiyu-z-virobnitstva-biopaliva


7. Українські виробники м’яса почали успішно конкурувати з польськими на світових ринках

AgroPolit.com. – 04.01.2023

Україна перетворилася з імпортера м'яса індички на експортера, оскільки в результаті війни попит на м'ясо знизився і це дозволило змінити торговий баланс. Раніше основними імпортерами українських індиків були Молдова, Бенін та Азербайджан. У 2022 році поставки в ці країни зросли на 100%. За сім місяців 2023 року експортовано 4,4 тис. т. індичатини, що майже стільки ж, скільки у 2022 році.

У 2022 році Нідерланди, Німеччина, Велика Британія, Італія та Молдова стали найбільшими імпортерами цього виду м’яса. Перші чотири країни ЄС є одними з найбільших одержувачів польського м'яса. Це  означає, що Україна повільно витісняє польський продукт з цих ринків. Якщо у вирощуванні бройлерів Україна є одним із світових лідерів у виробництві, то у вирощуванні індиків вона не така сильна.

https://agropolit.com/news/27330-ukrayinski-virobniki-myasa-pochali-uspishno-konkuruvati-z-polskimi-na-svitovih-rinkah


8. Українські переробники отримали підтримки на 2,62 млрд грн

AgroPolit.com. – 02.01.2023

Про це повідомили в Міністерстві економіки України. Для отримання гранту підприємство має створити до 25 робочих місць. За час дії грантової програми близько 10 тис. людей отримали роботу. Найчастіше на отримання грантової підтримки подають заявки представники компаній, які займаються: - виробництвом харчових продуктів; - обробленням деревини, а також виготовленням виробів з деревини, за виключенням меблів; - виготовленням виробів із рослинних матеріалів та соломки, - виробництвом металевих виробів, за виключенням устаткування та машин. Перший віце-прем'єр-міністр України — Міністр економіки України Юлія Свириденко зазначила:  «Цьогоріч ця державна програма стала чи не єдиним джерелом доступного фінансування – більшість нових кредитів видано саме у межах 5-7-9. За 2023 рік завдяки закладеним у бюджеті 16 млрд грн, ми змогли профінансувати кредитний портфель у 130 млрд грн. Розвиток вітчизняного виробництва – необхідна умова збільшення стійкості економіки України».

https://agropolit.com/news/27313-ukrayinski-pererobniki-otrimali-pidtrimki-na-262-mlrd-grn


9. Експерти назвали досягнення і втрати аграріїв за другий рік повномасштабної війни

AgroPolit.com. – 02.01.2023

Прямі збитки агросектору України від війни досягли $6,6 млрд, а втрати у  сільськогосподарській техніці становлять близько трьох мільярдів. Незважаючи на це, аграріям вдалося зібрати 78,7 млн т врожаю. У цей об’єм входить 57,86 млн т зернових, а також 20,76 млн т олійних культур. Порівняно з минулим роком, сумарний урожай збільшився на 23,6% – 15,02 млн т. Урожай зернових збільшився на 24,2% – 11,26 млн т, а залишалися не засіяними. Показник збору агропродукції з гектара досяг 51,8 ц, замість минулорічного – 45,8 центнерів.

У тваринництві українські фермери у 2023 році теж досягли позитивної динаміки. Виробництво всіх видів м'яса збільшилося до 3,1 млн т. В основному такого результату вдалося досягти завдяки птахівництву. Але, незважаючи на збільшення обсягів виробництва м’яса, вони все ще поступаються результатам довоєнного часу. Одною з головних проблем аграріїв в минулому році став експорт.

https://agropolit.com/news/27312-eksperti-nazvali-dosyagnennya-i-vtrati-agrariyiv-za-drugiy-rik-povnomasshtabnoyi-viyni


10. Львівський виробник м'ясопродуктів підтвердив якість продукції

AgroPortal.ua.- 01.01.2024

Підприємство з виготовлення ковбасних виробів, мʼясопродуктів і напівфабрикатів ТОВ «Родинна ковбаска» пройшло успішну сертифікацію відповідно до вимог FSSC 22000 v5.1.

В компанії зазначили: «Завдяки сертифікації ми підтверджуємо відповідність і дотримання високих стандартів у сфері санітарно-гігієнічних вимог і дотримання вимог до якості на виробництві». І додали, що цей сертифікат надає перевагу під час експорту продукції.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/lvivskiy-virobnik-m-yasoproduktiv-pidtverdiv-yakist-produkciji


11. Більше ніж торік. У Вінницькій області заводи вже виробили 400 тисяч тонн цукру

Вizagro.-30.12.2023

В Укрінформ повідомили, що станом на 29 грудня цукрові заводи області виробили вже 400 тис. тонн цукру. В минулому році всього за виробничий сезон було вироблено 360 тис. тонн цукру. Обсяг виробленого на Вінниччині цукру становить близько 25% від загальноукраїнського виробництва. З початку виробничого сезону  на цукрові заводи області   надійшло на переробку 2,9 млн тонн цукрових буряків, що на 19% більше показника минулого року на відповідну дату. Перероблено майже 2,8 млн тонн цукросировини, що на 22% більше, ніж на відповідну дату минулого року. Прогнозоване виробництво цукру в поточному році перевищить минулорічний показник на 20%.

https://bizagro.com.ua/bilshe-nizh-torik-u-vinnitskij-oblasti-zavodi-vzhe-virobili-400-tisyach-tonn-tsukru/


12. Український виробник вина розповів, які сорти винограду вирощує

Kurkul. -04.01.2024 

Український виробник вина Шабо вирощує понад 20 сортів винограду, більшість з яких були привезені з найкращих розплідників Франції, Італії та Грузії. «Ми маємо такі червоні сорти винограду: Каберне-Совіньйон, Каберне-Фран, Мерло, Сапераві, Піно Нуар, Гренаш, Анчелотта, Сіра та інші. Білі: Шардоне, Совіньйон Блан, Совіньйон Зелений, Піно Блан, Піно Грі, Мускат-Оттонель, Рислінг Рейнський, Ркацителі, Трамінер рожевий та, звичайно ж, наш унікальний Тельті-Курук», — йдеться в повідомленні. Також вирощується кореневласний автохтонний сорт винограду — Тельті-Курук, який є візитівкою SHABO та України.

https://kurkul.com/news/34865-ukrayinskiy-virobnik-vina-rozpoviv-yaki-sorti-vinogradu-viroschuye


13. Цукровий сезон у Cygnet тривав рекордно довго

UkrAgroConsult.- 02.01.2024

Цукровий завод Cygnet («Сігнет») у с. Андрушки поточного сезону працював рекордну кількість днів. В 2023 році компанія засіяла цукровим буряком понад 4 тис. га. Завод працював з жовтня по 22 грудня 2023 року. «За сезон він переробив понад 22 тис. т буряків. Вихід цукру становить 16,2%. Усього було вироблено понад 32 тис. т цукру», — зазначили в Cygnet. Компанія почала пакувати цукор не лише у мішки 50 кг а й у «беги» по 1 т.

https://ukragroconsult.com/news/czukrovyj-sezon-u-cygnet-tryvav-rekordno-dovgo/








bottom of page