top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 5 січня 2024 року по 11 січня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 5 по 11 січня 2024 року


Зміст         стор.

1. Для продовольчої безпеки України необхідно побудувати близько 140-150

 Овочесховищ 1


2. Україна збільшила експорт цукру у 2023 році в 1,7 рази 2


3. Українська мережа «Молоко від фермера» відкрила перший заклад 

у США 2


4. Ягідна галузь в Україні припинила розвиток 2


5. Експерт розповів, які податки для агропромислового комплексу пропонує 

Нацстратегія доходів до 2030 2


6. TRACES NT: в Україні сертифікацію продовольства починають проводити 

за стандартами ЄС 3


7. В ООН розповіли про головні економічні та продовольчі проблеми 2024 року 3


8. Експорт цукру торік перевищив 500 тис. тонн 3


9. Надходження від експорту торік сягнули одного з найнижчих за 10 років

 Рівня 3


10.Інвестори зосередились на придбанні терміналів та переробних підприємств 4


11. У 2023 році Україна скоротила експорт молочних продуктів на 4% 4


12. ФАО підтримає фермерів Херсонської області модульними 

Зерносховищами 5


13. Українці стали вживати більше імпортних і менше вітчизняних 

молочних продуктів 5

                                      -----------------------------------------------------------------

1. Для продовольчої безпеки України необхідно побудувати близько 140-150 овочесховищAgravery.-09.01.2024

Народний депутат, член Комітету з питань аграрної та земельної політики Дмитро Соломчук заявив, що  будівництво десятків сучасних овочесховищ дасть можливість нашій державі стати незалежною від імпорту продукції, особливо навесні. Такий підхід забезпечить постійну присутність на полицях українських магазинів вітчизняних продуктів. Ми зможемо повністю себе забезпечити, і саме це є продовольчою незалежністю, продовольчою безпекою країни. 

 «В Україні необхідно побудувати ще близько 140-150 овочесховищ. Наразі багато хто з виробників зберігає продукцію в не зовсім підготовлених складах чи складує її під землею, а такі умови негативно впливають на якість продуктів. Відповідно, вже у квітні деякі товари доведеться імпортувати, адже вітчизняні втратять свою якість. При цьому в України є всі можливості для того, щоб повністю забезпечувати себе сільськогосподарською продукцією. І цього року Мінекономіки надасть більше грантів на переробку та обладнання для цього. Ми маємо випускати свою сільгосппродукцію, бо це і є ознакою продовольчої незалежності», - 

https://agravery.com/uk/posts/show/dla-prodovolcoi-bezpeki-ukraini-neobhidno-pobuduvati-blizko-140-150-ovoceshovis


2. Україна збільшила експорт цукру у 2023 році в 1,7 рази Agravery.-07.01.2024

Обсяги українського експорту у 2023 році склали майже 100 млн тонн товарів. Це на 112 тисяч тонн більше, ніж у 2022 році. Втім, у вартісному вимірі показник впав на 18,7% або $35,8 млрд доларів, повідомила пресслужба Міністерства економіки України. В минулому році Україна експортувала в 1,7 раза більше цукру. Втім, за більшістю експортних статей українська економіка у 2023 році втратила у виручці. Наприклад, наймасовіший за обсягом експортний товар – кукурудза при фізичному зростанні на 5% у грошах приніс на 16,8% менше, ніж роком раніше. Минулого року з України вивезли 26,2 млн тонн цієї зернової культури. 

https://agravery.com/uk/posts/show/ukraina-zbilsila-eksport-cukru-u-2023-roci-v-17-razi


3. Українська мережа «Молоко від фермера» відкрила перший заклад у США

AgroNews.ua. -06.01.2024

Мережа кафе-магазинів «Молоко від фермера» відкрила перший заклад у США, у Маямі,  повідомив Тарас Мороз, співзасновник та СЕО компанії. Заклад відкрили в партнерстві з локальною фермою Sutton у Флориді: саме звідси постачають свіже молоко. Усі продукти, які можна заморозити та транспортувати — запіканки, випічку, вареники, деякі десерти тощо — виробляють в Україні та передають через океан. Так само, як уніформу та пакування. У меню, крім молока та йогуртів, є сирники, чізкейки, морозиво та різні торти, зокрема, Наполеон.

https://agronews.ua/news/ukrayinska-merezha-moloko-vid-fermera-vidkryla-pershyj-zaklad-u-ssha/


4. Ягідна галузь в Україні припинила розвиток

AgroNews.ua. -06.01.2024

 «Ягідна галузь в Україні не розвивається. Вона застигла і стоїть на місці. Якщо раніше, років п’ять тому, ми бачили якісь нові посадки, збільшення насаджень і так далі, то на сьогоднішній день цього немає. Перша причина – відсутність людей, друга – відсутність навіть не грошей, а бажання інвестувати. В українців вичерпалися можливості, а зовнішні інвестори не хочуть до нас йти через війну», – говорить Андрій Марущак, комерційний директор компанії «Ван Дайк Технікс‎»‎‎. На його думку зовнішні інвестори під час війни не поспішають вкладатись в українські проєкти, а внутрішні – просто не хочуть робити ці, доволі значні інвестиції.

https://agronews.ua/news/yagidna-galuz-v-ukrayini-prypynyla-rozvytok/


5. Експерт розповів, які податки для агропромислового комплексу пропонує Нацстратегія доходів до 2030

AgroPolit.com. –10.01.2024

Голова Центру досліджень продовольства та землекористування Київської школи економіки, експерт із земельних питань та аграрної економіки, Олег Нів’євський повідомив, що нацстратегія доходів до 2030 року для аграріїв пропонує перехід юридичних осіб на загальну систему оподаткування, і збереження спрощенки тільки для дрібних фермерських господарств. Він нагадав, що податкові пільги для аграріїв в Україні запровадили ще у 1999 році. Вони формуються відповідно до фіксованого сільськогосподарського податку (ФСП), в якому експерт і бачить основну проблему. Саме її пропонує вирішити Нацстратегія доходів до 2030 року. ФСП надає переваги великим агровиробникам і витісняє малі фермерські господарства.

https://agropolit.com/news/27371-ekspert-rozpoviv-yaki-podatki-dlya-agropromislovogo-kompleksu-proponuye-natsstrategiya-dohodiv-do-2030


6. TRACES NT: в Україні сертифікацію продовольства починають проводити за стандартами ЄС

AgroPolit.com. – 09.01.2024

Україна в січні 2024 року хоче перейти до роботи з онлайн-платформою Єврокомісії з підтримки та сертифікації експорту агропродукції TRACES NT,  повідомили в Державній службі з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.  «Держпродспоживслужба інформує, що з 15.01.2024 планується перехід на використання в Україні онлайн платформи Європейської комісії з сертифікації та підтримки експорту/імпорту/транзиту тварин, продукції тваринного та рослинного походження, харчових продуктів, кормів (TRACES NT) для сертифікації вантажів», – зазначили в відомстві.

https://agropolit.com/news/27362-traces-nt-v-ukrayini-sertifikatsiyu-prodovolstva-pochinayut-provoditi-za-standartami-yes


7. В ООН розповіли про головні економічні та продовольчі проблеми 2024 року

AgroPolit.com. – 06.01.2024

Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш повідомив, що у звіті ООН «Світова економічна ситуація та перспективи» на 2024 рік прогнозують уповільнення глобального економічного зростання з 2,7% у 2023 році до 2,4% у 2024 році. 

Прогнозується, що глобальна інфляція знизиться з 5,7% у 2023 році до 3,9% у 2024 році. Але будь-яка подальша ескалація геополітичного конфлікту посилить її. У звіті вказується на зростання геополітичної напруженості і перебої в ланцюжках поставок. «2024 рік має стати роком, коли ми виберемося з цієї трясовини. Здійснюючи великі, сміливі інвестиції, ми можемо стимулювати сталий розвиток і боротьбу зі зміною клімату, а також поставити глобальну економіку на більш сильний шлях зростання для всіх», – сказав Антоніу Гутерреш.

https://agropolit.com/news/27343-v-oon-rozpovili-pro-golovni-ekonomichni-ta-prodovolchi-problemi-2024-roku


8. Експорт цукру торік перевищив 500 тис. тонн

AgroPortal.ua.- 07.01.2024

За данними митної статистики, український експорт цукру в грудні 2023 року становив 69 тис. т порівняно з 73 тис. т у попередньому місяці та 76 тис. т у жовтні (що було найбільшим значенням протягом одного календарного місяця за останні роки). За перші три місяці нового сезону експорт становив 218 тис. т проти 139 тис. т за відповідний період попереднього маркетингового року. Всього за календарний 2023 рік експорт цукру з України становив 506 тис. т загальною вартістю $390 млн. Для порівняння — в 2022 році було експортовано 181 тис. т на $139 млн, тож у 2023 році обсяги експорту зросли практично втричі.

Основним напрямом українського експорту є ринок ЄС, основними ж експортерами є найбільші виробники цукру в Україні — «Радехівський цукор», «Укрпромінвест-Агро» та «Астарта».

https://agroportal.ua/news/ukraina/eksport-cukru-torik-perevishchiv-500-tis-tonn


9. Надходження від експорту торік сягнули одного з найнижчих за 10 років рівня

AgroPortal.ua.- 05.01.2024

У повідомленні Міністерства економіки України говориться, що обсяги експорту в Україні за підсумками 2023 року, зросли та склали майже 100 млн т товарів. Це на 112 тис. т більше, ніж у 2022 році. Втім, у вартісному вимірі показник впав на 18,7%, або $35,8 млрд. Зазначається, що за більшістю експортних статей українська економіка у 2023 році втратила у виручці. Наприклад, наймасовіший за обсягом експортний товар — кукурудза — за фізичного зростання на 5% у грошах приніс на 16,8% менше, ніж роком раніше. Минулого року з України вивезли 26,2 млн т цієї зернової культури. 

«Надходження від експорту торік сягнули одного з найнижчих показників за останнє десятиліття. Це очікуваний та об’єктивний результат, який став наслідком проблем у логістиці. Наразі ми поволі їх розв’язуємо. Запустили альтернативний коридор у Чорному морі, розвиваємо річкові перевезення на Дунаї, тривають перемовини із польською стороною щодо розблокування кордону. Завдяки цьому у грудні вперше за друге півріччя ми експортували на понад $3 млрд. Також у грудні ми вперше з березня експортували більше 10 млн т», — зазначила перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки України Юлія Свириденко.

Позитивні тенденції спостерігаються на ринку меблів. Торік, у порівнянні з 2022 роком, обсяги зросли на 11%, а грошові надходження — на 7%. Також минулого року Україна в 1,7 раза більше експортувала цукру.

https://agroportal.ua/news/finansy/nadhodzhennya-vid-eksportu-torik-syagnuli-odnogo-z-naynizhchih-za-10-rokiv-rivnya


10. Інвестори зосередились на придбанні терміналів та переробних підприємств

AgroTimes.-11.01.2024

У дослідженні прямих інвестицій, венчурних угод, угод злиття та поглинання M&A в Україні в 2023 році зазначається, що в аграрному секторі спостерігалася певна активність щодо купівлі активів у сфері логістики (термінали, сухі порти, елеваторні потужності) з метою оптимізації доставки зерна. Також попит у інвесторів мали сільськогосподарські підприємства із земельним банком (переважно в західній та центральній частині України).

Найактивнішим гравцем стала компанія Kernel. У першу чергу варто виділити викуп компанією Namsen Limited Андрія Веревського у міноритарних акціонерів (Lind Value, Kopernik Global Investors LLC, OFE PZU, OFE NN, FRAM FIZ%, Aegon OFE, PKO BP OFE та ін) 36% акцій Kernel за $136 млн у рамках делістингу компанії Kernel на Варшавській фондовій біржі. Також 

У 2023 році в Україні не спостерігалися угоди з продажу великих агрокомпаній.

За словами Олексія Олейнікова, керуючого партнера InVenture, багато угод в агросекторі залишаються непублічним: так, лише за 2023 рік компанія InVenture закрила 3 угоди з купівлі-продажу агроактивів (серед них сільськогосподарські підприємства в Тернопільській, Полтавській та Київській областях).«Окрім інтересу до рослинницьких компаній, проблеми з логістикою зерна стимулюють підвищений попит інвесторів до підприємств у сфері переробки сільськогосподарської продукції. До них відносяться насамперед тваринницькі комплекси, олійноекстракційні заводи, підприємства глибокої переробки зерна, а аткож підприємства харчової промисловості», – зазначив він.

https://agrotimes.ua/agromarket/investory-zoseredylys-na-prydbanni-terminaliv-ta-pererobnyh-pidpryyemstv/


11. У 2023 році Україна скоротила експорт молочних продуктів на 4%

Вizagro.-06.01.2024

Це повідомила Асоціація виробників молока. За словами аналітика Асоціації виробників молока Георгія Кухалейшвілі, серед факторів, які вплинули на скорочення Україною обсягів експорту молочних продуктів за результатами 2023 року були нестача молока-сировини на внутрішньому ринку, активізація споживчого попиту, поступове вирівнювання цін на молоко-сировину українського та європейського виробництва, а також логістичні проблеми. Однак, попри існуючі виклики, українські експортери шукають виходи на альтернативні ринки збуту. В грудні експорт молочних продуктів виріс на 4%.

Головними експортними категоріями в грошовому еквіваленті впродовж 2023-го були наступні товари:- Молоко та вершки, згущені – 25%; - Сири – 21%; - Масло вершкове – 17%; - Казеїн і казеїнати – 13%; - Молоко та вершки, не згущені – 10%.

Натуральні обсяги експорту молока і вершків незгущених у грудні 2023-го склали 2,5 тис. тон, що на 6% більше порівняно до листопада. Виручка за поставлений товар склала 1,66 млн дол. і збільшилася на 11%. Близько 96% експортованого товару було відвантажено в Молдову, 1,4% в Грузію, 0,9% в країни-члени ЄС. Загалом за 2023 рік Україна експортувала 28,31 тис. тон (-4%) молока і вершків на суму 16,57 млн дол. (+1%).

Близько 34% товару було відвантажено в ЄС, 22% в країни Близького Сходу та Північної Африки, по 11% в Молдову і США. Минулого року українські експортери поставили на зовнішні ринки 27,68 тис. тон даної продукції на суму 68,67 тис. дол. У 2023 році натуральні обсяги експорту товару виросли на 4%, але виручка скоротилася на 31%. Кисломолочних продуктів (маслянка)  було експортовано 257 тон, що на 17% менше порівняно до листопада. Близько 97% товару було експортовано в Молдову, а 1% в ОАЕ. Скорочення відбулося через зменшення поставок в країни-члени ЄС. У 2023 році експорт маслянки в натуральних обсягах збільшилися до 3,35 тис. тон (+9%), але в грошовому еквіваленті скоротився до 4,17 млн. дол. (-12%).

https://bizagro.com.ua/u-2023-rotsi-ukrayina-skorotila-eksport-molochnih-produktiv-na-4/


12. ФАО підтримає фермерів Херсонської області модульними зерносховищами

Вizagro.-05.01.2024

У повідомленні Мінагро зазначається, що продовольча та сільськогосподарська організація ООН (FAO) спільно з Міністерством аграрної політики та продовольства України оголошують про початок реєстрації для отримання модульних зерносховищ місткістю 300, 500 та 1000 тонн.Ця ініціатива є частиною Стратегії підтримки зберігання зерна, яка реалізується за щедрої фінансової підтримки Канади, Японії та австралійської благодійної організації Minderoo Foundation.

За словами голови офісу ФАО в Україні П’єра Вотьє, ця ініціатива має вирішальне значення для забезпечення потужностями для зберігання українських зернових та олійних виробників, особливо тих, які працюють у найбільш постраждалій Херсонській області.

“Довгостроковий вплив сприятиме підтримці глобальних поставок продовольства, зміцненню продовольчої безпеки та захисту засобів до існування як на рівні домогосподарств, так і на національному рівні”, – сказав він.

https://bizagro.com.ua/fao-pidtrimaye-fermeriv-hersonskoyi-oblasti-modulnimi-zernoshovishhami/


13. Українці стали вживати більше імпортних і менше вітчизняних молочних продуктів

Дело.-05.01.2024

 Спілка молочних підприємств України (СМПУ) повідомляє, що 

експорт молочних продуктів з України у вартісній оцінці знизився в 2023 році майже на 30% в порівнянні з 2022 роком, тоді як імпорт збільшився більш як на 15%. Через це в минулому році негативне сальдо експорту-імпорту склало - $77.2 млн, тоді як у попередньому 2022 році показник був позитивним - $28.2 млн. Таким чином, споживання молочної продукції в минулому році “вимивало” кошти з України, 

Ріст імпорту в 2023 році відбувався майже по всім категоріям молочних продуктів. Наприклад, імпорт кисломолочних продуктів та сирів суттєво перевищував експорт: різниця між експортом і імпортом (сальдо) коливалися в межах від -289 тонн в вересні до -615 тонн в березні для кисломолочних продуктів та від -1398 тонн в січні до -2902 тонн в грудні для сиру.

"У 2023 році суттєво (у 2,4 рази) зросли обсяги імпорту вершкового масла та молочної сироватки (у 1,4 рази). Обсяги імпорту сирів у натуральному виразі залишились на тому ж рівні, проте у вартісному – зросли на 10 %. Загалом, це призвело до зростання обсягів імпорту більш як у 1,15 рази проти рівня попереднього, 2022 року", - констатує СМПУ.

СМПУ планує утворити євроінтеграційний комітет для розробки стратегії щодо приєднання виробників молочної продукції до ринку Євросоюзу, задача якого буде полягати у підготовці молочного сектора до процесу інтеграції на європейський ринок. Буде створена "дорожна карта" для молочних підприємств по приєднанню до єврозони. Очікується, що комітет погодить її з колегами СМПУ в Євросоюзі.

https://delo.ua/agro/ukrayinci-stali-vzivati-bilse-importnix-i-mense-vitciznyanix-molocnix-produktiv-427866/


bottom of page