top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 5 квітня по 11 квітня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 5 по 11 квітня 2024 року


Зміст         стор.

1. Агровиробникам необхідно максимально посилити комунікації з 

представниками інституцій ЄС, - Денис Марчук 1


2. Переробка соняшника досягла тримісячного максимуму 2


3. В Польщі заборонили ввезення українських бубликів 2


4. ЄС вводить нові правила щодо імпорту меду 2


5. Щоб вступити до ЄС Україні можливо доведеться пожертвувати

 агросектором – POLITICO 3


6. В ЄС продовжать переговори щодо обмежень на ввезення українського

 Зерна 3


7. Експорт молока з України стабільний: місячний показник залишається 

на рівні 8,5 тис. т 3


8. УЗА заступилася за Держпродспоживслужбу 3


9. Україна за два місяці імпортувала живої птиці на $11 млн 4


10.Аграрні асоціації України та Польщі домовлялися у Литві: дійшли 

згоди у трьох речах 4


11. Яка українська продукція матиме попит на ринку ЄС 4


12. В Україні реалізується міжнародна практика з виробництва та 

експорту насіння 4


13. В Польщі забракували 10 тонн морозива з України: подробиці 5

                                -------------------------------------------------------

1. Агровиробникам необхідно максимально посилити комунікації з представниками інституцій ЄС, - Денис МарчукAgravery.-06.04.2024

Пресслужба Всеукраїнської аграрної ради повідомляє, що заступник голови ВАР Денис Марчук взяв участь у заході «Українське сільське господарство – потенціал сталого розвитку в контексті євроінтеграції» в Брюсселі, за сприянням проєкту «Німецько-український агрополітичний діалог». Учасники цього заходу обговорили процес європейської інтеграції України та приведення аграрної та торговельної політики у відповідність до вимог ЄС, професійну діяльність та роль сільськогосподарських асоціацій в ЄС. За словами Дениса Марчука українським агровиробникам необхідно максимально посилити комунікації із представниками інституцій ЄС задля ефективної євроінтеграції та підвищення обізнаності європейських колег щодо реального впливу українського агробізнесу на Європейські ринки, а також вирішення проблеми логістики експорту та транзиту української аграрної продукції. Захід відбувся в рамках професійно-пізнавальної поїздки «Сталий розвиток аграрного сектору України в контексті сучасних євроінтеграційних викликів».

https://agravery.com/uk/posts/show/agrovirobnikam-neobhidno-maksimalno-posiliti-komunikacii-z-predstavnikami-institucij-es-denis-marcuk

2. Переробка соняшника досягла тримісячного максимуму

AgroNews.ua. -06.04.2024

У березні поточного року переробка соняшнику в Україні збільшилася до тримісячного максимуму, склавши близько 1,49 млн тонн (+9% до лютого; +10% до березня 2023 р.). За 7 місяців поточного МР в Україні було перероблено майже 9,3 млн т соняшника, що на 11% перевищило показник в аналогічний період попереднього сезону. Також це стало максимальним обсягом для зазначеного періоду за останні 3 сезони, наблизившись до показника довоєнного періоду (9,6-10,5 млн тонн для вересня-березня). «Високим темпам переробки сприяє перш за все збільшення експорту соняшникової олії в поточному сезоні, який забезпечує відносно стабільна  робота портів Одеси та Дунаю», — кажуть аналітики.

За прогнозом, усього за 2023/24 МР переробка соняшнику може становити близько 13,3-13,8 млн т. Це, як мінімум на 4%, нижче показника попереднього сезону.

https://agronews.ua/news/pererobka-sonyashnyka-dosyagla-trymisyachnogo-maksymumu/


3. В Польщі заборонили ввезення українських бубликів

AgroPolit.com. – 11.04.2024

Польща заблокували ввезення трьох партій бубликів з України загальна вага яких перевищила 5,3 тис. Кг, повідомила воєводська інспекція якості торгівлі сільськогосподарською та харчовою продукцією (IJHARS) у Ряшеві Підкарпатського воєводства Польщі. Це обґрунтували низьким вмістом вологи і жиру, а також високим вмістом цукру.

Також через наявність цвілі заборонили імпорт української томатної пасти в об’ємі 57,66 т. За словами головного інспектора IJHARS Пшемислава Рзодкевича, за рік 1,4% партій української продукції, що проходили огляд комісією на кордоні, забракували. Раніше торгова інспекція Польщі наклала штраф на імпортера, компанію, що  ввезли з України на польський ринок 11,5 тис. т кормової пшениці та технічного ріпаку як контрафакту з подальшим їх використанням як продовольчих.

https://agropolit.com/news/28040-v-polschi-zaboronili-vvezennya-ukrayinskih-bublikiv


4. ЄС вводить нові правила щодо імпорту меду

AgroPolit.com. – 11.04.2024

Офіційний сайт Європарламенту повідомив, що Європарламент схвалив оновлені директиви щодо сніданків, згідно з якими на етикетках товарів повинна чітко вказуватись країна походження меду, а також чіткіше маркуватися вміст цукру у фруктових соках. . Нові правила запровадять також для джемів та мармеладів.

Ці правила боротимуться з імпортом фальсифікованого меду з країн, що не є членами ЄС, шляхом обов'язкового та чіткого маркування країни походження. Також буде запроваджено чіткіше маркування щодо вмісту цукру у фруктових соках та мінімального вмісту фруктів у джемах і мармеладах. Для джемів буде працювати правило щонайменше 450 грамів фруктів на кілограм продукту. Тепер закон також має бути ухвалений Радою ЄС, а країни ЄС повинні будуть застосовувати нові правила через два роки після набуття чинності.

https://agropolit.com/news/28041-yes-vvodit-novi-pravila-schodo-importu-medu


5. Щоб вступити до ЄС Україні можливо доведеться пожертвувати агросектором – POLITICO

AgroPolit.com. – 10.04.2024

POLITICO повідомляє, що якщо Україна хоче приєднатися до Євросоюзу, їй, можливо, доведеться «заморозити» власний аграрний сектор. Коли українські фермери дивляться на післявоєнне майбутнє, вони бачать себе частиною ЄС, вільно продаючи товари на єдиному ринку, але цього не станеться, якщо такі країни, як Польща, досягнуть своєї мети.

Сусіди України обмежують масовий експорт аграрної продукції, такої як кукурудза, м’ясо птиці та цукор. В ЄС ухвалили посилення обмежень в рамках тимчасової лібералізації торгівлі. Їх погодили після тижнів суперечок 27 країн-членів ЄС. Обмеження підкреслюють іронію того, що країни Євросоюзу перешкоджають українському експорту, водночас закликаючи Україну наблизитися до ЄС.

https://agropolit.com/news/28036-schob-vstupiti-do-yes-ukrayini-mojlivo-dovedetsya-pojertvuvati-agrosektorom--politico


6. В ЄС продовжать переговори щодо обмежень на ввезення українського зерна

AgroPolit.com. -08.04.2024

Видання Politico повідомляє, що в  ЄС 8 квітня мають продовжити обговорення обмежень на експорт аграрної продукції з України, оскільки Франція і Польща вирішили, що поточних домовленостей недостатньо. Учасники зустрілися для додаткових переговорів щодо обмеження експорту сільськогосподарської продукції з України. Тепер європейські країни погоджуються на жорсткіші обмеження. Минулого місяця на пленарному засіданні Європейський парламент прийняв ініціативу Європейської народної партії, яка любить видавати себе за проукраїнську, між тим хоче посилити імпортні обмеження та поширити їх на більшу кількість продуктів, зокрема зерна.

Європейський парламент досі не має єдиної позиції. У той час як дві найбільші групи готові підписати додаткові обмеження, інші хочуть дотримуватися початкового компромісу.

https://agropolit.com/news/28015-v-yes-prodovjat-peregovori-schodo-obmejen-na-vvezennya-ukrayinskogo-zerna


7. Експорт молока з України стабільний: місячний показник залишається на рівні 8,5 тис. т

AgroPolit.com. -07.04.2024

у березні поточного року Україна експортувала 8,55 тисячі т продукції молочної промисловості, що аналогічно результатам минулого місяця,  повідомляє Асоціація виробників молока. З початку року показник експорту молочних продуктів досяг 25,3 тисячі т. Цей результат на 5% поступається минулорічному. Якщо порівнювати з лютим 2024 року,  експортна виручка, яку отримали за поставлені товари, збільшилася на 8%. У грошовому еквіваленті головними експортними категоріями стали: - 28% молоко та вершки; - 22% сири; - 20% морозиво; - 14% масло вершкове. Головні імпортери української молочної продукції: -  95% експортували в Молдову; - 2% продали у Вірменію; - 1% відвантажили в Грузію. Скоротилися обсяги експорту вершків незгущених і молока на 12% до показника у 7,23 тис. т.

https://agropolit.com/news/28008-eksport-moloka-z-ukrayini-stabilniy-misyachniy-pokaznik-zalishayetsya-na-rivni-85-tis-t


8. УЗА заступилася за Держпродспоживслужбу

AgroPortal.ua.- 10.04.2024

Як говориться у повідомленні   Української зернової  асоціації,  зернотрейдери України попри всі виклики продовжують працювати задля стабільності української економіки. УЗА заявила, що за останній рік ніхто з її членів не стикався з проявами корупційних дій з боку Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів.  «І сьогодні ми — найбільші представники аграрного ринку — вбачаємо низку важливих позитивних змін у діяльності Держпродспоживслужби, які спрощують комунікацію і ведуть до ліквідації корупційних схем, пов’язаних із експортом зерна», — говориться у повідомленні. 

 «Водночас сьогодні ми вбачаємо окремі інформаційні атаки на Держпродспоживслужбу від тих, хто прагне дискредитувати всі ці здобутки і нівелювати їх. Але жоден прозорий бізнес не погодиться повернутися до сірих схем! Навпаки — ми готові співпрацювати з державою і спільно докладати максимум зусиль, аби зберегти всі позитивні зміни і рухатися до майбутньої перемоги», — підсумували в асоціації. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/uza-zastupilasya-za-derzhprodspozhivsluzhbu


9. Україна за два місяці імпортувала живої птиці на $11 млн

AgroPortal.ua.- 06.04.2024

У січні-лютому 2024 року Україна імпортувала 633 т живої свійської птиці: курей, качок, гусей, індиків, цесарок, що на 10,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Проти показника за січень-лютий 2023 року  у грошовому еквіваленті імпорт зріс на 28,7% — до $11,2 млн. Найбільшими постачальниками живої птиці до України протягом перших двох місяців 2024 року були Німеччина (34,7%), Польща (23,2%) та Чехія (19,7%).

https://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/ukrajina-za-dva-misyaci-importuvala-zhivoji-ptici-na-11-mln


10. Аграрні асоціації України та Польщі домовлялися у Литві: дійшли згоди у трьох речах

AgroPortal.ua.- 05.04.2024

5 квітня  у Литовському Сеймі  відбулись  Міжпарламентські тристоронні перемовини Литва-Україна-Польща   за участі представників парламентів, урядів та галузевих асоціацій,  повідомила директор ГС «Всеукраїнський аграрний форум» Марія Дідух. «Сторони продовжили діалог, розпочатий минулого тижня у Варшаві, й активно намагаються віднайти формулу співпраці,  яка б задовольнила усі сторони та забезпечила безперешкодну торгівлю між Україною та всіма країнами ЄС», — зазначила вона. Асоціації  дійшли однозначної згоди  трьох пунктах: - необхідність заборони імпорту до країн ЄС товарів з росії та білорусі; - необхідність заборони транзиту російських та білоруських товарів територією країн ЄС; - проведення інтервенційних закупівель ЄК надлишків продукції на ринку, що сприятиме стабілізації цін на ринку. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/agrarni-asociaciji-ukrajini-ta-polshchi-domovlyalisya-u-litvi-zgodi-diyshli-u-troh-rechah


11. Яка українська продукція матиме попит на ринку ЄС

AgroTimes.-05.04.2024

Ольга Трофімцева, доктор аграрних наук, посол з особливих доручень МЗС (2022-2023),  розповіла, що в ЄС є потреба в деяких видах продукції, яку можуть виробляти українські агропідприємства. Мова йде про виробництво кормів для тваринницької галузі, протеїнів в різному вигляді, біопаливо тощо. «Також є безліч ніш, які є підсекторами АПК й опосередковано стосуються виробництва сировини, продуктів переробки, пакування тощо. Це також можуть бути спільні проєкти з часткою європейських інвестицій», – зауважила Ольга Трофімцева.

https://agrotimes.ua/agromarket/yaka-ukrayinska-produkcziya-matyme-popyt-na-rynku-yes/


12. В Україні реалізується міжнародна практика з виробництва та експорту насіння

AgroTimes.-04.04.2024

Вітчизняні насіннєві компанії можуть вирощувати та експортувати насіння сортів, які не зареєстровані в Україні, але внесені до Переліку сортів рослин Організації економічного співробітництва та розвитку (ОЕСР), повідомляє пресслужба Міністерства аграрної політики та продовольства України. Підприємці, які мають намір ввезти в Україну таке насіння, мають подати до Мінагрополітики заяву, де будуть підтверджені відомості про сорт рослини та згода на розмноження насіння від країни власника сорту.

Порядок ввезення на територію України насіння і садивного матеріалу сорту, який не внесений до Реєстру сортів рослин України, але міститься у Переліку сортів рослин ОЕСР встановлений постановою Кабінету Міністрів України від 8 вересня 2023 р. № 964.

https://agrotimes.ua/agromarket/v-ukrayini-realizuyetsya-mizhnarodna-praktyka-z-vyrobnycztva-ta-eksportu-nasinnya/


13. В Польщі забракували 10 тонн морозива з України: подробиці

ТСН.-07.04.2024

У Польщі інспекція з питань сільського господарства та якості харчових продуктів (IJHARS) в Любліні заборонила до реалізації на ринку три партії українського морозива загальною вагою 8,48 тонн. Через його розморожування управління видало розпорядження, що "підлягає негайному виконанню". У заяві IJHARS йдеться: "Управління IJHARS у Любліні прийняло рішення про заборону реалізації на території Польщі трьох партій морозива загальною вагою 8 482 кг, ввезених з України, через розморожування. Рішення підлягає негайному виконанню". Також управління IJHARS видало три рішення про заборону реалізації в Польщі партії томатної пасти вагою 57 660 кг, імпортованої з України, "через наявність у продукті пліснявих шматочків".

https://tsn.ua/svit/v-polschi-zabrakuvali-10-tonn-moroziva-z-ukrayini-podrobici-2552362.html






bottom of page