top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 8 по 14 березня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 8 по 14 березня 2024 року


Зміст         стор.

1. З початку сезону Україна експортувала 350 тис. тонн цукру 1


2. Українська лохина підкорює Європу 1


3. Світова торгівля зерном зросте завдяки Україні 2


4. Експорт харчових продуктів з України за перші місяці 2024 року 

знаходиться на першому місці 2


5. Закарпатський винороб розповів про складнощі виробництва

 плодово-ягідного вина 2


6. До розмінування українських земель долучиться штучний інтелект 3


7. В Україні випробують японську технологію, яка зменшує використання 

води на 40% 3


8. Аграрії закликають реформувати Мінагрополітики в прогресивне 

“зелене міністерство” замість його об’єднання з Мінекономіки 3


9. В Україні працюють два підприємства, які виробляють етанол із 

цукрової сировини 4


10. Шоколадна криза у світі посилюється: ваші улюблені солодощі 

можуть значно подорожчати 4


11. Держпідтримка аграріїв: в Раді озвучили повний перелік програм 5


                       ---------------------------------------------------------------------

1. З початку сезону Україна експортувала 350 тис. тонн цукруAgravery.-12.03.2024

В лютому цього року експорт цукру з України  становив майже 75 тис. тонн, що на 19 тис. тонн більше, ніж у січні, і на 5 тис. тонн більше середнього місячного експорту у 2023/24 МР. За перші п’ять місяців сезону (вересень-серпень) експорт цукру становив 350 тис. тонн у порівнянні з 214 тис. тонн за відповідний період попереднього маркетингового року, повідомила «ПроАгро Груп». Минулого року експорт цукру становив 506 тис. тонн загальною вартістю $390 млн. Найбільшими обсяги були у 2017-18 роках, в кожному з яких було експортовано майже 600 тис. тонн продукту. https://agravery.com/uk/posts/show/z-pocatku-sezonu-ukraina-eksportuvala-350-tis-tonn-cukru


2. Українська лохина підкорює Європу

AgroNews.ua. -08.03.2024

Висока технологічність виробництва – чинник, котрий впевнено можна визнати одним з найголовніших на шляху до успіху ягідного господарства. Адже застосування сучасних інноваційних рішень дає змогу досягти того рівня якості продукції, який зрештою гідно оцінять і представники українського ритейлу, і закордонні партнери.

Завдяки надсучасному рівню виробництва у компанії «Нікдарія», що працює на Житомирщині. мають змогу зосередитися на експорті та успішно працювати навіть у непрості часи. Це – компанія сімейного типу, що позиціює себе як інноваційне й технологічне господарство. На підприємстві не лише постійно впроваджують нові технології, а й охоче діляться досвідом та знаннями з партнерами.

Попри те, що в міру розвитку компанії згодом до асортименту підприємства додали ще кілька доволі цікавих культур, досі левову частку площ займають саме лохинові насадження. Окрім цієї культури, на площах підприємства також вирощують жимолость і спаржу. А цьогоріч спробували проекспериментувати ще й з кавуном та цукровою кукурудзою.

https://agronews.ua/news/ukrayinska-lohyna-pidkoryuye-yevropu/


3. Світова торгівля зерном зросте завдяки Україні

AgroPolit.com. -12.03.2024

Продовольча та сільськогосподарська організація ООН (ФАО) прогнозує, що світова торгівля зерновими зросте на 1,3% порівняно з попереднім роком завдяки покращенню прогнозів щодо експорту кукурудзи з України та більшому попиту з боку Китаю. В лютому світові ціни на продовольчі товари знизилися  сьомий місяць поспіль, оскільки зниження міжнародних котирувань на всі основні зернові з лишком компенсувало зростання цін на цукор і м’ясо. Ціни на зернові впадуть нижче, ніж у лютому 2023 року. Експортні ціни на кукурудзу впали найбільше на тлі очікувань великих урожаїв у Південній Америці та конкурентних цін, запропонованих Україною, тоді як міжнародні ціни на пшеницю в основному знизилися.

https://agropolit.com/news/27819-svitova-torgivlya-zernom-zroste-zavdyaki-ukrayini


4. Експорт харчових продуктів з України за перші місяці 2024 року знаходиться на першому місці

AgroPolit.com. -09.03.2024

За даними  Державної митної служби  України, перше місце в структурі загального експорту України за січень-лютий 2024 року займають продукти харчування, на третьому – мінеральні продукти. Протягом січня-лютого 2024 року в Україну імпортували товарів на суму $10 млрд, а експортували – на суму $6,8 млрд. Оподаткований імпорт склав $8,8 млрд, що становить 88% загальних обсягів імпортованих товарів. За вказаний період харчових товарів експортовано на суму $4,5 млрд, а мінеральних продуктів — на $587 млн.

https://agropolit.com/news/27801-eksport-harchovih-produktiv-z-ukrayini-za-pershi-misyatsi-2024-roku-znahoditsya-na-pershomu-mistsi


5. Закарпатський винороб розповів про складнощі виробництва плодово-ягідного вина

AgroPortal.ua.- 09.03.2024

Виноробня Hoban Wine має широкий асортимент плодово-ягідних вин. Серед  ексклюзиву — вина з кульбаби та ревеню, черешні та полуниці,  розповів власник виноробні Hoban Wine Роман Гобан. Він каже, що виготовляти більш нішеві вина завжди складно — ніколи не знаєш, чи воно вийде, чи сподобається людям. Так сталося з вином із шовковиці, яке просто «не зайшло».  «Про виноградні вина є багато інформації, а от, приміром, про кульбабове — майже немає. Тому тут усе на експериментах. Не раз виливав вино», — говорить виробник.

За його словами, складність і відмінність плодово-ягідного вина від виноградного в тому, що виноград відразу має більш-менш нормальний цукрово-кислотний баланс. У ягодах і плодах природний цукор доводиться замінювати на буряковий, а кислотність — регулювати за допомогою лимону.

Роман зазначив: «Плодово-ягідні потрібно більше підганяти під стандарти вина, щоб нормально проходило броніння. Якщо не буде нормальної кислотності та цукрів, тоді воно або просто не забродить, або зіпсується. Вишня, приміром, занадто кисла, тому її кислотність потрібно знизити і підняти цукор до певного рівня».

https://agroportal.ua/news/eksklyuzivy/zakarpatskiy-vinorob-rozpoviv-pro-skladnoshchi-virobnictva-plodovo-yagidnogo-vina


6. До розмінування українських земель долучиться штучний інтелект

AgroPortal.ua.- 09.03.2024 

Міністерство економіки та технологічна компанія Palantir, яка спеціалізується на аналітиці  Співпраця за такими напрямами: - оцифрування операцій гуманітарного розмінування, автоматизація процесів; - розширення цифрових можливостей для координації вивільнення та оцінки земель, визначення пріоритетів регіонів та управління ризиками в протимінній діяльності; - використання асистента на базі платформи штучного інтелекту Palantir (AIP) для прийняття рішень у протимінній діяльності.

Платформа працюватиме з великими базами даних, сформованих дотичними до виконання заходів протимінної діяльності структурами, починаючи від органів місцевого самоврядування, регіональної влади, міністерств та відомств і завершуючи операторами протимінної діяльності.  «Гуманітарне розмінування — нульовий етап відновлення України. Наразі потенційно забрудненими є 156 тис. км² землі, в зоні ризику перебуває понад 6 млн українців. Саме тому прискорення гуманітарного розмінування, зокрема завдяки співпраці з такими технологічними компаніями як Palantir, — це можливість зберегти життя людей та швидше розпочати відбудову України»,  — зазначила перший віцепрем’єр-міністр України — міністр економіки Юлія Свириденко. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/do-rozminuvannya-ukrajinskih-zemel-doluchitsya-shtuchniy-intelekt


7. В Україні випробують японську технологію, яка зменшує використання води на 40%

AgroPortal.ua.- 08.03.2024

Аграрії Херсонщини та Миколаївщини вперше в Україні застосують інноваційне рішення для збереження вологи у ґрунті та органічного живлення рослин. Таку безкоштовну можливість вони отримали завдяки донорам із Японії та проєкту «Згуртовані громади», говориться у повідомленні Програми USAID АГРО. Інновація полягає у внесенні сорбенту — органічного гідрогелевого продукту, що дозволяє зберегти вологу у ґрунті, а після використання розпадається на поживні речовини для удобрення. Це рішення нове для українських аграріїв, проте добре відоме в Японії, Індії та посушливих регіонах країн ЄС та США. 

За відгуками японських та європейських аграріїв, таке інноваційне рішення дозволяє збільшити врожайність у посушливих регіонах на 10-30%. Результати його застосування в Україні досліджуватимуть фахівці Інституту кліматично орієнтованого сільського господарства НАНУ, а також самі аграрії з Херсонщини та Миколаївщини.

https://agroportal.ua/news/rastenievodstvo/v-ukrajini-viprobuyut-yaponsku-tehnologiyu-yaka-zmenshuye-vikoristannya-vodi-na-40


8. Аграрії закликають реформувати Мінагрополітики в прогресивне “зелене міністерство” замість його об’єднання з Мінекономіки

AgroReview.- 14.03.2024

Пресслужба асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” повідомляє, що УКАБ поділяє занепокоєння українських аграріїв щодо можливого повторного об’єднання Міністерства аграрної політики і продовольства України із Міністерством економіки України, оскільки таке рішення поставить під сумнів спроможність приділення необхідної уваги агросектору, його відновленню та подальшому розвитку, та закликає посилювати інституційну незалежність та ефективність Мінагрополітики, що є більш аргументованим у світлі євроінтеграції та адаптації агросектору до нових норм. 

Профільне міністерство сьогодні генерує політику для сектора економіки, що у 2023 році забезпечив левову частку ВВП та приніс 61% всіх валютних надходжень від експорту товарів з України. І, враховуючи майбутній переговорний процес між Україною та ЄС, перед Мінагрополітики стоять комплексні задачі та виклики в частині імплементації європейського законодавства. Приєднання України до ЄС призведе до запровадження для українського аграрного сектору норм та правил Спільної аграрної політики ЄС (САП). Враховуючи це, Мінагрополітики доводиться все більше концентруватись на підготовчій роботі до приєднання до САП ЄС – необхідно створити не тільки реєстр агарних виробників, але і підготувати нормативно-правову базу для створення виплатної агенції.

Водночас, країнам, які перебувають на етапі підготовки вступу до ЄС необхідно розпочати підготовку програм відповідно до умов “Зеленої угоди”, зокрема стратегії “Від лану до столу”. 

Аграрна спільнота України підтримує питання реформування державних установ та з розумінням ставиться до кроків, що покращать функціонування державного сектору. Проте слід звернути увагу на досвід розвинутих європейських країн, де профільні аграрні міністерства наділені повноваженнями та виконують широкі функції пов’язані безпосередньо з аграрною політикою, безпечністю харчових продуктів, формуванням аграрної політики.

Враховуючи вищезазначене, УКАБ звертається до прем’єр-міністра України Дениса Шмигаля з проханням перегляду рішення щодо можливого реформування чи оптимізації шляхом об’єднання Міністерства аграрної політики та продовольства, з метою недопущення створення ризиків втрати державного органу, що формує надважливу державну аграрну політику. В УКАБ  підкреслюють: «Реформування міністерства для створення сучасного, прогресивного, професійного та ефективного – нового «Зеленого міністерства» за найкращими практиками європейських країн, яке буде формувати та реалізовувати державну політику як в сільському господарстві, так і в розвитку сільських територій, екології, безпечності та якості харчових продуктів”.

https://agroreview.com/content/agrariyi-zaklykayut-reformuvaty-minagropolityky-v-progresyvne-zelene-ministerstvo-zamist-jogo-obyednannya-z-minekonomiky/


9. В Україні працюють два підприємства, які виробляють етанол із цукрової сировини

AgroTimes.-08.03.2024

Директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член Комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський каже, що підприємства, які планують свій розвиток на середньострокову перспективу, мають розуміти, що на виключно на виробництві  цукру вони не зможуть бути конкурентними.  «В Україні працюють два підприємства, які виробляють етанол із цукрової сировини. Якщо раніше там виробляли одночасно і цукор, і етанол, в останні два сезони вони зосередились тільки на біопаливі», – зазначив фахівець. 

https://agrotimes.ua/agromarket/v-ukrayini-praczyuyut-dva-pidpryyemstva-yaki-vyroblyayut-etanol-iz-czukrovoyi-syrovyny/


10. Шоколадна криза у світі посилюється: ваші улюблені солодощі можуть значно подорожчати

META. -14.03.2024

Глобальна шоколадна криза призведе до зростання цін. За останній рік ціни на какао зросли більш ніж удвічі, досягнувши численних історичних максимумів. Великі африканські какао-фабрики в Кот-д'Івуарі та Гані зупинили або скоротили переробку через зростання цін на сировину. Ймовірно скоро ціни на шоколад в усьому світі злетять. Виробники шоколаду не можуть виробляти шоколад із сирого какао та покладаються на переробні підприємства. Проте переробні заводи заявляють, що вони не можуть дозволити купити собі какао-боби.

https://meta.ua/uk/news/world/137918-shokoladna-kriza-u-sviti-posilyuetsya-vashi-ulyubleni-solodoschi-mozhut-znachno-podorozhchati/


11. Держпідтримка аграріїв: в Раді озвучили повний перелік програм

УНІАН: Новини України.-06.03.2024

Цьогоріч в бюджеті країни закладено фінансування низки державних програм підтримки, якими зможуть скористатися аграрії. Наявні як видатки "споживання" - дотація на голову ВРХ/ ДРХ, на 1 га оброблюваних угідь. Так і видатки "розвитку" - на переробні підприємства, техніку та кредитування.

Зокрема, за Мінагрополітики: 1) 205,0 млн грн для підтримки сільгосптоваровиробників, з яких: - 200,0 млн грн для надання підтримки сільгосптоваровиробникам, які використовують меліоровані землі; - 5,0 млн грн  для компенсації сімейним фермерським господарствам сплаченого ЄСВ; 2) 80,0 млн грн для надання кредитів фермерським господарствам; 3) 796,0 млн грн (можливе збільшення на 1 851, 2 млн грн від Світового Банку) для підтримки фермерських господарств та інших виробників сільськогосподарської продукції. 

https://www.unian.ua/economics/agro/derzhpidtrimka-agrarijiv-v-radi-ozvuchili-povniy-perelik-program-12565335.html






bottom of page