top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 9 по 15 лютого 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 9 по 15 лютого 2024 року


Зміст         стор.


1. «Добродія Фудз» розпочала виробництво десертів YUMMOJI 1


2. Україна відправила перше у 2024 році судно з гуманітарною пшеницею 1


3. Хміль в Україні вироблятимуть за європейськими стандартами — аграрний

комітет підтримав ідею 2


4. Більше сої, менше кукурудзи: Мінагрополітики дало прогноз на весняну

посівну 2


5. Українська соняшникова олія витісняє російську з ринку Туреччини 2


6. Україна отримала право експорту кормових жирів та борошна до Ізраїлю 3


7. Мінагрополітики та Фонд часткового гарантування кредитів у сільському 

господарстві підписали меморандум 3


8. В УКАБ розповіли, як виробникам яловичини простіше адаптуватися 

до євро стандартів 3


9. Українські експортери яловичини борються за ринки в умовах обмеженого 

Попиту 3


10. Ринок ЄС є ключовим для курятини і яєць з України, але Україна займає 

на ньому менше 2% 4


                               --------------------------------------------------------------------

1.  «Добродія Фудз» розпочала виробництво десертів YUMMOJIAgravery.-10.02.2024

Один із найбільших вітчизняних виробників вівсяних пластівців та продукції на зерновій основі під ТМ "Добродія", San Grano, WOWOATS запустив виробництво нової категорії готових до споживання продуктів – десерти YUMMOJI.  Вся продукція виробляється на основі натуральних зернових інгредієнтів. До десертів Cherry pillows - хрусткі подушечки з вишневою начинкою вагою 400 г - додалися ще два оригінальних смаки вагою 30 г – кульки зернові з какао та банановою начинкою та кульки зернові з начинкою какао. 

https://agravery.com/uk/posts/show/dobrodia-fudz-rozpocala-virobnictvo-desertiv-yummoji


2. Україна відправила перше у 2024 році судно з гуманітарною пшеницеюAgravery.-09.02.2024

Перше судно в цьому році з гуманітарною пшеницею, у межах програми GrainFromUkraine, відправилося українським «зерновим коридором» у Чорному морі з 25 тис. тонн української гуманітарної пшениці для Нігерії. «Український коридор сьогодні - основний шлях для доступу продукції українських аграріїв на світові ринки. Це є значущим не лише для економічного відновлення України, а й для підтримки продовольчої безпеки світу. За пів року з портів Великої Одеси експортовано понад 15 млн тонн українських зернових вантажів. І ми відновлюємо постачання гуманітарної пшениці в межах програми Grain From Ukraine для країн, які опинились на межі голоду», - зазначив віцепрем’єр-міністр з відновлення України Олександр Кубраков. У перший рік до програми приєдналися 34 країни та міжнародні організації. 170 тис. тонн гуманітарної пшениці було відправлено до Ефіопії, Ємену, Сомалі, Кенії, Афганістану. 

https://agravery.com/uk/posts/show/ukraina-vidpravila-perse-u-2024-roci-sudno-z-gumanitarnou-pseniceu


3. Хміль в Україні вироблятимуть за європейськими стандартами — аграрний комітет підтримав ідею

AgroPolit.com. – 09.02.2024

Повна назва доопрацьованог проєкту закону про хміль «Про хміль та хмелепродукти». Законопроєкт вводить європейські стандарти для виробництва, вирощування, сертифікації, маркування та переробки хмелю і хмелепродуктів в Україні, Положення якого визначають зокрема: - загальні вимоги до сертифікації хмелю та хмелепродуктів; - вимоги до сертифікаційних центрів та порядок їх включення до Реєстру сертифікаційних центрів; - порядок здійснення контролю за діяльністю сертифікаційних центрів; - особливості маркування; - зміст сертифікатів хмелю та хмелепроудктів; -  особливості підготовки, переробки та змішування хмелю; - вимоги до ввезення хмелю та хмелепродуктів та ін. Законопроект передбачає зміни у законі «Про інформацію для споживачів щодо харчових продуктів» з розширенням найменувань харчових продуктів, а їхніх позначень.

https://agropolit.com/news/27594-hmil-v-ukrayini-viroblyatimut-za-yevropeyskimi-standartami--agrarniy-komitet-pidtrimav-ideyu


4. Більше сої, менше кукурудзи: Мінагрополітики дало прогноз на весняну посівну

AgroPortal.ua.- 13.02.2024

В 2024 році аграрії України  планують збільшити площі під соєю та цукровим буряком і зменшити — під кукурудзою, повідомило Міністерство аграрної політики та продовольства України. У міністерстві зазначають:  «Зокрема, 70% опитаних зазначили, що планують  збільшення посівної площі під сою. Загалом на 21% порівняно з 2023 роком». Пріоритетними залишаються зернобобові, посівні площі під якими збільшаться на 11%, та ярий ячмінь — на 7%. Посіви ярої пшениці зростуть на 2%. Крім того, аграрії зацікавлені у вирощуванні ярого ріпаку. Загалом посівні площі під цю культуру збільшаться на 24%.  Щодо цукрового буряку — 60% тих, хто сіяв культуру минулого сезону, збираються несуттєво розширювати площі — в цілому по Україні на 17%, При цьому посівні площі під кукурудзу зменшаться на 9%. Також потенційно можуть зазнати скорочення площі під соняшником. Але більшість аграріїв ще не прийняли кінцеве рішення щодо площ посіву цієї культури.

https://agroportal.ua/news/rastenievodstvo/bilshe-soji-menshe-kukurudzi-minagropolitiki-dalo-prognoz-na-vesnyanu-posivnu


5. Українська соняшникова олія витісняє російську з ринку Туреччини

AgroPortal.ua.- 10.02.2024

За підсумками минулого року, Туреччина, яка,  скоротила закупівлю соняшникової олії з росії приблизно на третину, залишається головним покупцем соняшнику та соняшникової олії у Чорноморському регіоні,  розповів виконавчий директор Масложирового союзу рф Михайло Мальцев. Він зазначив, що для покриття внутрішніх потреб Туреччині необхідно приблизно 1,4 млн т соняшникової олії на рік, крім того, приблизно такі ж обсяги продукту йдуть із країни на експорт.  Минулого року Україна стала активніше захищати сектор переробки, постачаючи за кордон менше соняшнику. У Туреччині ж урожай цієї культури скоротився через землетруси та несприятливі погодні умови. «До того ж Туреччина переключилася на вивезення олії з України, яка демпінгувала на ринку до кінця 2023 року, — пояснив Мальцев. — Але все одно Туреччина залишається на третьому місці за обсягами імпорту олійно-жирової продукції з росії», - зазначає Мальцев.

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajinska-sonyashnikova-oliya-vitisnyaye-rosiysku-z-rinku-turechchini


6. Україна отримала право експорту кормових жирів та борошна до Ізраїлю

Вizagro.-15.02.2024

Про це повідомила Держпродспоживслужба України. Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що МЗС України спільно з Держпродспоживслужбою продовжують відкривати двері для української продукції у світі. “В рамках нашої платформи Nazovni з січня 2023 р. до лютого 2024 р. ми опрацювали 84 заявки експортерів на вихід на ізраїльський ринок, отже він є цікавим для бізнесу. Ми продовжимо відкривати нові двері для українських товарів у цій та інших країнах”, – зазначив він.

https://bizagro.com.ua/ukrayina-otrimala-pravo-eksportu-kormovih-zhiriv-ta-boroshna-do-izrayilyu/


7. Мінагрополітики та Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві підписали меморандум

Вizagro.-15.02.2024

Пресслужба Міністерства  аграрної політики та продовольства України повідомляє, що Мінагро та Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві уклали Меморандум про співпрацю. Документ спрямований на поліпшення умов доступу Фонду до Державного аграрного реєстру, як до консолідованої інформаційної платформи для всіх учасників аграрного сектору.

Головною метою меморандуму є створення ефективного механізму взаємодії між Фондом та Державним аграрним реєстром для забезпечення прозорості та оперативності в управлінні фінансовими ризиками у сільському господарстві.

https://bizagro.com.ua/minagropolitiki-ta-fond-chastkovogo-garantuvannya-kreditiv-u-silskomu-gospodarstvi-pidpisali-memorandu


8. В УКАБ розповіли, як виробникам яловичини простіше адаптуватися до євростандартів

Вizagro.- 10.02.2024

Максим Гопка, аналітик УКАБ, заявив, що виробникам яловичини, щоб простіше пристосуватися до європейських стандартів, варто взяти до уваги кілька аспектів. Це дозволить покращити якість і ефективність виробництва м’яса ВРХ в Україні і забезпечить стійкий розвиток галузі, зміцнюючи позиції на внутрішньому й міжнародному ринках. Ці напрямки: 1. Вдосконалення генетики й вирощування худоби;  2. Використання сучасних технологій; 3. Забезпечення якості та безпечності продукції;    4. Експортні можливості; 5. Сталий розвиток і соціальна відповідальність.

https://bizagro.com.ua/v-ukab-rozpovili-yak-virobnikam-yalovichini-prostishe-adaptuvatisya-do-yevrostandartiv/


9. Українські експортери яловичини борються за ринки в умовах обмеженого попиту

GrowHow.in.ua.-13.02.2024

У січні Україна скоротила обсяги експорту ВРХ живою вагою і яловичини. Це відбулося в умовах послаблення глобального попиту на яловичину. 

За даними Держстату, в січні 2024 р. Україна експортувала 568,55 тонни ВРХ живою вагою,що на 166% менше порівняно до грудня 2023 р. Всі поставки були спрямовані до Лівану. Порівняно з першим місяцем минулого року, експорт ВРХ зменшився на 227% в натуральних обсягах і на 306% в грошовому еквіваленті. Також у січні Україна різко скоротила обсяги експорту охолодженої яловичини — до 823 кг, що на 32,97 тонни менше, аніж у грудні. М’ясо постачалося в Молдову, Сент-Кітс і Невіс і Туреччину. Порівняно до січня минулого року, натуральні обсяги експорту охолодженої яловичини скоротилися на 294%, а виторг за поставлений товар зменшився на 120%.

https://www.growhow.in.ua/ukrainski-eksportery-ialovychyny-boriutsia-za-rynky-v-umovakh-obmezhenoho-popytu/


10. Ринок ЄС є ключовим для курятини і яєць з України, але Україна займає на ньому менше 2%

Дело.-14.02.2024

Виконавчий директор спілки "Союз птахівників України" (СПУ) Сергій Карпенко  зазначає, м'ясо птиці, це переважно курятина і яйця з України складають лише невелику частку від загального європейського споживання —  частка української продукції м’яса птиці в ЄС не перевищує 1,6%, а яєць — 0,8%. Фактично, український виробник не впливає на європейський ринок, 

При цьому ЄС виступає головним ринком для збуту цілої низки різних агропродовольчих продуктів з України.В минулому році частка поставленої в Євросоюз курятини в загальному її експорті з України склала 41%, яєць - 66%, яєчних продуктів - 91%. Європейський ринок залишається визначальним для формування доходів українського АПК, він характеризується меншими ризиками і доступнішою логістикою в порівнянні з країнами Азії та Африки. Однак, європейський АПК турбує конкуренція з боку української сільгосппродукції, це стосується як динаміки росту імпорту, так і порівняно невисоких цін на українські товари. Місцеві виробники висловлюють невдоволення ростом пропозиції з боку української агропродукції.

https://delo.ua/agro/rinok-jes-je-klyucovim-dlya-kuryatini-i-yajec-z-ukrayini-ale-ukrayina-zaimaje-na-nyomu-mense-2-429112/


bottom of page