top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 9 по 15 червня 2023 року

1. Дорога європейська свинина не користується попитом в Україні

AgroNews.ua. -10.06.2023

У повідомленні асоціації «Свинарі України» говориться, що протягом травня 2023 року імпорт свинини залишився на низькому рівні. Сукупні надходження свіжого, охолодженого та мороженого м’яса свиней (УКТ ЗЕД 0203) склали 603,5 т на $1,7 млн у валютному вираженні. Це трохи більше, ніж місяцем раніше, проте значно слабше за звичну імпортну активність у попередні роки. В асоціації зазначили: «Так, лише минулого травня, стимульований податковими пільгами, обсяг імпорту свинини був у 10 разів більшим. А сукупний обсяг завезеної свинини за п’ять місяців більш ніж уп’ятеро поступається показнику аналогічного періоду 2022 року та у 2,5 раза менший порівняно з позаминулим роком: 4,2 тис. т проти 22,4 тис. т і 10,3 тис. т відповідно».

https://agronews.ua/news/doroga-yevropejska-svynyna-ne-korystuyetsya-popytom-v-ukrayini/

 

2. Виробництво сиру рекордно зростає

AgroNews.ua. -09.06.2023

«Виробництво сиру поточного року зростає скоріше, ніж реальний попит. Переробники намагаються  уникати виробництва біржових товарів і направляють сировину на випуск сиру, де ще є позитивна рентабельність», —повідомляють аналітики «Інфагро». Сировари не знижують базові ціни, сподіваючись на їх зміцнення. Але вже є випадки зниження базових цін виробниками, які таким чином покращують свої позиції в конкуренції з провідними гравцями. «У червні випуск і сиру, і сирного продукту буде залишатися приблизно на рівні травня або несуттєво скоротиться», — прогнозують експерти.

https://agronews.ua/news/vyrobnycztvo-syru-rekordno-zrostaye/

 

3. Зернова угода працює на 20%

AgroPolit.com. – 10.06.2023

За словами  заступника  міністра інфраструктури України Юрія Васькова, зернова угода зараз працює на 20% від своєї пропускної спроможності, а через позицію російської сторони з кожним днем стан справ погіршується. Представників Туреччини та ООН поінформували, продовжуються переговори. Васьков підкреслив, що немає  підтвердження покращання ситуації з зерновою угодою.  «У нас із 1 травня до сьогоднішнього дня інспекцію на вхід пройшли всього 43 судна. Відповідно в середньому з 1 травня Російська Федерація пропускає на інспекції трохи більше одного судна на добу. В очікуванні зараз 54 судна, деякі з них очікують інспекції понад три місяці. Порт Південний не працює повністю. Якщо говорити в цифрах, то ініціатива вже зараз працює менш ніж на 20% своєї нормальної пропускної здатності» – зазначив Юрій Васьков.

https://agropolit.com/news/25835-zernova-ugoda-pratsyuye-na-20

 

4. Ринок переробки буде рухатися в бік біоенергетики

AgroPortal.ua.- 11.06.2023

Це пов’язано зі світовими тенденціями зменшення карбонового сліду, висловлює  думку власник і генеральний директор Interprojekt Gmbh Іван Кунь під час Grain Storage Forum ELEVATOR 2023. Він  зазначив: «Я цим напрямом займаюсь з 2006 року і до цього часу бачив дуже мало успішних проєктів, а це означає лише одне — не створені умови та правила гри на ринку. Маючи таке аграрне лобі, можна відкрити ці можливості. Адже агробізнес зараз може забезпечити не тільки харчову безпеку України, а й енергетичну».  Іван Кунь  додав, що значним трендом у переробці є біорозкладне паковання, яке робиться з крохмалю та заміняє пластик. За цим — майбутнє. 

https://agroportal.ua/news/ukraina/rinok-pererobki-bude-ruhatisya-v-bik-bioenergetiki

 

5. Декомунізація пива: в Україні більше не виготовлятимуть “Жигулівське”

Вizagro.-11.06.2023

Повідомляється, що Бердичівський пивзавод більше не буде випускати пиво “Жигулівське”, не хоче виробляти пиво, назва якого пов’язана з радянсько-російським минулим. “Ми знаємо, зникнення чого ви бажаєте найбільше, але поки зникне тільки Бердичівське Жигулівське. Назві з радянсько-російським минулим не місце на полицях наших магазинів. Так, ми повинні були зробити це вже давно, але через багато технічних нюансів, робимо лише зараз”, – йдеться у повідомленні. Але про нову назву сорту пивзавод обіцяє повідомити згодом. Пиво, що настільки прийшлося до смаку всім у СРСР та продовжили виробляти у пострадянську епоху, насправді прийшло до нас з Австрії, його засновник Альфред фон Вакано, орендувавши землю в Самарі під будівництво заводу ще у 1880 році терміном на 99 років. Назвав він свій напій  “Віденським”. Пиво сподобалося громадянам у всіх куточках країни, і темпи виробництва швидко зростали. У 1918 році завод націоналізували більшовики, і родині Вакано довелося брати свій колишній завод в оренду у влади. У 1923 році виробництво відновилося, рецепт затвердили ГОСТом, а назву змінили з “буржуазійного” віденського на патріотичне “Жигулівське”.

https://bizagro.com.ua/dekomunizatsiya-piva-v-ukrayini-bilshe-ne-vigotovlyatimut-zhigulivske/

 

6. Канада продовжила безмитний імпорт українських товарів

Дело.-09.06.2023

Канада продовжить дію Указу про ремісію українських товарів до 9 червня 2024 року. Це забезпечить продовження безмитного імпорту українських товарів до Канади, допоможе підтримати економіку України.

Тимчасове звільнення від сплати мита Канадою для українських товарів є одним із пакетів звільнень від мит ​​у G7 та світі. Продовження безмитного режиму для українського імпорту ґрунтується на угоді про вільну торгівлю між Україною та Канадою (CUFTA) та її модернізації, оголошеній у квітні цього року. Йдеться про  рибу та морепродукти, соняшникову олію та мінерали, 99,9% промислових товарів, та 99,9% сільськогосподарської продукції.

https://delo.ua/economy/kanada-prodovzila-bezmitnii-import-ukrayinskix-tovariv-419019/

 

bottom of page