top of page

Майстриня з Дніпра виготовляє конфітюри з квітів та дикоросів

10 бер. 2024 р.

Фермерка з Дніпра Катерина Єременко вже п’ять років розвиває власну справу з виготовлення авторських соусів та конфітюрів. У вересні та жовтні Катерина взяла участь у Local Farmer Fest, які організував Проєкт USAID “Економічна підтримка України” для підтримки локальних фермерів та популяризації їх продуктів.
Чим дивувала відвідувачів і які смаки майстриня створює з дикоросів, читайте далі.

Виготовляти екстравагантні джеми, соуси та конфітюри Катерина почала з 2018 року. Її бренд – “SmaQus”, під ним продає свої смаколики через інтернет та на фестивалях. До складу смаколиків, окрім звичних фруктів та ягід, входять різноманітні квіти і дикороси, які жінка збирає на Дніпропетровщині. До початку повномасштабного вторгнення ще їздила до сусідніх областей, зараз їздить менше – через наслідки обстрілів та подекуди заміновані поля і ліси. Також купує у фермерів локальну сировину для свого виробництва. 


На приготування певних видів продукції йде від тижня до місяця. Окрім цього, Катерина готує повністю або майже без цукру і спеціально розробляє продукти для людей, схильних до алергії чи інших особливих потреб у харчуванні.

“Мій особистий фаворит – конфітюр з черешні, білого топінамбуру, квітів рожевої півонії, цитрусів та сиропу квітів бузини. Він має легкий заспокійливий ефект, я кажу, що ним краще смакувати ввечері з чаєм”, – ділиться Катерина.

Рецептури постійно оновлються, майстриня каже, що як кутюр’є високої моди не шиє одну сукню двічі, так і вона не варить одне й те саме багато разів. А назви продуктів завжди промовисті, вони передають атмосферу та образ, який закладений у приправі чи конфітюрі, кожен з яких має власну історію.


“Я називаю себе гастродизайнеркою і роблю за один раз максимум 50 баночок конфітюру по 100-200 мілілітрів. Більше не повторюю цей рецепт, тобто готую колекції. Зараз моя колекція присвячена творам Джона Толкіна, потім працюватиму над японською та шотландською колекціями. Зазвичай я створюю образи якогось героя, книги, події у вигляді свого продукту. Наприклад, я можу створити  портрет людини у вигляді варення. Як художник малює фарбами, так я малюю фруктами, горіхами, спеціями. Можу зробити портрет на замовлення, але для цього я беру у людини детальне інтерв’ю, дізнаюся про її характер, уподобання, звички,” – говорить Катерина.


 На фестивалі у Львові та Івано-Франківську відвідувачі оцінили соуси та конфітюри Катерини. Багатьом покупцям вона розповідала і про складові соусів, і про культуру їх споживання.


“Свою аудиторію треба виховувати, це потребує значних зусиль, але воно того варте. Тому я не втомлююся розповідати людям нове – і про культуру споживання сирів із джемами, і про те, як підібрати різні соуси до страв. На фестивалі часто приходить вже підготовлена, обізнана публіка, яка знається на сирах та інших смаколиках, але часто є нові люди, з ними мені теж дуже цікаво говорити, розповідати про свої авторські конфітюри. Адже це вже не бабусине варення, я роблю фактично інноваційний продукт нової ери”, – говорить майстриня.


Зараз вона розглядає можливість переїзду на Львівщину, адже вважає, що там найкращі програми з релокації та підтримки малих виробників.

Два фестивалі у Львові та Івано-Франківську зібрали понад 50 тисяч людей, на кожному з них понад 100 фермерів з різних куточків України продавали свої продукти, популяризували крафтове виробництво налагоджували нові партнерства.

https://era-ukraine.org.ua/maystrynia-z-dnipra-vyhotovliaie-konfitiury-z-kvitiv-ta-dykorosiv/


bottom of page