top of page

Як смакують українці, або чому українські страви у десятці найсмачніших у світі?

22 квіт. 2023 р.

Українська кухня – одна з найстародавніших, найоригінальніших і найбагатших
традиціями у світі. Так, за рейтингом туристичного блогу «Yonderbound», українська
кухня увійшла в десятку найсмачніших кухонь світу та в трійку найсмачніших кухонь
Європи.

Не салом єдиним…

Відомо, що один з головних продуктів національної кухні – сало. Його споживають

сирим, соленим, копченим, смаженим і навіть в шоколаді, з хлібом, часником, цибулею,

зеленю... Та є ще безліч відомих у світі смачних і поживних українських страв.

Приміром, в Україні існує більше сотні способів приготування хліба, десятки способів

приготування вареників, налисників, голубців та борщу, печені, різноманітні способи

приготування каш, галушок, пампушок, пиріжків, дерунів, холодцю, м’ясних битків,

ковбас та рульок, бограчу, узвару, квасу, колотуші, киселю, компоту, трав’яних чаїв,

медовухи, горілки й настоянок… Особливу славу принесли нашій країні «Котлети по-

київськи».

Славнозвісний український борщ входить до списку найсмачніших страв світу

ЮНЕСКО навіть внесла цю страву до переліку нематеріальної культурної спадщини, що

потребує охорони. За твердженнями істориків, у 2005 році традиційному українському

борщу виповнилося 300 років!

В Україні розрізняють три різновиди цієї страви: червоний, зелений чи холодний. Та в

кожному регіоні його готують за своїми традиціями й особливостями. І якщо в нашій

країні до 10 мільйонів сімей, а в кожної сім’ї свої сімейні традиції й рецепти, то приблизно

ж стільки існує і варіацій українського борщу. Наприклад, на Галичині, окрім основних

інгредієнтів, до страви додають буряковий квас, гриби, чорнослив, на Прикарпатті – білий

буряк, на Тернопільщині – навіть оселедець і зелені вишні, на Полтавщині його готують

на гусячому бульйоні, у «Борщ по-харківськи» додають пиво; пісний борщ готують без

м’яса, зате на рибних консервах та з грибами, в деяких регіонах замість буряка

підкислюють лісовими ягодами, як-то журавлина, додають в’ялені груші.

Українську галушку називають королевою української кухні

Галушки додають у суп і подають, як окрему страву. Найбільше різновидів галушок

нараховується на Полтавщині. Туристи їдуть у цей регіон, де проводять навіть фестивалі

галушок. Їх подають із шкварками, сметаною, смаженою цибулею, грибами, куркою,

вершковим маслом та часником. Готують не лише на основі борошна, а й з картоплі, сиру

та яєць…

Одна з найвідоміших у світі страв – Львівський сирник

Вражає і різноманітність десертних страв української кухні: штруделі, пироги, пляцки,

налисники, млинці… Одна з найвідоміших у світі страв Галичини – «Львівський сирник».

І хоч нині існує майже 30 рецептів приготування львівського сирника, майже кожен, хто

приїздить до Львова, прагне скуштувати цей смаколик саме за рецептом приготування

львівських господинь та кав’ярень. У його складі перетертий сир, яйця, варена картопля

або манка, цукор і масло, родзинки або в’ялені вишні. Зверху сирник зазвичай политий

шоколадною глазур’ю.

Ресторатори не лише відроджують українські страви, а й продовжують урізноманітнювати

та вдосконалювати, прославляючи їх у світі

Приміром, звичайний і такий корисний гарбуз вміють приготувати і подати так, що за

смаком його не відрізнити від страв із м’яса. Одна з оригінальних сучасних страв

українських рестораторів – Український борщ у хлібі.

Сучасні українські заклади громадського харчування дивують відвідувачів «Кожушанкою

на тостах» (звичний нам оселедець під шубою, поданий на тостах), різновидами канапе із

салом, різновидами настоянок та горілки з різних регіонів України, варениками на пару з

різноманітними начинками, карпаччо з сала, паштетом з печінки фазана й цесарки,

українським камамбером…



u-


bottom of page