19 січ. 2023 р.
Попри воєнний час переселенці-ресторатори, які евакуювалися у безпечніші регіони України, відкривають нові заклади та розвивають бізнес. Вони користуються популярністю серед місцевих та стають осередком, де спілкуються і проводять час евакуйовані.
Редакція Евакуація.City підготувала коротку добірку закладів, які відкрили переселенці, щоб почати все спочатку. Нижче їх історії.
Київ
Кав’ярня Незалежність – заклад, який відкрили херсонці. Вони два місяці прожили в окупації. Тут можна пригоститися кавою і випічкою. У кав'ярні тільки один "комунальний" стіл на вісім людей для того, щоб розмовляти про все на світі. Тут також можна придбати зерна різних сортів кави від українських виробників.
Кафе ХА біля "Палацу спорту" відкрила родина, яка втратила бізнес й домівку у Харкові. Тут можна замовити квадратну піцу або її половинку, окрошку, пиво та сидр, лимонад, каву та колу.
Піцерію Ria pizza відкрили переселенці з Краматорська. Його власник – Дмитро Ігнатенко, який працює в сфері громадського харчування 13 років. Заклад чекає гостей на Бульварі Дружби народів. У меню – 13 видів піци, пасти, роли, десерти. Працює доставка.
Львів
Кав’ярню Кіт відкрили евакуйовані з Бородянки Іван та Сергій. Заклад назвали на честь Сергієвого кота. Тут пригощають кавою, галетами та пирогами за власним рецептом.
Ресторан азіатської кухні panАzia переїхав з Харкова. Тут відвідувачів годуватимуть супом Том-Ям, боулами з морепродуктів. Власники ресторану Bluefin – Дар'я та Станіслав Дмитрієви. Вони приїхали у Львів з Маріуполя. Ресторан готує японську кухню. Пропонує скуштувати суші-сети, роли, удони за демократичними цінами.
Чернівці
Сімейний ресторан Ультра Бабуся відкрили переселенці зі Слов'янська. Чотири місяці спали на підлозі у дитячому садочку та мріяли лише про одне – відновити свою справу, без якої не уявляють життя. У меню – домашня кухня та авторська випічка.
Ресторан громадського харчування Каша маслом у Чернівці релокували харків'яни. Концепція закладу – нагодувати буковинців і гостей міста здоровою їжею. Для цього навіть роблять авторський бургер: печуть свою булочку і готують котлету. Колектив закладу більш ніж на 80% – переселенці.
Кав’ярня First.Che.Cafe – заклад в центрі Чернівців, його відкрив переселенець Роман Заможний. Чоловік родом з Донецька. У новому місті він створює бізнес втретє. Тут можна попити кави і скуштувати солодощі.
Івано-Франківськ
Кав‘ярня Рrostir.coffee працює неподалік міського озера в Івано-Франківську. Його власники, переселенці з Херсона. Заклад має мінімалістичний інтерʼєр, незвичне меню з напоями із "херсонської кави". Він полюбився не тільки франківцям, а й став місцем зустрічі для переселенців
Луцьк
Кав'ярня Kashka – заклад, який відкрили переселенці з Маріуполя. На сніданок пропонують скуштувати на вибір страву із чотирьох боулів – з лососем, кус-кусом, індичкою і суперовочевий. На обід тут подають кашки.
Родина Михайлових з Донеччини відкриє в жовтні у Луцьку заклад на честь Бориса Джонсона.
Тернопіль
Кафе Південь.ua 2022 відкрили херсонці Семен Батаков та Артем Сафонов. Лого з кавунчиком, локальні напої, фото з мирного життя Херсонщини – цим наповнили власний заклад. Тут частують смачною кавою та випічкою, а також розповідають історії евакуації.
Вінниця
Кондитерська Perfetto працює на вулиці Соборній, її відкрило подружжя Воскобойник з Херсона. Підприємиця Анна Воскобойник – авторка фірмового торта "Херсон". Також у закладі є морозиво. Натуральну продукцію для своїх виробів закуповують у вінницьких фермерів.