19 січ. 2023 р.
Шоколад давно став невід'ємною частиною життя. Нікому не потрібно доводити, що якісний чорний шоколад покращує настрій й прискорює розумові процеси. Секрети шоколаду, пов'язані з його історією й користю відкриваються світу поступово.
1.Шоколад був валютою за часів майя
Згідно з даними журналу Смітсонівського інституту, какао-боби, з яких роблять шоколад, використовувалися як оплата за часів майя та ацтеків. Дослідження показують, що ці боби підробляли, виліплюючи їх з глини.
2.Шоколад був аналогом грошей у військових
За даними компанії Mars, деякі військові в 18 сторіччі отримували шоколад як платню за службу.
3.Люди готові розповісти особисту інформацію за шоколадку
Компанія BBC провела експеримент – відвідувачам виставки запропонували розповісти про себе конфіденційну інформацію: дату народження, дівоче прізвище матері та інші дані, яких було б достатньо для злому в соціальних мережах. Натомість запропонували шоколадку. 79% учасників експерименту погодилися розповісти про себе.
4.Шоколад корисніше поцілунків
Вчені виявили, що шоколад краще стимулює мозок і допомагає виробляти більше ендорфінів, ніж це роблять поцілунки, пишуть ВВС.
5.Какао допомагає швидше відновитися після тренувань
Це з’ясували вчені з американського Департаменту харчування і наук про здоров’я. Какао швидше допомагає відновитися після занять спортом за рахунок високого вмісту білка і вуглеводів в напоях.
6.У темному шоколаді багато антиоксидантів
Темний шоколад корисний для здоров’я серця. Він знижує артеріальний тиск через високу кількість антиоксидантів. Щоденне вживання 100 г шоколаду значно знижує ризик серцевих захворювань.
7.У кожній шоколадці в середньому 50 мг кофеїну
Про це говорять дані калькулятора кофеїну від Кока-Коли. 50 мг кофеїну міститься і в одній чашці еспресо.
8.Слово «шоколад» походить від ацтекського слова «чоколатль»
«Чоколатль» перекладається як «гірка вода». В ті часи не було цукру, тому смак у шоколаду був в давнину зовсім іншим.
9.Наукова назва дерева, на якому ростуть какао-боби – «Їжа богів»
Вчений Карл Лінней був прихильником шоколаду, тому в 1753 році назвали дерево з какао «Їжа богів».
10.Какао було винайдено на Ямайці на початку 1700-х років
Напій какао вперше зробив ірландський ботанік Ханс Слоан на Ямайці. Місцеві жителі дали йому какао-боби. Він змішав їх з молоком, щоб втамувати спрагу. Так і вийшло какао.
11.Насправді є чотири види шоколаду
Деякі люди думають, що існує тільки темний, молочний та білий шоколад. Але є ще і білявий шоколад, який був створений випадково. У білявому шоколаді 32% какао. На смак він трохи маслянистий.
12.Білий шоколад зовсім не шоколад
Білий шоколад містить масло какао, але в ньому немає какао-порошку. Це масло не дуже смачне, тому в нього додають молочний жир, ваніль і цукор.
13.Шоколад має більше 600 ароматів
Шоколад містить більше 600 ароматичних з’єднань, підрахували в Американському хімічному суспільстві. Наприклад, в червоному вині їх тільки близько 200.
14.На виробництво 10 шоколадних батончиків потрібний річний врожай бобів одного дерева
Так, бобів з одного дерева вистачить тільки на 10 шоколадок.
15.Печиво з шоколадом було винайдено випадково
Американка Рут Грейвс Уейкфілд приготувала печиво випадково в 1930-их роках. Вона хотіла нагодувати випічкою гостей готелю Toll House Inn. Замість масла вона додала шоколад. Так і вийшли популярні ласощі.
16.Винахідник шоколадного печива продав рецепт за довічне отримання шоколаду
Пізніше Рут Вейкфілд продала рецепт шоколадного печива компанії Nestle в обмін на довічний запас шоколаду.
17.Шоколадний батончик винайдений в 1847 році
Його створив Джосеф Фрай разом з сином. Перший батончик складався з какао-масла, какао-порошку і цукру.
18.Оборот шоколадної промисловості – більше 75 млрд доларів
Це одне з найуспішніших виробництв у світі. Щороку виготовлення і продаж шоколаду приносять 75 млрд доларів.
19.Найдорожча шоколадка в світі була продана за 687 доларів
Це був шоколадний батончик Кедбері. Його унікальність в тому, що він в 1901 році побував разом з Робертом Скоттом у першій американській експедиції в Антарктиду. На момент продажу шоколадці було 100 років.
20.Більше половини шоколаду з’їдають в Європі
Про це говорять дані журналу Форбс. Найбільшими країнами-споживачами є Швейцарія, Німеччина та Ірландія.
21.Найбільше шоколаду продається в аеропорту Брюсселя
Ні багато ні мало, 800 тонн шоколаду в рік!
22.Бенджамін Франклін продавав шоколад в друкарні
Один з батьків-засновників США продавав шоколад разом з канцелярським приладдям і Бібліями в своєму друкарському магазині. Було це в 1739 році.
23.Відомі цукерки назвали «поцілунками» через звук машин
«Поцілунки» від Hershey’s назвали так через те, що машина, яка штампує цукерки, видає звук, схожий на поцілунок.
24.Шоколад Milky Way названий не на честь Чумацького Шляху
Виробники відомого шоколаду на своїй сторінці в Фейсбук закликають не пов’язувати назву їх батончика з Чумацьким Шляхом. Шоколад названий на честь молочного коктейлю, який має схожий смак.
25.А батончик Snickers назвали на честь коня
Сім’я Марс, яка заснувала однойменну компанію, назвала свій шоколадний батончик Snickers в честь свого улюбленого коня, який носив це ім’я.
26.Компанія Nestle спочатку продавала молоко
Nestle – один з найбільших виробників шоколаду в світі. Вони були засновані в 1800-их роках в Швейцарії і починали з продажу молока. Тільки потім зайнялися шоколадом.
27.Цукерки M & M’s були в космосі більше 130 разів
Шоколадні драже – улюблені ласощі американських астронавтів під час їх космічних експедицій.
28.Фільм «Віллі Вонка і шоколадна фабрика» був профінансований виробником цукерок
Фільм був створений в 1971 році (не плутайте його з «Чарлі і шоколадна фабрика»). Його фінансував виробник шоколаду, щоб просувати новий баточнік «Вонка».
29.Запах шоколаду в магазинах збільшує продажі
Згідно з даними Журналу психології навколишнього середовища, аромат шоколаду збільшує продажі в магазинах.
http://web.kpi.kharkov.ua/food/uk/2021/01/22/29-faktiv-pro-shokolad-yakih-vi-ne-znali-pro-shokolad/