top of page

Кучер Л.Ю. Економічні засади управління інноваційними проєктами підприємств
аграрного сектора: теорія і практика

Кучер Л.Ю. Економічні засади управління інноваційними проєктами підприємств аграрного сектора: теорія і практика: монографія/Л.Ю.Кучер; Харківський. нац. 

ун-т ім. В.В. Докучаєва.-Харків:ФОП «Бровін О.В.», 2021.- 640 с.


Фонд бібліотеки поповнився новим виданням Харківського національного аграрного університету. Це монографія, в якій висвітлені теоретичні, методологічні, прикладні концепції економічних засад управління інноваційними проєктами аграрних підприємств. 

Автором було опрацьовано понад 900 літературних джерел, серед них видання міжнародних організацій, нормативно-правові акти України, наукові публікації вітчизняних та зарубіжних науковців, офіційна статистична інформація, розпорядчі документи Міністерства аграрної політики та продовольства України, результати власних досліджень. 

В монографії розглянуто сучасну парадигму управління економічними інноваціями, розроблено проєкт концепції розвитку управління інноваційними проєктами в аграрному секторі економіки. Розвинуто методологічні засади оцінювання  ефективності управління інноваційними проєктами. Висвітлено сучасну світову та вітчизняну практику розроблення бізнес-плану як невід’ємної частини економічного розвитку  підприємства. 

Монографія складається з п’яти  розділів.


В першому розділі «Теоретичні засади управління інноваційними проєктами аграрних підприємств» розкрито термінологічне підгрунтя розвитку теорії управління інноваційними проєктами та формування сучасної парадигми управління такими проєктами. 

В другому розділі запропоновано методологію економічного дослідження й концептуальний підхід до економічного управління інноваційними проєктами аграрних підприємств, розроблено методологічні засади оцінювання готовності підприємств до впровадження проєктів та управління ними. 

В третьому розділі проаналізовано тенденції, сучасний стан, проблеми інноваційної активності аграрних підприємств України та країн Європейського Союзу, а також місце України у світі за глобальним індексом інновацій та індексом розвитку інформаційно-комунікаційних  технологій.

Четвертий розділ презентує розроблений проєкт Концепції розвитку управління інноваційним проєктом. Запропоновану Концепцію можна розглядати як програмний документ для аграрних підприємств окремих регіонів України. 

Концепція  містить розділи:

Загальні положення

Аналіз проблем розвитку управління інноваційними проєктами

Місія мета завдання і строки реалізації Концепції

Шляхи і способи вирішення проблеми

Основні заходи щодо реалізації Концепції

Пріоритетні національні проєкти в аграрному секторі

Обсяг  фінансових, матеріально-технічних, трудових ресурсів для реалізації Концепції

До Концепції включені розроблені таблиці з необхідними основними розділами, показниками:

«Національні Цілі сталого розвитку, завдання та індикатори їх досягнення до 2030 року в аграрному секторі України»

«Основні цілі інноваційного забезпечення розвитку аграрного сектора України, завдання та індикатори їх дослідження до 2030 р»

«Матриця впливів для галузі рослинництва на період до 2030 р.»

Запропонована Концепція після обговорення зі спеціалістами може бути схвалена й послугувати основою для розроблення Міністерством аграрної політики та продовольства України спільно з Міністерством економіки та іншими зацікавленими органами виконавчої влади проєкту плану заходів щодо реалізації Концепції. 

В розділі також розкриті науково-методичні засади розроблення та реалізації бізнес-плану інноваційного аграрного проєкту, його сутність, структура та функції.

П’ятий розділ «Пріоритетні напрями імплементації Концепції управління інноваційними проєктами в аграрних підприємствах» подає пропозиції щодо активізації діяльності аграрних підприємств з низьким рівнем готовності до впровадження інноваційних проєктів; фінансового, інституційного та кадрового забезпечення управління інноваційними проєктами цих підприємств.


Монографія адресована науковцям, керівникам і спеціалістам органів державного управління різних рівнів, менеджерам аграрних підприємств, викладачам та студентам вищої освіти.


bottom of page