top of page

Оздоровче харчування

У навчальному посібнику висвітлені теорії харчування, традиційні й окремі нетрадиційні види харчування. Розглянуто сучасні принципи лікувального харчування та застосування різноманітних дієт при найбільш поширених захворюваннях.
Призначено для студентів закладів вищої освіти, а також для працівників ресторанів і курортної сфери діяльності ( дієтологів, гастроентерологів, терапевтів та інших фахівців).

Оздоровче харчування : навч. посіб. / П.О. Карпенко, Н.В. Притульська, М.Ф. Кравченко та ін. ; за ред. П.О. Карпенка. – Київ. нац. торгов. – екон. ун – т,  2019. – 628 с.                                                                                                                                                               

Розділ 1. Психосоціальні  аспекти харчування людини та перспективи розвитку науки про харчування.

Матеріал розділу описує чотири основні класи властивостей їжі. Охарактеризовані пріоритетні напрямки розвитку сучасної науки про харчування.                                                       Розділ 2. Еволюція теорій харчування та його види.                                                              У матеріалі розкрито теорії харчування: теорія адекватного харчування, теорія оптимального харчування, теорія  холістичного харчування та види харчування – оздоровче, лікувально – профілактичне та лікувальне.                                                                              Розділ 3. Нетрадиційні (альтернативні) види харчування.                                                                    Подана характеристика нетрадиційного харчування та чим  воно відрізняється від сучасних принципів харчування людини. Наведені відмінності національних систем  харчування для народів різних країн світу.        

Розділ 4. Біологічна цінність нутрієнтів їжі.

Наведена класифікація  нутрієнтів ( поживні речовини), які обов’язково повинні входити до складу їжі людини. До поживних речовин відносяться  вітаміни, мінерали,  білки, жири, вуглеводи, вода.                                                                                                         

Розділ 5. Харчова та біологічна цінність основних продуктів харчування.

Матеріал розділу присвячений корисним властивостям основних продуктів  харчування тваринного та рослинного походження.                                                                  

Розділ 6. Загальні вимоги щодо складання раціону оздоровчого харчування.

Описано складання  раціону оздоровчого харчування з дотриманням трьох основних принципів: 1. – Баланс енергії; 2. -  Потреби організму в основних поживних речовинах ( нутрієнтах); 3.- Дотримання режиму харчування.                                                                       

Розділ 7. Харчування і механізми регулювання кислотно – лужної рівноваги внутрішнього середовища організму людини.                                                                                                       Про сучасні рекомендації ВООЗ щодо структури харчування населення та вплив хімічного складу продуктів харчування на кислотно – лужну рівновагу людини.                                  

Розділ 8. Оздоровче харчування та нормалізація мікроекологічних станів.                            У розділі розкрита тема кишкової мікрофлори та її вплив на формування імунної системи організму людини.                                                                                                                           Розділ 9. Харчування осіб похилого віку.                                                                                          Наведена вікова класифікація населення та охарактеризовані основні принципи оздоровчого харчування людей похилого і старечого віку.                                                       

Розділ 10. Харчування працівників офісів.

У матеріалі розкрито основні принципи організації харчування працівників офісів. Наведені основні вимоги, принципи і приблизне меню стандартного харчування людини та її індивідуальні особливості.                                                                                                  Розділ 11. Харчування хворої людини.                                                                      Звертається увага на лікувальне (дієтичне) харчування при захворюваннях органів травлення, печінки та жовчовивідних шляхів, підшлункової залози, серцево – судинної системи та інших органів людини.  Розділ 12. Організація харчування у санаторно – курортних закладах.

Описано хімічний склад та енергетичну цінність дієтичних раціонів, показання  до їх призначення.    Розділ 13. Вода питна. Води мінеральні.

Розділ присвячений медико – біологічній ролі води у харчуванні людини. Наведена класифікація лікувально – столових вод та методики використання їх у комплексному лікуванні хворих на захворювання внутрішніх органів.                                                             Розділ № 14. Технології приготування страв у лікувальному харчуванні.                                  Матеріал про способи та особливості технологій приготування страв у лікувальному харчуванні.                                                                                                                                      

Додатки.                                                                                                                                            Додаток 1. Норми фізіологічних потреб населення України в основних харчових речовинах та енергії.                                                                                                                       Додаток 2. Хімічний склад продуктів, які найчастіше вживають у харчуванні.                     

Додаток 3. Приблизне семиденне меню – розкладка для людей літнього і старечого віку.                

bottom of page