top of page

Основи птахівництва та переробки птиці. Віннікова Л.Г. та ін.

Віннікова Л.Г. та ін. Основи птахівництва та переробки птиці: навч. вид.- К.:Освіта України, 2020. - 216 с.: іл.


Навчальне видання підготовлено авторським колективом Одеської національної академії харчових технологій, призначене для студентів  вузів, фахівців птахопереробної галузі.

В книзі висвітлені всі етапи птахівництва: від вирощування птиці, транспортування, первинної переробки  до випуску готових продуктів. Тобто комплексний підхід «від ферми до споживача» з повним дотриманням вимог технологій  птахівництва, якості та безпечності готової продукції. 

Видання складається з двох частин.


В першій частині «Вирощування птиці» надана характеристика будови, тканинного складу м’яса птиці, його харчова цінність, хімічний склад. В таблиці представлені види птиці: кури-курчата (бройлери), качки-каченята, гуси-гусенята, індики-індичата. Щодо харчової цінності за хімічним складом, дієтичними та смаковими якостями відзначається індиче м’ясо - чудове джерело білка тваринного походження.  

Подана характеристика основного цінного продукту птахівництва – яйце. Розглядається  будова яйця, вітамінний, макро- і мікроелементний склад курячого яйця.

Висвітлена технологія виробництва продуктів птахівництва: форма організації в промисловому виробництві, показники продуктивності сільськогосподарської птиці, вирощування птиці в інкубаторі, породи промислової птиці. Приділена увага формуванню якісних показників продукції  на етапі вирощування птиці: головні фактори впливу на якість м’яса та яєць, питання годування птиці, антибіотики, генетика та селекція; здоров’я, безпечність та біозахист птиці.


До другої частини «Переробка птиці»  ввійшли матеріали з первинної переробки птиці, сортування, пакування та маркування товару. Висвітлені нові тенденції в переробці індиків. Висока харчова цінність, підвищений попит у споживачів забезпечують рентабельність  виробництва цього виду птиці.

Автори відзначають, що за останні роки технологія переробки птиці набула суттєвих змін. На перше місце висувається вимога повної автоматизація технологічних процесів, максимальне зібрання та переробка вторинної сировини за безвідходними технологіями, енергозбереження. 

Серед різноманітних продуктів із м’яса птиці великим попитом у споживачів користуються напівфабрикати. Ця технологія має свої особливості, пов’язані  з анатомічною будовою та харчовою цінністю різних частин тушки , з якої можна виробити багато видів напівфабрикатів: мариноване м’ясо до шашлику, філе, крильця, курчата табака та інші продукти.  

В книзі підібрано матеріали з технології оброблення яєць, виробництва яєчних продуктів.

До навчального видання подано додатки:

Характеристика м’яса птиці

Вимоги Держстандарту до пакування, маркування, паковання у разі постачання м’яса птиці на експорт до краї ЄС.

Для зручності користування видання має абетково-предметний покажчик.


bottom of page