Токсикологія продуктів харчування
У підручнику, підготовленому авторським колективом Національного університету
«Львівська політехніка», послідовно подано теоретичні основи харчової токсикології,
висвітлено токсикологічну дію багатьох забруднювачів харчових продуктів на організм
людини. Наведено дані про канцерогенну, мутагенну дію токсикантів; висвітлені
проблеми харчової алергії та дисбалансу компонентів їжі.
Підручник складається з 20 розділів, які умовно можна згрупувати у три великі частини.
Перша частина подає теоретичні основи харчової токсикології: це основи термінології
токсикології, поняття токсичності, класифікація токсикантів, «Кодекс Аліментаріус»,
шляхи проникнення та поширення токсикантів у організмі, біотики, ксенобіотики та інші
поняття.
Матеріал другої частини висвітлює токсикологічну дію відомих забруднювачів харчових
продуктів – нітрогеновмісних речовин, пестицидів, важких металів, радіонуклідів,
мікотоксинів, а також питання забруднення харчових продуктів, зараження людського
організму бактеріями, вірусами.
Третя частина розглядає канцерогенну, мутагенну та терагенну дії на живий організм
токсикантів, наявних у продуктах харчування, знайомить з проблемами харчової алергії,
токсичної дії етанолу на організм людини. Докладно представлені проблеми дисбалансу
компонентів їжі, розвитку атеросклерозу, серцево-судинних та інших захворювань та
профілактика їх шляхом раціонального споживання продуктів харчування. Наведено дані
про генетично модифіковані організми, токсикологічні ризики споживання продуктів
харчування з ГМО.
Цікаві факти з підручника
Представлено матеріал з історії токсикології. Дізнаємося, що найдавніші цивілізації теж
займалися питаннями якості та безпечності їстівних продуктів. Ще пророк Мойсей
встановив закони, які регламентували певні вимоги до споживання м’яса тварин.
В 50-ті роки н.е. римський імператор Нерон використовував в побуті класифікацію рослин
терапевтичних та отруйних властивостей, яку розробив грек Діокорид. Батьком сучасної
токсикології вважають видатного судового медика і хірурга іспанця Матеу Жозепа
Бонавентуру Орфілу (19 ст.). Він ідентифікував токсикологію як окрему науку.
В 1962 році. американська письменниця і громадська діячка Рейчел Карсон звернула
увагу світової наукової громадськості на екологію та токсикацію навколишнього
середовища в результаті діяльності людини. ЇЇ книга «Безмовна весна» зупинила надмірне
використання пестицидів, хімічних сполук в сільському господарстві. Книга мала
неоціненний вплив на морально-етичну поведінку владних структур та суспільства,
посилила екологічний рух в Америці. В 1992 році видання визнано «книгою, що мала
найбільший вплив» на громадську думку із опублікованих за останні 50 років». Завдяки
громадській діяльності Рейчел, її своєчасному твору утворене Американське управління з
охорони навколишнього середовища. Починаючи з 60-х років минулого століття
токсикологія вступила в стадію швидкого розвитку як прикладної науки, яка використовує
математичні методи забезпечення досліджень про вплив токсикантів на організм людини.
Закінчуємо огляд фрагментом книги: «Зараз у Сполучених Штатах на все більших і
більших територіях настає весна, про прихід якої не попереджають птахи, що
повертаються з вирію. Рано-вранці панує дивна тиша, а раніше світанки були наповнені
чудовим співом птахів...».
Двадцяті роки XXI століття, і знову згадаймо книгу Рейчел Карсон, людству є над чим
замислитися, мати здоровим глузд у збереженні здоров’я Планети і Людини.
Підручник призначений для студентів спеціальностей «Хімічні технології та інженерія»,
«Харчові технології», «Біотехнології та біоінженерія». Може бути корисним технологам,
біологам, токсикологам, екологам, медикам та широкому колу читачів.