Виставка «Насіння. Використання в харчових продуктах»
Насіння. Використання в харчових продуктах
664.8
Б 46
Бендерська, О.В. Удосконалення технології томатних соусів із додаванням пасти із насіння томатів: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05. 18.13/ О.В. Бендерська; НУХТ. - К.: НУХТ, 2019. - 21 с.: іл. - Бібліогр.: с. 17-19
В роботі вперше експериментально визначено та науково обгрунтовано вплив попереднього оброблення томатної сировини на вміст глікоалкалоїдів. Для створення харчових напівфабрикатів запропоновано використовувати вторинні продукти перероблення томатів
664.6
Б 77
Бойдуник, Р. М. Поліпшення споживних властивостей тортів на вафельній основі з використанням нетрадиційної сировини: автореф. дис. ... канд. техн. наук:05.18.15/ Р. М. Бойдуник; Львівський торг.-екон. ун-т. - Львів, 2018. - 23 с.: іл. - Бібліогр.: с.18-21
В роботі розроблено і запропоновано до виробництва нові вафельні торти з жировими начинками з використанням нетрадиційної сировини: порошків трави гречки, іван-чаю, розмарину, любистку та ягід чорниці; жмихів розторопші, насіння маку, гарбуза та чорного кмину; солоду житнього ферментованого, борошна червоної сочевиці та керобу. Доведено, що використана сировина забезпечує створення нових виробів з поліпшеними органолептичними властивостями, підвищеною харчовою та біологічною цінністю.
664.3
Б86
Бочкарев, С.В. Технологія білково-жирової суміші підвищеної харчової цінності спеціального призначення: автореф. дис. ... канд.техн. наук:05.18.06/ С.В. Бочкарев; НТУ "Харківський політехнічний інститут". - Харків, 2019. - 21 с.: іл. - Бібліогр.: с.15-19
В роботі науково обгрунтовано склад білково-жирової суміші підвищеної харчової цінності спеціального призначення (насіння льону, кунжуту, соняшника, рафінована кукурудзяна олія). Розроблено технологічне рішення щодо зниження активності інгібіторів протеолітичних ферментів білково-жирової суміші для максимально можливого збільшення її харчової цінності, яке полягає в її зволоженні та обробці надвисокочастотним випромінюванням. Науково обгрунтовано рецептури жировмісних кондитерських виробів - кремової цукеркової маси для виробництва цукерок типу трюфель і шоколадної пасти з додаванням білково-жирової суміші підвищеної харчової цінності.
664.8
З-63
Зіолковська, А.В. Технологія плодово-ягідних соусів з використанням екстракту полісахаридів оболонки насіння льону: автореферат дис. ... канд. техн. наук : 05.18.16/ А.В. Зіолковська; ХДУ харчування та торгівлі. - Х, 2008. - 17 с. - Бібліогр.: с. 12-14
633
К76
Кошицька, Н.А. Вплив елементів технології сушіння і зберігання на якісні показники насіння ріпаку для промислового переробляння: автореф. дис... канд. с.-г. наук: 06.01.15/ Н.А. Кошицька; Кабінет Міністрів України, Нац. ун-т біоресурсів і природокористування. - К., 2014. - 21 с: табл. - Бібліогр.: с. 16-18
У роботі вісвітлено результатати досліджень щодо визначення впливу режимів сушіння та технологічні та фізико-хімічні властивості насіння ріпаку з різною вологістю перед закладанням у сушарку. Вивчено умови збереженості технологічних показників при зберіганні насіння ріпаку ярого залежно від умов, з урахуванням зміни показників якості у ході зберігання.
637.5
Л 64
Літвінова, І.О. Продовження строків зберігання напівфабрикатів та ковбас з використанням поліфенольних сполук з виноградного насіння: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.04/ І.О. Літвінова; М-во освіти і науки України, Одеська нац. академія харч. технологій. - Одеса, 2016. - 20 с: рис. - Бібліогр.: с. 15-16
Дисертація присвячена науковому обгрунтуванню та удосконаленню технологій для збереження показників якості та подовження термінів зберігання за рахунок використання антиокислювальної добавки. Проведено аналіз літературних джерел і встановлена перспективність застосування потенційного джерела інгібіторів процесу окиснення - виноградного насіння, оскільки поліфеноли, отримані з даної сировини проявляють максимальну антиоксидантну дію і їх використання не обмежене гранично допустимими концентраціями.
637.1
Л 93
Любенко, Г.Д. Технологія термостійких та заморожених начинок з використанням молочної сировини і концентрату насіння кунжуту: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.13/ Г.Д. Любенко; М-во освіти і науки України, Харківський держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків, 2016. - 20 с: рис. - Бібліогр.: с. 15-17
У дисертаційній роботі досліджено функціонально-технологічні, реологічні та термостійкі властивості гідроколоїдів, що разом із результатами досліджень властивостей білкових концентратів олійних культур стало підгрунтям для створення дослідної системи термостійкої начинки.
664.3
П27
Перевалов, Л.І. Науково-практичне обгрунтування інноваційних технологій переробки насіння олійних культур: автореф. дис. ... д-ра техн. наук:05.18.06/ Л.І. Перевалов; НТУ "Харківський політехнічний інститут". - Харків, 2021. - 41 с.: рис., табл. - Бібліогр.: с.32-38
На основі інноваційних рішень сформульовано нову концепцію переробки насіння соняшника, засновану на новій технології якісного обрушування насіння в охолодженому стані, принципах максимальної селективності проведення основних процесів переробки; зміни послідовності їх проведення з урахуванням принципу поступового накопичення концентрації супутніх речовин для полегшення їх виділення; використання хімічних реагентів та нехарчових розчинників, суміщення окремих операцій.
663.8
С79
Степанова, В.С. Розробка технологій напоїв і соусної продукції на основі горіхоплідної та насіннєвої сировини: автореф. дис. ...канд. техн. наук: 05.18.16/ В.С. Степанова; Міністерство освіти і науки України, ОНАХТ. - Одеса: ОНАХТ, 2018. - 23 с: табл. - Бібліогр.: с.17-19
Запропоновано технологію комплексної переробки волоського горіху з отриманням горіхового молокоподібного напою, з розробкою горіхово-насіннєвих основ для приготування напоїв смузі з різними видами наповнювачів та соусної продукції.
633.8
Х20
Харитоненко, Н.С. Мінливість вмісту і закономірності успадкування вітаміну E (ізомерів токоферолів) у лініях та інбредних поколіннях соняшику: автореф. дис. ... канд. с.-г. наук:06.01.05 / Н.С. Харитоненко; Ін-т рослинництва ім. В.Я.Юр'єва. - Харків, 2020. - 22 с.: іл. - Бібліогр.: с.17-19
В роботі вперше в Україні встановлено варіабельність вмісту ізомерів токоферолів та їх сумарної кількості, на основі чого класифіковано вивчений матеріал. Сформовано каталог вихідного матеріалу для селекції соняшнику на якість, в якому наведено характеристику 10 ліній відновників фертильності пилку зі зміненим вмістом ізомерів токоферолів в поєднанні з іншими цінними господарськими ознаками.
663
Ч56
Чехова, Н.С. Технологія напівфабрикату на основі печериць і насіння гарбуза та кулінарних виробів з його використанням: автореф. дис ... канд. техн. наук: 05.18.16/ Н.С. Чехова; М-во освіти і науки України, Донецький нац. ун-т економіки і торгівлі імені Михайла Туган-Барановського. - Донецьк, 2013. - 21 с: табл. - Библиогр.: с. 15-17
В роботі доведена перспективність використання печериці двоспорової та насіння гарбуза у технологіях комбінованих м'ясо-рослинних харчових продуктів. Визначено напрямки використання напівфабрикату в технологіях кулінарних виробів.
664.6
Ш56
Шидакова-Каменюка, О.Г. Технологія виробів із пісочного тіста з використанням ядра насіння соняшнику: автореф. дис. ... канд.техн.наук: 05.18.16/ О.Г. Шидакова-Каменюка; ХДУ харчування та торгівлі. - Харків, 2006. - 18 с. - Бібліогр.: с.13-15
Державні стандарти
ДСТУ 8624:2016 Кріп свіжий. Технічні умови/ Технічний комітет стандартизації " Овочеві і баштанні культури, насіння та посадковий матеріал ", Ін-т овочівництва і баштанництва НААН України. - Вид. офіц. - На заміну РСТ УССР 304-89; чинний від 2018-01-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ", 2020. - 9 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 9
Сфера застосування: стандарт поширюється на кріп свіжий, вирощений у відкритому або захищеному грунті, який заготовляють і реалізують для споживання у свіжому вигляді та для промислового переробляння
ДСТУ 8485: 2015 Насіння ефіроолійних культур. Інспектування сортових посівів/ Н. Богатюк, І. Данилова, О. Мішньов; Ін-т ефіроолійних та лікарських рослин НААН України. - Вид. офіц. - Увед. вперше; чинний від 2017-07-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ" , 2018. - 19 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.19
Сфера застосування: стандарт поширюється на сортові насінницькі посіви ефіроолійних культур та встановлює вимоги щодо їх інспектування для встановлення придатності урожаю для насінницьких цілей.
ДСТУ 8836:2019 Насіння олійних культур. Методи визначення вмісту лушпиння/ Технічний комітет стандартизації "Олії, жири та продукти їхпереробки"; Технічний комітет стандартизації "Олії, жири та продукти їх переробки". - Вид. офіц. - Увед. вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10855-64); чинний від 2020-09-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ" , 2020. - 3 с. - (Національний стандарт України)
Сфера застосування: стандарт поширюється на насіння олійних культур (соняшник, соя, сафлор, рицина, гірчиця, арахіс), яке використовують як сировину для видобування олій.
ДСТУ 8838:2019 Насіння олійних культур. Методи визначення зараженості шкідниками/ Техн. комітет стандартизації "Олії, жири та продукти їх переробки", Укр НДІ олій та жирів НААН України. - Вид. офіц. - Увед. вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10853-88); чинний від 2020-09-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ", 2020. - 4 с. - (Національний стандарт України)
Сфера застосування:стандарт поширюється на насіння олійних культур (сою, соняшник, ріпак, льон, гірчицю, суріпицю, рижій, кунжут, коноплю, мак, арахіс, тощо), що заготовляють і постачають для промислового перероблення, та встановлює метод визначення зараженості шкідниками (комахами та кліщами).
ДСТУ 8839:2019 Насіння олійних культур. Методи визначення кислотного числа олії/ Технічний комітет стандартизації " Олії, жири та продукти їх переробки ", УкрНДІ олії та жирів НААН України. - Вид. офіц. - Увед. вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10858-77); чинний від 2020-09-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ", 2020. - 7 с. - (Національний стандарт України)
Сфера застосування: стандарт поширюється на насіння олійних культур, призначених для промислового перероблення, та встановлює методи визначення кислотного числа олії в насінні.
ДСТУ 8840:2019 Насіння олійних культур. Методи визначення кольору та запаху/ Техн. комітет стандартизації "Олії, жири та продукти їх переробки", УкрНДІ олій та жирів НААН України. - Вид. офіц. - Увед. вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 27988-88); чинний від 2020-09-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ", 2020. - 3 с. - (Національний стандарт України)
Сфера застосування: цей стандарт поширюється на насіння олійних культур, охоплюючи боби сої та арахіс, що заготовлюють і постачають для промислового перероблення, та встановлює методи визначення кольору та запаху.
ДСТУ 8837:2019 Насіння олійних культур. Методи визначення сміттєвої та олійної домішок/ Технічний комітет стандартизації "Олії, жири та продукти їх переробки", УкрНДІ олій та жирів НААН України. - Вид. офіц. - Увед. вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10854-88); чинний від 2020-09-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ", 2020. - 11 с. - (Національний стандарт України)
Сфера застосування: цей стандарт поширюється на насіння олійних культур, охоплюючи сою та арахіс, які заготовлюють і постачають для промислового перероблення, та встановлює методи визначення сміттєвої та олійної домішок.
ДСТУ 8841:2019 Насіння олійних культур. Правила приймання / Технічний комітет "Олії, жири та продукти їх переробки", Укр НДІ олій та жирів НААН України. - Вид. офіц. - Увед. вперше (зі скасуванням в Україні ГОСТ 10852-86); чинний від 2020-09-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ", 2020. - 4 с. - (Національний стандарт України)
Сфера застосування: цей стандарт поширюється на насіння олійних культур, охоплюючи сою й арахіс, які заготовлюють та постачають для промислового переробляння, а також установлює правила приймання. Стандарт не поширюється на необмолочену рицину (у третинках і коробочках).
ДСТУ 8122:2015 Насіння, макухи та шроти хрестоцвітних культур. Методи визначання глюкозинолатів. Частина 2. Спектрофотометричний метод визначання ізотіоціанатів та 5-вініл-2-тіооксазолідону/ розробники.: Г. Дем'янчук, М. Микитин; Івано-Франківський ін-т агропромислового виробництва НААН України. - Вид. офіц. - Увед. вперше; чинний від 2017-01-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ" , 2018. - 10 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.9
Сфера застосування: стандарт поширюється на насіння, макухи і шроти хрестоцвітних культур (ріпаку, суріпиці, гірчиці сизої і гірчиці чорної) і встановлює методи визначання вмісту ізотіоціанатів та 5-вініл-2-тіооксазолідону із застосуванням спектрофотометрії.
ДСТУ ISO 3475:2014 Олія ефірна з насіння ганусу (Pimpinella anisum L.). Технічні умови (ISO 3475:2002, IDT)/ Пер. і наук.-техн. редагування: Н. Бакова, В. Єжов, Г. Захаренко, О. Куряченко, М. Мякиннікова; Нікітський ботанічний сад - Нац. наук. центр. - Вид. офіц. - Увед вперше; чинний від 2015-07-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ", 2018. - 7 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 6.
Сфера застосування: цей стандарт установлює характеристики ефірної олії з насіння ганусу (Pimpinella anisum L.) для полегшення оцінювання її якості.
Статті періодичних видань
Захарчук, О.В. Комерціалізація насіннєвої галузі України та досвід інших країн/ О.В. Захарчук, С.О. Ткачик, О.І. Завльнюк //Економіка АПК. - 2019. - №4 (квітень). - С. 53-65. - Бібліогр. в кінці ст. - Анотація англ. та рос. мовами
Іжевська, О.П. Дослідження ліпідів шроту насіння льону та перспектива використання його у м'ясних стравах/ О.П. Іжевська //Науковий вісник ЛНУВМБ ім.С.З.Гжицького. - 2019. - Т.21, №91. - С. 9-13.. - (Сер. "Харчові технології")
Шидакова-Каменюка, О.Г. Мікробіологічна безпека кремово-збивних цукерок з насінням чіа/ О.Г. Шидакова-Каменюка, О.М. Шкляєв, А.Л. Рогова //Наукові праці НУХТ. - 2019. - Т.25, №3. - С. 234-242. - Бібліогр. в кінці ст.
Використання полуфункціональної добавки з насіння олійних культур у виробництві м'ясних продуктів/ О.А. Топчій, Є.О. Котляр, Т.Ю Гончаренко et al //Харчова наука і технологія. - 2019. - Т.13, Вип.2. - С. 78-86. - Біблілогр. в кінці ст. - Текст англ.мовою
Ясінська, І.Л. Використання порошків з пророщеного насіння сільськогосподарських культур у технології майонезу висококалорійного/ І.Л. Ясінська, В.Д. Іванова //Наукові праці НУХТ. - 2019. - Т.25, №1. - С. 243-253. - Бібліогр. в кінці ст.
Гречко, В.В. Використання гелів з нетрадиційної сировини для виробництва м'ясних напівфабрикатів: [насіння чіа та льону]/ В.В. Гречко, І.М. Страшинський, В.М. Пасічний //Наукові праці НУХТ. - 2019. - Т.25, №5. - С. 108-116. - Бібліогр. в кінці ст.
Антиокислювальні властивості олій, отриманих з різних сортів виноградного насіння/ Є.О. Котляр, Н.А. Ткаченко, К.С. Здоренко, І.Г. Радзієвська //Наукові праці НУХТ. - 2019. - Т.25, №5. - С. 187-196. - Бібліогр. в кінці ст.
Застосування операції гідратації насіння льону у виробництві пшеничного хліба/ Ю.В. Бондаренко, Г.М. Андронович, А.М. Грищенко, А.М. Анич //Наукові праці НУХТ. - 2020. - Т.26, №2. - С. 232-243. - Бібліогр. в кінці ст.
Насіння льону як рецептурний компонент хлібобулочних виробів/ Ю.В. Бондаренко, О.А. Білик, О.В. Кочубей-Литвиненко, Г.М. Андронович //Наукові праці НУХТ. - 2020. - Т.26, №4. - С. 178-189. - Бібліогр. в кінці ст.
Дослідження біологічної та харчової цінності борошна з насіння гарбуза для використання в технології шинок із м'яса індички/ О.О. Галенко, В.В. Кравчук, М.О. Медяник, О.Я. Горбач //Наукові праці НУХТ. - 2021. - Т.27, №5. - С. 99-107. - Бібліогр. в кінці ст.
Дорохович, В.В. Визначення впливу насіння чіа на якісні показники здобного печива на цукрі і фруктозі / В.В. Дорохович, Л.В. Михальська //Наукові праці НУХТ. - 2022. - Т.28, №2. - С. 109-117. - Бібліогр. в кінці ст.
Дослідження продуктів переробки насіння конопель для використання у м'ясних продуктах / В.М. Пасічний, Є.А. Шубіна, В.І. Тищенко и др //Наукові праці НУХТ. - 2022. - Т.28, №2. - С. 174-183. - Бібліогр. в кінці ст.
Технологія косметичного лосьйону на основі водно-спиртового екстракту з м'ятки виноградного насіння / Є.О. Котляр, С.І. Вікуль, О.В. Севастьянова и др //Наукові праці НУХТ. - 2020. - Т.26, №5. - С. 156-169. - Бібліогр. в кінці ст.
Ведмедєва, К.В. Прояв господарських ознак у зразків кунжуту з різним забарвленням насіння / К.В. Ведмедєва, А.С. Білозуб, Д.О. Кобзєва //Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. - 2022. - Вип.33. - С. 38-45. - Бібліогр. в кінці ст. англ. мовою
Кл.слова: забарвлення, кунжут, насіння, ген, ознаки, зразки--відмінність
Вітковська, Ю.С. Біологічні особливості та господарсько-цінні ознаки сорту льону олійного Sideral в умовах Степу України / Ю.С. Вітковська, І.О. Полякова //Науково-технічний бюлетень Інституту олійних культур НААН. - 2022. - Вип.33. - С. 46-55. - Бібліогр. в кінці ст. англ. мовою
Кл.слова: льон, олійний, генотип, насіння, морфологічні ознаки, олія, сорти, холодостійкість, зимостійкість, селекція, характеристики
Щоголєв, А.С. Вплив бактерізації насіння на формування симбіотичного апарату і вміст вуглеводів у ізогенних за генами Е лінії сої (Glicine max (L.) Merr.)/ А.С. Щоголєв //Сучасна біологія рослин. Теоретичні та прикладні аспекти: тези доп. V Міжнар. наук. конф., 12-13 лютого 2020 . - 2020. - С. 78-79.
Кл.слова: добрива, азотні, гени, симбіоз, кількість, зміни, вуглеводи--моноцукри--бульбочки
Краєвська, С. Технологія крафтового житньо-пшеничного хліба з пророщеним насінням льону/ С. Краєвська, В. Піддубний //Товари і ринки. - 2023. - №1. - С. 100-112. - Бібліогр. в кінці ст. - ДНТБ
Кл.слова: насіння, льон, хліб, оздоровчі, властивості, збагачення, біологічна, харчова цінність
Дорохович, В.В. Застосування насіння чіа та гелю з насіння чіа для наближення нутрієнтного складу "ідеального" харчового продукту за макронутрієнтами/ В.В. Дорохович, Л.В. Михальська //Наукові праці НУХТ. - 2023. - Т.29, №6. - С. 92-100. - Бібліогр. в кінці ст.
Кл.слова:насіння, гель, чіа, тісто, печиво, структура, жир