Виставка до Міжнародного дня пива

Інноваційні технології та науково-технічні розробки у виробництві пива.
До Міжнародного дня пива 2 серпня
663.4
С59
Соколенко, Анатолій Іванович. Транспортно-технологічні системи пивзаводів/ А.І. Соколенко, А.І. Українець, В.А. Піддубний. - Київ: Вид-во "АртЕк", 2002. - 302 с.. - Библиогр.: с. 301-303. - 28.00, 23.30, грн.
Викладено поняття про транспортні системи, матеріальні та енергетичні потоки у виробництві солоду, аналіз проблем і апаратурного забезпечення процесів сушіння солоду. Запропоновано методику визначення параметрів сушарок з гравітаційним розвантаженням...
663.4
М54
Методика нормування палива, теплової та електричної енергії на виробництво пиво-безалкогольної продукції/ М-во аграрної політики України, Департамент харч. пром-ті, ТОВ "НТЦхарчопром". - К.: Видавництво "Рада", 2007. - 200 с: табл.
Методика призначена для практичного використання на підприємствах пиво-безалкогольної галузі та плануючими організаціями при нормуванні і впровадженні режимів економії паливно-енергетичних ресурсів.
663.4
Н34
Науково-технічні розробки та інноваційні технології. Пиво-безалкогольна промисловість/ ред.колегія: С.В. Іванов, Т.Л. Мостенська, В.Л. Зав'ялов; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, НУХТ. - К.: НУХТ, 2012. - 33 с.
У збірнику подано анотації на завершені науково-технічні розробки з пивобезалкогольної промисловості Національного університету харчових технологій, що готові до впровадження на промислових підприємствах та в організаціях, серед них: удосконалення виробництва пива з раціональним використанням надлишкових дріжджів, розробка енерго- та ресурсозберігаючої технології етилового спирту з вуглевмісної сировини, розробка технології хлібопекарських дріжджів з використанням електроактивованої води, адсорбційне очищення соку столового буряка природними сорбентами та інші.
663.4
Н34
Науково-технічні розробки та інноваційні технології. Пиво-безалкогольна промисловість/ ред. колегія: С.В. Іванов, Т.Л. Мостенська, В.Л. Зав'ялов; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, НУХТ. - К.: НУХТ, 2012. - 32 с.
У збірнику подано анотації на завершені науково-технічні розробки з пиво-безалкогольної промисловості Національного університету харчових технологій, серед них: розробка енерго- та ресурсозберігаючі технології етилового спирту з вуглеводвмісної сировини, медові ферментовані напої, розроблення інноваційної технології солоду із тритікале з використанням високоефективної сушарки карусельного типу, розробка технології хлібопекарських дріжджів з використанням електроактивованої води та інші.
663.4
Д36
Державні санітарні норми і правила для підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої. ДСанПІН 4.4.4.-152-2008/ розробники: А.М. Пономаренко, А.А. Григоренко, М.М. Максимчук, М.О. Лавриненко, Н.І. Шапошнікова; Держ. сан.-епід. служба. - Вид. офіц. - К., 2008. - 47 с.
Санітарні правила - обов'язковий для виконання нормативно-правовий акт, який встановлює санітарно-гігієнічні та санітарно-протиепідемічні вимоги до устаткування і утримання всіх діючих підприємств, що виробляють солод, пиво та безалкогольні напої. Вимоги цих санітарних правил повинні виконуватись постійно і в повному обсязі на всій території України.
663.3
П68
Правила охорони праці для працівників виробництва солоду, пива та безалкогольних напоїв з додатками/ М-во соціальної політики України . - К.: ПрофКнига, 2020. - 64 с.
Правила поширюються на всіх суб'єктів господарювання незалежно від форм власності та організаційно-правової форми, які здійснюють свою діяльність, пов'язану з виробництвом солоду, пива, безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, мінеральних та питних вод.
Автореферати дисертацій
663.4
Б93
Бут, С.А. Оптимізація взаємодії матеріальних та енергетичних потоків у виробництвах солодів і пива: автореф. дис...д-ра техн. наук: 05.18.12/ С.А. Бут; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Нац. ун-т харч. техн.. - К: НУХТ, 2013. - 40 с: рис.. - Бібліогр.: с.32-38
663.4
Д25
Дебелий, Володимир Леонідович. Удосконалення процесу обробки пива високим тиском з метою стабілізації його якості: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12 / В.Л. Дебелий; Донецький держ. ун-т екон. і торгівлі ім. М Туган-Барановського. - Донецьк, 2005. - 19 с.: рис.. - Бібліогр.: с. 15-16
663
Ж78
Жовковська, Тетяна Тарасівна. Розвиток підприємств з виробництва продовольчих товарів на основі формування споживчого попиту (на прикладі підприємств пивобезалкогольної галузі): автореф. дис. ... канд. екон. наук: 08.00.04 / Т.Т. Жовковська; НУХТ. - К., 2010. - 19 с: рис.. - Бібліогр.: с. 15-17
В роботі досліджено теоретико-методичні засади розвитку підприємств харчової промисловості на основі формування споживчого попиту. На основі узагальнення існуючих методичних підходів щодо оцінки факторів впливу на формування споживчого попиту та індивідуальне споживання визначено класифікаційні ознаки та запропоновано класифікацію впливу на формування потреб та споживчого попиту. Досліджено вплив споживчого попиту на розвиток підприємств.
663.4
З-33
Запорожець, Ю.В. Інтенсифікація процесу екстрагування хмелю за допомогою низькочастотних механічних коливань у пивоварному виробництві: автореферат дис. ... канд. техн. наук : 05.18.12/ Ю.В. Запорожець; НУХТ. - К, 2010. - 22 с. - Бібліогр.: с. 16-19
663.4
К71
Косач, І.А. Управління інноваційними проектами підприємств пивобезалкогольної галузі регіону: автореф. дис. ... канд. екон. наук: 08.10.01./ І.А. Косач; НДЕІ Мін-ва екон. та з питань європейської інтеграції України. - К., 2005. - 19 с. - Бібліогр.: с. 16
663.4
М69
Михайлов , Микола Георгійович . Удосконалення технології гранульованого хмелю: автореф. дис. ... канд. техн. наук : 05.18.07 - технологія продуктів бродіння/ М.Г. Михайлов ; НУХТ. - Защищена 2005.2..16.0. - К.: НУХТ, 2005. - 20 с.: рис.
663.4
О-53
Олексійчук, О.В. Удосконалення технології солоду із сої: автореф. дис. ... канд.техн. наук: 05.18.07/ О.В. Олексійчук; НУХТ. - К., 2007. - 19 с
663.4
О-58
Ониськів, В.О. Маркетингове забезпечення інноваційного продукту для пивоваренних підприємств: автореф. дис...канд.екон. наук : 08.00.04/ В.О. Ониськів; М-во освіти і науки України, Тернопільський нац. екон. ун-т. - Тернопіль, 2014. - 20 с: рис. - Бібліогр.: с. 15-18
У роботі розкрито сутність маркетингового забезпечення інноваційної діяльності підприємств та розглянуто особливості нового продукта в комплексі маркетингу. Досліджено механізм просування нових пивоварних продуктів на ринок. Показано стан і перспективи розвитку вітчизняних пивоварних підприємств.
663.4
Р 69
Романов, М.С. Автоматизоване керування технологічним комплексом пивзаводу з використанням мережевих моделей: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.13.07/ М.С. Романов; М-во освіти і науки України, НУХТ. - К., 2015. - 21 с.: рис. - Бібліогр.: с.16-18
В роботі розроблені математичні моделі якості основних технологічних процесів на основі методів кваліметрії і багатомірного шкалування з використанням експертної інформації. Розроблено алгоритми багатокритеріального керування основними стадіями пивоварного виробництва з використанням згорток критеріїв за схемою Парето з урахуванням ситуаційної пріоритетності критеріїв.
663.4
С60
Соломянюк, Наталія Миколаївна. Оцінка впливу оточуючого середовища на стратегічні плани підприємства в умовах невизначеності (на прикладі підприємств пивоварної галузі України): автореф. дис. ... канд. екон. наук : 08.06.01/ Н.М. Соломянюк; М-во освіти і науки України, НУХТ. - К.: НУХТ, 2005. - 21 с: рис.. - Бібліогр.: с.18-19
Дисертацію присвячено питанням теоретичного узагальнення та розробці методичних засад стратегічного планування на підприємствах пивоварної галузі України в умовах невизначеності оточуючого середовища.. Запропоновано структурну модель оцінки впливу оточуючого середовища на стратегічні плани підприємства та сформовано матрицю базових стратегій залежно від впливу факторів та ймовірного їх виникнення, досліджено основні фактори оточуючого середовища та показники, що його характеризують, проаналізовано діяльність підприємств пивоварної галузі за допомогою економіко-статистичних методів та моделей стратегічного аналізу.
663.4
Т 23
Татар, Л. В. Формування якості пива з додаванням нетрадиційної рослинної сировини: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.15/ Л. В. Татар; Харківський держ. ун-т харчування та торгівлі. - Харків, 2019. - 20 с.: іл. - Бібліогр.: с. 14-16
В роботі науково обгрунтовано і розроблено новий спосіб отримання та збагачення крафтового нефільтрованого пива натуральною рослинною добавкою із нетрадиційної рослинної сировини (екстракт із хвої сосни) з антиоксидантними властивостями. Це дозволяє не тільки збільшити біологічну цінність нового пива, але й подовжити термін його зберігання у два рази.
663.4
Х 20
Харандюк, Т.В. Інтенсифікація технології зброджування сусла у високогустинному пивоварінні: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.18.05/ Т.В. Харандюк; НААН України, Ін-т прод. ресурсів. - К., 2018. - 21 с.: іл. - Бібліогр.: с. 17-19
В роботі визначено раціональні умови головного бродіння. Для його інтенсифікації рекомендовано використання вітаміну B 9, комплексу B1 B 9, ферментного препарату Матурекс, визначено оптимальні витрати добавок. Використання такого комплексу дозволяє знизити вміст альдегідів і вищих спиртів, що не лише покращує смак і аромат пива, а й сприятиме його кращому зберіганню завдяки зниженню вмісту попередників карбонільних сполук старіння.
663.4
Ч-44
Чепелюк, О.М. Підвищення ефективності гідромеханічних і теплових процесів при приготуванні сусла в умовах міні-пивзаводів: автореф. дис. ... канд.техн. наук: 05.18.12/ О.М. Чепелюк; НУХТ. - К., 2009. - 22 с. - Бібліогр.: с. 16-18
663.4
Ч 49
Чернецький, М.В. Інтелектуальне керування технологічними процесами приготування пивного сусла на основі принципів та методів нелінійної динаміки: автореф. дис. ... канд. техн. наук: 05.13.07/ М.В. Чернецький; М-во освіти і науки України, НУХТ. - К., 2016. - 23 с: рис. - Бібліогр.: с. 19-21
Дисертація присвячена питанням підвищення ефективності пивоварного виробництва шляхом створення інтелектуальної системи керування технологічними процесами приготування пивного сусла заторно-варильного відділення пивзаводу. На основі сучасних методів аналізу складних динамічних систем методами нелінійної динаміки та детермінованого хаосу розроблені нелінійні математичні моделі, що дозволяють встановити ефекти самоорганізації процесів приготування пивного сусла через утворення дисипативних просторово-часових структур та забезпечити оптимальні міжатрактивні переходи при керуванні об'єктом.
Статті періодичних видань
Романова, З.М. Дослідження впливу часткової заміни хмелю нетрадиційною сировиною на показники готового пива/ З.М. Романова, Н.В. Федорова, О.С. Романов //Наукові праці НУХТ. - 2020. - Т.26, №2. - С. 170-175. - Бібліогр. в кінці ст.
Бойко, М.І. Використання софори японської як нетрадиційної сировини у пивоварній промисловості/ М.І. Бойко //Наукові праці НУХТ. - 2020. - Т.26., №2. - С. 195-200. - Бібліогр. в кінці ст.
Романова, З.М. Удосконалення технології пива завдяки використанню пряно-ароматичної рослинної сировини/ З.М. Романова, С.М. Лойко, М.С. Романов //Наукові праці НУХТ. - 2020. - Т.26, №1. - 213-222. - Бібліогр. в кінці ст.
Оцінка перспектив використання вторинних енергетичних ресурсів варильних відділень пивзаводів/ А.І. Соколенко, О.Ю. Шевченко , К.В. Васильківський, С.І. Літвинчук //Наукові праці НУХТ. - 2020. - Т.26. №3. - С. 165-176. - Бібліогр. в кінці ст.
Романова, З.М. Деякі аспекти дослідження стійкості пива/ З.М. Романова, Н.В. Федорова, М.С. Романов //BEER. Technologies & Innovation. - 2020/2021. - №3-4/№1. - С. 48-50.
Королюк, К. Безалкогольне пиво: від стандартів якості - до крафтового виробництва/ К. Королюк //BEER. Technologies & Innovation. - 2020/2021. - №3-4/№1. - С. 57-59. - Бібліогр. в кінці ст.
Контроль технологічних процесів. Обладнання для пивоваріння //BEER. Technologies & Innovation. - 2020/2021. - №3-4/№1. - С. 60-61.
Пиво з низьким вмістом алкоголю, або Як відповісти на цей глобальний тренд //BEER. Technologies & Innovation. - 2020/2021. - №3-4/№1. - С. 66-68.
Мукоїд, Р. Причини виникнення дефектів у пивоварінні/ Р. Мукоїд, А. Пархоменко //BEER. Technologies & Innovation. - 2020/2021. - №3-4/№1. - С. 70-71.
Бочка та пиво: коли вони друзі //BEER. Technologies & Innovation. - 2020/2021. - №3-4/№1. - С. 74-77.
Романова, З.М. Використання нетрадиційної сировини та її вплив на показники готового пива/ З.М. Романова, О.С. Романов, В.А. Терлецька //Наукові праці НУХТ. - 2020. - Т.26, №4. - С. 190-198. - Бібліогр. в кінці ст.
Крюгер, Теан Створення ексклюзивного пива/ Теан Крюгер //BEER. Technologies & Innovation. - 2021. - №2, липень. - С. 52-54.
Мукоїд, Р. Пиво. Мистецтво пивної дегустації/ Р. Мукоїд //BEER. Technologies & Innovation. - 2021. - №2, липень. - С. 64-66.
Пономаренко, А. Тренди у крафтовому пивоварінні: акцент на додавання фруктів і натуральних інгредієнтів/ А. Пономаренко //BEER. Technologies & Innovation. - 2021. - №2, липень. - С. 80-82.
Попова, В.М. Крафтові дистиляти в Україні та світі. Законодавчі підходи та перспективи для виробництва/ В.М. Попова, М.Г. Чехун //BEER. Technologies & Innovation. - 2021. - №2, липень. - С. 96-97.
Бут, О. Крафт - искусное пивоварение. Развитие сегмента крафтового пива/ О. Бут //Мир продуктов. - 2021. - №6, декабрь. - С. 36-38.
Бут, О. Період "новітньої історії" пива в Європі. Тенденції європейського ринку пива/ О. Бут //Мир продуктов=Світ продуктів. - 2022. - №1, лютий. - С. 46-48.
Стоцька, О.В. Очищення стічних вод пивоварної галузі з використанням технології метанового бродіння/ О.В. Стоцька //Наукові праці НУХТ. - 2023. - Т.29, №2. - С. 37-47. - Бібліогр. в кінці ст.
Лудин, А.М. Вплив іонно-сольового складу води на якість пива/ А.М. Лудин, В.В. Реутський //Наукові праці НУХТ. - 2023. - Т.29, №1. - С. 163-172. - Бібліогр. в кінці ст.
Отримання рисового солоду з використанням плазмохімічно активованих водних розчинів/ О.С. Ковальова, О.А. Півоваров, Н.К. Васильєва, В.С. Кошулько //Харчова наука і технологія. - 2022. - Т.16, вип.4. - С. 64-76. - Бібліогр. в кінці ст.. - Текст англ. мовою. - ДНТБ
Паровенко, М.Д. Розроблення імітаційної моделі сусловарильного апарата із зовнішнім нагрівачем/ М.Д. Паровенко, Я.В. Смітюх //Наукові праці НУХТ. - 2024. - Т.30, №1. - С. 34-46. - Бібліогр. в кінці ст.