top of page

Санітарно-гігієнічні заходи для забезпечення здорового харчування

Санітарно-гігієнічні заходи для забезпечення здорового харчування

Санітарно-гігієнічні заходи для забезпечення здорового харчування

637.1


Г 46

Гігієна виробництва молока на молочній фермі. Практичний посібник для виробників сирого товарного молока щодо дотримання правил гігієни. - К.: Мінагропрод України, 2006. - 26 с.: іл.

У посібнику містяться детальні вимоги до правил гігієни та рекомендації щодо належної практики виробництва: основні джерела забруднення сирого молока, тварини та їх розміщення, місце для доїння корів, доїльне обладнання, ємності для зберігання та охолодження молока, приміщення для зберігання молока, основні принципи забезпечення гігієни молока на фермі, витяги з законодавства ЄС.

69(083)

Г44

Гігієна, здоров'я та захист довкілля. ДБН В.1.2-8:2021: [затв. М-вом розвитку громад та територій України від 30.12.2021 №366 ; на заміну ДБН В.1.2-8-2008; чинні від 2022-09-01]/  Н. Гах,  О. Лісений,  Ю. Мелашенко; ДП ДНДІБК. - К., 2022. - 11 с. - (Державні будівельні норми України). - Бібліогр.: с.10

Норми визначають основні положення основної вимоги щодо забезпечення гігієни, здоров'я та захисту довкілля відповідно до Закону України "Про будівельні норми".

663

Г46

Гігієна та санітарія переробних підприємств: навч. посіб./ М.П. Головко, І.Г. Власенко, Т.В. Семко, Т.М. Головко; Харківський держ. біотехнологічний ун-т. - Харків: Світ Книг, 2022. - 222 с.: рис., табл. - Бібліогр.: с. 211. - ISBN 978-966-2678-74-1

Навчальний посібник містить матеріал, який обгрунтовує з наукових позицій важливі завдання професійної діяльності фахівців з галузі харчових технологій, у тому числі - раціональну організацію санітарного режиму підприємств, що забезпечує санітарно-гігієнічну безпеку харчових продуктів, профілактику захворювань, які виникають внаслідок вживання недоброякісних продуктів харчування та професійних захворювань.

61

Д81

Дуденко, Н.В. Основи фізіології та гігієни харчування : підруч. для вузів/ Н.В. Дуденко, Л.Ф. Павлоцька, В.С. Артеменко. - Суми: Університетська книга, 2020. - 558 с.: табл. - Бібліогр.: с.555-557. - ISBN 978-966-680-427-6

У підручнику показана роль основних харчових речовин у забезпеченні процесів життєдіяльності людини. Розглянуті нові норми споживання, обгрунтовано особливості потреб у нутрієнтах та енергії різних верств населення. Надається характеристика особливостей харчування різних вікових груп (дітей та людей похилого віку), різних професійних груп населення. Наводяться дані  щодо гігієни  та безпеки харчування.

636

Є32

Єдине здоров'я - 2022. Матеріали Міжнар. наук. конф., присвяченої 100-річчю кафедр ф-ту вет. медицини, 22-24 верес. 2022, м.Київ/ Нац. ун-т біоресурсів та природокористування України, НДІ Здоров'я тварин. - К., 2022. - 413 с. - Бібліогр. в кінці ст. - ISBN 978-617-8184-33-9

В збірнику подані результати наукових досліджень фундаментального і прикладного характеру, одержані за останні роки науковцями Національного університету біоресурсів і природокористування, навчальних і наукових установ, де проводяться дослідження з біології та патології тварин, якості і безпеки продукції тваринництва.

61

Є33

Єдине здоров'я та проблеми харчування України: зб., №1(58)/ редкол.: М.Г. Проданчук,  Л.І. Власик,  Г.І. Петрашенко,  А.П. Герілович,  Т.С. Грузева; Наук. центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки ім. академіка Л.І.Медведя. - К.: Медицина України, 2023. - 79 с.: іл. - Бібліогр. в кінці ст.

До збірника ввійшли статті з питань аналітичної хімії, гігієни, токсикології, безпечності харчових продуктів, дієтології.

61

Є33

Єдине здоров'я та проблеми харчування України: зб., №2 (59)/ редкол.: М.Г. Проданчук,  Л.І. Власик,  Г.І. Петрашенко,  А.П. Герілович; ДП "Наук. центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки". - К., 2023. - 68 с.: іл. - Бібліогр. в кінці ст.

В збірнику опубліковані статті з питань гігієни, токсикології, аналітичної хімії,безпечності харчових продуктів.

61

Є33

Єдине здоров'я та проблеми харчування України: зб., №1(60)/ редкол.: М.Г. Проданчук,  Л.І. Власик,  Г.І. Петрашенко,  А.В. Басанець; ДП "Наук. центр превентивної токсикології, харчової та хімічної безпеки". - К.: Медицина України, 2024. - 73 с. - Бібліогр. в кінці ст.

У виданні опубліковані актуальні статті з питань охорони здоров'я населення, проблем харчування, захисту навколишнього середовища.

61

К91

Кундиев, Ю.И.

Профессиональное здоровье в Украине. Эпидемиологический анализ/ Ю.И. Кундиев, А.М. Нагорная. - К: Авиценна, 2007. - 396 с: табл. - Библиогр. в конце разд

Книга состоит из тринадцати глав - первые четыре посвящены общим вопросам эпидемиологии профессиональных заболеваний, в последующих пяти главах описано влияние отдельных факторов, таких как пыль, шум, вибрация, химические вещества, канцерогенные факторы. Анализируется состояние зарегистрированной заболеваемости в отдельных отраслях производства.

61

Л24

Лапін, В.М.

Безпека життєдіяльності людини: навч. посіб./ В.М. Лапін. - 7-ме вид., переробл. і  допов. - К.: Знання, 2011. - 334 с.: табл. - Бібліогр.: с. 310. - ISBN 978-966-346-670-5

У посібнику розглянуто проблеми екологічної безпеки в умовах науково-технічного прогресу. Показано взаємозв'язок людини з навколишнім середовищем - природним, техногенним, соціальним.

64

Н49

Нелепа, А.Є.

Гігієна і санітарія підприємств ресторанного господарства: навч. посіб. для студ. напр. підгот.  "Харчові технології та інженерія"  спец. "Технології в ресторанному господарстві"/ А.Є. Нелепа, В.Д. Ванханен, С.Б. Литко; М-во освіти і науки, молоді та спорту України, Донец. нац. ун-т екон. і  торг. ім. М. Туган-Барановського, Каф. технології харч.. - 2-е вид.,  допов. і перероб. - Донецьк: ДонНУЕТ, 2012. - 230 с. - Бібліогр.: с.228-229

У навчальному посібнику приведені основні завдання, які стоять перед гігієною харчування як наукою і харчовою санітарією як підгалуззю профілактичної медицини . Розглянуті фактори зовнішнього середовища та їх вплив на стан здоров'я.

663

О-46

Оздоровче харчування: навч. посіб./ П.О. Карпенко, Н.В. Притульська, М.Ф. Кравченко и др; за ред. П.О. Карпенка; КНТЕУ. - К., 2019. - 628 с.: табл. - Бібліогр.: с.626-627 . - ISBN 978-966-629-922-5

У посібнику розглянуто теорії харчування, традиційні та окремі нетрадиційні види харчування, висвітлені  загальні підходи до організації і технології раціонального і лікувального харчування  відповідно до  сучасних досягнень нутріціології. Розглянуто сучасні принципи та методики дієтотерапії при найбільш поширених захворюваннях. Наводяться чинні нормативні документи, що використовуються в організації оздоровчого та лікувального харчування.

637.5

Р36

Рекомендації щодо аналізу ризику критичних контрольних точок виробництва м'ясопродуктів в умовах м'ясопереробних підприємств України/ М-во аграрної політики України, Держ. департамент ветеринар. медицини, Нац. аграр. ун-т. - К.: БІОПРОМ, 2005. - 73 с.: табл.

663

С91

Сучасний ринок товарів та проблеми здорового харчування. Тези доп. Міжнар. наук.- практ. інтернет-конф. , м. Харків, 20-21 жовтня 2011 року/ М-во освіти і науки, молоді та спорту України, ХДУХТ, КНТЕУ. - Харків: ХДУХТ, 2011. - 204 с.: рис.

В збірнику розглянуті питання з управління якістю харчової продукції, її екологічної безпеки. Велику увагу приділено оздоровчому харчуванню, проблемам та напрямкам розвитку сучасних методів контролю якості продуктів.

663

Т51

Токсикологія продуктів харчування: підруч/ С.А. Воронов, Ю.Б. Стецишин, Ю.В. Панченко, А.М. Когут; за ред. С.А. Воронова; Нац. ун-т "Львівська політехніка". - 2-е вид., допов. - Львів: Львівська політехніка, 2020. - 568 с.: табл. - Бібліогр. в кінці розд.

Висвітлено теоретичні основи харчової токсикології, токсикологічну  дію забруднювачів харчових продуктів на організм людини. Наведено дані щодо канцерогенної, мутагенної  та тератогенної дії токсикантів, а також проблем харчової алергії та дисбалансу компонентів їжі.

663

К89

Кузьмін, О.В. Харчова та санітарна токсикологія: навч. посіб./ О.В. Кузьмін, В.М. Ісаєнко, Л.М. Акімова; НУХТ, Нац. авіаційний ун-т, МАУП. - Херсон: Олді-плюс, 2020. - 556 с.: іл. - Бібліогр.: с.538-551 . - ISBN 978-966-289-383-0

В навчальному посібнику наведено науково-теоретичні і методичні основи з питань безпечності продовольчої сировини, харчових продуктів, добових раціонів харчування та їх кваліметричної оцінки, визначення характеру взаємодії організму людини з потенційними небезпеками з урахуванням специфіки механізму токсичної дії.

Автореферати дисертацій

663

Б 89

Брухно, Р.П. Гігієнічна оцінка впливу виробничих чинників на здоров'я операторів з розливу безалкогольних і слабоалкогольних напоїв та профілактика їх несприятливої дії: автореф. дис. ... канд. мед. наук: 14.02.01/ Р.П. Брухно; Нац. мед.ун-т ім. О.О. Богомольця. - К., 2018. - 24 с.: іл. - Бібліогр.: с.18-20

Дисертація присвячена фізіолого-гігієнічній характеристиці умов праці операторів з розливу безалкогольних та слабоалкогольних напоїв, оцінці темпів старіння та стану їх здоров'я, визначенню та прогнозуванню професійних ризиків, науковому обгрунтуванню заходів профілактики. Розроблено та впроваджено комплекс архітектурно-планувальних, технологічних, санітарно-технічних, організаційних, медико-біологічних та індивідуальних профілактичних рекомендацій.

639

Г 85

Гриневич, Н. Є. Обгрунтування системи санітарно-гігієнічних заходів за замкнутого водопостачання в індустріальних рибницьких господарствах України: автореф. дис. ... д-ра вет. наук: 16.00.06/ Н. Є. Гриневич; Сумський нац. аграр. ун-т. - Суми, 2018. - 40 с.: рис.- Бібліогр.: с.30-36

В результаті дослідження отримано нові дані про закономірності колонізації мікрофлорою різних типів наповнювачів біофільтра під час запуску та функціонування установки замкнутого водопостачання (УЗВ) для вирощування райдужної форелі. Доведено необхідність застосування способу знезараження води в УЗВ ультрафіолетовою бактерицидною лампою, що унеможливлює безпечну дезінфекцію без порушення мікробіоценозу біофільтра.

637.2

З-14

Загоруй, Л.П. Ветеринарно-санітарна оцінка вершкового масла з антиоксидантами рослинного походження: автореф. дис. ... канд. ветеринарних  наук: 16.00.09/ Л.П. Загоруй; Львів. нац. ун-т ветеринарної медицини та біотехнологій ім. С.З. Іжицького. - Львів, 2008. - 21 с. - Бібліогр.: с. 16-18

637.1

К84

Крушельницька, Н.В. Вплив санітарної обробки доїльного устаткування на бактеріальні біоплівки при отриманні молока сирого: автореф. дис. ... канд. вет. наук: 16.00.06/ Н.В. Крушельницька; М-во аграр. політики та продовольства України, Сумський нац. аграр. ун-т. - Суми, 2014. - 20 с.: іл. - Бібліогр.: с.16-17

В роботі визначено вплив фізико-хімічних чинників і мийно-дезінфікуючих засобів на процес формування і руйнування бактеріальних біоплівок. При розробці мийно-дезінфікуючих засобів для санітарної обробки доїльного устаткування необхідно підбирати таку робочу концентрацію засобу, яка діє бактерицидно не лише на планктонні форми, а й на бактерії, сформовані у біоплівки.

637.1

К95

Кухтин, М.Д. Теоретичне обгрунтування ветеринарно-санітарних нормативів і розроблення системи контролю виробництва молока коров'ячего незбиранного охолодженого: автореф. дис...д-ра ветеринарних наук: 16.00.06/ М.Д. Кухтин; М-во аграр. політики та продовольства України, Львів. нац. ун-т вет. медицини та біотехнологій ім. С.З. Гжицького. - Львів: ЛНУВМБ ім. С.З Гжицького, 2011. - 39 с: табл. - Бібліогр.: с.31-36

Розроблено концепцію санітарно-гігієнічного нормування молока незбираного екстра-гатунку.

663

Л 93

Любарська, Л.С. Гігієнічна оцінка забезпечення харчового раціону населення України цинком і міддю: автореф. дис. ... канд. біологіч. наук: 14.02.01/ Л.С. Любарська; Держ. установа "Ін-т громадського здоров'я ім. О.М. Марзєєва Нац. Академії мед. наук". - К., 2016. - 20 с.: рис., табл. - Бібліогр.: с.16-18

Робота присвячена оцінці забезпечення цинком та міддю населення України за рахунок харчових продуктів. Проведено гігієнічну оцінку находження цинку та міді з рекомендованим набором продуктів, орієнтовним раціоном харчування для дорослих та дітей. Обгрунтовано необхідність створення інформаційного матеріалу вмісту цинку та міді в продуктах харчування до довідникових таблиць.

639

Ф 74

Фодченко, І. А. Санітарно-гігієнічна оцінка чорноморських мідій за вмістом хлорорганічних пестицидів: автореф. дис. ... канд. вет. наук: 16.00.09/ І. А. Фодченко; Держ. науково-контрольний інститут біотехнології і штамів мікроорганізмів. - Суми, 2018. - 22 с.: іл. - Бібліогр.: с.18-19

У роботі проведено моніторинг вмісту залишкової кількості хлорорганічних пестицидів у морській воді та мідіях прибережних зон Одеського регіону. Модифіковано способи відбору проб та визначення вмісту хлорорганічних пестицидів у чорноморських мідіях за використання газової хроматографії.

Державні стандарти

ДСТУ EN 13379:2018, (EN 13379:2001 + A1:2013, IDT) Виробництво макаронних виробів. Розподілювачі, машини для знімання та різання, механізми повернення та накопичування бастунів. Вимоги щодо безпеки та гігієни/ Відокремлений підрозділ НУБіП України "Науково-дослідний та проектний ін-т стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції", Техн. ком. стандартизації "Продукти з овочів і фруктів та устаткування для їх переробки"; Відокремлений підрозділ НУБіП України "Науково-дослідний та проектний ін-т. стандартизації і технологій екобезпечної та органічної продукції", Техн. ком. стандартизації "Продукти з овочів і фруктів та устаткування для їх переробки". - Вид. офіц. - На заміну EN 13379-2014; чинний від 2020-01-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ" , 2021. - 32 с.: іл. - (Національний стандарт України)

Сфера застосування: цей стандарт установлює вимоги до машин для розподілення, знімання та різання макаронних виробів, а також до механізмів повернення та накопичування бастунів (див. розділ 3), які використовують на безперервних підприємствах з виробництва макаронних виробів, здатних виробляти більше ніж 100 кг/год.

ДСТУ ISO/TS 22002-2:2019, (ISO/TS 22002-2:2013, IDT)  Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 2. Громадське харчування/ Техн. ком.  стандартизації "Системи управління безпечністю харчових продуктів". - Вид. офіц. - Цей стандарт розроб. згідно з правилами, установл. в нац. стандартизації України; чинний від 2021-08-01. - К.: ДП   "УкрНДНЦ", 2021. - 16. с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 16.

Сфера застосування: цей стандарт установлює вимоги до розроблення, упровадження та забезпечення програм-передумов (ПП) для допомоги в контролюванні небезпечних чинників безпечності харчових продуктів у сфері громадського харчування.

ДСТУ ISO/TS 22002-5:2020, (ISO/TS 22002-5:2019, IDT)  Програми-передумови безпечності харчових продуктів. Частина 5. Транспортування та зберігання/ Техн. ком.  стандартизації "Системи управління безпечністю харчових продуктів"; Техн. ком.  стандартизації "Системи управління безпечністю харчових продуктів". - Вид. офіц. - Увед. вперше; чинний від 2021-08-01. - К.: ДП   "УкрНДНЦ", 2021. - 12 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 12.

Сфера застосування: цей стандарт установлює вимоги до розроблення, упровадження та забезпечення виконання програм-передумов (ПП) для допомоги в контролюванні небезпечних чинників харчових продуктів у процесі транспортування та зберігання в харчовому ланцюзі.

ДСТУ EN 12268:2016 (EN 12268:2014, IDT) Устатковання для перероблення харчових продуктів. Верстати зі стрічковими пилками. Вимоги щодо безпеки та гігієни/ пер. з англ.; Техн. ком. стандартизації "Страховий фонд документації", НДІ мікрографії. - Вид. офіц. - На заміну ДСТУ EN 12268:2016; чинний від 2017-11-01. - К.: ДП   "УкрНДНЦ", 2019. - 26 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 25-26

Сфера застосування: стандарт установлює вимоги щодо конструкції верстатів зі стрічковими пилками. У стандарті наведено всі істотні небезпеки, небезпечні сітуації та заходи, які стосуються груп верстатів, що використовують за призначеністю та в умовах неправильного використання, передбачених виробником.

ДСТУ EN 12505:2016 (EN 12505:2000 + А1:2009, IDT) Устатковання для перероблення харчових продуктів. Відцентрові машини для оброблення харчових масел та жирів. Вимоги щодо безпеки та гігієни/  Техн. комітет стандартизації " Страховий фонд документації", НДІ мікрографії. - Вид. офіц. -  На заміну ДСТУ EN 12505:2014; чинний від 2018-07-01. - К.: ДП   "УкрНДНЦ", 2019. - 23 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.22.

Сфера застосування: цей стандарт визначає всі суттєві небезпеки, виявлені під час оцінювання ризиків щодо центрифуг для оброблення харчових масел і жирів, у разі використання за призначеністю і в умовах, передбачених виробником.

ДСТУ EN 15774:2016, (EN  15774:2010, IDT)  Устатковання для перероблення харчових продуктів. Машини для виробництва виробів з тіста з начинкою та без начинки (тальятелле, каннеллони, равіолі,  тортелліні, ореккьєтте і ньоккі). Вимоги щодо безпеки та гігієни: пер. з англ/ Техн. ком. стандартизації "Страховий фонд документації", НДІ мікрографії. - Вид. офіц. - На заміну ДСТУ EN 15574:2014; чинний від 2018-07-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ", 2019. - 51 с.: іл. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.50

Сфера застосування: стандарт поширюється на машини, призначені для вироблення виробів з тіста з начинкою та без неї, для замішування, місіння, розкачування тіста, формування виробів з тіста та пастаризації. У стандарті розглянуто всі суттєві небезпеки, небезпечні ситуації та події, які можливі за умов використання машин, що підпадають під дію цього стандарту, та за умов неналежного їх використання, якщо це передбачено виробником.

ДСТУ EN 453:2016 (EN 453:2014, IDT) Устатковання для перероблення харчових продуктів. Машини тістомісильні. Вимоги щодо безпеки та гігієни/ пер. з англ.;  Техн. комітет стандартизації " Страховий фонд документації", НДІ мікрографії. - Вид. офіц. - На заміну ДСТУ EN 453:2016 (EN 453:2014, IDT); чинний від 2017-11-01. - К.: ДП   "УкрНДНЦ", 2019. - 30 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 28-29

Сфера застосування: стандарт установлює вимоги щодо безпеки та гігієни, які треба виконувати під час проектування та виготовлення тістомісильних машин об'ємом діжі, що обертається, який дорівнює або перевищує 5 л або такою, що дорівнює 500 л.

ДСТУ EN 12853:2016 (EN 12853:2001+А1:2010; EN 12853:2001+А1:2010/АС:2010, IDT)

Устатковання для перероблення харчових продуктів. Ручні блендери та вінчики. Вимоги щодо безпеки та гігієни/ пер. з англ.; Техн. ком. стандартизації "Страховий фонд документації", НДІ мікрографії. - Вид. офіц. - На заміну ДСТУ EN 12853:2014;  чинний від 2018-07-01. - К.: ДП   "УкрНДНЦ", 2019. - 23 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 23

Сфера застосування: стандарт установлює вимоги щодо безпеки та гігієни, яких необхідно дотримуватися під час проектування та виготовлення ручних блендерів та вінчиків, які використовують у торгівлі, на підприємствах громадського харчування та в продовольчих магазинах.

ДСТУ EN  1974:2016 (EN 1974:1998+A1:2009, IDT) Устатковання для перероблення харчових продуктів. Скибкорізальні машини. Вимоги щодо безпеки та гігієни/ пер. з англ.; Техн. ком. стандартизації "Страховий фонд документації", НДІ мікрографії. - Вид. офіц. - На заміну ДСТУ EN 1974:2014;  чинний від 2018-07-01. - К.: ДП   "УкрНДНЦ", 2019. - 29 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 28

Сфера застосування: стандарт установлює вимоги щодо безпеки та гігієни, яких необхідно дотримуватись під час розроблення та виробництва машин для порційного нарізання ножем діаметром понад 150 мм, який приводиться в рух електродвигуном з кареткою зворотно-поступального типу. Ці типи машин за видом нарізання призначені для використання в магазинах, ресторанах, супермаркетах, їдальнях тощо.

ДСТУ ЕN 16743:2018, (ЕN 16743:2016, IDT) Устатковання для харчової промисловості. Автоматичні промислові машини для нарізання. Вимоги щодо безпеки та гігієни/ Техн. ком. стандартизації "Продукти з овочів і фруктів та устаткування для їх переробки", Відокремл. підрозділ Нац. ун-ту біоресурсів і природокористування України "Наук.-дослід. та проект. ін-т стандартизації і технологій екобезпеч. та орган. продукції". - Вид. офіц. - На заміну ДСТУ ЕN 16743:2016 (ДСТУ ЕN 16743:2016, IDT); чинний від 2020-01-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ", 2021. - 32 с.: рис. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 31.

Сфера застосування: цей стандарт встановлює вимоги щодо проектування та виготовлення автоматичних промислових машин для нарізання (слайсери) та допоміжних пристроїв. Автоматичні промислові машини для нарізання (слайсери) використовують для різання м'яса та ковбасних виробів, сиру або інших кускових харчових продуктів, які можна нарізати за допомогою одного або декількох ножів, призначені для режиму різання скибочками (слайсами), часточками.

ДСТУ EN 1678:2018 (EN 1678:1998+A1:2010, IDT) Устатковання для харчової промисловості. Машини для нарізання овочів. Вимоги щодо безпеки та гігієни/ Техн. комітет  стандартизації "Продукти з овочів і фруктів та устаткування для їх переробки", Відокремл. підрозділ Нац. ун-ту біоресурсів і природокористування України "Наук.-дослід. та проект. ін-т стандартизації і технологій екобезпеч. та орган. продукції". - Вид. офіц. - На заміну ДСТУ EN 1678:2016; чинний від 2020-01-01. - К.: ДП   "УкрНДНЦ", 2020. - 31 с.: рис.. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 30.

Сфера застосування: цей стандарт установлює вимоги щодо безпеки та гігієни машин, призначених для нарізання овочів, яких необхідно дотримуватися під час проектування та виготовлення пересувних овочерізок із максимальною потужністю менше ніж 3 кВт.

ДСТУ EN 13534:2016 (EN 13534:2006 + А1:2010, IDT) Устатковання для харчової промисловості. Машини для посолу шприцюванням. Вимоги щодо безпеки та гігієни/ Техн. ком. стандартизації "Молоко, м"ясо та продукти їх переробки", Т-во з додат. відп. "Укр. НДІ харч. пром-сті". - Вид. офіц. - На заміну ДСТУ EN 13534:2014; чинний від 2018-01-01. - К.: ДП   "УкрНДНЦ", 2019. - 28 с. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с.27.

Сфера застосування: цей стандарт поширюється на машини для посолу шприцюванням з приймальним і вивідним пристроями; машини для посолу шприцюванням з приймальним і вивідним пристроями, а також завантажувальними пристроями. Цей стандарт застосовують щодо всіх небезпек, небезпечних ситуацій і подій, пов’язаних із машинами для посолу шприцюванням.

ДСТУ EN 1672-2:2018, (EN 1672-2:2005 + A1:2009, IDT) Устатковання для харчової промисловості. Основні принципи. Частина 2. Гігієнічні вимоги./ Техн. ком. стандартизації "Продукти з овочів і фруктів та устаткування для їх переробки", Відокремл. підрозділ Нац. ун-ту біоресурсів і природокористування України "Наук.-дослід. та проект. ін-т стандартизації і технологій екобезпеч. та орган. продукції". - Вид. офіц. - На заміну ДСТУ EN 1672-2:2014;  чинний від 2020-01-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ" , 2020. - 25 с.: іл. - (Національний стандарт України)

Сфера застосування: цей стандарт встановлює загальні гігієнічні вимоги до устаткування, яке використовують під час приготування та переробляння харчових продуктів для споживання людиною чи тваринами, для усунення або зниження ризиків зараження, інфікування, захворювання чи заподіяння шкоди, пов'язаної з харчовими продуктами.

ДСТУ EN 1673:2018, (EN 1673:2000 + A1:2009, IDT)  Устатковання для харчової промисловості. Печі з обертовими вагонетками. Вимоги щодо безпеки та гігієни/ Техн. ком. стандартизації "Молоко, м"ясо та продукти їх переробки", Ін-т продовольчих ресурсів НААН України. - вид. офіц. - На зміну EN 1673:2014; чинний з 2020-01-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ" , 2020. - 27 с.: іл. - (Національний стандарт України)

Сфера застосування: цей стандарт визначає вимоги щодо безпеки й гігієни конструкції та виготовлення печей з однією або кількома обертовими вагонетками.

ДСТУ EN  15861:2017, (EN 15861:2012, IDT)  Харчові переробні машини. Камери коптильні. Вимоги щодо безпеки та гігієни: пер. з англ./ Техн. ком. стандартизації "Молоко, м"ясо та продукти їх переробки", ДП "НДІ "Еластик". - Вид. офіц. -  На заміну ДСТУ EN 15861:2014; чинний від 2019-01-01. - К.: ДП "УкрНДНЦ" , 2021. - 17 с.: іл. - (Національний стандарт України). - Бібліогр.: с. 17

Сфера застосування: цей стандарт установлює основні вимоги щодо безпеки та гігієни під час конструювання, виготовлення, експлуатації коптильних камер, застосовуваних у харчовій промисловості.

Статті періодичних видань

Виробнича гігієна понад усе //М'ясні технології. - 2021. - №2. -  С. 36.

Комплекс санітарного обладнання //М'ясна індустрія. - 2018. - травень-червень. -  С. 27. - Спец. вид. до газ. "Харчовик"

Новітні технології гігієни в пивоварінні. Diversey DiverCraft: інновації для чистоти пивоваріння //Пиво. Технології та Інновації. - 2019. - №1-2. -  С. 70-71.

Оцінка ефективної дії дезінфікуючих засобів. Для санітарної обробки молочного обладнання/ М.Д. Кухтин, Н.П. Болтик, Я.Й. Крижанівський и др //Мир продуктов. - 2020. - №2. -  С. 26-28. - Бібліогр. в кінці ст.

Паска, М.З.  Експрес-метод гігієнічного контролю якості удосконалення м'ясних посічених напівфабрикатів з рослинною сировиною/ М.З. Паска, О.Б. Маслійчук //Наукові праці НУХТ. - 2019. - Т.25, №5. -  С. 181-186. - Бібліогр. в кінці ст.

Перелік сортів винограду, які входять до схеми санітарної сертифікації //Сад, виноград і вино України. - 2017. - №3 (липень-вересень). -  С. 18-19. - Бібліогр. в кінці ст. - Початок у №1-4, 5-8 (2015 р.), №2, 3-4 (2016 р.)

Санітарна обробка молочного устаткування. Нові підходи //Мир продуктов. - 2019. - №5 (октябрь). -  С. 36-38. - Бібліогр. в кінці ст.

© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page