top of page

Дайджест періодичних онлайн видань з 22 по 28 січня 2020 року

Україна асоціюється з зерновими, олійними. А тепер — ще й продуктами переробки

AgroGuide.-23.01.2020

 У структурі українського аграрного експорту починає з’являтися все більше продуктів переробки.

Про це на панельній дискусії в рамках Міжнародної виставки «Зелений тиждень» в Берліні, зазначив генеральний директор «Українського клубу аграрного бізнесу» Роман Сластьон, пише agroportal. «Україна асоціюється з зерновими, олійними культурами. Останні 15-20 років в нашій державі дійсно спостерігається бум нарощення виробництва — зростають площі кукурудзи, пшениці, сої, ріпаку, соняшнику. Хоча останній переробляється здебільшого всередині країни, ми експортуємо величезні обсяги соняшникової олії», — говорить Сластьон. З іншого боку, це дозволило значно наростити експорт агропродовольчої групи товарів, яка нині займає 40% від загального експорту продукції з України. Найбільше в структурі експортованої продукції кукурудзи, сої, гірчиці та соняшникової олії. «Але з’являються нові позиції — продукти переробки. Це означає, що в Україні закладена гарна основа для первинного сільськогосподарського виробництва, на базі якої поступово починають розвиватися і виходити на зовнішній ринок переробні компанії», — зазначає Сластьон. За його словами, Україна вже експортує доволі значні об’єми перероблених продуктів: томатної пасти, яблучного соку, меду (на $18 млн тільки до Німеччини), горіхів, заморожених ягід та консервованих овочів. «Проблема в тому, що завоювати ці ринки і вийти на них дуже складно. Потрібно докладати зусиль — це маркетинг, створення брендів для кінцевого споживача в країнах, куди ми хочемо експортувати, формування довіри до продукту, до її якості та безпечності», — додав гендиректор УКАБ.

agro.guide/


Ресурс цукроваріння в Україні практично вичерпано

AgroNews.ua. -27.01.2020

За словами екс-заступника голови правління НАЦУ “Укрцукор” Руслана Яненко, зменшення обсягів сировини минулого року спровокувало скорочення виробничих потужностей і, як наслідок, значного зменшення виробництва цукру в цілому, передає АгроПортал.

Цей сезон вже далеко не перший, коли цукровики працюють “в мінус”, ресурси для виробництва практично вичерпані. Минулого року діяли 33 цукрові заводи, які переробили 9,84 млн т цукрових буряків і виготовили 1,48 млн цукру, що на третину менше, ніж у попередній сезон, зазначає експерт. Не запустили в работу 9 заводів, виробничий період скоротився на місяць, а скорочення виробництва цукру досягло 20 відсотків.За інформацією Міністерства розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, середня врожайність у 2019 році склала 44,6 т\га, площа посівів цукрового буряку 220 тис га, а загальний урожай 9,8 млн т. В той час, як у 2018 році валовий збір солодкого кореня склав 13,5 млн тонн, при врожайністі 49,4 ц\га.

agronews.ua


Українська кукурудза буде домінувати на азіатських ринках

AgroNews.ua. -25.01.2020

Китай, Південна Корея і Бангладеш активно контрактують українську фуражну кукурудзу, незважаючи на підвищені ціни на неї. Про це повідомляє Successful Farming.

Експерти прогнозують, що українська кукурудза буде домінувати на азіатських ринках у лютому. «Азіатські переробники готові платити більше за якісне українське зерно в той час як у постачальників з США є проблеми з якістю», — наголошується в повідомленні. Аналітики відзначають, що Україна наразі є однією з небагатьох країн-виробників в світі, яка має в своєму розпорядженні якісну фуражну кукурудзу. Котирування останньої на базисі C&F Південна Корея з поставкою в лютому виросли до $220/т, це на $10 більше, ніж місяць тому.«Якість кукурудзи в США оцінюється за шкалою від одного до чотирьох в порядку убування. У Чикаго торгується жовта кукурудза №2. Однак в урожаї 2019 р. велика частка кукурудзи №3 і №4. Якраз ці сорти зараз, в основному, поставляються в Азію через порти тихоокеанського узбережжя», — вказується в повідомленні.

agronews.ua


Експерт розповів, які переваги дає сертифікація продукції

AgroNews.ua. -24.01.2020

Сертифікація продукції в Україні є добровільною, проте вона дає низку переваг, пише «Інфоіндустрія».

За бажанням замовника органом з оцінки відповідності може бути проведена сертифікація партії продукції, а також сертифікація продукції, що виготовляється серійно. Не залежно від обраної схеми, обов’язково проводиться випробування зразків продукції, заявленої на сертифікацію. Про це розказала Тетяна Захлюпенко, провідний інженер Органу з оцінки відповідності ДП «Миколаїв-стандртметрологія», на конференції «Сертифікація в галузях рослинництва, бджільництва та переробки». Фахівець розказала про переваги сертифікації: -підвищення конкурентоспроможності продукції, завоювання більшої довіри замовника; -можливість посилання на сертифікат відповідності і інформації, що надається на маркуванні, у супровідній та рекламній інформації; -можливість брати участь в тендері; -документальне підтвердження оцінки продукції третьою стороною. «Раніше була сертифікація УкрСЕПРО, зараз її немає, тож якщо ви її бачите на маркуванні — це обман», — додала Тетяна Захлюпенко.

agronews.ua


ЄС збільшив квоти на українську пшеницю

AgroNews.ua. -24.01.2020

Згідно з офіційними даними, Європейський Союз схвалив ліцензії на імпорт 926 тонн пшениці в рамках річної квоти (TRQ) на зернові, повідомляє Refinitiv Agriculture.

«Загальний обсяг квоти на імпорт пшениці на поточний рік виріс до 67,177 тис. тонн, причому більша частина була заброньована для поставок з України без сплати мита», – йдеться в повідомленні. Імпортери також подали заявки на 3,230 тис. тонн українського ячменю на минулому тижні. При цьому запитів на імпорт кукурудзи не надходило.

agronews.ua


В Україні скоротилося виробництво кондитерських виробів

AgroNews.ua. -24.01.2020

У 2019 році в Україні виробництво цукровмісних кондитерських виробів склало 47 тис. т, що на 27% менше, ніж у 2018 році, повідомляє Держслужба статистики України.

У грудні 2019 року в Україні було вироблено 4,5 тис. т кондитерських виробів із цукру (-8,4% до минулого місяця і -26,3% до грудня 2018 року). Але виробництво шоколадних цукерок збільшилося, і складає 125,2% від об’ємів виробництва у грудні 2018 року.

agronews.ua


ЄС зупинив експорт м’яса птиці з України, а постраждають свиноводи?

AgroNews.ua. -23.01.2020

23.01.2020 Держпродспоживслужба повідомила про рішення Єврокомісії тимчасово призупинити ввезення з України на територію ЄС м’яса птиці, м’ясної продукції з птиці та термічно необроблених продуктів з птиці. Не вдаючись в юридичні підстави такого одностороннього рішення, в Центрі підвищення ефективності в тваринництві повідомили одразу, що більшого удару ніж виробники курятини можуть отримати виробники свинини.

Причина в перевитратах 8 млрд грн в українському свинарстві. Виробники курятини на відміну від виробників свинини мають одну із самих низьких собівартосте на куряче м’ясо в Україні – 0,65 євро/кг живої ваги. Надлишок курятини, яка стала небажана в Євросоюзі, насамперед, осяде на внутрішньому ринку в Україні, чим призведе до зниження цін на курятину. За 5 років споживання курятини на одного українця в рік в Україні виросло з 21 кг до 25 кг, а свинини навпаки впало з 25 кг до 12 кг. Свинина програє курятині вищою ціною і рекордно високою собівартістю. А тепер з лютого 2020 року ціни на курятину в Україні можуть значно просісти і споживачі ще більше перейдуть на курятину. Надлишок дорогої свинини на ринку призведе до падіння цін на неї, можливо до рівня 2015-2016 року – 1 євро/кг живої маси. З собівартістю 1,4 євро/кг це може означати лише одне – масові збитки свиноводів.

agronews.ua


Результати моніторингу вершкового масла передано до Держпродспоживслужби

AgroNews.ua. -23.01.2020

До Держпродспоживслужби для проведення розслідування та вжиття необхідних заходів передані матеріали масштабного моніторингу масла солодковершкового, який проводився в рамках медійного проєкту «СТОП фальсифікат», 22 січня 2020 року, повідомляє Держпродспоживслужба.

Зокрема, реалізатори проєкту – журналісти телеканалу «1+1» та представники ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів» – передали Держпродспоживслужбі експертні висновки двох лабораторій, які проводили дослідження зразків масла, матеріали з кодуванням та розкодуванням зразків масла, а також документи, які підтверджують факт купівлі масла в торговельній мережі (чеки). Тепер матеріали будуть передані до територіальних органів Держпродспоживслужби для проведення розслідування і вжиття необхідних заходів реагування. У рамках цього процесу, будуть перевірені як реалізатори, так і виробники, фальсифіковане масло відкликане з обігу, перемарковане, а щодо порушників будуть застосовані штрафні санкції. Усього громадськими активісти та журналісти відібрали 77 зразків масла (231 пачка). Із загальної кількості по 77 пачок масла було відправлено до двох лабораторій на дослідження (Центральної випробувальної державної лабораторії Держпродспоживслужби в Київській області та Державного підприємства «Укрметртестстандарт»). Ще 77 залишились у експертів, як контрольний/арбітражний зразок. За результатами лабораторних досліджень встановлено, що 16 відібраних зразків масла – фальсифікат.

agronews.ua


В Україні шукатимуть фальсифікований мед

AgroNews.ua. -23.01.2020

22 січня 2020 року оголошено про старт кампанії «СТОП фальсифікат. МЕД», яка реалізовуватиметься в рамках масштабного медіапроєкту «СТОП Фальсифікат» за участю журналістської команди телеканалу 1+1 «ТСН Тиждень», ГО «Громадський контроль захисту прав споживачів», та за підтримки Уряду, Держпродспоживслужби та профільних асоціацій в галузі бджільництва.

Як повідомили ініціатори кампанії з виявлення фальсифікату меду на ринку України, її фактичний старт розпочнеться 10 лютого 2020 року. Традиційно, для виробників меду відводиться час, щоб «виправитися», прибравши з прилавків продукт, який не відповідає вимогам. Саме 10 лютого чотири групи експертів та журналістів відправиться у чотири регіони України, де будуть відібрані зразки меду в торговельних мережах. Зразки відібраної продукції доставляються до двох незалежних акредитованих випробувальних лабораторій для проведення досліджень. Кожен зразок продукції буде знеособлений та закодований комісією. Лабораторії визначають терміни проведення експертизи. Усі етапи та процеси будуть максимально відкритими завдяки онлайн трансляціям. «Україна є світовим лідером виробництва меду на душу населення і стабільно входить в топ-5, а часом і в топ-3 країн-експортерів меду. Тому ми повинні зробити все для того, аби не лише закордонні споживачі насолоджувалися якісним і безпечним медом, але й щоб і ми, українці, були впевнені у тому, що ми споживаємо», – наголосив заступник Міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства України Тарас Висоцький.За інформацією директора Департаменту безпечності харчових продуктів та ветеринарної медицини Бориса Кобаля, сьогодні в Україні зареєстровано близько 5 тис. суб’єктів господарювання, які займаються переробкою меду. 75 із них має право експорту цієї продукції. При цьому 98% українського меду, виробляється на приватних пасіках.

agronews.ua


Стало відомо, чому Україна імпортує вино, а експортує горілку

AgroNews.ua. -22.01.2020

Дані Держстату засвідчили, що серед усіх алкогольних напоїв в Україну найбільше імпортують вина, а експортують з України — горілку. За словами експерта алкогольного ринку Ігоря Товкача такі показники є абсолютно логічними. Чому маємо таке співвідношення, він пояснив у коментарі УНН.

“За даними Держстатистики, найбільшим є імпорт вин виноградних. І річ у тому, що з втратою Криму, великих виробників вина у нас практично не залишилося. Так, у нас є винороби, які роблять гарне вино, але на імпортовані вина зберігається високий попит. Значно менше ми імпортуємо ігристих вин, тому що їх і вживають в Україні менше. Як правило, такі напої наш споживач купує тільки на свята”, – пояснив експерт. Натомість, Україна славиться своєю горілкою, і показники її виробництва досить високі. “Тому наші виробники самі експортують багато куди цей продукт, і він, до речі, користується неабияким попитом. Для України горілка це природний напій, це бренд, в який тривалий час вкладалися гроші. Власне зараз, експорт горілки з України перевищує імпорт”, – додав Товкач.

agronews.ua


В Україні значно зросла якість пшениці, – експерт

AГРОПОЛІТ. -25.01.2020

Якість української пшениці у 2019 році значно зросла.

 Про це заявив менеджер із технічних та презентаційних питань компанії «СЖС Україна» Олег Оніщенко в інтерв’ю Інформаційно-аналітичному агенству «АПК-Інформ». «Аналіз якості врожаю пшениці за останні 16 років показує, що середній вміст білку в пшениці врожаю-2019 входить до п’ятірки найвищих показників за цей період, а вміст клейковини (механічна відмивка) — до трійки. Згідно зі статистичними даними ІП «СЖС Україна», вміст білку в українській пшениці в середньому зріс з 11,9% (урожай 2018 р.) до 12,58% (урожай 2019 р.), а вміст клейковини (механічне відмивання Глютоматик) — з 22,1% до 26,1%, хоча в останні роки співвідношення вмісту білку та клейковини корелювало зовсім інакше», – сказав Оніщенко. Так, за його словами, в минулому торговому сезоні, 2018-2019 роках, вміст білку не зовсім відповідав очікуваному значенню параметра масової частки сирої клейковини (механічна відмивка). Наприклад, відправляючи суднову партію пшениці з середнім вмістом білку 11,5% і чекаючи на показник клейковини (механічна відмивка) приблизно на рівні 23% (найчастіше реальний вміст клейковини був нижчим від 23%), доводилося більш ретельно контролювати відповідність даного параметра контрактним вимогам за підготовки експортної партії.

agropolit.com/news/


Беларусь вслед за ЕС запретила украинскую курятину

AgroPortal.ua.-24.01.2020

Беларусь запретила ввоз в страну курятины из Украины из-за случаев заболевания птицы высокопатогенным гриппом.

Об этом говорится в указании департамента ветеринарного и продовольственного надзора Минсельхозпрода Беларуси. «По информации Всемирной организации здравоохранения животных, на территории Винницкой области зарегистрирован случай заболевания птиц высокопатогенным гриппом», — говорится в нем. Таким образом, Минск ввел ограничения на ввоз живой птицы, инкубационного яйца, диких, зоопарковых и цирковых восприимчивых животных, мяса птицы, яичного порошка, меланжа, альбумина и других пищевых продуктов переработки куриного яйца, пуха и пера. Запрет также распространяется на корма и кормовые добавки из птицы, корма и кормовые добавки растительного происхождения.

agroportal.ua


Неожиданно: ЕС прекратил импорт украинской курятины из-за птичьего гриппа

AgroPortal.ua.-23.01.2020

Ввоз из Украины на территорию ЕС мяса птицы, мясной продукции из птицы и термически необработанных продуктов из птицы временно приостановлен. Яйца и яичная продукция под ограничения не подпадает.

Об этом сообщает Государственная служба по вопросам безопасности пищевых продуктов и защиты потребителей со ссылкой на оперативное сообщение от Европейской Комиссии. «Украина в соответствии с международными обязательствами как член Всемирной торговой организации (ВТО) и Всемирной организации здравоохранения животных (МЭБ), безотлагательно, на опережение сообщила своим международным торговым партнерам об обнаружении случая гриппа птицы. Украинские мероприятия по контролю и ликвидации гриппа птицы признаны эквивалентными тем, которые осуществляются странами-членами ЕС. Учитывая отчеты многочисленных миссий по оценке эквивалентности, результаты переговоров и предварительных договоренностей, указанное решение ЕС является потрясающе неожиданным для украинской стороны», — отметили в ведомстве. Заместитель министра развития экономики, торговли и сельского хозяйства — торговый представитель Украины Тарас Качка считает, что решение ЕС по ограничению ввоза мяса птицы из-за случая птичьего гриппа в Винницкой области значительно строже, чем должно быть. «Мы активно и совместно работаем над тем, чтобы оперативно скорректировать это решение. Сейчас есть все возможности для того, чтобы скорректировать его в необходимую сторону», — заявил Тарас Качка на своей странице в Facebook. 

agroportal.ua


Економіка

Україна завалила Європу медом


Газета по-українські.-23.01.2020

Україна в січні вичерпала річну квоту на мед до Євросоюзу.

Цьогоріч ЄС збільшив квоту на мед до 6 тис. т на рік, передає "Євроінтеграційний портал". Крім меду, українські компанії за кордон активно постачають солод і пшеничну клейковину. За ними у перший місяць 2020-го використали 72% квоти. Також експортують виноградний і яблучний соки, цукор, м'ясо птиці та напівфабрикати з м'яса птиці, яйця і альбуміни. За цими позиціями вже використали 20-67% квот. На 2020 рік ЄС збільшив квоти на 18 сільськогосподарських позицій. Наприклад, квота на м'ясо птиці зросла з 19,2 тис. т до 20 тис. т. Яйця - з 2,7 тис. т до 3 тис. т.

Gazeta.ua


ЕкономікаЯке вино п'ють українці

Газета по-українські.-22.01.2020

В Україні стрімко зростає споживання вина.

З січня по листопад 2019-го в країну завезли вина найбільше за останні 5 років - на $128 млн, передає УКАБ. Торік вітчизняні підприємства переробили 124,2 млн т винограду. Найбільше вина імпортували з Італії, Грузії та Франції. Щоправда, експорт укр. Торік вітчизняні підприємства переробили 124,2 млн т винограду. Це найменше за історію незалежності України. Виробництво скоротилося більш як удвічі.

Gazeta.ua


"Время показало": почему Минагрополитики возрождают через 4 месяца после ликвидации

Дело.-22.01.2020

По самым скромным подсчетам украинским налогоплательщикам поглощение министерства обошлось в 5 миллионов гривен. Сколько нужно на восстановление — вопрос открытый

В Украине заговорили о восстановлении Министерства аграрной политики и продовольствия, которое было реорганизовано в начале осени 2019 года путем присоединения к Минэкономики. "Время показало, что некоторые министерства должны быть разделены. Мы видим, что, наверное, есть вопросы к МЭРТу, потому что оно занимается и сельскими хозяйством и всем. И сейчас необходим новый концепт и подход", — заявил президент Владимир Зеленский во время личной встречи с премьером Алексеем Гончаруком. Несмотря на рассуждающую формулировку, президентские слова, если судить по спровоцированным ими действиям, были восприняты как прямая директива. Фактически, без Министерства аграрной политики Украина существовала не полных четыре месяца и, оценочно, процесс восстановления займет еще не менее двух — без учета времени на комплектацию команды. Ирония в том, что МЭРТ лишь недавно отчитался о финализации процедуры ликвидации аграрного ведомства —  до конца прошлого года персонал Минагрополитики был частично уволен, частично переведен в Минэкономики. Сейчас на столе у главы ведомства Тимофея Милованова последняя пачка приказов о сокращении около 40 человек. В рамках реорганизации сокращения коснулись в первую очередь сотрудников среднего звена — были "уплотнены" все без исключения департаменты. В некоторых случаях кого переводить в МЭРТ, а кого — нет решали сами главы структурных подразделений. Рабочая судьба части сотрудников Минагро определялась по итогам собеседования в МЭРТ.  "Также без разговоров сократили тех, кто не нравился Высоцкому и кто его помнил в бытность мальчиком на побегушках [Тарас Высоцкий, заместитель министра экономики по вопросам АПК, экс-глава  ассоциации Клуб Аграрного бизнеса]", — сказал Delo.ua источник в экс-Минагро, уже месяц как забравший трудовую книжку. Прямые затраты на процедуру ликвидации оценить сложно — они состоят из тысяч человеко-часов юридической и кадровой службы, затрат на документооборот, и главное — компенсации уволенным сотрудникам неиспользованных отпусков, а в дальнейшем — выплат на бирже труда. Оценочно, учитывая масштаб процесса, речь может идти о сумме минимум в 5 млн бюджетных гривен.

delo.ua/


РОССИЯ МОЖЕТ ОТОБРАТЬ У УКРАИНЫ ДВЕ ТРЕТИ ИНДИЙСКОГО РЫНКА ПОДСОЛНЕЧНОГО МАСЛА

Деловая столица.-27.01.2020

Российские аграрии наращивают экспорт подсолнечного масла в Индию, что может негативно отразиться на Украине

Украинские производители подсолнечного масла могут потерять до трети экспорта в Индию, передает "ДС" со ссылкой на AgroNews. Общий экспорт подсолнечного масла в Индию возрастет с 2,4 млн тонн до 2,6 млн тонн в 2019/2020 МГ. Подобные ожидания вызваны тем, что цены на подсолнечное масло, согласно выводам исследовательской группы Sunvin Group India, становятся более конкурентными. При этом, как прогнозируют эксперты, российский экспорт подсолнечного масла в Индию увеличится на 550% (по сравнению с прошлым годом) и достигнет 650 тыс тонн в 2019-20 МГ. Увеличение объемов импорта российского масла соответственно уменьшит украинский импорт в Индию, что приведет к сокращению рыночной доли Украины с 90% до 66%, в то время, как доля России возрастет с 4% до 25%.

www.dsnews.ua


В Украине рекордно упало производство молока и продолжает снижаться

 Капитал.-22.01.2020

В 2019 году Украина рекордно сократила производство молока — до 9,69 млн тонн, или на 3,7%, украинские переработчики недополучили 377,1 тысяч тонн сырья. Об этом со ссылкой на данные Госстата сообщает пресс-служба Ассоциации производителей молока.

«Все годы независимости украинская молочная отрасль демонстрирует сокращение производства молока. Однако именно в 2019 году впервые зафиксировали такие рекордные темпы падения, когда общий сбор молока „не дотянул“ до отметки в 10 млн тонн. Причина — сокращение поголовья дойных коров. Так, предприятия вырезали коров из-за непонятной ситуации с введением рынка земли, неполных выплат компенсаций существующих программ господдержки, а также слухов о существенном их сокращение в 2020. Поэтому некоторые предприятия или полностью закрыли молочное направление бизнеса, или максимально сократили поголовье пока низкопродуктивного скота, для аккумуляции средств», — говорится в сообщении. Отмечается, что самым масштабным сокращение производства сырьевого молока было в хозяйствах населения, где падение составило 4,6% — 339,3 тыс тонн.

www.capital.ua/

  

Украинцев заваливают импортной картошкой: что произошло

Сегодня.-28.01.2020

Украина выращивает больше картофеля, чем потребляет, но закупки из-за границы все равно растут.

Украину заваливают импортными продуктами. Например, польское молоко уже стоит дешевле, чем отечественное. Не лучше ситуация и с картофелем – рекордный импорт вытесняет украинский продукт с рынка. Наши фермеры заработали на картошке меньше, чем потеряли на моркови, свекле и луке. Новости "Сегодня" разбирались, почему отечественная продукция проигрывает импортной и как это сказывается на ценах. Украина занимает четвертое место в мире по посевам картофеля, такое же – по его употреблению (140 кг в год). В стране производят одну шестую всего мирового урожая этой культуры. "У нас уникальная ситуация – за границей в это не верят – 40% картофеля у нас потребляют люди, которые сами его выращивают. Лишь 60% покупают в магазине", – говорит президент Украинской аграрной конфедерации Леонид Казаченко. "В Украине 98% картофеля производится в хозяйствах населения. Только от 2% до 5% в зависимости от года составляют сельскохозяйственные предприятия", – добавляет замминистра развития экономики, торговли и сельского хозяйства Инна Метелева. В целом Украина выращивает приблизительно 20-22 млн тонн картошки в год, а потребляет – шесть миллионов. Почему же тогда мы видим на полках супермаркетов картошку из Турции и Египта? Обычно импортной продукции в Украине больше всего весной, но в 2019 году она захватила прилавки магазинов еще осенью. "С августа импорт максимально активизировался . В августе (это официальная статистика) импорт составил три тысячи тонн, в сентябре – уже 43 тысячи, а в октябре – более 90 тысяч тонн. По состоянию на начало ноября больше, чем 140 тысяч тонн завезли. Это при том, что мы никогда картошку не импортировали", – подсчитывает обозреватель аграрного рынка Лариса Гук.

www.segodnya.ua/

 

 

Гонконг посилив санітарні вимоги до імпорту яєць з України

 

УНІАН: Новини України.-27.01.2020

Зміни набрали чинності з 27 січня.

Гонконг посилив санітарні вимоги до імпорту столових яєць з України - тепер поставки будуть здійснюватися лише за наявності експертних висновків про відсутність антибіотиків у продукції. Про це повідомила прес-служба Державної служби з питань безпеки харчових продуктів та захисту споживачів. "Починаючи з 27 січня 2020 року здійснення експорту столових яєць з авторизованих компетентним органом Гонконгу підприємств можливе тільки при наявності підтверджень (експертні висновки уповноважених акредитованих лабораторій), що кожна партія експортованих столових яєць не містить антибіотиків групи фторхінолонів, саліноміцин та є безпечною для споживання людиною", - йдеться в повідомленні. Держпродспоживслужба звертає увагу учасників ринку на те, що експорт столових яєць в спеціальний адміністративний район Гонконг можливий тільки при неухильному дотриманні санітарних вимог.

www.unian.ua


Україна проведе консультації з ЄС щодо відновлення постачання курятини - торгпред


УНІАН: Новини України.-23.01.2020

Питання обговорять у Брюсселі цього та наступного тижня.

Україна та Європейський Союз проведуть всі необхідні консультації для відновлення постачання української курятини, які ЄС призупинив через спалах пташиного грипу. Про це у Facebook написав заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства, торговий представник України Тарас Качка. "Рішення ЄС щодо обмеження ввезення м'яса птиці через випадки пташиного грипу у Вінницькій області значно суворіше, ніж повинно було бути. Тим не менш, ми активно і спільно працюємо над тим, щоб оперативно скорегувати це рішення. Зараз є всі можливості для того, щоб скорегувати його в правильну сторону. Цього та наступного тижня ми проведемо всі необхідні консультації в Брюсселі", - написав він. Качка підкреслив, що терміновість цього питання для України, сторони змушені призупинити роботу за іншими важливими завданнями співробітництва з ЄС у сфері санітарії та фітосанітарії. При цьому він сподівається на швидкий пошук рішення і повернення до звичайного режиму співпраці.

www.unian.ua






bottom of page