top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 12 по 18 квітня 2025 року

Дайджест періодичних on-line видань

з  12 по 18 квітня  2025 року


Зміст         стор.


1. Українському агробізнесу пропонують два шляхи, щоб доступ на

 африканський ринок 1


2. Агроекспорт з України: кукурудза та соняшникова олія лідирують 2


3. Україна збільшила аграрний експорт до Євросоюзу на 11% 2


4. Виробник на Київщині виводить на ринок нову категорію хліба 2


5. Український виробник виготовив сушильний комплекс для волоського

 горіха             2


6. Зростає частка української цибулі на європейському ринку 3


7. Новий круп’яний завод працює переважно на українському обладнанні 3

 

8. В Україні недостатньо якісної груші для споживання та експорту 3


9. “Молочний альянс” 2024 році експортував продукцію в 27 країн на 

1 млрд грн 3


10. Гайсинський цукровий завод розпочав виготовлення цукру з цукрового

 сиропу 4


11. Після зимової паузи український ринок соняшника переживає новий етап 

— аналітики 4


12. Українські молочники занепокоєні можливим збільшенням імпорту сиру з ЄС 4


                       ------------------------------------------------------------------------------------

1. Українському агробізнесу пропонують два шляхи, щоб доступ на африканський ринок

AgroPolit.com. – 15.04.2025

Артем Гудков, керівник Українсько-Африканської торговельної місії, висловив думку, що Україні потрібно робити ставку на інтеграцію агрокомпаній країни на африканський ринок вже сьогодні, аби повернути втрачену через російську агресію частку агроекспорту та наростити його в перспективі. Він  зазначив: «Африканський ринок через всі ці коливання робить ставку саме на внутрішню переробку. Якщо раніше розвиток власного агровиробництва та переробки сприймався як стратегічна мета, то нині це питання виживання, а не просто забаганка».

До серпня 2025 року чотири українських компанії планують запустити перший агровиробничий кластер в Танзанії з агровиробництва та переробки сільсгоспродукції. Крім того,ЄС запустив програму Global Gateway з бюджетом 150 млрд євро для фінансування проєктів у логістиці, медицині, агросекторі та харчовій переробці в Африці. Більше деталей про вихід на африканський ринок для АПК – у інтерв’ю.

https://agropolit.com/news/29833-ukrayinskomu-agrobiznesu-proponuyut-dva-shlyahi-schob-dostup-na-afrikanskiy-rinok

2. Агроекспорт з України: кукурудза та соняшникова олія лідирують

AgroPolit.com. – 15.04.2025

За даними  Мінагрополітики, експорт української агропродукції за березень виріс до $2,1 млрд і склав 5,4 млн т. Такі дані оприлюднило Мінагрополітики, основні товари  —  кукурудза та соняшникова олія. У загальному експорті України частка агросектору  складає 58% і у порівняно з березнем 2024 року експорт зріс на $87 млн. Топ-5 експортних позицій виглядає так: - кукурудза — $514 млн (2,4 млн т); - соняшникова олія — $503 млн (441 тис. т); - пшениця — $254 млн ( 1,1 млн т); - соя — $150 млн ( 370 тис. т); - м'ясо птиці — $95 млн (41 тис. т). Основні торговельні партнери у березні були: Туреччина, Італія, Іспанія, Єгипет, Нідерланди 

Також спостерігається зростання експорту окремих видів продукції переробки у порівняно з березнем 2024 року. Це  хлібобулочні вироби - експорт збільшився на 24% (до $29,5 млн); вершкове масло — на 254% (до $9,87 млн); сири — на 32% (до $5,3 млн).

https://agropolit.com/news/29829-agroeksport-z-ukrayini-kukurudza-ta-sonyashnikova-oliya-lidiruyut


3. Україна збільшила аграрний експорт до Євросоюзу на 11%

AgroPolit.com. – 13.04.2025

Укрінформ повідомляє, що за підсумками 2024 року Україна збільшила експорт аграрної продукції до ЄС на 11%. Країни ЄС продовжували імпортувати сільськогосподарську продовольчу продукцію від різноманітних торгових партнерів. Серед головних джерел були Бразилія, Велика Британія й Україна. Імпорт збільшився з Кот-д’Івуару, України й Нігерії, а знизився з рф та Австралії.

Україна була третім джерелом імпорту аграрної продукції в ЄС у 2024 році – 8% від загальної вартості імпорту ЄС. Аграрний імпорт з України до ЄС зріс на 11%, якщо порівняти з 2023 роком і сягнув 13 мільярдів євро. Це пов’язано із збільшенням долі в імпорті двох ключових товарів: рослинних олій, а також олійних та білкових зернових культур. Імпорт українських зернових до ЄС скоротився на 12% у вартісному обсязі через зниження цін, але його обсяг зріс на 6% у порівнянні з попереднім роком.

https://agropolit.com/news/29810-ukrayina-zbilshila-agrarniy-eksport-do-yevrosoyuzu-na-11


4. Виробник на Київщині виводить на ринок нову категорію хліба

AgroPortal.ua.- 16.04.2025

Як повідомляє пресслужба ALVIVA GROUP, компанія першою в країні запустила у виробництво нову категорію спеціалізованих сендвіч-хлібів British Sandwich під брендом «Київхліб». Продукцію з нової категорії виготовляють на підприємстві ТОВ «Український пекарний дім» у місті Біла Церква Київської області.

Лінійка охоплює 6 продуктів: «Британський класичний», «Королівський мультизлаковий», «Рустикальний цільнозерновий», «Шотландський солодовий», «Англійський білий» та «Ірландський злаковий». Серед особливостей продуктів — цільнозерновий хліб із найбільшим вмістом цільнозернового борошна на ринку (36%) та хліб із додаванням борошна із пророщеного зерна (3,6%). Сума інвестицій у запуск нової продуктової лінійки сягнула понад 70 млн грн. Потенційний обсяг виробництва становить понад 1 млн паковань сендвіч-хліба на місяць. Сьогодні виробнича лінія завантажена більш ніж на 50%.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/virobnik-na-kijivshchini-vivodit-na-rinok-novu-kategoriyu-hliba


5. Український виробник виготовив сушильний комплекс для волоського горіха

AgroPortal.ua.- 16.04.2025

Головний конструктор компанії KMZ Industries Сергій Бойко розповів, що компанією KMZ Industries реалізовано дуже багато цікавих рішень, але одним із останніх нестандартних проєктів, які були виконані підприємством, є сушильний комплекс для промислового виробника волоського горіха. Цей комплекс складається з 5 сушарок і більш як 10 спеціальних стрічкових конвеєрів. Сергій говорить: «Це нестандартне замовлення стало для нас викликом, адже технологія та конструкція сушарок для горіха відрізняється від зернових. Тож завдяки цьому замовленню ми здобули досвід у новій для нас галузі, виготовили унікальне обладнання та успішно реалізували цей проєкт».

https://agroportal.ua/news/eksklyuzivy/ukrajinskiy-virobnik-vigotoviv-sushilniy-kompleks-dlya-voloskogo-goriha


6. Зростає частка української цибулі на європейському ринку

AgroPortal.ua.- 16.04.2025

Українська цибуля вже заявила про себе на міжнародному ринку. У 2021 році імпортна цибуля складала лише 2% європейського ринку, але вже у 2022–2023 роках її частка зросла до 13%. За інформацією менеджера з управління кампаніями ТОВ «БАСФ Т.О.В.» Володимира Воєводіна,  основними ринками збуту залишаються Румунія, Болгарія, Австрія та Чорногорія. Нещодавно відновилися постачання до Молдови. З'явилися також нові можливості у Великій Британії. Це відкриває шлях для розширення експорту поза ЄС. При цьому Воєводін додає, що вітчизняне виробництво цибулі останніми роками становило близько 1 млн т на рік.

https://agroportal.ua/news/ukraina/zrostaye-chastka-ukrajinskoji-cibuli-na-yevropeyskomu-rinku


7. Новий круп’яний завод працює переважно на українському обладнанні

AgroPortal.ua.- 13.04.2025

Наприкінці березня у Полтавській області запрацював завод YEDNIST’ FOOD з виробництва круп і борошна, виробничі лінії якого оснастили інноваційним якісним обладнанням переважно українського виробника. Так компанія вирішила підтримати вітчизняне виробництво,  повідомив комерційний директор напряму переробки зернових і бобових культур YEDNIST’ GROUP Артем Бутович на виставці-конференції Food&NonFoodMaster-2025. Він розповів: «Українське обладнання не поступається в надійності світовим лідерам. Для ефективної роботи на заводі встановили фотосепаратор нового покоління, який забезпечує якість продукції, видаляючи навіть найменші дефекти та домішки із зерна, а також були впроваджені лущильно-шліфувальні машини, розколювачі гороху та інше новітнє обладнання»,

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/noviy-krup-yaniy-zavod-pracyuye-perevazhno-na-ukrajinskomu-obladnanni


8. В Україні недостатньо якісної груші для споживання та експорту

AgroWeek.- 13.04.2025

В Україні існує достатня кількість насаджень груш, проте лише деякі господарства здатні виростити продукцію високої якості, що пов’язано з тим, що вирощування груш є доволі складним процесом, розповідає Владислав Макаренко, співвласник фермерського господарства журналу «Садівництво по-українські». Експерт зазначає, що сьогодні для більшості українських виробників питання експорту груші взагалі не стоїть. Це зумовлено дефіцитом цього фрукта на внутрішньому ринку, оскільки країна останні кілька років змушена імпортувати грушу з-за кордону.

https://agroweek.com/agroekonomika/ukrayini-nedostatno-yakisnoyi-grushi-dlya/


9. “Молочний альянс” 2024 році експортував продукцію в 27 країн на 1 млрд грн

Bizagro. – 15.04.2025

Минулого року група компаній “Молочний альянс” поставляла свою продукцію в 27 країн світу, хоча в довоєнний період географія експорту нараховувала 38 країн, розповідає Сергій Вовченко, голова наглядової ради ГК. “За минулий рік ми експортували продукцію лише на суму близько 1 млрд грн. Це зовсім мало. При тому що виручки отримали близько 8,6 млрд грн”, – сказав він. За його словами, переробному підприємству харчової галузі, щоб бути конкурентно здатним, потрібно чітко відстежувати три моменти: інноваційність, якість і ціна. Вовченко також розповів, що після низки поїздок на міжнародні конгреси, переконався в неконкурентності української молочної продукції на європейському ринку та упередженому ставленні до українських виробників зі сторони європейських колег. Вирішити цю проблему, на його думку, зможе державний протекціонізм.

https://bizagro.com.ua/molochnyj-alyans-2024-rotsi-eksportuvav-produktsiyu-v-27-krayin-na-1-mlrd-grn/


10. Гайсинський цукровий завод розпочав виготовлення цукру з цукрового сиропу

Bizagro. – 14.04.2025

Гайсинський цукровий завод, що входить до складу агрохолдингу “Укрпромінвест-Агро”, розпочав виробляти цукор із сиропу, виведеного на зберігання під час виробничого сезону 2024 року. Про це повідомила пресслужба компанії. У повідомленні зазначається: “Гайсинський цукровий завод – перший в Україні, де впроваджено технологічну схему переробки цукрового сиропу”.  Вже перероблено понад 7 тис. тонн цукрового сиропу. 

https://bizagro.com.ua/gajsynskyj-tsukrovyj-zavod-rozpochav-vygotovlennya-tsukru-z-tsukrovogo-syropu/


11. Після зимової паузи український ринок соняшника переживає новий етап — аналітики

Elevatorist.com – 17.04.2025

Аналітики департаменту сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР, зазначають, що на ринку соняшника після зимової паузи спостерігається різке зростання пропозиції. Експортні показники ростуть, а це означає, що в найближчі тижні відбудеться зниження цін. 

 За словами аналітиків, наразі відбувається зростання переробки насіння соняшника, через більшу кількість сировини та запуск нових переробних потужностей. У грудні–лютому обсяг переробки становив 800–900 тис. т, у березні — понад 1 млн т, у квітні очікується 1,2–1,3 млн т. Це в свою чергу дозволяє збільшити експорт української олії на світовий ринок.

https://elevatorist.com/novosti/20200-pislya-zimovoyi-pauzi-ukrayinskiy-rinok-sonyashnika-perejivaye-noviy-etap--analitiki


12. Українські молочники занепокоєні можливим збільшенням імпорту сиру з ЄС

ПроАгро. – 17.04.2025

Нова тарифна політика США хоча й не створює додаткових перешкод для експорту української агропродукції, тим не менш опосередковано позначиться на вітчизняному ринку. У разі вжиття ЄС відповідних збільшених мит на імпорт з США можуть збільшитись поставки до країн Євросоюзу українських товарів. Аналогічно і деякі європейські товари можуть бути переорієнтовані в Україну. 

На нещодавньому засіданні Ради директорів Спілки молочних підприємств України було висловлене занепокоєння, що торговельне протистояння США з ЄС  створює загрозу переорієнтування експортних поставок європейського сиру. Зокрема, може  збільшитись частка імпортного сиру на ринку України, а це негативно вплине на виробництво сиру вітчизняними підприємствами.

https://proagro.com.ua/news/ukr/ukrayinski-molochnyky-zanepokoyeni-mozhlyvym-zbilshennyam-importu-syru-z-yes.html


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page