Дайджест періодичних on-line видань
з 14 по 20 грудня 2024 року
Зміст стор.
1. Управління втратами врожаю соняшнику: інноваційний підхід з
використанням штучного інтелекту 1
2. Українські крафтярі створили власний аналог дубайського шоколаду 2
3. На Чернігівщині виробляють крафтові грибні джерки 2
4. Крок до ЄС: у Верховній Раді підтримали закон про захист рослин 2
5. Україні доведеться купувати вершкове масло за кордоном 2
6. Молокія розширила безлактозну лінійку 3
7. Nestle в Україні підтвердила безпечність продукції 3
8. Експорт сирів зростає, але залишається утричі меншим за імпорт 3
9. Україна експортує курятину до Туреччини і на Сейшели 4
10.Сумська сироварня розширила асортимент 4
11. Популярна спеція втрачає свій смак: виробники скорочують
виробництво і шукають нові сорти 4
12. Україна готова допомогти Сирії з недопущенням продовольчої
кризи, – Зеленський 4
13. В Україні цьогоріч виробництво пива зросло на 4,9 5
------------------------------------------------------
1. Управління втратами врожаю соняшнику: інноваційний підхід з використанням штучного інтелектуAgravery. – 13.12.2024
Майбутнє аграрного сектора формується на перетині традиційних агрознань і передових технологій. Цифровізація сільського господарства стрімко розвивається, і ми спостерігаємо постійне впровадження нових ІТ рішень. Агрокомпанії об'єднуються з компаніями ІТ сфери для спільного створення нових продуктів, і це відкриває нові можливості для фахівців з різних галузей. Одним із таких продуктів, який безперечно вартує уваги ринку й агроспільноти, є програма для прогнозування втрат урожаю соняшнику з використанням штучного інтелекту.
Цей проект — результат співпраці команди «Сингента» з технічним відділом компанії та талановитими студентами КНУ імені Т.Шевченка, який є яскравим прикладом синергії аграрної науки та інформаційних технологій. У результаті співпраці було створено програму, яка використовує штучні нейронні мережі для прогнозування втрат урожаю соняшнику в разі не проведення десикації. Цей інноваційний підхід виник з розуміння того, що в посівах соняшнику завжди має місце нерівномірність у дозріванні, що чітко видно на фотографіях з космосу. Нерівномірно розвинені культури на полях — це потенційні втрати врожаю під час збирання, і «Сингента» створила інструмент, який допомагає аграріям приймати обґрунтовані рішення щодо необхідності проведення десикації.https://agravery.com/uk/posts/show/upravlinna-vtratami-vrozau-sonasniku-innovacijnij-pidhid-z-vikoristannam-stucnogo-intelektu
2. Українські крафтярі створили власний аналог дубайського шоколаду
AgroNews.ua. -14.12.2024
Українські виробники крафтового шоколаду адаптуються під світові тренди. Вони створили аналог одного з найпопулярніших кондитерських хітів 2024 року – дубайського шоколаду. Дубайський шоколад – це вишуканий десерт із фісташковою пастою, тахіні та хрустким тістом катаїфі, вкритий високоякісним шоколадом. Вперше його створила кондитерка та засновниця бренду Fix Dessert Chocolatier у Дубаї Сара Хамуда.
Однак власниця бренду SoYKa chocolate, що на Закарпатті, Юлія Савинська зробила вже декілька варіантів свого «дубайського» шоколаду. Вона зазначає, що найскладніше було знайти тісто катаїфі. «Ми використовуємо пасту нашого власного виробництва, робимо її щотижня, а то й частіше. Для корпусу використовуємо якісний бельгійський шоколад, а начинка – без жодних підсолоджувачів, тому виходить досить збалансований смак», – стверджує шоколатьє. Завдяки тому, що пасту бренд виготовляє самостійно, ціна на продукт нижче ринкової.
https://agronews.ua/news/ukrayinski-kraftyari-stvoryly-vlasnyj-analog-dubajskogo-shokoladu/
3. На Чернігівщині виробляють крафтові грибні джерки
AgroNews.ua. -14.12.2024
Родина Карпенків із села Слобода на Чернігівщині сама вирощує гриби та сама ж переробляє їх на незвичайні продукти – грибні джерки, які виготовляються за унікальною технологією. Ірина Карпенко розповіла: «Переробляти хотілось на такий продукт, якого нема в продажі. Не хотілося консервувати, не хотілося сушити. Ми вирішили, що ми будемо в’ялити». Так з’явилися гребні джерки з гливи – крафтовий, смачний і корисний продукт. Ірина розробила унікальну технологію тривалого зберігання снеків без використання консервантів. «Джерки в перекладі з англійської – це в’ялені шматочки м’яса. Грибні джерки – це, дослівно, грибне в’ялене м’ясо. Коли смакуєш цей продукт, він дійсно нагадує м’ясо за волокнистістю та навіть смаком», – підкреслює Ірина.
https://agronews.ua/news/na-chernigivshhyni-vyroblyayut-kraftovi-grybni-dzherky/
4. Крок до ЄС: у Верховній Раді підтримали закон про захист рослин
AgroPolit.com. – 18.12.2024
Голова Комітету Верховної Ради України з питань аграрної та земельної політики Олександр Гайду повідомив, що у ВР підтримали євроінтеграційний законопроєкт №8340 «Про державне регулювання сфери захисту рослин», який передбачає впровадження європейської моделі простежуваності та цифровізації процедур у сфері захисту рослин, введення паспортів для рослин і проведення реєстрації всіх етапів обігу засобів захисту рослин, створення нових електронних реєстрів, які забезпечують швидкий доступ до інформації про засоби захисту рослин, їх реєстрацію, наявність відповідних дозволів та простежуваність під час їх використання. Це ще один великий євроінтеграційний крок України на шляху до спільної аграрної політики.
https://agropolit.com/news/29330-krok-do-yes-u-verhovniy-radi-pidtrimali-zakon-pro-zahist-roslin
5. Україні доведеться купувати вершкове масло за кордоном
AgroPolit.com. – 17.12.2024
Георгій Кухалейшвілі, аналітик Асоціації виробників молока зазначив, що в країні продовжують зростати закупівельні ціни на молоко-сировину, але вже не такими темпами, як в попередні місяці, тому наразі немає підстав для подальшого росту цін через зменшення експортної активності на молочному ринку в період новорічних свят. Середня закупівельна ціна молока екстра ґатунку становить 19,7 грн за кг без ПДВ, що на 65 коп. більше ніж місяць тому. Молока від господарств населення поступає на переробку все менше, але заводи, які виробляють вершкове масло та сухе молоко, не готові купувати молоко за поточними високими цінами, беручі до уваги той факт, що ціни на масло в Європі суттєво знизились. За схожим сценарієм розвиток подій в сегменті сирів. Європейські виробники отримують дотації, і їх сири коштують дешевше, а виробничі витрати менші ніж у українських сироварів, то наші торговельні мережи починають їх активно імпортувати».
https://agropolit.com/news/29325-ukrayini-dovedetsya-kupuvati-vershkove-maslo-za-kordonom
6. Молокія розширила безлактозну лінійку
AgroPortal.ua.- 19.12.2024
У повідомленні компанії «Молокія» говориться, що компанія збільшила асортимент безлактозної продукції, випустивши на ринок кисломолочний сир. На такий крок спонукало те, що ринок безлактозних продуктів щороку зростає. Кисломолочний безлактозний сир виготовлений на основі молока екстра ґатунку. Його склад відрізняється від звичайного лише одним компонентом — ферментом лактазою, завдяки якому люди з непереносимістю лактози можуть вживати молочні продукти без жодного дискомфорту. Уточнюється, що асортимент безлактозних продуктів «Молокія» тепер включає: кисломолочний сир, сметану, білий йогурт, молоко «Казкове».
https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/molokiya-rozshirila-bezlaktoznu-liniyku
7. Nestle в Україні підтвердила безпечність продукції
AgroPortal.ua.- 19.12.2024
ТОВ «Нестле Україна» успішно пройшло аудит із харчової безпеки відповідно до міжнародної схеми з сертифікації FSSC 22000 v.6. У «Бюро Верітас» яка проводила аудит, зазначили: «Це визначне досягнення є свідченням вашого високого професіоналізму, відповідальності та прагнення до найвищих стандартів якості. Забезпечення безпеки продукції — ключовий фактор успіху в сучасному харчовому бізнесі, і ваші результати демонструють безкомпромісний підхід до турботи про здоров'я споживачів».
https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/nestle-v-ukrajini-pidtverdila-bezpechnist-produkciji
8. Експорт сирів зростає, але залишається утричі меншим за імпорт
AgroPortal.ua.- 15.12.2024
Про це свідчать дані Державної митної служби. Україна у січні – листопаді 2024 року імпортувала 32,9 тис. т сирів, що на 9,7% більше, ніж за аналогічний період минулого року.
У грошовому еквіваленті імпорт сирів за 11 місяців зріс на 10%, як порівняти з таким самим періодом 2023 року, — до $195,2 млн.
Сири імпортували до України переважно з Польщі (40%), Німеччини (19,7%) та Нідерландів (8,9%). Експорт українських сирів зростає швидшими темпами. За січень – листопад поточного року він сягнув 11,6 тис. т — на 43,2% більше, ніж за аналогічний період минулого року. Найбільшими покупцями вітчизняних сирів протягом січня – листопада 2024 року були Молдова (32,3%), Казахстан (31,3%), а також Німеччина (9,4%).
9. Україна експортує курятину до Туреччини і на Сейшели
AgroPortal.ua.- 15.12.2024
З початку грудня на державному кордоні оформлено документи на експорт майже 228 т мороженої курятини, повідомляє Південне МГУ Держпродспоживслужби. «Українська продукція успішно знайшла своїх споживачів у різних країнах світу: 40 т відправлено до Грузії, 24 т — на Сейшельські острови, а найбільша партія, майже 164 т, була експортована до Туреччини», — уточнили у відомстві. Зазначається, що перед тим, як курятина вирушає за кордон, вона проходить багаторівневий контроль. Фахівці Держпродспоживслужби перевіряють продукцію на відповідність міжнародним стандартам якості та безпеки.
У відомстві зазначають: «Експорт української курятини — це не лише про бізнес, а й про репутацію країни. Висока якість продукції демонструє потенціал нашої держави, відкриває нові ринки збуту та підтримує партнерські відносини з іншими країнами».
10. Сумська сироварня розширила асортимент
AgroPortal.ua.- 14.12.2024
У повідомленні сироварні O'bereg, з Сумщини, говориться, що компанія розширила асортимент продукції сиром сулугуні в паличках. Сулугуні представлений у двох варіантах: класичний білий і копчений. На підприємстві зауважили, що сулугуні в паличках чудово плавиться, утворюючи золотисту скоринку, тому підійде для гриля та пательні. Крім того, його можна додавати до салатів, гарячих бутербродів чи використовувати як снек. Сир сулугуні – це також універсальний перекус.
https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/sumska-sirovarni-rozshiri-asortiment
11. Популярна спеція втрачає свій смак: виробники скорочують виробництво і шукають нові сорти
Gazeta.ua.-16.12.2024
Bloomberg повідомляє, що глобальне потепління змінює смак перцю чилі. "Насолоджуйтесь своїм чилі, поки він є, тому що ми не знаємо, коли він закінчиться", - кажуть виробники соусів і спецій. Вони скорочують виробництво, зокрема чилі-соусів на 25%. І вина цьому - зміна клімату. Екстремальні погодні умови в основних регіонах, де вирощують чилі цього року, призвели до перебоїв у постачанні, підвищили ціни та, що найгірше, зробили смак перцю м'якшим. Агроеколог Крайг Крафт із США зазначає: "Оскільки перець починає поглинати багато зайвої вологи, він відкладає її у м'якуш плодів. Через це гострота стає розмитою".
Аби виправити ситуацію, фахівці працюють над створенням нових сортів перцю чилі, який буде більш стійким до змін клімату та хвороб. А втім, нова культура може не мати такого смаку, як традиційний перець чилі.
12. Україна готова допомогти Сирії з недопущенням продовольчої кризи, – Зеленський
UkrAgroConsult.- 14.12.2024
Президент Володимир Зеленський у відеозверненні заявив, що Україна може допомогти Сирії в недопущенні продовольчої кризи, зокрема, завдяки гуманітарній програмі “Зерно з України” (Grain from Ukraine). “Сьогодні ж після доповідей наших урядовців погодили роботу щодо Сирії. Перш за все гуманітарну та безпекову роботу. Те, як ми можемо допомогти стабілізації. Для України це важливо: що більш спокійною буде ситуація в таких регіонах, то активніше світ зможе допомагати нам встановити мир. Ми готові допомогти Сирії з недопущенням продовольчої кризи. І зокрема, завдяки гуманітарній програмі “Зерно з України” – Grain from Ukraine”, – зазначив президент.
13. В Україні цьогоріч виробництво пива зросло на 4,9
Укрінформ.-16.12.2024
Пресслужба галузевої організації пивоварів «Укрпиво» повідомила, що за січень-листопад поточного року в країні виробництво пива зросло на 4,9% у порівнянні з аналогічним періодом минулого року. У повідомленні йдеться: “Експертна оцінка обсягу виробництва пива по Україні (крім пива безалкогольного з умістом спирту до 0,5 об.%) за 11 місяців 2024 року склав – 129,8 млн дол., та становить 104,9% до аналогічного періоду 2023 року”. Як повідомлялось, в Україні у 2023 році виробництво пива зросло на 7,8% порівняно з 2022 роком.
https://www.ukrinform.ua/rubric-economy/3938433-v-ukraini-cogoric-virobnictvo-piva-zroslo-na-49.html