top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 18 по 24 січня 2025 року

Дайджест періодичних on-line видань

з  25 по 31 січня 2025 року


Зміст         стор.


1. Агрокомітет озвучив прогноз правил гри на ринку ЄС 1


2. На Житомирщині виготовили перший літр біодизелю з рослинної олії 1


3. МХП отримав екологічний сертифікат для виробництва біометану 2


4. Українська кукурудза матиме шалений попит у ЄС до весни 2


5. «Клуб сиру» почав виробляти Parme Grande річної витримки 2


6. Близько 10 ОЕЗ зменшили переробку соняшника 3


7. Названо найбільших виробників цукру в Україні 3


8. Україна збільшила оборот зовнішньої торгівлі агропродукцією майже 

на 12% 3


9. «Овостар» впроваджує інновації для подовження терміну зберігання

 яєчних продуктів 4


10. Українському споживачу доведеться конкурувати з ЄС за свій цукор 4

                     --------------------------

1. Агрокомітет озвучив прогноз правил гри на ринку ЄС

AgroNews.ua. - 30.01.2025

У минулому році Україна наростила експорт та імпорт агропродукції, водночас держава вже зараз має вживати всіх заходів для збереження пільгової торгівлі для України після 5 червня 2025 року. Продукція аграрної галузі склала 60% у загальному експорті України і порівняно з рекордним показником 2023 року (62%), досягнутий результат є другим найкращим за всю історію незалежності України.

Характерною рисою 2024 року стало одночасне зростання як експорту, так і імпорту продукції АПК. Загальний обсяг зовнішньої торгівлі агропродовольчою продукцією України торік становив $32,66 млрд, що на 11,5% більше, ніж у 2023 році. Експорт зріс на 12,1% і досяг $24,84 млрд. Водночас імпорт цієї продукції збільшився на 9,7% і склав $7,82 млрд.

Наразі в ЄС ведуться перемовини щодо нових умов пільгової торгівлі для України. Європейська Комісія нібито не планує продовжувати після 5 червня 2025 р. особливий пільговий режим торгівлі з Україною, що було введено у 2022 р. для підтримки української економіки. Також зазначається, що Європейська комісія вже розпочала переговори з Україною щодо цього питання, але наразі лише на технічному рівні.  Основні ж перемовини можуть розпочатись найближчим часом.

https://agronews.ua/news/agrokomitet-ozvuchyv-prognoz-pravyl-gry-na-rynku-yes/


2. На Житомирщині виготовили перший літр біодизелю з рослинної олії

AgroNews.ua. -  27.01.2025

Начальник Житомирської ОВА Віталій Бунечко провів робочу зустріч з інвестором з Молдови – Михайлом Попу, який вкладає кошти в будівництво підприємства з виробництва біоетанолу в одній з громад району. Компанія «Транспортлюкс Україна» інвестувала в цей проєкт вже близько 40 мільйонів гривень. Особливість виробництва полягає в тому, що воно відповідає одразу на декілька викликів. По-перше, це виробництво біоетанолу, який з травня цього року має складати не менше 5% автомобільного палива в Україні. Тож власні потужності з його виробництва дозволять не витрачати зайві кошти на експорт, а підтримувати вітчизняного виробника та економіку. Основною сировиною заводу є відходи харчової промисловості: тваринний жир, зокрема з курячих ферм, відходи виробництва рослинних олій та інше. Таким чином вирішується ще одна важлива проблема – переробка відходів. Завод будується із використанням передових технологій та допоможе зменшити залежність від традиційних енергоресурсів, а також створить нові робочі місця та сприятиме розвитку економіки регіону.

Важливою перевагою нового виробництва є екологічна чистота: процес не супроводжується шкідливими викидами завдяки використанню катодної установки без доступу повітря. Підприємство вже пройшло всі необхідні процедури і зробило холодний запуск під наглядом науковців НАН України. Цей проєкт має не лише економічне, а й соціальне значення. Виробництво біодизелю відкриває нові робочі місця, а місцеві фермери отримують можливість продавати свою продукцію на вигідних умовах», – наголошують у громаді.

https://agronews.ua/news/na-zhytomyrshhyni-vygotovyly-pershyj-litr-biodyzelyu-z-roslynnoyi-oliyi/


3. МХП отримав екологічний сертифікат для виробництва біометану

AgroPortal.ua.- 25.01.2025

Першим з  підприємств на ринку виробництва біометану отримав сертифікат з екологічного менеджменту за стандартом ISO 14001:2015 «Системи екологічного управління» холдинг МХП, повідомляє ІА «АПК-Інформ». Цей стандарт підтверджує впровадження і дотримання найвищих міжнародних вимог у сфері управління екологічними аспектами. Аудит проводив український сертифікаційний офіс відомої міжнародної компанії Bureau Veritas.

Сертифікація стає ключовим фактором для виходу на перспективний європейський ринок біометану, потенціал якого оцінюють у $4,8 млрд до 2031 року. Потреба європейських країн у біометані до 2030 року становить 35 млрд м³, за звітом Європейської комісії. Країни ЄС готові експортувати біометан, якість і відповідність якого підтверджена всіма необхідними сертифікаціями.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/mhp-otrimav-ekologichniy-sertifikat-dlya-virobnictva-biometanu


4. Українська кукурудза матиме шалений попит у ЄС до весни

AgroPortal.ua.- 24.01.2025

Про це розповів комерційний директор компанії Spike Brokers Олександр Соловей. За його словами, наразі Європа імпортувала української зернової на понад 5% більше, ніж торік. Хоча у загальному заліку наша частка залишається стабільно на рівні 55%. Олександр Соловей зазначає:  «У збільшенні обсягів експорту кукурудзи до ЄС додають оптимізму проблема з урожаєм зернової у певних регіонах Європи. Навесні у країнах Євросоюзу, орієнтуючись на реальні втрати, почнуть більш виважено усвідомлювати потреби в кукурудзі й обсяги, які потрібно буде докуповувати за кордоном. Це буде підтримувати попит на українську кукурудзу, адже на цей момент єдиний доступний ринок на Європейському континенті має синьо-жовтий колір прапору».

https://agroportal.ua/news/rastenievodstvo/ukrajinska-kukurudza-matime-shaleniy-popit-u-yes-do-vesni


5. «Клуб сиру» почав виробляти Parme Grande річної витримки

AgroTimes.-28.01.2025

В повідомленні бренду «Клуб сиру» говориться, що до асортименту бренду додали витриманий Parme Grande, сир, який має найтриваліший термін визрівання серед продуктів виробника ‒ 12 місяців. В компанії зазначають: «Parme Grande ‒ справжній гімн витонченому смаку».  Сир 50% жирності має щільну, колоту й крихку текстуру, подібну до пармезану. Смак ‒ виражений сирний, із пікантно-вершковою ноткою і тривалим приємним післясмаком.

https://agrotimes.ua/tvarinnitstvo/klub-syru-pochav-vyroblyaty-parme-grande-richnoyi-vytrymky/


6. Близько 10 ОЕЗ зменшили переробку соняшника

AgroTimes.-28.01.2025

В асоціації «Укроліяпром» повідомили, що ОЕЗи зменшили переробку соняшнику, а деякі зупинились або переходять на сою. Зазначається: «Десяток заводів зменшили переробку соняшника і деякі зупинились або переходять на сою, враховуючи саме стримування продажів і зростання ціни на соняшник».

В минулому році в Україні переробляли 1,5 млн т соняшнику на місяць і експортували 600 тис. т олії. Зараз переробка складає 800 тис. т соняшнику і 280 тис. т олії йде на експорт. Запаси соняшнику в Україні станом на 1 січня були на рівні 7,4 млн. По прогнозу асоціації «Укроліяпром», вже на 1 лютого ця цифра знизиться до 6-6,6 млн т, 

https://agrotimes.ua/agromarket/blyzko-10-oez-zmenshyly-pererobku-sonyashnyka/


7. Названо найбільших виробників цукру в Україні

AgroTimes.-28.01.2025

Пресслужба НАЦУ «Укрцукор» повідомила, що у виробничому сезоні 2024 року «Радехівський цукор» виробив найбільше цукру в Україні. Частка  виробництва цукру  заводом у загальному обсязі по країні становить 31%. Друге місце за обсягами виробництва посідає «Астарта» (21%), на третьому місці – «Укрпромінвест-Агро» (14%). «Теофіпольський цукровий завод» та A’SPIK Group виробили 6% обсягу вітчизняного цукру і поділили четверте та п’яте місце.

https://agrotimes.ua/agromarket/nazvano-najbilshyh-vyrobnykiv-czukru-v-ukrayini/


8. Україна збільшила оборот зовнішньої торгівлі агропродукцією майже на 12%

AgroTimes.-27.01.2025

Минулого  року частка продукції аграрної галузі становила 60% в загальному експорті України, традиційно зберігши лідерство у його товарній структурі. І хоча цей результат менше показника 2023 року у 62%, він є другим за величиною за часи незалежності нашої держави, повідомляє пресслужба Національного наукового центру «Інститут аграрної економіки».

Характерною рисою 2024 року для вітчизняного аграрного сектору економіки стало синхронне збільшення обсягів як експорту, так і імпорту агропродовольчої продукції, зазначає заступник  директора ННЦ, академік НААН Микола Пугачов, Вдалося збільшити обсяги поставок агропродукції, чому значною мірою сприяла стабільна робота власного контрольованого морського коридору, через який експортовано близько 60 млн т товарів сільського господарства, підкреслив науковець.

За підсумками 2024 року зовнішньоторговельний оборот України агропроовольчою продукцією (групи 1-24 УКТЗЕД, а також казеїн, альбуміни, шкури, хутро, вовна та ін.) склав 32,66 млрд дол. США (+11,5 % проти 2023 року), включаючи експорт в обсязі 24,84 млрд дол. США (+12,1 %), імпорт – 7,82 млрд дол. США (+9,7 %).

https://agrotimes.ua/agromarket/ukrayina-zbilshyla-oborot-zovnishnoyi-torgivli-agroprodukcziyeyu-majzhe-na-12/


9. «Овостар» впроваджує інновації для подовження терміну зберігання яєчних продуктів

Bizagro. – 27.01.2025

Агрохолдинг «Овостар Юніон» постійно оновлює технології в роботі з яєчними продуктами для забезпечення тривалого терміну зберігання без втрати поживних властивостей. Про це повідомила Марина Борисова, директорка з маркетингу ТОВ «Овостар» і ТОВ «Ясенсвіт». «Важливим аспектом для нас є постійний пошук і впровадження інноваційних рішень у виробництві яєчних продуктів, попри досить класичні технології у цій сфері», ‒ зазначила вона. Це дозволяє відповідати вимогам часу і міжнародним стандартам якості ISO 22000 та HACCP, підвищує ефективність виробництва

https://bizagro.com.ua/ovostar-vprovadzhuye-innovatsiyi-dlya-podovzhennya-terminu-zberigannya-yayechnyh-produktiv/


10. Українському споживачу доведеться конкурувати з ЄС за свій цукор

Infoindustry.- 24.01.2025

Аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР,

говорять, що хоча ринок цукру  України демонструє стабільність, відкриття ринку ЄС з початком 2025 року створює нові перспективи для українських виробників солодкої галузі. З 1 січня 2025 року українські виробники отримали доступ до ринку ЄС завдяки новим домовленостям щодо лібералізації торгівлі. Цей відкрило для України можливість експортувати більші обсяги цукру на європейський ринок без додаткових мит, що раніше стримувало зростання поставок.

Відпускні ціни на цукор в Україні складають 23–24,5 тис. грн/т. Аналітики відзначають, що цей рівень є відносно стабільним, але розширення експорту  та сезонні фактори  можуть спричинити найближчим часом  підвищення вартості. 

По прогнозам, вже у найближчі місяці частка поставок на ринок ЄС у структурі експорту зросте, що, у свою чергу, позитивно вплине на економіку  нашої країни.

https://infoindustria.com.ua/ukrayinskomu-spozhyvachu-dovedetsya-konkuruvaty-z-yes-za-svij-czukor/?utm_source=rss&utm_medium=rss&utm_campaign=ukrayinskomu-spozhyvachu-dovedetsya-konkuruvaty-z-yes-za-svij-czukor




© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page