top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 22 по 31 березня 2025 року

Дайджест періодичних on-line видань

з  22 по 31 березня  2025 року


Зміст         стор.

1. Українському гороху доведеться боротися з російським і австралійським 1


2. Єврокомісія незабаром представить пропозицію щодо лібералізації 

торгівлі з Україною 1


3. Обсяги виробництва м'яса в Україні скоротились 2


4. Україна в перспективі відправлятиме на ринок ЄС не більше 20% 

свого агроекспорту 2


5. Українські сировари поступово виходять із кризи 2


6. Євросоюз планує різко обмежити імпорт цукру з України 3


7. Коли українська продукція зможе замістити американську на 

європейському ринку 3


8. Ключова роль аграрного сектору. Україна має завчасно і виважено 

готуватися до вступу в ЄС – ВАР 3


9. Український цукор не завжди буде затребуваним в ЄС 3


10. На Полтавщині відкрився новий переробний завод, який 

виготовлятиме крупи та борошно 4

                                ---------------------------------------------------------

1. Українському гороху доведеться боротися з російським і австралійським

Аграрії разом.-23.03.2025

Брокер «ВЄА Брокерс» Віктор Коробко розповів, що Україна не робить погоди на світовому ринку гороху, виробляє його небагато. Нинішня ціна в Циндао складає $372-373 CIF Qindao. Український горох за таку ціну до Китаю не вирушить, має бути на $15 вище. Попит на горох є, і хоча Туреччина та Єгипет «окуповані» російською сировиною, європейський ринок - Італія, Іспанія, Франція та Нідерланди - залишається за Україною. За думкою Коробка, у зв’язку з тарифними обмеженнями США, Канада може постачати продукцію до Європи. Канадська продукція конкуруватиме на ринках Індії, Бангладеш і Пакистану. А українському гороху доведеться боротися з російським і австралійським товаром в Китаї.

https://agrarii-razom.com.ua/news-agro/ukrainskomu-gorohu-dovedetsya-borotisya-z-rosiyskim-i-avstraliyskim


2. Єврокомісія незабаром представить пропозицію щодо лібералізації торгівлі з Україною

AgroPolit.com. – 25.03.2025

Речник Єврокомісії Олаф Гіл повідомив, що ЄК завершує роботу над пропозицією щодо подальшої лібералізації торгівлі  для України. Надзвичайні торговельні заходи ЄС, які скасували мита та квоти на український експорт, мають скінчитися 5 червня. Ця політика була розроблена для підтримки економіки України і запроваджена після повномасштабного вторгнення рф  у 2022 році  Два роки тому Польща, Угорщина, Словаччина та Болгарія ввели односторонню заборону на імпорт українських  продуктів харчування, порушуючи спільну торговельну політику ЄС. Коли торговельні заходи ЄС були поновлені, Польща, Франція та Угорщина, наполягали на запровадженні «екстреного гальмування», який би вводив мита на українські продукти.

Гілл зазначає: «Єврокомісія повністю віддана консультаціям з Україною по статті 29 нашої Угоди про асоціацію в контексті просування взаємної лібералізації мит. Зараз ми завершуємо роботу над пропозицією і скоро представимо її –Україні».

https://agropolit.com/news/29743-yevrokomisiya-nezabarom-predstavit-propozitsiyu-schodo-liberalizatsiyi-torgivli-z-ukrayinoyu


3. Обсяги виробництва м'яса в Україні скоротились

AgroPortal.ua.- 27.03.2025

За даними Мінагрополітики, загальні обсяги забою сільськогосподарських тварин (ВРХ, свиней, птиці) в Україні у січні – лютому 2025 року склали 504,1 тис. т, що на 4% менше відносно минулорічного періоду, повідомляє Асоціація виробників молока. Зазначається, що обсяги забою ВРХ в лютому 2025 року склали 10,2 тис. т, що на 4 тис. т менше (-26%) відносно січня 2025 року і на 900 т менше (-8%) відносно лютого 2024-го.

У січні – лютому поточного року обсяги забою в Україні становили 24 тис. т, що на 1 т (-4%) менше відносно минулорічного періоду.  Фахівці говорять: «У лютому 2025 року на підприємствах було вироблено 61% яловичини від загального обсягу забою, а в господарствах населення — 39%», — констатують фахівці.

https://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/obsyagi-virobnictva-m-yasa-v-ukrajini-skorotilis


4. Україна в перспективі відправлятиме на ринок ЄС не більше 20% свого агроекспорту

AgroPortal.ua.- 22.03.2025

Голова Всеукраїнської аграрної ради  Андрій Дикун під час конгресу менеджерів сільськогосподарських підприємств у Польщі заявив, що Україна прагне приєднатися до ЄС не для експорту продукції, а через спільні демократичні цінності. Україна не конкуруватиме з європейськими аграріями.  Він відзначив ефективну співпрацю України та Польщі у молочному секторі. Зауважив, що на полицях українських магазинів представлена значна кількість польської молочної продукції, що є наслідком гарної комунікації між фермерами.

Голова ВАР сказав: «У майбутньому ми будемо експортувати не більше 20% своєї продукції на ринок ЄС. Тому наше завдання — партнерство та посилення один одного, а не конкуренція».

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajina-v-perspektivi-vidpravlyatime-na-rinok-yes-ne-bilshe-20-svogo-agroeksportu


5. Українські сировари поступово виходять із кризи

AgroPortal.ua.- 21.03.2025

Українські виробники сиру поступово виходять із глибокої кризи. Падають ціни на сировину і собівартість виробництва знижується. Зменшилась конкуренція з європейськими сирами, оскільки їх імпорт у лютому помітно скоротився. Але нормальним продажам однаково заважає надто висока ціна на сир українських сироварів. Експерти зазначають,  що виробники, звичайно, намагаються продавати більше сиру на експорт, але це вдається далеко не всім. Та й ціни експорту часто навіть нижчі за внутрішні акційні.

З такими цінами, які має сир українського виробництва, можливість суттєвого збільшення експорту завдяки новим ринкам збуту майже нереальна. 60% експорту йде до Казахстану, 24% — до Молдови. Купують український сир також Азербайджан, Лівія та Болгарія, — додають експерти. Імпорт сиру трохи зменшився. Основні країни-постачальники сичужного сиру до України — Польща (39%), Нідерланди (13%), Латвія (10%), Італія (9%) і Франція (8%).

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajinski-sirovari-postupovo-vihodyat-z-krizi


6. Євросоюз планує різко обмежити імпорт 

цукру з України

AgroPortal.ua.- 20.03.2025

Через скарги європейських виробників на падіння цін Єврокомісія планує суттєво обмежити імпорт українського цукру. Про намір обмежити імпорт цукру розповів єврокомісар ЄС з питань сільського господарства Крістоф Хансен під час зустрічі з лідерами французьких профспілок і представниками промисловості на Паризькому фермерському шоу.

Він не уточнив, на скільки планується зменшити імпорт, але запевнив, що він буде «значно нижчим» за  поточний рівень, Також Крістоф Хансен запевнив, що займеться іншим імпортом з України, як-от зерно.

https://agroportal.ua/news/ukraina/yevrosoyuz-planuye-rizko-obmezhiti-import-cukru-z-ukrajini


7. Коли українська продукція зможе замістити американську на європейському ринку

AgroTimes.-21.03.2025

Директор з комунікацій та взаємодії з урядом Kernel Катерина Співакова під час заходу «Чи зупинить ЄС безмитну торгівлю з Україною» повідомила, що для Європи було б цілком логічним стимулювати імпорт продукції, яку вони найбільше потребують, й інтегрувати Україну у ланцюг постачання. Це є доволі логічним кроком. Адже наша продукція відповідає вимогам та регуляціям Євросоюзу щодо якості, правилам європейської торгівлі, - зазначила Співакова. На її думку, у структурі агроекспорту ЄС певне місце обіймають країни, де внаслідок застосування економічних обмежень може змінитися ситуація із забезпеченням стабільного постачання продукції.

https://agrotimes.ua/agromarket/koly-ukrayinska-produkcziya-zmozhe-zamistyty-amerykansku-na-yevropejskomu-rynku/


8. Ключова роль аграрного сектору. Україна має завчасно і виважено готуватися до вступу в ЄС – ВАР

Bizagro. – 23.03.2025

Голова ВАР Андрій Дикун заявив, що Україна має завчасно і виважено готуватися до вступу в Європейський Союз, зважаючи на ключову роль аграрного сектору в економіці країни. Агросектор є локомотивом української економіки, адже вже четвертий рік повномасштабного вторгнення галузь забезпечує до 20% ВВП країни.

Він сказав: «Нам цікавий європейський ринок, адже це преміальний ринок. Проте до вступу в ЄС Україна залишається потужним гравцем на світовому ринку продовольства. Ми активно експортуємо продукцію до країн Азії, Африки та інших країн світу. Це критично важливо для нас». 

 «Наше завдання не конкурувати з Європою, а відновити свої позиції на глобальному ринку. Україна потрібна ЄС, адже ми можемо забезпечити продовольством Африку і таким чином допомогти Європі зупинити чергову хвилю міграції», — сказав голова ВАР. На думку Дикуна, українське законодавство має адаптуватися до норм ЄС, але цей процес має бути виваженим.

https://bizagro.com.ua/klyuchova-rol-agrarnogo-sektoru-ukrayina-maye-zavchasno-i-vyvazheno-gotuvatysya-do-vstupu-v-yes-var/


9. Український цукор не завжди буде затребуваним в ЄС

Bizagro. – 20.03.2025

Навіть наявність квоти не гарантує, що український цукор буде завжди затребуваним на ринку ЄС, заявив директор НПЦ «Цукробурякового виробництва», член комітету АПК при Торгово-промисловій палаті України Олександр Коротинський. За його словами, згідно з «Прогнозом розвитку сільського господарства ЄС на 2024-2035 роки» імпорт цукру у країни ЄС до 2035 року повільно скорочуватиметься до 1 млн тонн. Він додав, що наша продукція наразі конкурує з європейською. Тож не виключено, що колись цукор з ЄС насичуватиме український ринок, як, зокрема, це було у 2020-21 рр, коли у нас виник певний дефіцит солодкого продукту й ціни на нього злетіли.

https://bizagro.com.ua/ukrayinskyj-tsukor-ne-zavzhdy-bude-zatrebuvanym-v-yes/


10. На Полтавщині відкрився новий переробний завод, який виготовлятиме крупи та борошно

UkrAgroConsult.- 25.03.2025

На Полтавщині в Миргородському районі почав роботу завод з переробки зернових і бобових культур YEDNIST’ FOOD, що належить до виробничих активів YEDNIST’ GROUP. Підприємство працює на обладнанні українського виробника — компанії OLIS, яка оснастила виробничі лінії фотосепаратором нового покоління, що забезпечує ідеальну якість продукції, видаляючи навіть найменші дефекти та домішки. Також були встановлені лущильно-шліфувальні машини та розколювачі гороху.

Завод YEDNIST’ FOOD займається переробкою зернових і бобових культур та випускає жовтий колотий горох, кукурудзяну крупу, кукурудзяне борошно для В2В-ринку під однойменним брендом. У майбутньому планують вийти на ринок В2С з брендом МаміОК.

Виробництво сертифіковане за міжнародними стандатами безпечності (ISO 9001, FSSC 22000, ISO 14001). 65% продукції планують експортувати до країн Євросоюзу та Близького Сходу.

https://ukragroconsult.com/news/na-poltavshhyni-vidkryvsya-novyj-pererobnyj-zavod-yakyj-vygotovlyatyme-krupy-ta-boroshno/



© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page