Дайджест періодичних on-line видань
з 8 по 14 березня 2025 року
Зміст стор.
1. Китай та Індія стають драйверами українського ринку гороху 1
2. Мед з України з’явився на полицях крамниць у Норвегії 2
3. Чи готові українські фермери до Євросоюзу 2
4. У лютому Україна відновила експорт цукру до країн Євросоюзу 2
5. В Україні активізувався ринок молочних консервів 3
6. Київська макаронна фабрика «Ярослав» випустила новий продукт 3
7. МХП запустить нову лінійку продуктів 3
8. Держпродспоживслужба оновила вимоги до маркування насіння в Україні 3
9. В Україні вперше видали аграрну ноту 4
10. Євросоюз може надати Україні привілейований доступ на свій ринок 4
11. Україна у 2025 році зможе виробляти біометану на 100 млрд євро 4
12. Болгарія стала основним покупцем українського цукру 5
13. У Україні розробляють стратегію, яка має збільшити експорт до $77
млрд 5
14. Рибопродукти України: куди експортуються і чиї ринки скоро
відкриються 5
15. Йогуртові соуси від Молокія змагатимуться за нагороду World Food
Innovation Awards 2025 6
16. Україна нарощує експорт соєвої олії 6
17. Коливання цін на соняшникову олію у світі негативно вплинуло на
український ринок 6
18. Україна є продовольчим щитом ЄС – ВАР 7
----------------------------------------------------------------
1. Китай та Індія стають драйверами українського ринку горохуAgravery.- 12.03.2025
Аналітики сільськогосподарського кооперативу ПУСК, створеного в межах ВАР, повідомляють, що ринок українського гороху нещодавно отримав дві важливі позитивні новини, що можуть вплинути на цінові тенденції та торгівлю у найближчі місяці. По-перше, Китай сертифікував український горох. По-друге, безмитна торгівля з Індією, яка була під загрозою скасування, мала закінчитися в лютому, була продовжена до кінця травня 2025-го року. Водночас в Індії є погодні проблеми, що можуть вплинути на врожай і, відповідно, на подальшу політику торгівлі. Сертифікація Китаєм українського гороху означає, що вже у новому сезоні наша продукція розпочне експорт на новий ринок.https://agravery.com/uk/posts/show/kitaj-ta-india-staut-drajverami-ukrainskogo-rinku-gorohu
2. Мед з України з’явився на полицях крамниць у Норвегії
AgroNews.ua. - 13.03.2025
Український мед має неперевершену якість і смак, що визнають багато споживачів за кордоном. Щороку він завойовує дедалі більше полиць у торговельних мережах по всьому світу. Нещодавно він з’явився і у Норвегії. Компанія Beehive, новітнє українське підприємство, яке спеціалізується на виробництві меду, розмістило інформацію про це на офіційній сторінці у соцмережах: «Тепер продукція Beehive офіційно представлена на полицях магазинів у Норвегії! Якісний український мед тепер на поличках у мережі Ekomarket Norge. Ми завжди вірили, що якісний мед не знає кордонів, і сьогодні робимо ще один крок до того, щоб натуральний український продукт смакували у всьому світі», – йдеться у дописі.
https://agronews.ua/news/med-z-ukrayiny-zyavyvsya-na-polyczyah-kramnycz-u-norvegiyi/
3. Чи готові українські фермери до Євросоюзу
AgroNews.ua. - 11.03.2025
Український агросектор стоїть на порозі великих змін. Євроінтеграція, нові технології, виклики клімату та економічні труднощі – усе це впливає на майбутнє фермерства. Чи готові українські аграрії до змін? Як адаптуватися до нових реалій? Чому ЄС потребує українського зерна, і що мають робити фермери, щоб вижити в майбутньому? Відповіді на ці питання – у 2 частині інтерв’ю на YouTube-каналу «AgroTalk» обговорили Григорій Шамрицький та в.о. Міністра аграрної політики та продовольства України (2019), доктором аграрних наук Ольгою Трофімцевою.
Ольга Трофімцева відповіла на питання, чому ЄС потрібні наші фермери. Вона сказала, що аграрії України мають чимало переваг, і в Європі це розуміють. Українські фермери технологічні, інноваційні, адаптивні. Важливо не просто приєднатися до ЄС, а стати невід’ємною частиною європейського аграрного простору, зайняти свою нішу та використати всі можливості для розвитку.
Трофімцева поділилася своїми думками, що потрібно фермерам для виживання та розвитку, про перспективи малого тваринництва та переробки, яка роль технологій в агросекторі України у найближчі роки, якою буде Україна через 10 років в аграрному сенсі.
https://agronews.ua/news/chy-gotovi-ukrayinski-fermery-do-yevrosoyuzu/
4. У лютому Україна відновила експорт цукру до країн Євросоюзу
AgroNews.ua. - 11.03.2025
За перші 6 місяців 2024/25 МР (з вересня 2024 по лютий 2025) Україна експортувала понад 403,5 тис. т цукру. 98,4% обсягу було спрямовано на Світовий ринок, 1,6% — країни ЄС. Експорт в ЄС відновився у лютому місці і склав 6 559 т. Основними країнами ЄС, куди поіхав український цукор, стали Болгарія (72% експортованого обсягу), Греція (12%) та Італія (12%). Головними напрямками експорту українського цукру у перші 6 місяців 2024/25 МР залишаються: Туреччина (18% всього експорту); Лівія; Північна Македонія; Сомалі; Шрі-Ланка. У виробничому сезоні 2024 українські цукровики виробили 1,8 млн. т цукру. Обсяг внутрішнього ринку в Україні наразі оцінюється в 900 тис. т на рік.
https://agronews.ua/news/u-lyutomu-ukrayina-vidnovyla-eksport-czukru-do-krayin-yevrosoyuzu/
5. В Україні активізувався ринок молочних консервів
AgroNews.ua. - 11.03.2025
Ринок молочних консервів поступово оживає. Активізується укладання зовнішніх контрактів. З початком весни очікується пожвавлення внутрішніх продажів. Кондитери почнуть готуватися до Великодньої торгівлі. Та й мережі зазвичай під свята збільшують замовлення консервів. Ціни на молочні консерви найближчим часом навряд чи зростуть. Великої потреби для цього у виробників немає, рентабельність випуску згущеного молока в цьому сезоні і так не була збитковою, а зараз ще і сире молоко подешевшало. Стрімке нарощування виробництва молочних консервів здається вже припинилося, внутрішній ринок виглядає насиченим. Тільки помітне збільшення зовнішнього попиту може спонукати до нарощування випуску.
https://agronews.ua/news/v-ukrayini-aktyvizuvavsya-rynok-molochnyh-konserviv/
6. Київська макаронна фабрика «Ярослав» випустила новий продукт
AgroNews.ua. - 10.03.2025
Пресслужба концерну «Ярослав» повідомляє, що фабрика випустила новий продукт – цільнозернові макарони. Макарони мають природний колір завдяки використанню виключно цільнозернового пшеничного борошна та питної води, низьку калорійність – лише 320 ккал на 100 г., багаті на залізо, магній, фосфор, калій, марганець, кальцій, а також вітаміни групи B (B1, B2, B9), E та PP.
Макарони (вагою 500 г) доступні в усіх Фірмових магазинах «Ярослав» та в нашому інтернет-магазині.
https://agronews.ua/news/kyyivska-makaronna-fabryka-yaroslav-vypustyla-novyj-produkt/
7. МХП запустить нову лінійку продуктів
AgroNews.ua. - 08.03.2025
У квітні МХП планує запустить нову лінійку продуктів, повністю виготовлених з курятини «Наша Ряба». Серед них — ковбаса, сосиски та шинка. Нова лінійка включатиме дев’ять продуктів, зокрема сосиски, шинку та ковбасу, у ціновому сегменті «середній плюс». Ключова особливість — 100% курятини без додавання сала чи жиру. Виготовлення продукції здійснюватимуть на двох підприємствах компанії. Заступник голови правління МХП з маркетингу Олег Шмуляєв зазначає: «Ми націлені на споживачів із запитом на здорове харчування — мʼясо курки сприймається як більш дієтичне у порівнянні зі свининою».
У МХП вважають це трендом на найближчі три роки. У планах МХП — зайняти 2,5% ринку у цьому сегменті протягом двох років і досягти виробництва 10 тис. т щороку. Суму інвестицій у запуск в компанії відмовились назвати.
https://agronews.ua/news/mhp-zapustyt-novu-linijku-produktiv/
8. Держпродспоживслужба оновила вимоги до маркування насіння в Україні
AgroNews.ua. - 07.03.2025
У повідомленні Державної служби з питань безпечності харчових продуктів та захисту споживачів наголошується, що Держпродспоживслужба звертає увагу на важливість дотримання нових вимог до маркування насіння, враховуючи перенасичення ринку цими продуктами. Відомство рекомендує ретельно перевіряти репутацію продавців, а також документи, які супроводжують насіння. Всі партії насіння, призначені для реалізації, мають супроводжуватись сертифікатами, що підтверджують сортові та посівні якості. Зокрема, це стосується сертифіката, що підтверджує сортові якості, і сертифіката, що засвідчує посівні.
Важливим є те, що партії насіння тепер маркуються оновленими етикетками відповідно до наказу Міністерства аграрної політики та продовольства України. На лицьовому боці етикетки, зокрема, лівий край з написом білого кольору на чорній смузі замінено на «Міністерство аграрної політики та продовольства України». Також додано інформацію про країну походження, маркування гібридів, а в полі «додаткова інформація» зазначається «ГМО» для генетично модифікованого насіння, «повторне визначення» для насіння, щодо якого проводилось повторне визначення показника схожості, а також інформація про препарати та діючі речовини для обробленого насіння.
https://agronews.ua/news/derzhprodspozhyvsluzhba-onovyla-vymogy-do-markuvannya-nasinnya-v-ukrayini/
9. В Україні вперше видали аграрну ноту
AgroPolit.com. – 12.03.2025
В Національній комісії з цінних паперів та фондового ринку повідомили, що Реєстр аграрних нот вперше зафіксував пілотну видачу аграрної ноти з депонуванням у Центральному депозитарії, що є знаковою подією для розвитку цього фінансового інструменту на ринках капіталу. Цей процес відбувався за підтримки Національного депозитарію України, що веде Реєстр аграрних нот. Аграрна нота – це новий фінансовий інструмент, який є неемісійним цінним папером, що підтверджує зобов'язання боржника здійснити поставку сільськогосподарської продукції або виплатити грошову суму відповідно до умов договору.
В НКЦПФР зазначається: «Запуск аграрних нот є важливим етапом для розвитку та діджиталізації ринків капіталу. Ми доклали максимум зусиль, щоб створити прозору та ефективну систему обігу цього інструменту. Перший випуск підтвердив готовність ринку до змін, але також окреслив аспекти, які необхідно доопрацювати для повної функціональності інструменту».
https://agropolit.com/news/29693-v-ukrayini-vpershe-vidali-agrarnu-notu
10. Євросоюз може надати Україні привілейований доступ на свій ринок
AgroPolit.com. – 11.03.2025
ЄС може надати Україні привілейований доступ до єдиного ринку союзу у рамках остаточної мирної угоди, що має допомогти відновити зруйновану війною українську економіку. Брюссель обере, які сектори відкрити для Києва, а до яких не надавати доступ. Зокрема, основна увага зосереджена навколо української оборонної промисловості, яка активно розвивається і забезпечує 55% зброї для власної армії. Безмитний доступ до української зброї принесе Києву прибутки, тоді як країни ЄС збільшать власні військові арсенали. Відкриття ринку ЄС для України також може прискорити євроінтеграцію. Офіційні особи ЄС наполягали, що рішення про просування України до повноправного членства будуть повністю ґрунтуватися на заслугах країни, включаючи наближення законодавства до вимог ЄС та інші необхідні реформи.
https://agropolit.com/news/29689-yevrosoyuz-moje-nadati-ukrayini-privileyovaniy-dostup-na-sviy-rinok
11. Україна у 2025 році зможе виробляти біометану на 100 млрд євро
AgroPolit.com. – 11.03.2025
Голова правління Біоенергетичної асоціації України Георгій Гелетуха заявлляє, що біометан, який в Україні поступово починають виробляти з відходів тваринництва та рослинництва, коштує близько €900 за тисячу куб. м ($1500 за т). Він зазначив, що до кінця 2025 року в країні може вироблятись близько 110 млн куб. м біометану, його вартість складає орієнтовно €100 млрд, тому він є перспективним товаром для експорту за кордон.
Гелетуха навів тезу міністра аграрної політики Віталія Коваля, який ставить перед відомством задачу наростити середню вартість тонни експортованої з України продукції. Зараз вона складає лише $315, тоді як в Польщі цей показник — $1560, а в Італії — $2670. у 2025 році в Україні запрацює ще чотири біометанові підприємства. Разом з трьома вже діючими, їх розрахункова потужність складе 110 млн куб. м на рік, а вартість виробленого газу — €100 млрд.
https://agropolit.com/news/29685-ukrayina-u-2025-rotsi-zmoje-viroblyati-biometanu-na-100-mlrd-yevro
12. Болгарія стала основним покупцем українського цукру
AgroPolit.com. – 10.03.2025
За перші шість місяців 2024 – 2025 МР ( з вересня 2024 по лютий 2025 року), Україна експортувала понад 403,5 тис. т цукру, повідомили в Національній асоціації цукровиків України «Укрцукор». Переважна більшість цього обсягу – 98,4% – спрямована на світовий ринок, тоді як 1,6% пішло до країн Євросоюзу. У лютому експорт українського цукру до ЄС склав 6559 т. Основними країнами-імпортерами стали Болгарія, яка отримала 72% цього обсягу, а також Греція та Італія, куди пішло по 12%. Також за перші шість місяців маркетингового року виділяються Туреччина, яка отримала 18% усього експорту, а також Лівія, Північна Македонія, Сомалі та Шрі-Ланка.
З 1 січня поточного року цукровики України отримали доступ до ринку ЄС завдяки новим домовленостям щодо лібералізації торгівлі, що відкрило для нашої країни можливість експортувати більші обсяги цукру на європейський ринок без додаткових мит, що раніше стримувало зростання поставок.
https://agropolit.com/news/29679-bolgariya-stala-osnovnim-pokuptsem-ukrayinskogo-tsukru
13. У Україні розробляють стратегію, яка має збільшити експорт до $77 млрд
AgroPolit.com. – 07.03.2025
Заступник міністра економіки України – торговий представник України Тарас Качка зазначив, що до 2030 року щорічний обсяг експорту України може сягнути $77 млрд, а його частка у ВВП – 33%, оскільки відповідні цільові показники закладені в новій Національній експортній стратегії. Документ розробляє Мінекономіки у співпраці з бізнесом, галузевими об’єднаннями, експертами та міжнародними партнерами. За словами Качки, експорт відіграє критично важливу роль в економіці України.
У 2024 році він приніс країні $51 млрд валютних надходжень. Однак за останнє десятиліття його частка у ВВП знизилася. Структура експорту залишається проблемною. Частка сировини та низькотехнологічної продукції зросла з 52% у 2021 році до 66,3% у 2024 році. Важливим аспектом стратегії стане взаємодія бізнесу, держави та громадських інституцій для створення сприятливих умов для експортерів.
14. Рибопродукти України: куди експортуються і чиї ринки скоро відкриються
AgroPortal.ua.- 09.03.2025
Держпродспоживслужба повідомляє, що відкриті для експорту української риби та рибопродуктів, морепродуктів ринки країн ЄС, Азербайджану, Великої Британії, Ізраїлю, Катару, Королівства Саудівська Аравія, Туреччини, Кувейту та інших країн. Одним із важливих напрямів розвитку експортного потенціалу є експорт аквакультур до країн ЄС, особливо у частині євроінтеграційного напряму України. Держпродспоживслужба працює з Генеральним директоратом Європейської комісії з охорони здоров’я та безпечності харчових продуктів (DG SANTE) щодо розширення видового потенціалу аквакультур для експорту. Також триває робота з Канадою, Бразилією, Об'єднаними Арабськими Еміратами, Єгиптом, Чилі, Кореєю тощо.
https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajina-na-porozi-vidrittya-rinku-kitayu-dlya-ribnoji-produkciji
15. Йогуртові соуси від Молокія змагатимуться за нагороду World Food Innovation Awards 2025
AgroPortal.ua.- 08.03.2025
Йогуртові соуси від Молокія потрапили до шорт-листа в категорії «Найкращий молочний продукт». 4 березня FoodBev Media оголосило фіналістів World Food Innovation Awards 2025 — міжнародної нагороди, яка щороку відзначає найяскравіші інновації та досягнення у світовій харчовій індустрії. Молокія змагатиметься за першість із одними з найбільших молочних компаній у світі: Arla, Yili Group, Mengniu та іншими.
Директорка з маркетингу Молокія Тетяна Коровіна зазначила: «Для мене це не просто шорт-лист, а підтвердження того, що уся наша команда створює інновації світового рівня. Наші густі кефіри та білі йогурти стали візитівкою бренду і завоювали довіру споживачів, а йогурт&соус — показує нашу здатність до новаторства. Я щиро вірю, що кожен продукт, який виготовляє Молокія, заслуговує на світове визнання».
Журі World Food Innovation Awards 2025 складається з провідних фахівців харчової промисловості, продуктових інновацій та маркетингу, об’єктивно оцінює учасників, відзначаючи лише найбільш перспективні та революційні ідеї, що визначають майбутнє індустрії.
16. Україна нарощує експорт соєвої олії
AgroTimes.-13.03.2025
У першій половині 2024/25 МР Україна збільшила експорт соєвої олії порівняно з аналогічним періодом попереднього сезону на 52% до рекордних 245,4 тис т. Улютому цей показник виріс порівняно з січнем на 38% до 59,1 тис т. Основним покупцем вітчизняної соєвої олії залишається Польща, яка збільшила закупівлі майже на 25%, хоча її частка у загальному експорті цієї продукції з України зменшилася порівняно з попереднім сезоном з 73% до 61%.
Збільшила закупівлі Індія, куди у першій половині 2024/25 МР було поставлено 25 тис т соєвої олії. У лютому обсяг поставок до Індії виріс порівняно з січнем на 77% до 11 тис т, що стало найбільшим показником з березня 2020 р. Зміцнення курсу євро відносно долара активізує поставки до ЄС, але трейдери продають олію і до інших країн. Світові ціни на соєву олію падають під тиском прогнозів гарного урожаю у Південній Америці та торгових війн США проти Мексики, Канади та Китаю.
https://agrotimes.ua/agromarket/ukrayina-naroshhuye-eksport-soyevoyi-oliyi/
17. Коливання цін на соняшникову олію у світі негативно вплинуло на український ринок
Bizagro. – 08.03.2025
SPIKE BROKERS повідомляє, що коливання цін на соняшникову олію у світі негативно вплинуло на український ринок. За тиждень ціна на соняшник впала в середньому на 500 грн/т. Пропозиція олійних культур від виробників низька. Водночас більшість переробників залишаються непокритими на березень-квітень, що може підтримати ринок у найближчій перспективі.
18. Україна є продовольчим щитом ЄС – ВАР
Bizagro. – 08.03.2025
Андрій Дикун, голова Всеукраїнської аграрної ради (ВАР), заявив, що Україна є продовольчим щитом Європейського Союзу, і співпраця між країнами має бути стратегічною. Він наголосив на важливості правильного сприйняття українського агросектору в ЄС. За його словами, в багатьох європейських країнах існує хибне уявлення, що українське сільське господарство зосереджене в руках великих агрохолдингів.
ВАР активно працює над зміною цього сприйняття серед європейських аграрних спільнот. За словами голови ВАР, Україна та ЄС мають працювати разом над глобальним забезпеченням продовольством.
https://bizagro.com.ua/ukrayina-ye-prodovolchym-shhytom-yes-var/