top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 9 по 15 листопада 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з  9 по 15 листопада 2024 року

Зміст        стор.

1. «Вацак» запустив власне виробництво згущеного молока 1

2. ЄС обирає дешеве масло з Нової Зеландії, а український експорт падає 1

3. На Харківщині в умовах обстрілів виготовляють сири 2


4. Експерти розповіли, що змінить для споживачів заборона пальмової олії

 в Україні 2


5. Попит на крафтову продукцію зростає 2


6. Трансформація хлібопекарської галузі вимагає більш якісної сировини 3


7. Grain Storage Forum об'єднає чотири сектори агровиробництва 3


8. Олійність соняшнику є найвищою за останні 6 років 3


9.Зеленський заборонив називати шоколадом продукти з тваринними

 жирами, окрім молочного 3


10. Українців попередили про новий стрибок цін на хліб: пекарні на межі 

катастрофи 4

                                 ---------------------------------------------------------------

1. «Вацак» запустив власне виробництво згущеного молокаAgravery.- 10.11.2024

Кондитерський дім «Вацак» цього року почав виробляти згущене молоко під ТМ «Вацак Milk». Асортимент налічує незбиране згущене молоко, «Іриску», згущене молоко з какао. Продукція фасується в дой-паки, бляшанки, скляну та ПЕТ-тару. Використовується лише свіжа сировина екстраґатунку від великих сучасних господарств. Доставляють охолоджене молоко у спеціалізованому транспорті. На заводі використовується сучасне обладнання та технології. 

https://agravery.com/uk/posts/show/vacak-zapustiv-vlasne-virobnictvo-zgusenogo-moloka


2. ЄС обирає дешеве масло з Нової Зеландії, а український експорт падаєAgravery.- 09.11.2024

Скорочення експорту молочних продуктів внаслідок дефіциту молока-сировини та негативного впливу змін на міжнародному ринку продовжилося в Україні у жовтні цього року.  За словами аналітика Асоціації виробників молока Георгія Кухалейшвілі, ці чинники зумовили зниження загальних обсягів експорту молочних продуктів на 5% порівняно з вереснем, що, однак, все ж на 3% вище за показники жовтня минулого року. За даними Держстату, у жовтні Україна експортувала 9,10 тис. тонн молочних продуктів на суму 25,40 млн дол. Основними експортними категоріями за цей період були вершкове масло, сири, згущене молоко та казеїн. Масло та сири становили по 24% в грошовому еквіваленті, а згущене молоко та казеїн – 21% та 13% відповідно.Водночас, на міжнародному ринку, особливо в ЄС, ціни на вершкове масло у жовтні суттєво знизилися через активні закупівлі новозеландської продукції, яка виявилася більш конкурентною за ціною. Як наслідок, місцеві покупці у Європі стримували закупівлі, очікуючи подальшого зниження цін. Протягом жовтня Україна імпортувала 4,92 тис. тонн молочних продуктів, що на 3% менше порівняно з вереснем. Позитивне зовнішньоторговельне сальдо становило 2,13 млн дол.

https://agravery.com/uk/posts/show/es-obirae-deseve-maslo-z-novoi-zelandii-a-ukrainskij-eksport-padae


3. На Харківщині в умовах обстрілів виготовляють сири

AgroNews.ua. -11.11.2024

Попри обстріли, відключення світла та брак кадрів, розвиває виробництво сирів молочна ферма “Пані Юпітер” у прифронтовому селі Хотімля на півночі Харківщині.  Після деокупації села у 2022 році тут досі відновлюють поголів’я — кількість корів тоді зменшилася на понад третину. На фермі зараз працює вдвічі менше людей, ніж до вторгнення рф. Після звільнення Хотімлі у вересні 2022 року тут почали відновлювати роботу: збільшили поголів’я корів, засіяли поля, розширили виробництво, розповіла Суспільному власниця ферми Наталія Коваль.

Головною проблемою, з якою нині стикається виробництво — нестача працівників, каже Наталія Коваль. Трактористи, слюсарі, електрики, бухгалтери — таких спеціалістів нині потребують на фермі.

“Нас тримає те, що ми вклали сюди. Вкладаємо душу, звісно, але й вкладаємо матеріальні витрати. Основна вартість корівника як будови — це забетонована поверхня. Її перенести неможливо. Неможливо перенести будівлю силосних ям. Зерносховище не можемо перенести, тому що вони не дуже гарно розбираються”, — розповіла Наталія Коваль. В асортименті ферми у Хотімлі — сири з чорнилами каракатиці, трюфелем, вином або червоним перцем.

https://agronews.ua/news/na-harkivshhyni-v-umovah-obstriliv-vygotovlyayut-syry/


4. Експерти розповіли, що змінить для споживачів заборона пальмової олії в Україні

AgroPolit.com. – 09.11.2024

Експерти розповіли, які наслідки матиме для споживачів закон №5148 про заборону пальмової олії в Україні, який підписав президент Володимир Зеленський. 

Пальмова олія викликає ожиріння, а також зростання кількості хронічних захворювань. Її виробництво має негативний вплив на екологію. Цю галузь нерідко порівнюють з індустрією тютюну та алкоголю, оскільки обидві мають подібний рівень шкоди для здоров'я та навколишнього середовища. Виробники вкладають значні ресурси в рекламу та лобіювання, намагаючись приховати потенційну шкоду для споживачів. Новий закон вплине на стандарти якості продуктів харчування та наблизить українське законодавство до європейських норм, особливо у сфері дитячого харчування. Це обмеження рівня трансжирів у продуктах, заборона використання пальмової олії у молочній продукції; заборона використання гідрогенізованих жирів, зокрема пальмової олії, у дитячому харчуванні та кондитерських виробах (шоколад, морозиво) .

https://agropolit.com/news/29168-eksperti-rozpovili-scho-zminit-dlya-spojivachiv-zaborona-palmovoyi-oliyi-v-ukrayini


5. Попит на крафтову продукцію зростає

AgroPortal.ua.- 12.11.2024

Спостерігається тренд на товари з українською ідентичністю, і  тому на полицях  торговельних мереж з’являється більше крафтової продукції, повідомив директор департаменту власних ТМ мережі супермаркетів VARUS Сергій Чорний на форумі NEW FOOD SUMMIT 2024. Він зазначив: «Зараз тренд на українське, і ми говоримо про крафт — це і сири, і ковбаси. Український крафтовий виробник, на мою думку, за якістю преміальний. Якщо раніше на таку продукцію був низький попит, то наразі ми можемо тримати ці продукти на своїх полицях, і їх потребують покупці».

https://agroportal.ua/news/ukraina/popit-na-kraftovu-produkciyu-zrostaye


6. Трансформація хлібопекарської галузі вимагає більш якісної сировини

AgroPortal.ua.- 11.11.2024

Засновник Volia Agri-Food Park, співвласник та генеральний директор групи компаній HD-group Борис Шестопалов під час форуму NEW FOOD SUMMIT 2024 розповів, що на ринку хлібобулочних виробів уже відчутні позитивні зміни, і в цьому найбільша заслуга крафтярів, які виробляють різноманітний хліб, індустріальних виробників, які впроваджують інновації та змінюють базовий асортимент виробів. З’являється більше продуктів на основі живих заквасок, зі спеціями, за новими рецептурами. 

На його думку, майбутнє хліба в Україні — це поєднання декількох компонентів у виробі, виробництво продукції більш тривалого зберігання (7-14 діб у пакуванні), розвиток крафтових пекарень, які виробляють хліб за власними рецептурами або використовують суміші, що супроводжуються технологічними рішеннями.

https://agroportal.ua/news/ukraina/transformaciya-hlibopekarskoji-galuzi-vimagaye-bilsh-yakisnoji-sirovini


7. Grain Storage Forum об'єднає чотири сектори агровиробництва

AgroPortal.ua.- 10.11.2024

Форум у галузях зберігання, переробки, логістики і трейдингу агропродукції Grain Storage Forum відбудеться 31 січня 2025 року в Києві. Організатор заходу компанія ProAgro Group відзначає, що завдання Grain Storage Forum — аналіз поточної ситуації, виокремлення головних проблем, пошук і напрацювання рішень для забезпечення стабільної роботи й підвищення ефективності агровиробництва, переробки, трейдингу і логістики агропродукції у воєнний час. Форум включатиме 4 конференції: зберігання зерна; переробка зернових та олійних; агроенергетика й енергоефективність; трейдинг і логістика. Подія буде цікавою та корисною для виробників продукції рослинництва, елеваторів, переробників, логістів, трейдерів та компаній, що забезпечують відповідні галузі обладнанням, технологіями і послугами.

https://agroportal.ua/news/ukraina/grain-storage-forum-ob-yednaye-chotiri-sektori-agrovirobnictva


8. Олійність соняшнику є найвищою за останні 6 років

AgroPortal.ua.- 10.11.2024

Менеджер з технічних та претензійних питань ІП «СЖС Україна», експерт з торгової якості зерна Олег Оніщенко  розповів, що цього сезону склалася ситуація, коли урожайність соняшнику знизилася, а олійність виросла і є найвищою за останні 6 років. Він додав:  «Вміст вологи та домішок у цьогорічному врожаї соняшнику зменшився. Олійність за фактичної вологості збільшилася в середньому на 2%. Для соняшнику одним із болючих місць є вимоги до вмісту насіння амброзїї. Під час постачання кормів (шрот і макуха) до ЄС діють вимоги до вмісту насіння амброзії не більше 50 ppm (мг/кг), але цього року дані показники перевищують встановлені норми. 2024 року ця проблема трохи більша, ніж торік, і це потрібно мати на увазі».

https://agroportal.ua/news/ukraina/oliynist-sonyashniku-ye-nayvishchoyu-za-ostanni-6-rokiv


9. Зеленський заборонив називати шоколадом продукти з тваринними жирами, окрім молочного

Today.ua. -07.11.2024

Відповідний закон №5148 підписав президент Володимир Зеленський. У пояснювальній записці до законопроєкту  говориться, що споживання трансжирів знижує рівень корисного холестерину високої щільності в крові і збільшує рівень холестерину низької щільності, який осідає на стінках артерій і збільшує ризик інфаркту. При цьому в Україні постійно збільшується ввезення пальмової олії. Тому автори цього законопроєкту запропонували заборонити в Україні гідрогенізовані рослинні жири та олію, пальмовий стеарин (це побічний продукт переробки пальмової олії) у виробництві дитячого харчування, а також заборонити називати шоколадом те, що їм насправді не є. Тепер виробники не мають права називати шоколадом  продукти із вмістом тваринних жирів. Виняток зробили для молочного жиру.

https://up.today.ua/russkyj-zelenskyj-zapretyl-nazyvat-shokoladom-produkty-s-zhyvotnymy-zhyramy-krome-molochnogo-zhyra/


10. Українців попередили про новий стрибок цін на хліб: пекарні на межі катастрофи

УНІАН: Новини України.-11.11.2024

Уже в листопаді в Україні можуть зрости ціни на хліб ще на 10-15%. Це продиктовано  подорожчанням основних складових виробництва. Президент Всеукраїнської асоціації пекарів і голова компанії "Київ Хліб" Юрій Дученко сказав, що в жовтні ціни на хліб підвищили на 5-10%, але це не покрило витрати виробників, які зростали ще більшими темпами. Очікується, що з листопада і до кінця року ціна борошна підвищиться на 11%, упаковки - на 10%, логістики - на 8%, газу - на 11%, електроенергії - на 11%. В цих умовах виробникам  доведеться скорочувати  обсяги продукції. Минулорічні запаси пшениці закінчилися, а новий урожай вивозиться, тому  ціна на внутрішньому ринку зростає, а хлібопекарі притримують основні запаси пшениці, очікуючи вищої ціни, що позначається на стабільності поставок борошна.

https://www.unian.ua/economics/agro/chomu-podorozhchav-hlib-u-2024-roci-ekspert-nazvav-golovni-prichini-12816585.html


bottom of page