Дайджест періодичних on-line видань
з 24 по 30 травня 2024 року
Зміст стор.
1. В Україні офіційно скасовано декларування цін на важливі продукти 1
2. Рада прийняла за основу законопроєкт про хміль та хмелепродукти 2
3. На Закарпатті переселенка з Краматорська відкрила майстерню
крафтового шоколаду 2
4. В Україні не вистачає пшениці для випікання хліба 2
5. Інвестиції, переробка, торгівля: що дасть молочному бізнесу
євроінтеграція 3
6. ДиканькаМлин вироблятиме вітамінізоване борошно 3
7. Мінагрополітики повинне захищати інтереси аграріїв перед
власниками інфраструктур 3
8. На Львівському ярмарку смаку продукцію представлять 50
крафтових виробників 4
9. Зроблено в Україні: Молочний альянс збільшує перелік продукції,
яка бере участь у проекті 4
10. Китай — головний покупець мороженої яловичини в Україні 4
11. Grain Ukraine: розвиток ринку їжі та землі, логістика і євроінтеграція 5
12. У 2023 році скоротилося виробництво меду 5
13. В Україні склався унікальний генофонд волоського горіха 5
------------------------------------------------------------
1. В Україні офіційно скасовано декларування цін на важливі продукти
AgroNews.ua. -29.05.2024
Держпродспоживслужба повідомляє, що Уряд прийняв рішення з метою усунення надмірного тиску на бізнес щодо відміни державного регулювання цін на товари, які мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення шляхом декларування зміни роздрібних цін у разі їх збільшення на 5 і більше відсотків. Перелік товарів, що мають істотну соціальну значущість та товари протиепідемічного призначення було затверджено постановою Кабінету Міністрів України від 22.04.2020 № 341 «Про заходи щодо стабілізації цін на товари, що мають істотну соціальну значущість, товари протиепідемічного призначення», яка втратила чинність 01.07.2023. Але деякі суб’єкти господарювання продовжують здійснювати декларування зміни роздрібних цін на товари шляхом подання відомостей до Держпродспоживслужби через її офіційний вебпотрал з використанням кваліфікованого електронного підпису. Держпродспоживслужба повідомляє суб’єктів господарювання, що з 01.07.2023 відсутня необхідність здійснювати декларування зміни роздрібних цін на товари, що мають істотну соціальну значущість і товари протиепідемічного призначення.
https://agronews.ua/news/v-ukrayini-oficzijno-skasovano-deklaruvannya-czin-na-vazhlyvi-produkty/
2. Рада прийняла за основу законопроєкт про хміль та хмелепродукти
AgroNews.ua. -27.05.2024
22 травня 2024 року ВРУ прийняла за основу євроінтеграційний проєкт Закону про хміль та хмелепродукти (реєстр. № 9234-д від 09.02.2024) у редакції Комітету з питань аграрної та земельної політики. Цей документ спрямований на приведення у відповідність до стандартів ЄС основних принципів та вимог до вирощування, виробництва, переробки, маркування, сертифікації хмелю та хмелепродуктів, а також правових основ діяльності центральних органів виконавчої влади, суб’єктів господарювання та порядку державного контролю у цій галузі. Законопроєкт визначає: - загальні вимоги до сертифікації хмелю (хмелепродуктів); - вимоги до сертифікаційних центрів; - порядок здійснення компетентним органом контролю за діяльністю сертифікаційних центрів; - особливості маркування хмелю (хмелепродуктів); - зміст сертифікатів хмелю та хмелепродуктів; - вимоги до ввезення (пересилання) хмелю та хмелепродуктів.
3. На Закарпатті переселенка з Краматорська відкрила майстерню крафтового шоколаду
AgroNews.ua. -24.05.2024
Вимушена переселенка з Краматорська Юлія Савинська відкрила майстерню крафтового шоколаду у селі Букове Берегівського району. Майстерню шоколаду вона відкрила у 2023 році, до повномасштабного вторгнення у Краматорську займалася кондитерською справою та мала кав’ярню. Частину обладнання Юлія перевезла з Краматорська, іншу придбала за грантові гроші. Майстриня розповідає, що шоколад робить із какао-бобів, вирощених у Венесуелі. “В цьому регіоні вирощуються какао-боби сорту кріол. Вони відносяться до групи ароматичних бобів, шоколад виходить з них з цікавим смаком та ароматом. Без додавання будь-яких підсилювачів кожен шоколад виходить з різними смаками. Ми наразі працюємо з Венесуелою та Мадагаскаром. Спочатку ми їх перебираємо, обсмажуємо у конвекційній печі і потім дробимо за допомогою цієї машини, вона називається дробарка”, — додає Юлія. Зараз вона відправляє шоколад по Україні поштою. Жінка планує розширювати асортимент та шукає працівника до майстерні крафтового шоколаду.
4. В Україні не вистачає пшениці для випікання хліба
AgroPolit.com. – 27.05.2024
Портал delo.ua. повідомляє, що останнім часом в Україні на внутрішньому ринку спостерігається дефіцит продовольчого зерна, через що підприємства обмежені у виробництві хліба. На внутрішньому ринку ціни на продовольчу пшеницю набагато вищі, ніж у минулому році. На підприємствах є критичний брак продовольчого зерна. Незабаром аграрії почнуть збирати новий врожай пшениці, і тоді, можливо, ця проблема вирішиться. У новому сезоні світовий ринок пшениці може зіткнутися з рекордним підвищенням цін через очікуване істотне скорочення виробництва та зменшення запасів продовольчого зерна. За прогнозами експертів, пропозиція пшениці значно зменшиться у новому сезоні як в Україні, так і в світі загалом. Запаси в Україні наразі не перевищують 5 млн т, тоді як торік на цей період вони становили близько 8 млн т.
https://agropolit.com/news/28379-v-ukrayini-ne-vistachaye-pshenitsi-dlya-vipikannya-hliba
5. Інвестиції, переробка, торгівля: що дасть молочному бізнесу євроінтеграція
AgroPortal.ua.- 29.05.2024
Радник Євроінтеграційного комітету та провідний аналітик молочних ринків «Інфагро» Максим Фастєєв висловлює думку, що Євроінтеграція для молочного сектору України — це можливість функціонувати в межах тих положень та нормативів, які зараз існують в ЄС. Він пояснив, що об’єднання дозволить мати «спільний ринок» без додаткових дозволів, погоджень та термінів. Водночас інтеграція буде генерувати інвестиційні можливості українського молочного ринку, а також посилить експорт на треті ринки. Водночас, наголошує експерт, торгівля з ЄС також важлива для українського молочного бізнесу. За останні два роки, коли європейські партнери відкрили можливість торгівлі без мит і квот, українські експортери наростили обсяги торгівлі з ЄС. На сьогодні в Україні налічують приблизно 50 активних молочних заводів, які мають відповідну сертифікацію («єврономер») для вільного продажу своєї продукції до ЄС.
6. ДиканькаМлин вироблятиме вітамінізоване борошно
AgroPortal.ua.- 27.05.2024
На конференції «Хлібна індустрія-2024» керівник групи з розвитку продуктивності та доступу до ринків Програми USAID з аграрного та сільського розвитку АГРО Владислав Карпенко повідомив, що завершилась програма підтримки підприємств щодо вітамінізації борошна від USAID АГРО. «Ми відібрали 4 підприємства, три з яких вже підписали угоди. Я хочу оголосити останнє підприємство, з яким ми хочемо підписати угоду, — це ТОВ «ДиканькаМлин», — зазначив Владислав Карпенко. Це український виробник пшеничного борошна та манної крупи із зерна пшениці м’яких сортів.
https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/dikankamlin-viroblyatime-vitaminizovane-boroshno
7. Мінагрополітики повинне захищати інтереси аграріїв перед власниками інфраструктур
AgroPortal.ua.- 27.05.2024
Думку про діяльность Мінагро щодо захисту аграріїв висловив експерт ринку логістики, член Комітету ЄБА з логістики, голова ГС «Цифрові шляхи свободи» Юрій Щуклін. Пріоритетним напрямом діяльності Міністерства аграрної політики та продовольства має стати розробка та реалізація практичних рішень для усунення логістичних труднощів із доступом українських аграріїв до ринків. Зокрема, профільне міністерство має відстоювати інтереси агровиробників перед власниками інфраструктур, які прагнуть максимальної монетизації каналів доставляння української аграрної продукції до покупців. Необхідність змінити акценти діяльності Міністерства обумовлюють експортна орієнтованість, важлива роль аграрної галузі як джерела валютних надходжень до України та наявний конфлікт інтересів між аграрною і логістичною галузями. Він говорить: «Поширена думка, ніби в агросекторі прості бізнес-процеси: посіяли, виростили, продали. Але виростити та продати вирощене — вже складний процес, де долучені ресурси і агровиробників, і власників логістичної інфраструктури. Агропродукцію необхідно так доставляти до ринків, щоб агровиробництво не втрачало економічного сенсу та надавало виробникам ресурси для розвитку, технологій, покращення ефективності. Тому перспективи аграрного виробництва необхідно розглядати тільки в комплексі з логістикою. І Мінагрополітики має думати, як тримати баланс інтересів між аграріями та власниками всіх інфраструктур, які хочуть максимально заробити на доставленні аграрної продукції до ринків».
8. На Львівському ярмарку смаку продукцію представлять 50 крафтових виробників
AgroPortal.ua.- 26.05.2024
Цього року на Львівському ярмарку смаку буде представлена продукція приблизно 50 крафтових виробників з усієї України, а також очікується участь близько 20 локальних виробників Львівщини. Організатори Львівського ярмарку смаку зазначають: «Мета заходу — підтримка малих та середніх виробників органічних сертифікованих продуктів і сироварів з різних куточків України та крафтових локальних виробників Львівщини. Така ініціатива з розвитку торговельного потенціалу об’єднає учасників-виробників органічного та молочного секторів, ключових партнерів та зацікавлених споживачів». У заході візьмуть участь сировари з нагородами з конкурсів ProCheese Awards 2021, World Cheese Awards 2022, World Cheese Awards 2023. Серед виробників сертифікованої органічної продукції представлені: - мʼясна продукція, крупи, яйця, мед — Organic meat, Organic Chicken, Галекс-Агро; - молочна продукція, зокрема сири — Старий Порицьк, Organic milk; - ягідно-травʼяні чаї — Жива Земля Потутори, Travka; - макарони з твердих сортів пшениці та спельти — Терлич; - кукурудзяні палички, олія, крупи, борошно — Екород; - шоколад — Meetty; - крупи — Жива органіка; - овочі, фрукти, джеми, мед — Дунайський аграрій та інші.
Для довідки: Львівський ярмарок смаку триватиме 8-9 червня 2024 року з 11:00 до 19:00 у м. Львів, вул. Коперника, 17, подвір’я Львівського палацу мистецтв.
9. Зроблено в Україні: Молочний альянс збільшує перелік продукції, яка бере участь у проєкті
AgroPortal.ua.- 25.05.2024
Група компаній «Молочний альянс» підтримала ініціативу уряду України щодо програми «Зроблено в Україні». Логотип «Зроблено в Україні» буде розміщено на пакованні всіх лінійок продуктів ТМ «Яготинське», «Яготинське для дітей», «Пирятин» та «Славія», повідомляє компанія. Сергій Вовченко, голова наглядової ради ГК «Молочний альянс», розповідає: «Група компаній «Молочний Альянс», як потужний національний виробник, лідер молочної галузі, амбасадор всього українського, національного, «свого», підтримує державну ініціативу. Ми вважаємо, що від програми мають виграти всі! Економічний ефект ми вбачаємо у збільшенні обсягів реалізації нашої продукції. Адже на кожному етапі створення додаткової вартості — від виробництва сировини й до самого споживання продукту — фігурує український виробник, національна логістика, торгівля, склад, і це зростання вітчизняних виробників, підприємців, наповнення українського бюджету. Це робочі місця людей, відповідно, рівень їхніх доходів, добробуту сім’ї. Так ми заходимо на абсолютно нове коло споживання. Таким чином, більше заробляючи, людина більше споживає, формуючи додатковий попит на якісні українські продукти».
10. Китай — головний покупець мороженої яловичини в Україні
AgroPortal.ua.- – 25.05.2024
Україна у січні – квітні 2024 року експортувала 5,1 тис. т мороженого м’яса ВРХ — на 27,1% менше, ніж за аналогічний період минулого року. У грошовому еквіваленті експорт за чотири місяці цього року скоротився на 20,6%, як порівняти з січнем-квітнем 2023 року, — до $22 млн. Протягом чотирьох місяців цього року головними покупцями українського мороженого м’яса ВРХ були Китай (40%), Азербайджан (35,6%) і Грузія (10,1%). Найбільше цієї продукції Україна в січні – квітні купувала у Литві (54,5%), Німеччині (20,7%) та Ірландії (18,4%).
https://agroportal.ua/news/zhivotnovodstvo/kitay-osnovniy-pokupec-morozhenoji-yalovichini-v-ukrajini
11. Grain Ukraine: розвиток ринку їжі та землі, логістика і євроінтеграція
AgroPortal.ua.- – 23.05.2024
30-31 травня перші особи зернового ринку, логістичного бізнесу, ринку їжі та фінансового сектору зустрінуться у Києві на VIII міжнародній конференції Grain Ukraine 2024. Головна тема заходу — Grain in the Time of Chaos, у центрі уваги учасників події буде пошук нових, економічних, політичних та логістичних шляхів просування українського експорту у світі. Важлива тема обговорення — «Локальні виклики українських агровиробників під час війни: як подолати дисбаланс регіонів». Будуть підніматися питання про виживання прифронтових територій та пріоритетні напрями підтримки. На учасників конференції очікує одразу дві логістичні панельні дискусії — щодо суходолу і перспектив його розвитку та щодо морської логістики.
12. У 2023 році скоротилося виробництво меду
Вizagro.-30.05.2024
У 2023 році в Україні виробили 57,9 тис. тонн меду – на 8,2% менше, ніж роком раніше, згідно з даними Державної служби статистики. Сільгосппідприємства виробили 484 тонн меду, зокрема фермерські господарства ‒ 65 тонн, що на 16% менше в порівнянні з показником 2022 року. У господарствах населення в минулому році виробництво меду скоротилося на 8,2%, як порівняти з 2022 роком, – до 57,4 тис. тонн.
https://bizagro.com.ua/u-2023-rotsi-skorotylosya-vyrobnytstvo-medu/
13. В Україні склався унікальний генофонд волоського горіха
Вizagro.-24.05.2024
В Україні до війни зростало понад 10 мільйонів дерев волоського горіха. Внаслідок багатовікової народної селекції насадження цієї культури в Україні ростуть значно північніше, ніж в інших країнах. Науковиця з Національного університету біоресурсів і природокористування України Наталія Шевчук зазначає: “Саме зростало, а не вирощувалось, адже дякуючи своїй унікальній пластичності (здатності пристосовуватися до різних природних умов) горіхове дерево росте й плодоносить, майже не потребуючи до себе уваги. І хоч усі дерева мають насіннєве походження і плоди з них різноякісні, українські горіхи на міжнародному ринку цінуються за добрий смак й екологічність».
Перспективними регіонами промислового вирощування вважаються південні та південно-західні області. Краще росте горіх на Буковині. Саме сюди з Валахії (територія сучасної Румунії) він уперше потрапив в Україну, звідси й назва горіх волоський.
https://bizagro.com.ua/v-ukrayini-sklavsya-unikalnyj-genofond-voloskogo-goriha/