top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 25 по 31 липня 2023 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 25 по 31 липня  2023 року


Зміст       стор

1. Найближчим часом на ринку вершкового масла України без кардинальних 

 Змін 1


2.Добірка грантових програм у сфері продовольчої безпеки 1

3. В Україні з’явиться виноградарсько-виноробний реєстр 2


4. Переробники молока проти заборони Україною імпорту агропродукції 

з деяких країн ЄС 2


5. Хлібопекарі стурбовані якістю пшениці нового врожаю: деталі 2


6. Цукровий сезон: роботу відновить завод, який простоював кілька років 3


7.Для експорту українського морозива створять контейнерну лінію 3


8. Українських виробників борошна на ринку ЄС наразі сприймають  

як конкурентів 4


9.Заборона Індією експорту рису позначиться на цінах в Україні 4


------------------------------------------------------------------------------------

1. Найближчим часом на ринку вершкового масла України без кардинальних змін 

Agravery. -26.07.2023

Українські оператори розраховували відновлювати експорт товару в Європу. Тепер така торгівля зовсім  втрачає перспективу, масло в ЄС коштує вже не набагато дорожче, ніж в Україні. Активного експорту масла в Європу в поточному році  очікувати не варто. В цілому, зовнішні продажі цього товару будуть значно скромнішими, ніж торік. Згідно з даними, експорт масла у першому півріччі був навіть на 17% більшим, ніж торік. Але тут доречно згадати, що у 2022 році основні відвантаження масла відбулися у другому півріччі, після відкриття ринку ЄС у червні. 

Через послаблення попиту з боку імпортерів, темпи зростання цін на масло на внутрішньому ринку також сповільнились. Найближчим часом кардинальних змін цін на українському ринку масла не буде. Експорт вже не буде мати суттєвого впливу на формування внутрішніх цін для більшості операторів. Що стосується червневих обсягів зовнішніх поставок, то половину відправлено до Казахстану і Молдови, іншими напрямками стали Азербайджан, Ізраїль та Польща.

У червні більше половини імпортованого масла надійшло в Україну з Німеччини (54%), значними є частки Польщі (15%), Франції (14%) та Бельгії (9%), а також Фінляндії (6%).https://agravery.com/uk/posts/show/najblizcim-casom-na-rinku-verskovogo-masla-ukraini-bez-kardinalnih-zmin


2. Добірка грантових програм у сфері продовольчої безпекиAgravery. -25.07.2023

Експерти «U-LEAD з Європою» підготували нову  добірку грантів у сфері продовольчої безпеки. Продовольча безпека під час воєнного стану вийшла на перше місце. Територіальні громади зіштовхують з новими викликами, тому повинні шукати додаткові ресурси для вирішення питань щодо продовольства. Експерт з проектного циклу «U-LEAD з Європою» Петро Гоцалюк переконаний, що громади можуть залучити чимало коштів для підвищення продовольчої безпеки завдяки грантам. Експерт проаналізував чинні конкурси та підготував дайджест актуальних можливостей, якими територіальні громади зможуть поділитися з представниками бізнесу.   

1. Програма допомоги з відновлення фермерства від Міжнародної гуманітарної організації Mercy Corps Мета конкурсу. 

2. Грантовий конкурс МОМ для постраждалих від війни мікро- та малих підприємств 

3. Гранти для підтримки експортних альянсів 

4. єРобота: грант на власну справу 

5. єРобота: грант на сад, ягідник, виноградник 

6. єРобота: грант на теплицю 

7. єРобота: грант на переробне підприємство 

8. єРобота: грант для ветеранів та членів їхніх сімей 

https://agravery.com/uk/posts/show/dobirka-grantovih-program-u-sferi-prodovolcoi-bezpeki


3. В Україні з’явиться виноградарсько-виноробний реєстр

AgroNews.ua. -26.07.2023

На засіданні робочої групи під головуванням першого заступника Міністра агрополітики Тараса Висоцького обговорили питання створення «Виноградарсько-виноробного реєстру» та результати зонування територій, де потенційно можна вирощувати в промислових масштабах виноград, повідомляє Міністерство аграрної політики та продовольства України. 

Виноградарство і виноробство – перспективні галузі українського агросектору, що мають великий потенціал. «Виноградарсько-виноробний реєстр» повинен спростити аграріям процес отримання ліцензій, доступ до необхідної інформації, повинен відповідати нормам і стандартам ЄС,   наголосив Тарас Висоцький. У нараді взяли  участь представники державного сектору, українські та міжнародні експерти з питань виноградарства та виноробства.

https://agronews.ua/news/v-ukrayini-zyavytsya-vynogradarsko-vynorobnyj-reyestr/


4. Переробники молока проти заборони Україною імпорту агропродукції з деяких країн ЄС

AgroNews.ua. -25.07.2023

Спілка молочних підприємств України (СМПУ) виступає проти дзеркальної заборони імпорту агропродукції з Польщі, Угорщини, Румунії, Словаччини та Болгарії після 16 вересня, якщо ембарго на українську аграрну продукцію залишиться з боку цих країн. Виконавчий директор СМПУ Арсен Дідур зазначив: “Дзеркальні дії з нашого боку нічого, крім подальшої ескалації та закриття преміум ринку ЄС для нашої агропродукції та молочної продукції зокрема, не принесуть. Тому ми категорично проти таких дій та риторики з боку влади”. Він додав, що  слід зосередитися на професійному захисті українського агропромислового комплексу: - розробити заходи публічного лобізму і доводити на переговорах з партнерами, чому експорт якісної та більш дешевої української продукції до ЄС вигідний споживачам єврозони і що від того виграє ЄС. Альтернативна продукція посилює конкуренцію та стимулює розвиток виробництв усіх сторін.

https://agronews.ua/news/pererobnyky-moloka-proty-zaborony-ukrayinoyu-importu-agroprodukcziyi-z-deyakyh-krayin-yes/


5. Хлібопекарі стурбовані якістю пшениці нового врожаю: деталі

AgroNews.ua. -25.07.2023

Через несприятливу погоду більшість врожаю складає пшениця 3-го і 4-го класів, тоді як якісного зерна 2-го класу на полях майже немає. Перший віце-президент Всеукраїнської асоціації пекарів (ВАП) Юрій Дученко  повідомив, для того, щоб не залишитись без сировини для випікання якісного хліба, розглядається можливість ініціювати обмеження експорту з України продовольчої пшениці. Середня врожайність пшениці порівняно невелика – близько 40ц/га. Зменшення цього показника викликане несприятливими погодними умовами, дефіцитом робочої сили в агросекторі та ціною добрив, ЗЗР та інших матеріалів, що негативно відобразилась на якості пшениці нового врожаю – збирається в основному пшениця 3-го і 4-го класів, з якої неможливо спекти якісний хліб. Юрій Дученко  уточнив, що наразі мова не йде про дефіцит пшениці для випікання хліба, оскільки врожай нового сезону ще до кінця не зібраний і не відправлений на експорт.«Зараз йдуть підрахунки кількості зібраної пшениці і її якості. На внутрішньому ринку проблеми немає, ціни на зерно стабільні. Надлишку пропозиції на ринку, яка б впливала на зменшення ціни, теж немає – аграрії максимально притримують врожай в надії на відновлення нормального експорту. Нас непокоїть якість пшениці, що збирається. В цьому врожаю зерна 2-го класу майже немає”, – сказав Дученко.

З 2011 року учасники зернового ринку та Мінагрополітики підписують меморандум про взаєморозуміння. Цей документ дозволяє зберегти баланс між внутрішнім споживанням зернових та експортними можливостями України. Через повномасштабне російське вторгнення і колапс логістики в минулому році подібні ініціативи не розглядались. 

https://agronews.ua/news/hlibopekari-sturbovani-yakistyu-pshenyczi-novogo-vrozhayu-detali/


6. Цукровий сезон: роботу відновить завод, який простоював кілька років

AgroPortal.ua.- 31.07.2023

29 заводів в Україні планують  переробляти цукровий буряк, хоча останні кілька років стабільно працювали 33 цукрових заводи,  розповів директор НПЦ «Цукробурякового виробництва Олександр Коротинський. Він зазначив, що два підприємства — на Харківщині, одне — на Чернігівщині і одне — на самому півдні Полтавської області не працюватимуть. Водночас запуститься завод, який стояв кілька років. «Найшвидше нові цукроварні в найближчий перспективі не з’являться. Можуть відновити виробництво заводи, які деякий час простоювали. Один із приємних прикладів — ТзОВ «Радехівський цукор», який відновлює роботу заводу, що простоював кілька років. Набуде чіткіших проявів тенденція нарощування продуктивності переробки та збільшення тривалості виробничого сезону», — додав Коротинський. 

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/cukroviy-sezon-robotu-vidnovit-zavod-yakiy-prostoyuvav-kilka-rokiv


7. Для експорту українського морозива створять контейнерну лінію

AgroPortal.ua.- 30.07.2023

Не лише експортери зернових, а й українські виробники харчових продуктів сподіваються вирішити питання експорту ще до закінчення війни. За рік Україна на третину збільшила свою присутність на європейському ринку морозива, втративши традиційні близькосхідні та азійські ринки, повідомив голова Української асоціації аграрного експорту Дмитро Крошка.  «Повернення українського морозива на традиційні ринки є ключовим завданням для виробників. За умов відсутності контейнерної логістики через порти Одещини зараз розглядається питання створення нового ринку малих контейнерних перевезень, коли фрахтуються невеликі судна класу Panamax, а маленькі — по 200-500 одиниць» - каже Дмитро Крошка, голова Української асоціації аграрного експорту.

https://agroportal.ua/news/eksklyuzivy/dlya-eksportu-ukrajinskogo-moroziva-stvoryat-konteynernu-liniyu


8. Українських виробників борошна на ринку ЄС наразі сприймають як конкурентів

AgroPortal.ua.- 27.07.2023

Таку думку  висловив директор асоціації «Борошномели України» та голова правління «Укрхарчопром» Родіон Рибчинський. Українські борошномели вже майже 1,5 року працюють в умовах воєнного стану і досить швидко переорієнтувались на нові канали збуту. Насамперед ідеться про відкриття ринку Європи (Молдова, Польща, також у списку покупців з'явилися Румунія, Хорватія, Угорщина, Словаччина, Чехія) та зміцнення позиції на ринку Близького Сходу.

«Підвищений попит на українське борошно минулого сезону був пов'язаний насамперед з його низькою вартістю (через дешевизну нашого зерна). У ЄС цього року очікується більший урожай зернових, що спричинить зниження цін на внутрішньому ринку європейських країн. Тому цілком імовірно, що вікно можливостей для української борошномельної продукції на цьому ринку в новому сезоні звузиться», — поділився експерт.

https://agroportal.ua/news/ukraina/ukrajinskih-virobnikiv-boroshna-na-rinku-yes-narazi-spriymayut-yak-konkurentiv


9. Заборона Індією експорту рису позначиться на цінах в Україні

AgroPortal.ua.- 26.07.2023

Український ринок рису є імпортозалежним,  одним із основних постачальників рису в Україну є Індія. Ця країна ввела заборону на експорт рису з країни. Останні два сезони Індія забезпечила 26% світового виробництва рису та понад 40% його експорту. Так, за воєнний період (березень 2022 р. – червень 2023 р.) з Індії в Україну було поставлено 34,5 тис. т рису на загальну суму $26,2 млн, що становить близько 30% імпорту. За обсягами постачань в Україну у вказаний період Індія поступається лише Китаю, який поставив 37,7 тис. т (33%) на суму $29,5 млн (33%). Зазначається, що середня вартість партій індійської зернової є однією з найнижчих серед основних постачальників. Винятком є лише Казахстан, але обсяги постачань з цієї країни незначні.

Альтернативою індійському рису може стати зернова з Таїланду або В’єтнаму, але вартість імпортних партій з цих країн за воєнний період виявилась на 24% та 16% вищою за партії, закуплені в Індії.  «Таким чином, за обмеженого постачання рису з Індії можна очікувати на підвищення цін на рис в Україні», — резюмували експерти.

https://agroportal.ua/news/ukraina/zaborona-indiyeyu-eksportu-risu-poznachitsya-na-cinah-v-ukrajini


© Центральна науково-технічна бібліотека харчової і переробної промисловості

bottom of page