top of page

Дайджест періодичних on-line видань з 29 березня по 4 квітня 2024 року

Дайджест періодичних on-line видань

з 29 березня по 04 квітня 2024 року


Зміст         стор.

1. Українські сировари можуть втратити український ринок через засилля

 польських сирів 1


2. Україна збільшила експорт соняшникової олії 1


3. USAID надасть співфінансування для 20 українських переробних 

підприємств 2


4. Україна розширила географію експорту цибулі 2


5. Україна стала одним з найбільших постачальників шоколаду до 

Євросоюзу 2


6. Міжнародна компанія вироблятиме вино на Одещині 3


7.Виробник кизилової продукції розширив асортимент 3


8. Імідж українського горіха. Кейс компанії Filbert 3


9. Україна стала другим найбільшим постачальником яблука на 

ринок ОАЕ 3


10. У січні Україна експортувала яблука у 22 країни на різних 

континентах 4


11. Ціни на какао б'ють рекорди: що це означає для любителів 

Шоколаду 4

                             --------------------------------------------------------------

1. Українські сировари можуть втратити український ринок через засилля польських сирівAgravery.-03.04.2024

Україна в березні 2024 року імпортувала з Польщі рекордно високий обсяг польського сиру порівняно з довоєнним періодом, ціни на який набагато дешевше за вітчизняні сири,  повідомило агентство "Інфагро". "На українському ринку сиру, здається, настав переломний момент. Або вітчизняні сировари зможуть утримати свій ринок збуту, або їх відчутно потіснять постачальники європейського сиру", - зазначають аналітики. Якщо такий тренд зберігатиметься і надалі, то відбудеться черговий розподіл ринку між гравцями. 

https://agravery.com/uk/posts/show/ukrainski-sirovari-mozut-vtratiti-ukrainskij-rinok-cerez-zasilla-polskih-siriv


2. Україна збільшила експорт соняшникової олії

AgroNews.ua. -04.04.2024

У березні Україна експортувала 608 тис т соняшникової олії, що відповідає рівню січня та лютого, але на 16% перевищує показник березня 2023 р. Загалом у 2023/24 МР експорт соняшникової олії виріс у порівнянні з попереднім сезоном на 18,7% з 3,2 до 3,8 млн т, при цьому прогноз USDA складає 5,75 млн т (5,7 млн т у 2022/23 МР). Щоб його досягнути потрібно у квітні – серпні експортувати по 400 тис т олії, тоді як за перші 7 місяців сезону темпи відвантажень в середньому складали 575 тис т.

https://agronews.ua/news/ukrayina-zbilshyla-eksport-sonyashnykovoyi-oliyi/


3. USAID надасть співфінансування для 20 українських переробних підприємств

AgroNews.ua. -03.04.2024

Мінагрополітики України повідомляє, що Програма USAID з аграрного і сільського розвитку (АГРО) надасть співфінансування для 20 українських аграрних переробних підприємств для відновлення та розвитку експортного потенціалу. Особливу увагу Програма USAID АГРО звертатиме на відновлення та посилення переробних потужностей з метою виробництва продукції з доданою вартістю на експорт з таких категорій вхідної сировини:- кукурудза на комбікорми і на харчові продукти; - пшениця для продовольчих, промислових і кормових цілей; - жито на промислові та кормові цілі; - насіння соняшнику промислове; - високоолеїнове насіння соняшнику; - соєві боби на промислові та кормові цілі; - насіння сортове та звичайного циклу.

В повідомленні підкреслюється: «Звертаємо увагу, що не передбачається участь проєктів, спрямованих на зберігання зернових, олійних та бобових, що включає приймання, очищення, сушіння, зберігання, відвантаження зерна на залізницю та автотранспорт».

https://agronews.ua/news/usaid-nadast-spivfinansuvannya-dlya-20-ukrayinskyh-pererobnyh-pidpryyemstv/


4. Україна розширила географію експорту цибулі

AgroNews.ua. -30.03.2024

Україна продовжує розширювати географію експорту свіжої цибулі ріпчастої. Основним ринком збуту цих овочів залишається Румунія, куди щомісяця відправляється майже 2 тис. тонн продукції. На другому місці за обсягами експорту залишається Молдова, значні партії української цибулі відправляються до Болгарії, Австрії та Чорногорії. 

В січні 2024 року перші оптові партії свіжої цибулі з України було експортовано і на ринок Великої Британії. Цей напрямок є нетиповим для поставок цибулі з України, проте дуже перспективним, особливо в такі сезони, як цей, коли в Європі спостерігається дефіцит цибулі. Українська цибуля продається зараз значно дешевше, ніж цибуля в країнах ЄС або в Молдові. Навіть у Польщі, яка завдяки масовому імпорту цибулі з росії, має найнижчі ціни на цибулю в Євросоюзі, ціни на цибулю в середньому на 40% вищі, ніж в Україні.

https://agronews.ua/news/ukrayina-rozshyryla-geografiyu-eksportu-czybuli/


5. Україна стала одним з найбільших постачальників шоколаду до Євросоюзу

AgroPolit.com. – 31.03.2024

Україна експортувала до Європейського Союзу 22 тис. т шоколаду за 2023 рік, зайнявши третє місце за об’ємом серед країн, які не входять до ЄС. У 2023 році найбільшим експортером шоколадних батончиків та шоколаду до країн Євросоюзу стала Німеччина. Всього за минулий рік країни Євросоюзу експортували 867 тис. т шоколаду разом з шоколадними батончиками у країни, що не входять до ЄС.

Цей показник на 2% перевищує 2022 рік. На другому місці опинилися Нідерланди з результатом 123 тис. т, що дорівнює 14%. Останнє місце в трійці посіла Польща — 115 тис. т, чи 13% від загального об’єму. Бельгія, яка відома своїми солодощами, експортувала 96 тис. т, що дорівнює 11%. До п'ятірки найбільших експортних партнерів за межами ЄС увійшла Велика Британія, потім США, Канада.  Імпорт до Євросоюзу надходив переважно зі Швейцарії, з Великої Британії і України — 22 тис. т (13%).

https://agropolit.com/news/27960-ukrayina-stala-odnim-z-naybilshih-postachalnikiv-shokoladu-do-yevrosoyuzu

6. Міжнародна компанія вироблятиме вино на Одещині

AgroPortal.ua.-03.04.2024

Український бренд Big Wines входить до Міжнародної групи компаній Vinos de La Luz, яка має свої виноробні, зокрема, в Аргентині, Іспанії, Італії, США, і має намір виробляти вино й в Україні. Компанія у Бородінській громаді Болградського району Одещини орендувала землю з уже наявними посадками винограду, придбала ділянку для закладення нового виноградника. Місцева влада  запровадила для інвесторів спеціальні пільги — звільнення в повному обсязі (100%) від сплати земельного податку та орендної плати за користування земельними ділянками на період реконструкції або будівництва об’єктів у таких сферах як зелена енергетика, переробка сільськогосподарської продукції, тваринництво, туризм та виробництво.  Перші результати планують побачити вже цієї осені. 

У майбутньому крафтове вино, вироблене з вирощеного у громаді винограду, планують реалізовувати як на українському, так і іноземному ринку. Наталія Бурлаченко, власниця компанії, зазначає, що плани щодо проєкту досить амбітні, і обмежуватися виноградником в Бородінській громаді не збираються.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/mizhnarodna-kompaniya-viroblyatime-vino-na-odeshchini


7. Виробник кизилової продукції розширив асортимент

AgroPortal.ua.-30.03.2024

Компанія Famberry, яка займається вирощуванням та переробкою кизилу, оновила свій асортимент і заходить на полиці торговельної мережі «Сільпо»,  розповіла співвласниця Famberry Ліза Ольшанська.  Серед новинок бренду: джем кизиловий з манго, малиною, яблуком та персиком, кизил перетертий з медом, соус сальса. Також оновлено рецептуру соусів «Лагідний» та «Преміум». Ліза Ольшанська каже: «Поки це невеликі партії, тестові. Але ми вже підписали договір із «Лавкою традицій» від «Сільпо», тому повноцінна партія піде туди».

Окрім цього, Famberry розробили подарунковий бокс з усіма кизиловими продуктами у мініформаті по 45 г. Підприємниця зазначає, що це дуже зручний формат для того, щоб спробувати кожен джем чи соус, або ж просто на подарунок.

https://agroportal.ua/news/novosti-kompanii/virobnik-kizilovoji-produkciji-rozshiriv-asortiment


8. Імідж українського горіха. Кейс компанії Filbert

AgroPortal.ua.-29.03.2024

На Одещині на базі компанії Filbert  (TM Flarino)  відбувся перший практичний семінар із технології вирощування та переробки фундука. Ця  подія зібрала виробників фундука, які вже мають промислові насадження на Волині, Дніпропетровщині, Житомирщині, Київщині, Львівщині, Харківщині тощо. Про особливості утримання промислового саду, захист і живлення рослин, тонкощі збирання та зберігання врожаю, його післязбиральної доробки та переробки розповідали директор Filbert Максим Шейко, головний агроном Наталія Дей та технолог підприємства Олександр Височина. Обговорення практичних питань технології вирощування та живлення фундука продовжилася у переробних цехах сучасного заводу.

https://agroportal.ua/multimedia/imidzh-ukrajinskogo-goriha-keys-kompaniji-filbert


9. Україна стала другим найбільшим постачальником яблука на ринок ОАЕ

Дело.-29.03.2024

Аналітики EastFruit повідомляють, що не зважаючи на тривалу російську військову агресію, складну й дорогу логістику та численні труднощі з експортом агропродукції Україна стала другим найбільшим постачальником яблука на ринок ОАЕ. Зазначається, що на одному з найбільш важливих та великих ринків Близького Сходу з високим рівнем цін та конкуренції Україна впевнено посідає друге місце за обсягом поставок у грудні – січні, поступаючись лише Ірану, який, щоправда, продає яблуко в іншому, значно нижчому ціновому сегменті .

"Україна впевнено випереджає на цьому ринку всіх найбільших світових експортерів яблука, таких як Китай, США, Польща, Франція, Туреччина, Італія та Сербія. Головною перевагою українського яблука на даному ринку, на думку місцевих імпортерів, є: чудові смакові якості яблука, відмінна забарвленість червоних сортів за дуже конкурентною ціною", - зауважують аналітики.

https://delo.ua/agro/ukrayina-stala-drugim-naibilsim-postacalnikom-yabluka-na-rinok-oae-430603/


10. У січні Україна експортувала яблука у 22 країни на різних континентах

Дело.-28.03.2024 

У січні попри війну з Росією і блокаду українського кордону поляками  Україна змогла відправити великі оптові партії свіжого яблука одразу до 22 країн світу, які розташовані на різних континентах,  повідомляє  EastFruit: "Незважаючи на блокаду українського кордону поляками і агресію росії, українські садівники і торгові компанії продовжують покращувати можливості експорту свіжого яблука". І зовсім скоро ця географія може ще більше розширитися із запуском контейнерних перевезень із портів Чорного моря України, яке стало можливим завдяки майже повному знищенню українськими захисниками чорноморського флоту окупантів.

Головний ринок збуту – Емірати,  незважаючи на проблеми з логістикою у Червоному морі. При цьому всі три перші місця серед основних покупців українського яблука в січні зайняли країни Близького Сходу. На ОАЕ, Саудівську Аравію та Ірак припало понад 60% поставок цих фруктів.

На четвертому місці серед найважливіших ринків збуту яблука з України залишився Узбекистан, який стабільно купував сотні тонн українських яблук щомісяця, починаючи з вересня 2023 року. А ось п'яте місце посіла Туреччина, що входить до світових лідерів експорту яблука. 

https://delo.ua/agro/u-sicni-ukrayina-eksportuvala-yabluka-u-22-krayini-na-riznix-kontinentax-430558/


11. Ціни на какао б'ють рекорди: що це означає для любителів шоколаду

УНІАН: Новини України.-31.03.2024

Протягом двох років ріст цін на какао-боби  досяг свого піку в березні, коли ф’ючерсні контракти досягли рівня, що вдвічі перевищує попередній рекорд. Результатом цього майже напевно стане подорожчання шоколаду та зменшення розмірів плиток. І, якщо ціни знизяться, ймовірно, вони залишатимуться високими протягом багатьох років, зазначає видання. Такий сплеск цін спричинила рекордна криза пропозиції, що продовжується вже третій рік. За даними Міжнародної організації какао, у 2024 році очікується, що виробництво буде нижчим від попиту на 374 000 тонн, тоді як виробник Barry Callebaut очікує розрив приблизно в 500 000 тонн, що дорівнює приблизно 10-й частині світового ринку.

Це пов’язано зокрема з тим, що на відміну від більшості культур, які вирощують для світових товарних ринків, какао вирощують не на великих плантаціях, а на дрібних фермах, багато з яких знаходяться у Західній Африці. При цьому цей регіон значно постраждав від несприятливих погодних умов, а також хвороб дерев, а у фермерів немає коштів, щоб з цим боротися.

Виробники побачать наслідки таких рекордних цін чере- півроку-рік, а слідом за ними це відчують і споживачі.

https://www.unian.ua/economics/agro/cini-na-kakao-b-yut-rekordi-shcho-ce-oznachaye-dlya-lyubiteliv-shokoladu-12589782.html


bottom of page